Masini si unelte

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Sfaturi si solutii practice

Autor: Ilona Baicu | Publicat pe 09.08.2021, actualizat la 19.08.2021, in Masini si unelte Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Sfaturi si solutii practice

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pentru a te ajuta sa remediezi principalele probleme ale acestor utilaje! Citeste in continuare!

Daca doresti o gradina lipsita de daunatori, cu plante verzi si viguroase, sigur te-ai gandit sa investi intr-o pompa de stopit sau un atomizor care sa te ajute sa lucrezi intr-un mod eficient, practic si rapid toata gradina. Aceste aparate sunt cele mai bune si sigure solutii atunci cand vine vorba de ingrijirea livezilor, culturilor si nu numai.

Cele mai comune defectiuni ale pompelor de stropit si atomizoarelor

Pompele de stropit si atomizoarele sunt ideale atunci cand doresti o gradina corect intretinuta, lipsita de daunatori cu plante care sa primeasca necesarul de nutrienti in mod corect. Datorita acestor aparate procesul de stropire devine rapid si eficient iar cantitatea de lichid pompata este dozata in mod corespunzator.

Primavara este anotimpul perfect pentru a testa si pune in functiune aparatele de stropit sau atomizoarele. Exista pe piata diferite tipuri si modele care sa vina in intampinarea nevoilor si cerintelor tale, alege modelul preferat fara teama ca s-ar putea defecta. Avem cateva solutii practice care vin in intampinarea si ajutorul tau atunci cand functionarea acestora este defectuoasa sau incorecta. Exista cateva solutii practice si simple de reparare a defectiunilor minore chiar la tine acasa.

Depozitarea si intretinerea sunt la fel de importante pentru a avea un produs cu o functionalitate ridicata pe termen lung, o curatare dupa fiecare utilizare este necesara, o depozitare corecta este indispensabila pentru a nu ajunge sa investesti mai multi bani decat ti-ai propus initial.

Defectiuni atomizor si pompa de stropit

Cele mai comune si frecvente defectiuni care pot aparea sunt:

 1. Motorul porneste greu sau nu porneste
 2. Puterea motorului este insuficienta
 3. Motorul se opreste in timpul functionarii
 4. Motorul se opreste greu
 5. Probleme la pulverizare
 6. Probleme la prafuire

Defectiuni atomizor – Motorul porneste greu sau nu porneste – de obicei aceasta problema survine de la functionarea incorecta a bujiei, se poate verifica daca aceasta face scanteie prin actionarea demarorului si urmarirea producerii scanteii intre electrozii bujiei, dar mai inainte trebuie securizata bujia prin asezarea electrodului lateral in contact cu cilindrul, se trage cu grija demarorul fara a se atinge partea metalica a bujiei pentru a nu produce un soc electric.

Cele mai comune defectiuni care pot duce la deteriorarea bujiei si functionarea incorecta a motorului sunt:

 • depuneri de carbon pe bujie, daca exista singura solutie practica si simpla este sa curatati bujia cu mare atentie pentru a nu o deteriora
 • electrodul poate fi inundat- uscati-l si stergeti-l cu grija
 • distanta dintre electrozii bujiei poate fi prea mare sau prea mica- distanta trebuie ajustata intre 0.6 si 0.7 mm
 • daca izolatia bujiei este deteriorata sau electrozii sunt arsi singura solutie este schimbarea bujiei cu una noua.

Defectiuni atomizor si pompa de stropit – Puterea motorului este insuficienta aceasta defectiune poate aparea din cauza raportului de compresie si de aprindere, cele mai comune cauze care pot duce la aceasta defectiune pot sa apara de la  placa filtrului, care poate fi infundata, singura solutie pe care poti sa o faci este sa o speli cu grija pentru a evita uzura acesteia si mai mult.

 • alta cauza care poate duce la o scadere a puterii motorului este un combustibil de proasta calitate, care poate fi amestecat cu apa si in timp poate deterioara motorul ireversibil, de aceea este indicat sa folosesti unul de foarte buna calitate.
 • un motor supraincalzit poate afecta functionarea corecta a aparatului, de aceea cand motorul da semne de supraincalzire, cea mai buna solutie este sa il opresti si sa astepti sa se raceasca.
 • o alta cauza poate fi cauzata de depunerile de carbon din toba de esapament care ingreuneaza functionarea in parametrii optimi a motorului, de aceea este necesara o curatare temeinica a acesteia.
 • sunetul liniar care se poate auzi atunci cand aparatul este in functiune se poate datora pieselor mobile uzate si fisurate de aceea se cere verificarea si curatarea acestora la un anumit interval de timp.

Defectiuni atomizor – Motorul se opreste in timpul functionarii cauzele cele mai frecvente care pot duce la oprirea motorului in timpul functionarii pot fi numeroase si complexe.

 • cauza probabila care poate fi verficata acasa chiar de tine este fisa bujiei care poate fi slabita si este necesara conectarea acesteia.
 • segmentii pot fi intepeniti, singura modalitate este de ai schimba sau repara
 • bujia are depuneri de carbon sau probabil ca a fost scurtcircuitata, de aceea trebuie curatata sau inlocuita.
 • combustibilul s-a terminat si trebuie sa alimentezi

Motorul se opreste greu – pot fi diferite cauze, dar cea mai comuna este o problema la manerul de alimentare care poate fi in pozitia cea mai joasa facand motorul sa functioneze in continuare, o posibila cauza a acestei probleme poate fi cablul de alimentare prea scurt facand turatia la relanti sa fie mai mare decat normalul, singura solutie este reglarea cablului de tragere.

