Animale

Sisteme de garduri eletrice pentru animale – tot ce trebuie sa stii

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 20.07.2018, actualizat la 05.07.2019, in Animale Sisteme de garduri eletrice pentru animale – tot ce trebuie sa stii

Gardul electric este un aparat care transforma energia electrica furnizata de o retea electrica, de o baterie sau de un acumulator cu sau fara panou solar si o restituie sub forma de impulsuri.

Impulsurile sunt cuprinse intre 5000 si 15000 Volti, dupa model. Acestea sunt transmise maxim o data pe secunda in firul electric destinat imprejmuirii.

Tensiunea inalta permite vehicularea mai usoara a energiei, insa bineinteles, impulsul este foarte scurt, cu mai multa sau mai putina energie (cantitate de electricitate), ceea ce face socul mai putin periculos, insa deosebit de neplacut.

Pe langa tensiune, exista o cantitate specifica de electricitate difuzata la fiecare impuls. Aceasta se masoara in Jouli (unitate de masura a cantitatii de electricitate in timp), similara watti/ora. Cantitatea de jouli face diferenta intre tipurile de gard electric.

 • Pe masura ce energia creste, creste si socul iar aparatul poate alimenta un fir electric de lungime mai mare.
 • Important este sa fie achizitionat aparatul care se potriveste cel mai bine tipului de animal care se doreste pazit. Un aparat cu energie scazuta care este perfect pentru contentia unui caine nu a avea efect pentru o bovina mare.
 • De asemenea, nu este necesara pedepsirea dura a cainelui ca sa inteleaga ca nu trebuie sa treaca de firul electric. Aceasta explicatie usureaza alegerea modului de alimentare al aparatului precum si alegerea din multitudinea de aparate existente pe piata.

Aparatele de gard electric pot fi alimentate de la retea sau de la baterie.

Aparatele alimentate de la retea sunt usor de utilizat si intretinut. Aparatele alimentate de la baterie sau acumulatori sunt mobile si pot fi folosite acolo unde nu exista o alta sursa de energie.

Energia la iesire

Energia la iesire a gardurilor electrice se masoara in Jouli si are valoarea de referinta de 500 ohmi. Pentru a avea energie, este nevoie de consum de energie. Asadar se ia ca referinta valoarea normata de 500 ohmi, cu scopul de a masura toate aparatele generatoare de impulsuri de pe piata in aceleasi conditii. Tensiunea lor de iesire poate reprezenta:

 • Numarul maxim de jouli pe care il poate furniza aparatul
 • Numarul de jouli in rezerva in condensatorii aparatului
 • Numarul de jouli sub 500 ohmi

Firul si banda pentru garduri electrice

Firul si banda sunt doua elemnete care cu cat sunt mai bune conductoare, cu atat energia in jouli transportata va fi mai mare si va putea fi adaptat unor lungimi mai mari si aparate mai puternice.

Electricitatea va trece mai greu daca firul este foarte subtire si va cauza probleme aparatelor mari care alimenteaza garduri lungi.

In plus, firele de gard electric sunt de mai multe tipuri si culori care permit o mai mare vizibilitate a firului, sau dimpotriva mascarea acestuia in mediul natural.

In functie de necesitatile si aprecierea utilizatorului banda si cordonul de gard electric sunt destinate cabalinelor, firele bovinelor.

Izolatorii pentru gard electric

Izolatorii au rolul de a izola mai bine firul care transporta energia in raport cu pamantul sau cu suportul infipt in pamant. Lipsa acestora poate provoca importante pierderi de energie.

Curentul va fi recirculat in aparatul de gard electric si animalul care vine in contact cu firul nu va simti nimic. Izolatorii pot fi de mai multe tipuri insurubati in lemn, aplicati pe stalpi de fier etc.

Bara de impamantare gard electric

Bara de impamantare este un factor important, fiindca electricitatea circula inapoi in aparat (trecand prin corpul animalului atunci cand acesta atinge firul); este la fel de importanta ca si alegerea firului conductor.

bara de impamantare gard electric

Un pamant rau conductor va impiedica electricitatea sa treaca prin corpul animalului. Barile de impamantare se instaleaza in cel mai umed loc posibil. Pentru aceasta operatiune sunt necesare mai multe bari de impamantare, la distante de 1 metru, atunci cand se folosesc aparate puternice.

Bare de linie (intre fire)

Barile de linie (tarusi) permit strangerea firelor si pot fi confectionate din fier, plastic sau lemn. De cele mai multe ori, barile de linie sunt dispuse la 3 sau 4 metri distanta, in functie de greutatea firelor.

