Climatizare si Sanitare

Ghid complet baterii sanitare – transformarea estetica si functionala a baii tale

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 19.04.2019, actualizat la 15.07.2020, in Climatizare si Sanitare Ghid complet baterii sanitare – transformarea estetica si functionala a baii tale

Orice casa are cel putin o baie si o bucatarie. Acestea sunt doua elemente esentiale ce deservesc functii esentiale in cadul unei locuinte. Baia sau bucataria sunt definite de stilul ales, de formele si modelele echipamentelor utilizate, de intregul set de accesorii, baterii sanitare, port prosop, etc. de modul de amplasare, de combinatia culorilor si texturile folosite.

Materialul utilizat de fiecare accesoriu este esential atat pentru aspect, cat si pentru durabilitate si functionalitate. Accesoriile utilizate in baie si bucatarie au o estetica deosebita. Acestea sunt realizate din materiale diverse, cel mai folosit fiind “metalul argintiu”.

Materialele utilizate la fabricarea bateriilor sanitare au o rezistenta mecanica si chimica ridicata.

Factorii de baza de care trebuie sa tii cont la alegerea bateriilor pentru bucatarii sau bai este forma si designul, precum si calitatea si functionalitatea acesteia.

Bateria este un obiect important, pe care il folosim zilnic si pe care il schimbam la perioade lungi de timp.

Pe piata exista o gama variata de baterii sanitare, de aceea, inainte de a alege bateria potrivita ia in considerare amplasarea cazii, modul in care sunt pozitionate tevile.

Tipuri de baterii sanitare

Iata o scurta clasificare a tipurilor de baterii sanitare, pentru a-ti face alegerea mai usoara!

Baia si bucatria sunt doua medii total diferite prin functiile pe care le indeplinesc de aceea, bateriile sanitare se impart in: baterii pentru lavoar, baterii pentru dus, baterii pentru bucatarie.

Bateriile de lavoar

Bateria pentru lavoar se alege in functie de lavoarul deja existent. Astfel ca, unui lavoar simplu pe mobilier sau incastrat i se potriveste o baterie joasa, iar unui lavoar inalt tip bol i se potriveste o baterie cu corp inalt.

In cazul lavoarelor tip bol sau cele puse pe mijlocul blatului se alege o baterie cu montaj pe perete. Bateriile cu comanda electronica sau cu actionare pneumatica sunt recomandate pentru spatiile publice sau cu trafic foarte intens.

Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi bateria pentru lavoar:
levierul de actionare sa aiba o miscare usoara si naturala, bateria de lavoar sa aiba o tehnologie de reducere a consumului de apa, greutatea bateriei sa fie semnificativa, sa aiba inaltimea potrivita si nu in ultimul rand sa se incadreze ca linie de design cu lavoarul.

Bateriile de Cada sau de Dus

Bateria de cada se foloseste atat pentru cazile de baie cat si pentru cabinele de dus cu cadita inalta (cel putin 35 cm). Bateriile de dus sunt folosite la cabinele de dus cu cadita joasa sau la cabinele tip walk-in.

Exista 2 variante de montaj:

 • Pe perete 
 • direct pe cada

Bateriile cu termostat fac parte din noile tehnologii, fiind recomandate in special caselor unde se afla copii mici sau oameni in varsta.

Bateriile pentru bideu

Bateria de bideu sau bateria de pisoar se alege in functie de design-ul obiectului sanitar si de stilul baii.

Pentru vasele de wc cu functie de bideu integrata se folosesc baterii de bideu incastrate, cu montaj pe perete sau baterii simple de dus.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o baterie de bideu:

baterie pentru bideu

levierul de actionare sa aiba o miscare usoara si naturala, bateria de lavoar sa aiba o tehnologie de reducere a consumului de apa, greutatea bateriei sa fie semnificativa, sa aiba inaltimea potrivita si nu in ultimul rand sa se incadreze ca linie de design cu lavoarul.