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Sfaturi si solutii practice

Defectiuni atomizor – Probleme la pulverizare – pot aparea chiar atunci cand aparatul este in plina functiune si pot fi foarte deranjante. Problema comuna pe care o intampina toate aparatele de stropit este:

 • pulverizare fara jet sau jet intermitent, o posibila cauza poate veni de la comutatorul duzei sau de la supapa de control care pot fi infundate, trebuie sa curatate cu atentie.
 • conducta cu plumb pentru lichid este infundata si trebuie curatata.
 • nu exista presiune sau presiunea de pulverizare este prea mica, in cazul acesta se verifica si se strange capacul rezervorului de lichid si se verifica cele doua piulite tip fluture.
 • mai pot aparea scurgeri la amestecul de pulverizare, aceste probleme pot survenii de la placuta capacului de pulverizare care poate fi montata incorect sau fiecare imbinare filetata trebuie insurubata.

Probleme cu prafuirea – cauze diferite, complicate sau mai putin complicate care pot fi solutionate acasa.

 • descarcarea pulbereii nu se poate efectua sau este intermitenta, cauza principala poate fi o portita de pulbere care este blocata, solutia de rezolvare a problemei este reglarea tijei de tragere a potritei.
 • pulberea sau granulele s-au amestecat cu corpuri straine si trebuie curatate.
 • daca s-au format bulgari de pulbere sau granule acestea trebuie sfaramate si procesul de prafuire poate continua mai departe.
 • Pulberea sau garnulele sunt ude, tot ce trebuie sa faci este sa le usuci si acestea pot fi refolosite.
 • daca portita pentru pulbere nu functioneaza corect si nu poate fi inchisa sau este blocata de substante straine trebuie reglata si curatata tija de tragere.
 • o alta cauza, destul de neplacuta este reprezentata de scurgerile de pulbere, gartitura de etansare a capacului pentru pulbere a fost deteriorata si trebuie inlocuita.
 • rata de descarcare poate fi scapata de sub control, dispozitivul de control al portiei de pulbere nu functioneaza corect si are nevoie de reparatie.

Acestea poti fi cele mai comune probleme care pot aparea in timpul functionarii aparatelor de stopit, in functie de dificultatea lor pot fi rezolvate prin inlocuirea pieselor deteriorate sau curatarea rapida a acestora. Dar pentru o functionare corecta si indelungata trebuie respectate normale de intretinere si depozitare.

Reguli de intretinere si depozitare

Ca sa putem sa ne bucuram de aparatul nostru cat mai mult timp, este important cum avem grija de el, de aceea dupa fiecare utilizare trebuie curatat, acest aspect, chiar daca pare ceva banal ii poate prelungi durata de functionare.

Curata rezervorul si toate celelalte componente dupa orice actiune de pulverizare, spala portita pentru pulbere si rezervorul pentru substante chimice atat pe intrior cat si pe exterior. Dupa curatare, motorul trebuie lasat sa functioneze la turatii mici timp de 2-3 minute.

Cauzele principale care duc la o functionare defectuoasa a motorului o reprezinta amestecul de combustibil praf sau apa, de aceea sistemul de alimentare cu combustibil trebuie curatat cu regularitate.

O alta cauza care poate deteriora calitatea si functionalitatea aparatului o reprezinta necuratarea filtrului de aer la timp, de aceea la finalul zilei dupa utilizare spala filtrul deoarece substantele chimice se pot lipi de burete, din aceasta cauza motorul poate avea probleme. Acorda o importanta crescuta acestui aspect. Foarte importat de retinut este faptul ca buretele se spala cu benzina, dupa ce ai finalizat aceasta procedura, stoarce buretele si fixeaza-l la locul lui.

Depozitarea pe termen lung

Anotimpul cald este pe sfarsite, toamna isi intra in drepturi iar pompa de stropit si atomizorul trebuie depozitate pentru primavara urmatoare. Ca sa nu te trezesti cu probleme de functionare si deterioare, aparatul trebuie depozitat in condintii de siguranta. De aceea trebuie sa:

 • cureti exteriorul aparatului trebuie iar suprafata metalica trebuie tratata cu lubrifiant anti-rugina.
 • daca aparatul functioneaza pe benzina, bujia trebuie detasata, iar in cilindru se completeaza cu 15-20 g de ulei, dupa care se fixeaza bujia.
 • unitatea de pulverizare trebuie scoasa, spalata si depozitata
 • combustibilul trebuie scos din rezervor si carburator
 • se acopera aparatul cu o folie din plastic si se depoziteaza intr-un loc uscat si ferit de praf

Concluzii

Fie ca este vorba de pompa de stropit sau atomizor, aceste probleme de functionare pot aparea in mod frecvent. Sunt mici probleme de functionare care pot fi reparate chiar de tine, acasa, cum ar fi curatarea, verificarea si adaugarea produselor potrivite unei functionari corespunzatoare.

Trebuie sa ai in vedere faptul ca probleme mai grave, ce implica demontarea, inlocuirea sau problemele motorului se rezolva la un service autorizat pentru a nu pierde garantia produsului.

Despre autor

Ilona Baicu

Sunt o persoana calma, meticuloasa, iubesc natura si animalele. Imi place sa scriu si ma regasesc cel mai bine cand imi astern gandurile pe hartie. Imi plac provocarile si consider ca situatiile noi creeaza noi perspective in evolutia noastra personala si profesionala.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Ai defectiuni la masina de tuns iarba pe benzina? Gasesti in continuare ...

Citeste tot articolul
X