In cazuri speciale barile de linie sunt amplasate din 20 in 20 metri pentru a tensiona firele iar tarusii de plastic, fibra de sticla sau din fier la fiecare 3 metri. In acest mod se evita incolacirea firelor in jurul stalpilor de lemn.

Tarusii de plastic, fibra de sticla sau din fier sunt utilizati pentru imprejmuiri temporare care vor fi dezasamblate dupa plecarea amimalelor.

Bobine de infasurare

Bobinele de infasurare, atasate direct la stalp, sunt utilizate pentru infasurarea si desfasurarea firului sau benzilor in cazul imprejmuirilor temporare. Unele bobine sunt dotate cu arc, pentru ca firul sa poata fi retras mai rapid.

Manerul de poarta

Manerul de poarta deschide un punct de trecere fara riscul de a primi un soc electric. Aparatul ramane in functiune si animalele sunt inchise in timp ce se poate intra si iesi din imprejmuire ori de cate ori se doreste. Manerele de poarta sunt moduri rapide de a utiliza, inchide si deschide o imprejmuire.

Conectarea firelor de gard electric se va face prin cabluri de inalta tensiune trase pe sub pamant.

Testere

Testerul este o unealta indispensabila pentru verificarea rapida a perimetrului gardului electric.

Testerele sunt aparate de masura cu lampi sau digitale care afiseaza tensiunea pe linie electrica sau indica directia pierderilor de energie.

Testerele au rolul de a usura gasirea pierderilor de sarcina in retea si de a asigura suicient curent in linie pentru a inchide animalele. Acesta permite verificari multiple in diferite puncte ale instalatiei.

Conectori pentru gard electric

In functie de tipul de fir, conectorii pentru gard viu pot fi din cordon sau banda. Montarea conductorilor este importanta deoarece contactul prost dintre doua sau mai multe conductoare poate genera scantei.

Conductorii pot interfera cu undele radio, cablurile telefonice, liniile de internet. Aceasta interferare poate produce scantei care provoaca o supraincalzire ce topeste plasticul iar banda sau firul se deterioreaza iremediabil. In final curentul nu va mai putea trece prin aceste sectiuni si va rezulta o bresa.

Cablu de inalta tensiune

Cablurile de curent electric de uz casnic sunt proiectate sa suporte numai 800 V, o capacitate net inferioara celei de 15000 V pe care aparatul de gard electric o furnizeaza.

Dupa cateva zile, cablul de uz casnic va fi perforat si scanteile care ies vor face contact intre firul de gard electric si structurile conectate la pamant. (perete de lut, conglomerat de beton, conducte cu cabluri, alte structuri si adaposturi etc).

Astfel, intreaga cantitate de electricitate sau o parte din ea va fi pierduta si nu va ajunge la punctul de electrificare.

Un cablu de inalta tensiune nu va fi perforat si astfel, intreaga energie electrica va ramane la punctul de conectare de la inceputul instalatiei de gard electric.

Cablul de inalta tensiune poate fi instalat intr-o conducta protectoare si poate fi extins pe o distanta de cateva sute de metri fara a avea pierderi de curent.

Pentru aparatul de gard electric este suficient cablul de inalta tensiune pentru alimentarea aparatului de gard viu, iar gardul de impamantare poate fi un fir standard deoarece voltajul la bara de impamantare este unul jos si nu exista multe pierderi in retea.

Vegetatia

Vegetatia abundenta de-a lungul gardului viu va afecta puterea aparatului si performanta acestora.

Aparatele cu impedanta joasa se vor adapta si isi vor continua sarcina de contentie a animalelor. Aparatele standard vor arde firele de iarba care ating firul de gard electric.

vegetatie gard electric

Pentru functionarea la cote maxime a aparatului de gard electric se recomanda eliminarea vegetatiei din zona firelor de gard electric.

Tipurile de animale

In alegerea tipului de aparat de gard electric se va tine cont de tipul de conductori, inaltimea la care sunt instalati.

Lungimea gardului electric

Tipul de aparat ales este influentat de lungimea gardului. Astfel, cu cat este mai lung gardul, cu atat numarul de pierderi creste proportional.

Este important perimetrul imprejmuirii si nu lungimea totala a firelor. Gardurile cu mai multe fire conectate sunt mult mai avantajoase decat cele conectate la un singur fir. Acestea permit trecerea rapida a curentului transmis de aparatul de gard electric.

