Cum se face

Despicatul lemnelor si uscarea lemnelor de foc

Publicat pe 11.10.2017 in Cum se face Despicatul lemnelor si uscarea lemnelor de foc

Cand vine vorba de pregatirea lemnelor de foc trebuie sa luam in calcul cateva elemente esentiale pentru a investi eficient si a scoate maximul de caldura din lemnele pe care le avem in sezonul de iarna:

  1. calitatea lemnului si esenta acestuia
  2. modalitatea de taiere si despicare
  3. depozitarea si uscarea lemnului

Calitatea si esenta lemnului de foc

Astfel, atuncic and ne pregatim sa achizitionam lemne pentru incalzirea necesara in sezonul rece, in prima faza trebuie sa gasim un furnizor care sa ne ofere un lemn de calitate.

Caracteristicile principale ale lemnului de foc de calitate

Principalele calitati de care trebuie sa tinem cont cand alegem lemnul pentru foc sunt

a) esenta,  de preferat un lemn de esenta tare – acesta ajuta ca lemnul sa aiba o putere calorica mai mare si sa arda pentru o perioada mai mare
b) lemnul trebuie sa fie sanatos – fara urme de putregai sau umiditate ridicata datorita faptului ca a fost taiat si lasat intr-o zona umeda o perioada mare de timp
c) diametrul lemnului sa fie potrivit nevoilor noastre. Astfel pentru lemn de foc diametrul optim este cuprins intre 25 si 50 cm

Modalitati de taiere si despicare a lemnelor de foc

Despicatul lemnelor este o operatiune importanta si va prezentam mai jos cateva sfaturi pentru a face ca lucrul sa devina mai usor

Incepeti taiatul lemnului in busteni conform lungimii acceptate de semineul sau soba dumneavoastra.

Atentie!! Sub nici o forma nu trebuie taiati bustenii de dimensiui mai mari sau egali cu dimensiunea (lungima) maxima permisa de soba dvs. deoarece nu ii veti putea introduce in soba sau in semineu, iar arderea lor cu usa de soba deschisa este foarte periculoasa.

De regula lungimea acceptata standard a bustenilor de lemn de catre majoritatea sobelor sau semineelor este cuprinsa intre 30 si 50 cm. Cu cat mai mic este diametrul lemnului si bustenii mai scurti, cu atat mai usoara va fi operatiunea de despicare a acestora.

Pentru taiatul lemnului Pestre.ro va propune o intreaga gama de motoferastraie, despicatoare si circulare pentru debitat lemnul cu preturi accesibile si calitati tehnice destinate acoperirii oricaror nevoi.

Garantia echipamentelor este de 2 sau 3 ani functie de producator iar gama variata de produse reusesc sa ofere solutii complete clientilor cu nevoi in acest sens.

Cu utilajele specializate de la Pestre.ro reusiti astfel sa va usurati munca avand de ales in functie de nevoile dumneavoastra de la motoferastraie si electroferastraie, inclusiv noua gama de electroferastraie echipate cu acumulatori pana la circulare pentru debitat lemnul pentru cei care au un volum de lucru mai mare, inclusiv despicatoarele de lemne echipate cu motoare electrice si termice.

Astfel pentru debitatul lemnului in functie de diametru recomandam sa optati intre: electroferastraie, motoferastraie si circulare, in timp ce pentru despicat, in functie de lungimea busteanului puteti alege despicatorul potrivit.

Lungimea sinei unui electroferastrau / motoferastrau trebuie sa fie minim jumatate din diametrul lemnului (raza) pe care il taiati. Astfel cu un motoferastrau cu o sina ce are lungimea de 40 cm reusiti sa taiati un lemn cu un diametru de maxim 80 cm. S.a.m.d.

Pentru despicat va trebui sa acordati atentie lungimii maxime a busteanului pe care despicatorul il poate crapa si diametrul lemnului.
Cu cat esenta lemnului este mai tare va orientati catre un utilaj cu motor mai puternic.

Informatii privin despicarea lemnelor

Depozitarea si uscarea lemnului

Pregatirea lemnului de foc reprezinta procesul de uscare al acestuia pentru a obtine o ardere completa cu maxima putere calorica.

Unele lemne pot avea o umiditate de pana la 50% in momentul in care sunt taiate. Daca lemnul este ars cand este inca umed acesta va scoate fum iar puterea calorica este scazuta.

Continutul de apa dintr-un lemn corect uscat trebuie sa fie in jur de 20% – 25%.

Exista mai multe lucruri pe care trebuie sa le luati in calcul in momentul in care alegeti lemnul pentru foc.

Cel mai bine este sa taiati lemnul atunci cand este natural uscat in timpul toamnei sau iernii.

Dupa despicare lemnul trebuie asezat astfel incat caldura soarelui si ventilatia aerului sa ajute la uscarea acestuia.

Se recomanda ca lemnul sa nu fie asezat direct in bataia razelor soarelui.

Dupa stivuire lemnul are nevoie de o perioada de 6-9 luni pentru o uscare corecta.

Hecht este unul din cei mai importanti producator pentru echipamente de taiat, despicat si depozitat lemne si vine in sprijinul dumneavoastra cu magazii pentru lemne special gandite pentru o ventilatie corecta.

metode de depozitare a lemnelor

Un mare avantaj al produselor HECHT este garantia extinsa de 3 Ani de zile pentru orice echipament, aceasta garantie fiind una din cele mai mari din Europa oferite echipamentelor electrice sau cu motor termic.

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Este un comentariu la acest articol

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, dar si cel mai expus la factori externi. Temperaturile oscila...

Citeste tot articolul
pestre

Solarul reprezinta o constructie de protectie a plantelor. Acesta este utilizat pentru a prelungi epoca de pro...

Citeste tot articolul
pestre Cand si cum plantam bulbii de toamna

Lucrarile de primavara incep inca din toamna, in gradina - mai exact, in perio...

Citeste tot articolul