Bateria de bucatarie

Bucataria este un loc des utilizat de catre toti membrii familiei. Astfel ca, indiferent de activitatea desfasurata in bucatarie, bateria si chiuveta de bucatarie sunt printre cele mai utilizate obiecte din bucatarie. Bateria de bucatarie are un rol mai complex si necesita o atentie mult mai sporita in desfasurarea procesului de alegere.

Pentru a ne facilita munca, bateriile de bucatarie au evoluat de la cele dubla comanda si monocomanda la bateriile one tuch si bateriile cu senzor.

Caracteristici baterii sanitare

Modul de constructie:

 • Bateria are o valva interna care permite reglarea debitului de apa
 • Bateriile cu cartus ceramic furnizeaza un plus de siguranta in utilizare fiind cele mai utilizate.

Modul de pornire/oprire a apei:

 • bateriile monocomanda sunt prevazute cu o maneta de actionare prin care se regleaza debitul de apa, iar prin rotirea in jurul propriului ax se regleaza temperatura apei.
 • bateriile cu doua robinete separate au un robinet pentru apa rece si unul pentru apa calda.
 • bateriile cu senzor de prezenta/miscare, declanseaza curgerea apei in momentul in care senzorul detecteaza apropierea mainilor.

Aspect si design

Aspectul si designul unei baterii sanitare sunt doua caracteristici importante ale bateriilor sanitare de care trebuie sa tii cont, in procesul de alegere. Astfel cele mai utlizate tipuri de finisaje sunt cel cromat, argintiu, auriu sau bronz.

Calitatea produsului

Un alt indicator important pentru alegerea unei baterii sanitare este materialul de fabricatie. Cele mai bune sunt realizate din alama sanitara, un aliaj de 58-62% cupru, 30-38% zinc si un procent foarte mic din alte materiale.

Cum alegi cea mai buna baterie de chiuveta pentru bucatarie

Procesul de alegere a bateriei de bucatarie nu este simplu, insa, daca tii cont de numarul de gauri, tipul de manere, tipul de tija, instalarea si intretinerea, finisajele, reglarea temperaturii apei vei putea alege bateria potrivita tie.

Tipul bateriei de bucatarie

Bateriile de bucatarie pot fi cu montare pe perete sau cu montare pe chiuveta.

Modelul de perete se ataseaza de perete, deasupra chiuvetei. Modelul cu montare pe chiuveta, se poate atasa de aceasta, sau de blat, in cazul in care chiuveta este incorporabila.

baterie bucatarie

Materialele utilizate

Materialele din care este fabricata bateria de bucatarie trebuie sa fie rezistente, sa confere bateriei de bucatarie o viata lunga si sa nu schimbe proprietatile apei. O baterie de chiuveta pentru bucatarie este un element care trebuie sa reziste multiplelor utilizari si incercari.

Cele mai utilizate materiale de fabricatie a bateriilor sunt: inox-ul si alama sanitara. Acestea doua sunt cele mai intalnite si utilizate insa, mai exista baterii de bucatarie fabricate din alte materiale si aliaje cum ar fi: crom, cupru, bronz etc.

 • Bateriile de bucatarie din inox – sunt practice si rezistente. Inox-ul sau otelul inoxidabil este un aliaj al otelului ce contine cel putin 11% crom in compozitie.

Avantaje: grad mare de rezistenta la coroziune, durabilitate foarte mare, rezistenta la temperaturi extreme (fierbere/ inghet), nu modifica proprietatile apei, usor de intretinut.

 • Bateriile de bucatarie din alama – nu sunt la fel de rezistente precum cele din inox iar din motive de sanatate si pentru a nu modifica proprietatile apei, trebuie sa alegi o baterie de bucatarie din alama cu proportii corecte de cupru si zinc.