Baterii de unica folosinta si baterii reincarcabile

Bateria de unica folosinta poate fi folosita o singura data dupa care trebuie inlocuita cu o baterie noua. Bacteria de unica folosinta nu poate furniza aceeasi energie ca o baterie reincarcabila, de accea, se recomanda sa fie folosita la echipament de gard electric portabil, care sa permita reducerea greutatii si volumului.

Bacteria reincarcabila desi este mai scumpa, poate fi reincarcata de mai multe ori fara probleme. Bateriile reincarcabile au mai multa putere si pot alimenta aparate de gard electric mai puternice. Ambele tipuri de baterii cu cat au mai mare capacitatea in amperi/ora (Ah), cu atat creste cantitatea de energie stocata.

Cum se monteaza un gard electric?

Gardurile electrice sunt utilizate in domeniul cresterii animalelor cu succes in toata Uniunea Europeana. Aparatul de gard electric permite imprejmuirea diferitelor spatii cu scopul de a pastra animalele in interiorul acestora, sau de a impiedica alte animale sa patrunda (in cazul protejarii culturilor).

  • Sistemul de gard electric este alcatuit din:
  • Sursa de curent
  • Aparatul generator de impulsuri
  • Pamantarea din otel zincat
  • Reteaua de fir conductor de curent
  • Stalpii din lemn, metal, sau plastic
  • Izolatorii de fir
 • Manerul izolant al portii

montare gard electric

Cum functioneaza un gard electric?

Firele conductoare montate pe izolatori delimiteaza parcela unde se afla animalele sau suprafata unde se doreste impiedicarea patrunderii acestora. Aparatul generator de impulsuri transmite impulsuri prin acest fir o data pe secunda.

Impulsurile vor traversa corpul animalului care vine in contact cu firul de gard electric, dupa care se vor reintoarce in aparat. Animalele vor fi descurajate de impulsurile primite si nu vor traversa bariera de fir electric.

Impulsurile emise de aparatul de gard electric nu sunt periculoase pentru om sau animal deoarece sunt foarte scurte (cateva milisecunde). Dupa cateva zile de acomodare animalele se obisnuiesc cu gardul si nu se mai ating de el.

Prin conductorii din sarma sau plastic trec impulsuri electrice cu insertie de lita. Acestia trebuie izolati fata de pamant cu ajutorul izolatorilor sau tarusilor de plastic si a manerelor pentru poarta.

Aparatele de gard electric si echipamentul auxiliar trebuie instalate, utilizate si intretinute astfel incat sa reduca pericolul pentru persoane si animale.

Unelte si materiale recomandate pentru instalarea gardului electric:

  • bare de linie (tarusi, stalpi) din lemn, fier, plastic sau fibra de sticla, de aproximativ 1-1.5 m inaltime;
  • izolatori de calitate inveliti in portelan sau plastic;
  • fir de otel inoxidabil galvanizat sau banda galvanizata sau fir flexibil compus din polietilena (plastic) si otel;
  • accesorii precum maner de gard, o tija metalica de impamantare si cablu de inalta tensiune pentru traversarea peretilor constructiilor;
   Instalarea gardului electric:
 • se verifica zona unde va fi instalat gardul pentru eventualele obstacole, cabluri si utilitati ingropate.

Se amplaseaza stalpii sau tarusii la interval de 3 sau 5 metri distanta (mai aproape unul de celalalt pe teren accidentat). Stalpii care suporta forte de tractiune se intaresc prin racorduri de fixare. Ulterior se ataseaza izolatorii la stalpi, se desfasoara treptat firul si se trece firul prin gaurile izolatorilor.

Inaltimea randului (randurilor) de fire sau banda se potriveste in functie de tipul si marimea animalului care trebuie inchis.

Pentru functionarea corecta a instalatiei de gard electric nu este neaparat necesar efectuarea unei bucle si intoarcerea la punctul de plecare. Instalatia poate fi inchisa la ultimul izolator din capatul liniei.

Atentie!

Este interzisa ingroparea firului de gard electric in pamant la capatul instalatiei! Animalul este cel care va inchide circuitul in momentul in care atinge firul sau banda; in acel moment, electricitatea va traversa corpul animalului si se va intoarce in aparat prin impamantare.

Aparatul de gard electric se monteaza pe perete folosind doua suruburi.
In cazul in care se traverseaza un perete sau o despartitura, intre punctul de instalare a aparatului si punctul de unde se electrifica imprejmuirea, se foloseste cablu special de inalta tensiune.

Cablurile standard risca sa fie perforate si sa provoace pierderi de tensiune numeroase, uneori eliminand complet eficacitatea aparatului.

