Pestre Blog

Folie anti-inghet: protectia ideala pentru plante iarna

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 05.08.2020, actualizat la 05.08.2020, in Pestre Blog Folie anti-inghet: protectia ideala pentru plante iarna

Folia anti-inghet este solutia ideala pentru protectia plantelor si culturilor in sezonul rece. Aceasta asigura protectia optima a plantelor in perioada de iarna. De-a lungul sezonului rece plantele intra in repaus vegetativ pentru a se autoproteja impotriva temperaturilor scazute. Cu toate acestea, plantele au nevoie de un ajutor la acest proces natural, reprezentat de folie anti-inghet.

Ingrijirea culturilor iarna este un proces complex, deoarece in sezonul rece apar ingheturile, zapada si vanturile puternice.

Toate aceste aspecte trebuie luate in evidenta deoarece pot produce daune plantelor ca de exemplu: oparirea, inghetul radacinilor, leziuni la nivelul frunzelor, atacul bolilor si daunatorilor, excesul sau deficitul de umiditate. Foarte multe dintre aceste probleme se pot rezolva cu o folie anti-inghet.

In cazul plantelor, inghetul usor se produce de la 2°C, iar atunci cand temperaturile scad sub 0°C, culturile sunt deja afectate de inghetul sever.

Recomandarea noastra este o folie anti-inghet microporoasa, care ofera protectie eficienta pentru ingrijirea culturilor iarna. In continuare afla ce calitati ofera folia anti-inghet microporoasa, cum se instaleaza si tipuri de folie anti-inghet potrivite pentru ingrijirea plantelor in timpul iernii.

Tipuri de folie anti – inghet microporoasa pentru ingrijirea plantelor si culturilor iarna

In functie de necesitati pentru ingrijirea plantelor iarna, se poate opta pentru urmatoarele tipuri de folie microporoasa:

  • Folie microporoasa HortiAgryl 17 si 19 g/m² sau 23 si 30 g/m², culoare alba

Aceasta folie anti-inghet are o tesatura speciala pentru acoperirea culturilor si protejeaza plantele impotriva efectelor nedorite care pot aparea din cauza scaderii temperaturii, rafalelor de vant, grindinei si daunatorilor.

  • Folie microporoasa HortiAgryl Plus 17 si 19 g/m², margini dublate, culoare alba

Aceasta folie anti-inghet are margini dublate printr-o cusatura suplimentara. Acestea cresc rezistenta materialului atunci cand se acopera cultura si se aseaza pamantul.

  • Folie microporoasa HortiAgryl Plus 23 g/m², margini dublate, culoare alba

Aceasta folie anti-inghet are marginile dublate la fel ca cea de 17 si 19 g/m², dar se livreaza in role de latimi diferite, cuprinse intre 1.6 m si 15.8 m.

Folie anti-inghet: protectia ideala pentru plante iarna

La ce ajuta folia microporoasa antiinghet

Folia microporoasa este un material folosit pe suprafate mari, in zonele de cultura cu temperaturi in jurul punctului de inghet. Aceasta folie este alcatuita din trei straturi de filamente polipropilenice suprapuse si fixate ce pastreaza intre ele un strat de aer ce va proteja cultura de temperaturile scazute, aparute in perioada anotimpului rece – toamna, iarna, primavara, atat în camp liber, cat si in spatii protejate.

Folia protejeaza culturile de inghet pana la – 5 °C in camp liber si pana la circa – 10 °C in spatii protejate.

Detalii tehnice:

  • Este usoara si rezistenta, nefiind necesar un sistem de sustinere. Se poate aplica direct pe culturi; in cazul plantelor cu varf de crestere sensibila (tomate) trebuie sustinuta pe un simplu fir intins.
  • Puternic efect protectiv impotriva insectelor, contribuind astfel la reducerea cantitatilor de pesticide aplicate.
  • Ofera un microclimat mai favorabil in comparatie cu mediul exterior.
  • Micsoreaza amplitudinea variatiei temperaturilor pentru cultura. Optimizeaza regimul hidric, termic si de miscare a aerului.
  • Caleste plantele si creaza un microclimat favorabil ceea ce conduce la: obtinerea unor recolte mai timpurii, cu 1 pana la 4 saptamani. Recolte mai mari, mai sanatoase si mai aspectuose fata de culturile mai timpurii sau prelungite.

Folia este permeabila pentru aer, apa, lumina, fara a mai fi nevoie de acoperirea si dezvelirea culturilor pentru lucrari de intretinere.

Culturile la care se poate folosi folia anti-inghet:

Folia anti-inghet poate fi folosita la orice cultura din sezoanele cu pericol de inghet sau temperaturi scazute, avand doar grija ca, la speciile cu varf de crestere sensibila, sa se suspende la o distanta cat mai mica fata de varf.

Mod de folosire folie anti-inghet

Plantele se acopera imediat dupa plantare, in camp deschis sau in solar, iar marginile materialului se fixeaza direct cu pamant. Nu conteaza cu care fata se aseaza in sus. Cand exista riscul inghetului, pamantul de sub folie trebuie udat dinainte. Folia este stabila la actiunea razelor UV. Poate fi utilizata la 3 – 5 culturi diferite, timp de 2 sau 3 ani.