O alama de calitate si recomandata pentru bateriile de bucatarie are in compozitie un procent de peste 59% cupru (sub 41% zinc). Alama cu continut ridicat de cupru are o culoare galbuie si o rezistenta mai mare la coroziune, iar cu cat scade continutul de cupru si creste cel de zinc cu atat culoarea se deschide si rezistenta la coroziune scade.

 • Bateriile de bucatarie din bronz – bateriile de bucatarie din bronz au un aspect deosebit, un stil vintage sau clasic. Bronzul este un aliaj al cuprului cu alte metale (staniu, aluminiu, plumb etc), care a fost folosit de mii de ani pentru a fabrica diverse obiecte de uz personal sau estetic insa, evolutia tehnologica a redus din utilizarea acestuia.

Tipul de comanda

Tipul de comanda al bateriilor de bucatarie a suferit modificari in timp, raspunzand nevoii de imbunatatire a obiectelor pentru a castiga timp si a scuti efortul depus. In acest mod s-a trecut de la bateriile dubla comanda la cele monocomanda, cu atingere si senzor.

 • Bateriile de bucatarie dubla comanda –sunt primele modele aparute si presupun existenta a doi robineti separati pentru a controla apa calda si apa rece. Bateriile cu dubla comanda sunt interesante ca si aspect fiind alese de multe ori pentru a reda un aspect vintage bucatarie, utilizarea lor este usor greoaie si presupune un efort suplimentar. Acest tip de bateire nu este foarte usor de utilizat deoarece trebuie sa potrivesti temperatura prin reglarea separata a robinetilor.

baterie bucatarie dubla comanda

 • Bateriile de bucatarie monocomanda – bateriile monocomanda sunt mai practice si mai usor de folosit decat cele dubla comanda. Acestea au un singur dispozitiv (robinet, maneta etc.) de pornire/oprire si reglare a apei, indiferent ca este apa calda sau rece. Prin miscarea robinetului sau manetei dintr-o parte in alta (stanga – dreapta sau sus – jos) se porneste, opreste si se regleaza presiunea si temperatura apei.

baterie bucatarie monocomanda

 • Bateriile de bucatarie cu atingere – Bateriile de bucatarie cu atingere au sisteme avansate de control al apei, care pornesc si opresc apa printr-o simpla atingere sunt extraordinar de usor de folosit, sunt confortabile si au o mai mare siguranta. Senzorul montat de-a lungul pipei sesizeaza atingerea si porneste apa instant.
 • Bateriile de bucatarie cu senzor – Bateriile de bucatarie cu senzor au un senzor sau mai multi senzori montati in diverse parti ale bateriei, sesizeaza miscarea si porneste instant apa. Se recomanda utilizarea unei baterii cu senzor si a unui dispenser (cu sensor) de detergent de vase sau sapun pentru a facilita 100% utilizarea si munca.

Materialul cartusului

Materialul din care este fabricat cartusul sau pastila bateriei poate fi din ceramica sau teflon.

Cartusul ceramic sau pastila ceramica este cea mai buna alegere pe care o poti face. Pastila ceramica este mult mai performanta, nu se zgarie usor, este mai rezistenta si nu face asa de mult zgomot precum cea din teflon. Diferenta de pret intre pastila ceramica si cea din teflon nu este mare, insa calitatile cartusului ceramic sunt mai mari.

Tipul de pipa

Inaltimea si caracteristicele pipei influenteaza comoditatea la utilizare si utilitatea bateriei. Exista trei tipuri de pipa din care poti alege insa, conform studiilor numai doua sunt recomandate pentru o baterie pentru bucatarie.