Poarta de acces

Poarta de acces are dimensiuni considerabile si este traversata de un fir electric. Carligul si arcul care alcatuieste sistemul de poarta cu arc sunt situate, la un capat al firului; celalalt capat al firului fiind atasat la o bucla confectionata din fir, sau sub forma unor izolatori speciali.

Astfel instalat, accesul in imprejmuire se va face fara riscuri de soc electric, utilizand manerul izolat iar la iesire atasandu-l la loc.

Sistemul de impamantare

Sistemul de impamantare asigura eficacitatea gardului electric indiferent de tipul de aparat. Daca acest sistem este de calitate inferioara, energia nu va fi recirculata iar animalul nu va simti nimic.

Sistemul de impamantare se amplaseaza la minim 10 m distanta fata de alte sisteme de impamantare.

In cazul in care nu exista precipitatii o perioada indelungata de timp, se uda sistemul de impamantare pentru a reduce valoarea rezistentei acestuia si pentru a evita blocarea energiei in aparat.

Pentru alimentarea cu baterii/acumulatori reincarcabili, se utilizeaza o bara de pamantare de 30 cm. Pentru aparatele alimentate de la retea, este necesar minim o bara de 1 m. Daca se detecteaza un voltaj crescut este nevoie de mai multe bari de pamantare.

Masuri de siguranta pentru gardul electric distanta dintre doua garduri electrice trebuie sa fie minim 2 metri. – aparatele alimentate de la reteaua electrica nu trebuie manevrate sub temperaturi de 5°C; animalul care atinge gardul electric se poate retrage in orice conditii: fiecare contact prelungit cu gardul electric poate cauza arsuri grave.

 • nu se folosesc stalpi de telefonie pentru a suspenda firele de gard electric;
  se evita orice contact cu gardul electric. Nu se traverseaza pe sub, prin sau sub un gard electric compus din mai multe fire.
  nici oamenii, nici animalele nu trebuie sa primeasca mai mult de un impuls electric pe secunda
 •  firele de racord si firele gardului electric nu trebuie sa treaca pe deasupra liniilor electrificate aeriene sau deasupra liniilor de comunicatii;
  se interzice alimentarea firelor de sarma ghimpata de catre aparatul de gard electric;

Semnalizarea gardului electric

Gardul electric se semnalizeaza obligatoriu atunci cand se intinde de-a lungul unui drum public., cand este accesibil pentru alte persoane care nu ii cunosc locatia.

Semnalarea gardului electric se va face pe partile accesibile ale gardului electric la intervale de maximum 50 m printr-un panou vizibil cu inscriptia “Gard electric” sau o pictograma care sa semnalizeze gardul electric.

Dimensiunea tablitelor trebuie sa fie de minim 100 mm x 200 mm, iar culoarea de fond a panoului trebuie sa fie galben. Inscriptia trebuie sa fie trasata in negru. Simbolul de avertisment poate fi inlocuit prin mesajul „Atentie! Gard electric pentru animale!”

Inscriptia trebuie sa fie permanenta, pe ambele fete ale panoului de avertizare si textul sa aiba o inaltime de minim 25 mm.

Recomandari in functie de tipul de animale imprejmuit

Gardurile electrice pentru cai impun utilizarea unui generator de impulsuri cu putere normala. Deoarece caii au vederea mai slaba utilizeaza benzi cu insertie de lita, cu latimi cuprinse intre 20- 400 mm.

gard electric pentru cai

Gardurile electrice pentru oi trebuie sa fie mai puternice, deoarece acestea dispun de blana si nu prezinta o sensibilitate la fel de mare la curent precum animalele cu blana scurta. Pentru eficienta se utilizeaza firul pentru imprejmuire, in mai multe randuri.

gard electric pentru oi

Gardurile pentru porci sunt foarte lungi, astfel ca, se utilizeaza un aparat puternic. Se folosesc cel putin doua fire pentru imprejmuirea perimetrului, iar daca in interior exista si purcei, se utilizeaza mai multe fire.

Pentru protejarea pasarilor se utilizeaza mai multe fire pentru imprejmuire. Se poate opta și pentru plasa cu insertie de lita, in combinatie cu un generator puternic. Astfel, acestea vor fi optim protejate.

Gardurile electrice pentru vite necesita utilizarea unor aparate normale care difera in functie de mai multi factori: lungimea gardului, lungimea ierbii, tipul solului etc.

gard electric pentru vite

Pentru animalele salbatice se folosesc aparate puternice, situate in zone cu vizibilitate buna si material calitativ. Se folosesc doua fire electrice, la distante de 20 de centimetri si 70 de centimetri de pamant.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.