Folie anti-inghet: protectia ideala pentru plante iarna

Folie microporoasa anti-inghet Agril si Novagril

Odata cu instalarea sezonului rece, apar problemele de protejare a plantelor de temperaturile din ce in ce mai scazute de afara. Agricultorii din toate zonele urmaresc astfel protejarea culturilor de verdeturi din sere solarii si camp, sau extinderea culturii pentru protejarea de bruma la culturile de legume din camp, precum ardeiul si gogosarul. Cea mai utilizata metoda este folosirea foliei microporoase, anti-inghet, de tip Agril sau Novagril. 

Initial, acest tip de folie a fost inventata in Franta, denumirile de Agril si Novagril (Agryl si Novagryl sunt de fapt denumirile corecte) fiind brevetate de firma producatoare. Companiile din Turcia si Grecia care au copiat produsul nu au voie sa foloseasca aceste denumiri in definirea produselor lor, introducandu-se astfel denumirea de folie microporoasa. 

Care este diferenta dintre Agril si Novagril?

Diferenta intre cele doua materiale este data de faptul ca folia Novagril este realizata mecanic, de o masina care dispune 3 randuri de filamente, oferind foliei Novagril, in comparatie cu folia Agril, o elasticitate mai mare. 

Avantajele folosirii foliei microporoase anti-inghet Agril

Primul avantaj al folosirii foliei microporoase anti-inghet este dat de faptul ca, aplicarea acesteia pastreaza o temperatura cu pana la 5 grade in plus, fata de temperatura de afara, daca este montata in camp deschis. In cazul in care este montata in solarii, temperatura de sub folie poate creste cu pana la 10 grade C, fata de temperatura de deasupra foliei. 

Un alt avantaj important este dat de faptul ca, fiind o folie cu pori, aceasta permite circulatia aerului intre mediul acoperit, si cel de la suprafata, dar si circulatia apei. 

Pe langa cele spuse, folia microporoasa optimizeaza sistemul hidric al plantei si creaza un microclimat mai bun, ce va duce la o dezvoltare mai rapida a plantei, in conditii relativ neprielnice. De asemenea, folia microporoasa protejeaza plantele de ploi si vanturi puternice. 

Circulatia luminii nu este o problema, folia microporoasa, atat Agril, cat si Novagril, permite trecerea pana la 80% a luminii catre planta. 

Fiind usoara, greutatea ei variaza in functie de tip intre 17 grame per metru patrat si 23 de grame per metru patrat, folia neafectand cresterea plantelor. Aceasta se foloseste cu succes la culturile de varza timpurie si extratimpurie, salata, spanac, ridichii, andive, pepeni. 

Folie anti-inghet: protectia ideala pentru plante iarna

Plantele cu varf de crestere sensibil, cum sunt tomatele sau ardeiul pot avea de suferit in cazul aplicarii directe a foliei pe planta. Se recomanda in acest caz, folosirea unor arcade sau a unor stalpi de sustinere, astfel incat folia sa nu stea fix pe varful de crestere al plantelor.

CE FACE O FOLIE ANTI-INGHET MICROPOROASA HORTIAGRYL?

 Ofera protectie anti-inghet pana la -7°C

Folia anti-inghet microporoasa HortiAgryl asezata direct pe plante, contribuie la ingrijirea culturilor prin cresterea temperaturii de sub tesatura cu pana la 2°C, creand astfel un microclimat optim pentru supravietuirea culturilor in sezonul rece.

Folia ofera protectie de pana la -7°C, astfel ca pe langa prevenirea inghetului scurteaza ciclul de vegetatie al unor culturi cu pana la 15 zile.

Nu opareste plantele acoperite

Folia anti-inghet microporoasa HortiAgryl este realizata din material permeabil fata de aer si apa, astfel ca nu prezinta riscul oparirii plantelor.

Metoda acoperirii este o metoda populara pentru ingrijirea plantelor si culturilor iarna, insa atentie la tipul de material folositi pentru acoperirea culturilor. Unele materiale pot sa produca mai mult rau decat bine plantelor daca nu permit accesul aerului. Ventilatia este esentiala pentru ca plantele sa nu se opareasca atunci cand se produce o crestere a temperaturii sub o folie anti-inghet.

Protectie impotriva daunatorilor

Materialul de inalta calitate din care este realizata folia microporoasa HortiAgryl contribuie la ingrijirea culturilor impotriva daunatorilor. In primul rand, materialul este proiectat pentru a proteja culturile impotriva radiatiilor UV care sunt emise si in timpul iernii. In plus, prin acoperire, daunatorii precum pasarile si insectele sunt tinuti departe de plante.

CUM SE INSTALEAZA O FOLIE ANTI-INGHET HORTIAGRYL ARRIGONI?

Instalarea si indepartarea foliei de pe terenul cultivat este simpla. Aceasta se intinde manual direct peste terenul semanat sau pe plantele transplantate, dupa care se fixeaza la sol.  Fixarea se poate face prin folosirea unor tepuse, a unor pietre sau gramezi de pamant, deci nu este nevoie de alte investiti intr-un sistem de prindere.

Mai mult, aceasta folie anti-inghet microporoasa HortiAgryl Arrigoni este formata din fibre speciale, ceea ce ii confera o rezistenta ridicata care permite o intindere mai mare la instalare.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X