 • Pipa normala sau standard – este bateria de bucatarie traditionala cu “teava” destul de scurta si joasa. Bateria cu pipa standard (cu teava normala) este incomoda atunci cand o utilizezi
 • Pipa inalta – Asa cum este recomandat sa achizitionezi o chiuveta de bucatarie adanca, din aceleasi considerente este recomandat sa achizitionezi o baterie de bucatrie cu pipa inalta (spatiu de manevra, sa poti spala si obiecte voluminoase etc).
 • Pipa tip dus extensibil – daca vrei sa alegi cea mai buna baterie de chiuveta pentru bucatarie trebuie sa cumperi o baterie cu pipa tip dus extensibil. Astfel, atunci cand situatia impune poti trage de capatul pipei si vei folosi bateria precum un dus. Oricat de voluminos este obiectul spalat sau zona unde ai nevoie, totul devine mai simplu.

Mobilitatea pipei

Pentru o utilizare cat mai eficienta a bateriei de bucatarie, tine cont de mobilitatea pipei.

Astfel, poti opta pentru doua tipuri de baterii de bucatarie: baterie cu pipa fixa si baterie cu pipa pivotanta sau mobila. Pipa mobila sau pivotanta se foloseste mult mai usor atunci cand vrei sa muti jetul de apa dintr-un loc in altul sau dintr-o cuva a chiuvetei in alta.

Pipa fixa este mai buna pentru bateria din baie pentru ca acolo mobilitatea jetului de apa nu este asa de important.

Tipul de tija

Tija poate fi dreapta sau sub forma unui gat de lebada. Bateriile cu tija dreapta sunt compacte, mai ieftine, insa trebuie sa impingi tija intr-o parte pentru ca in chiuveta sa incapa o oala mai mare.

Bateriile de bucatarie cu tija in gat de lebada ofera mai mult spatiu, insa, pot stropi foarte tare atunci cand sunt atasate de o chiuveta care nu este suficient de adanca.

Un tip special de tija este cea cu dus. Capul de dus este prevazut cu butoane laterale, din care se comuta intre modul jet unic sau dus.

Finisajele bateriei

Finisajele bateriei de bucatarie fac referire la modul si gradul de finisare. Astfel ca, poti alege intre baterii de bucatarie lucioase, mate sau in diverse culori.

Pe langa bateriile din inox sau alama sanitara, mai exista baterii cu finisaje si din alte materiale, cum ar fi granitul sau ceramica.
Cele mai intalnite sunt cele care au adaos de granit in diverse culori, astfel incat, sa se integreze bine cu chiuveta de bucatarie din granit.

Functiile speciale

Cea mai buna baterie de chiuveta pentru bucatarie iti va facilita munca si efortul depus. Poti alege intre bateriile de bucatarie cu senzor, bateriile de bucatarie electronice modele super performante cu sistem de filtrare a apei sau baterii cu redare a mai multor tipuri de apa potabila.

Bateriile de bucatarie cu sistem de filtrare a apei si bateriile cu redare a mai multor tipuri de apa printr-o simpla baterie si un sistem montat sub chiuveta vei putea sa inlocuiesti dozatorul de apa si purificatorul de apa si vei avea apa potabila si apa carbogazoasa chiar de la chiuveta din bucatarie.

Accesorii

Bateriile pentru chiuveta de bucatarie pot fi prevazute cu filtre integrate, recipient pentru sapun lichid sau detergent de vase.

Tipul de montaj

Exista doua tipuri de instalatii ale bateriilor- superioara si inferioara. Bateriile cu atasare superioara se ataseaza de chiuveta sau de blat cu ajutorul unor suruburi trecute prin suprafata inferioara a bazei.
Cele cu atasare inferioara sunt montate cu ajutorul unor suruburi trecute prin partea superioara a bateriei.

Mecanismul nu influenteaza utilizarea zilnica, insa, afecteaza intretinerea si repararea.

Cum alegi cea mai buna baterie pentru chiuveta de baie

Principalul aspect de care trebuie sa tii cont in procesul de alegere al bateriei de baie este calitatea baterie si ulterior aspectul bateriei.

baterie dus

Materialele bateriei de baie

Materialele din care este fabricata bateria pentru chiuveta din baie influenteaza rezistenta si durabilitatea bateriei de baie. Astfel ca, bateriile de baie pot fi realizate din materiale de calitate, materiale rezistente in timp pentru a evita experiente neplacute precum scurgeri de apa, debit inconstant, diferenta de temperatura, deteriorari ale robinetului/ maner reglare apa, fisuri la imbinari, zgomot ridicat etc.

Printre cele mai intalnite materiale gasim inox-ul si alama sanitara. Foarte multi aleg bateriile de lavoar din alama sanitara deoarece au un raport bun calitate/ pret si sunt mai accesibile financiar fata de cele din inox.

Componentele bateriei de baie

Bateria de baie contine un perlator si o pastila. O baterie de baie cu perlator si cu pastila ceramica prelungesc viata bateriei.

Perlatorul este un filtru de plasa care se gaseste la capatul bateriei care impiedica depunerea calcarului si ajuta la “imbogatirea” jetului de apa, prin realizarea amestecului de apa cu aer pentru a reda un jet mai puternic si bogat.

Pastila ceramica (cartusul ceramic) este mult mai rezistenta fata de pastila de Teflon, este mult mai performanta si mai silentioasa, economiste energie si apa, au oprirea/ pornirea automata.

Bateria de baie cu senzor se dovedeste folositoare daca vrei sa faci economie.

Tipul bateriei de baie

Exista doua tipuri de baterii de baie: monocomanda sau cu duba comanda.

Bateriile pentru chiuveta de baie dubla comanda sau bateriile de baie cu robineti sunt mai greu de utilizat deoarece presupun un efort mai mare din partea utilizatorului pentru a regla temperatura dorita.

Din cauza faptului ca exista un robinet pentru apa calda si un robinet pentru apa rece, iar ajustarea temperaturii presupune reglarea si manipularea ambilor robineti, confortul la utilizare scade considerabil.

Bateriile de baie monocomanda sunt prevazute cu un singur maner, iar reglarea temperaturii se face foarte simplu, prin miscarea manerului in stanga si dreapta. Acest tip de baterie de baie este cel mai utilizat tocmai datorita usurintei la utilizare.

Montajul bateriei de lavoar

Cele mai intalnite baterii de baie sunt cele cu montaj pe lavoar, insa, exista si montaj in perete sau baterii de baie cu montaj pe blat.

In functie de tipul de montaj se alege si tipul de baterie, acesta poate fi baterie de baie cu montaj pe lavoar, baterie de baie cu montaj in perete sau baterie de baie cu montaj pe blat.

Finisajele bateriei de baie

In functie de chiuveta de baie, de stilul mobilierului din baie si de celelalte obiecte sanitare poti opta pentru baterii de baie simple, baterii de baie cromate, baterii de baie aurii, baterii de baie din bronz, baterii de baie cu robineti pentru un aspect clasic, baterii de baie inalte sau chiar baterii de baie minimaliste, pentru un aspect fin si delicat.

Ce alegi baterii sanitare cu comanda dubla sau monocomanda

In prezent sunt preferate de romani bateriile sanitare monocomanda, insa exista si baterii cu comanda dubla, diferenta dintre cele doua este felul in care realizeaza amestecul apei reci cu cea calda. In general, bateriile monocomanda sunt mai practice si au design-uri moderne.

Baterii sanitare cu pastila de ceramica sau de teflon

Bateriile sanitare cu pastila de teflon sunt mai ieftine, dar au si o durata de viata mai mica. Defectiunea majora care apare la acest tip de baterii este cauzata de zgarierea acestei pastile de catre nisipul si impuritatile din apa.

Bibliografie

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Convectorul este un dispozitiv care asigura incalzirea spatiilor care nu...

Citeste tot articolul
pestre

Monilierul de baie se alege in functie de obiectele sanitare instalate i...

Citeste tot articolul
pestre

In fiecare casa exista o baie dotata cu minimul necesar, un

Citeste tot articolul
X