Casa si gradina

Cum si cand recoltezi plantele aromatice?

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 22.09.2016, actualizat la 08.11.2019, in Casa si gradina Cum si cand recoltezi plantele aromatice?

Cum si cand recoltezi plantele aromatice, este o intrebare frecventa la care daca nu ai raspuns pot fi deteriorate proprietatile medicinale, terapeutice si aromatice ale plantelor.

Cresterea plantelor aromatice in bucatarie sau gradina este o metoda formidabila de a te bucura de plante proaspete si verzi constant. Dar odata cu venirea anotimpului rece, incepe si perioada de recoltare a majoritatii plantelor.

Atunci cand recoltezi plante aromatice este bine sa tii cond de anumite sfaturi astfel incat, sa te poti bucura de caracteristicile lor terapeutice si gustative.

Iata cateva sfaturi practice:

  • Recolteaza plante aromatice doar atunci cand sunt uscate. Incepe actiunea de recoltare dupa ce roua s-a ridicat.
  • Recolteaza plantele abia dupa ce planta a inflorit. In perioada de inflorire si dupa, energia plantei este canalizata asupra procesului de inflorire, iar frunzele nu sunt atat de aromate. Fii atent si recolteaza ramuri verzi inainte de inflorire!
  • Recolteaza semintele plantelor aromatice inainte ca culoarea acestora sa treaca de la verde la maro. Semintele in momentul recoltarii trebuie sa fie uscate, coapte dar nu maro.
  • Fii atent si delicat! Plantele aromatice sunt foarte fragile si le poti vatama rapid.

Cand sa recoltezi plantele medicinale

Recoltarea plantelor aromatice tine cont de 3 aspecte:

Produse recomandate

  • Ce parte a plantei iti planifici sa o folosesti Ai nevoie doar de floare, frunze sau radacina?
  • Pentru ce folosesti plantele aromatice? Este nevoie sa recoltezi inainte ca planta sa infloreasca sau sa inmurgureasca?
  • Ciclul plantei. Vrei sa recoltezi toamna sau primavara?

Dupa ce ai stabilit care parte a plantei aromatice vrei sa o recoltezi si pentru ce o folosesti, in continuare trebuie sa astepti ca planta sa ajunga la momentul dorit de tine.

Cum sa recoltezi plantele aromatice

Fiecare planta are metoda ei de recoltare! De aceea iti vom prezenta in continuare cateva exemple!

Busuioc

Inainte de recoltare: uda planta conform cerintelor! In acest mod busuiocul va avea posibilitatea de a absorbi apa si frunzele sale vor rezista mai mult timp dupa recoltare.

Cand: recolteaza busuioc inainte ca planta sa inmugureasca sau infloresca. Acesta are o aroma deosebita daca se recolteaza dimineata imediat dupa ce roua s-a uscat de pe frunze.

Cum: Rupe sau taie ramurile deasupra unui nod. Taie saptamanal ramurile pentru a asigura si ramificatia plantei, sau taie o data pe luna intreaga planta deasupra unui set de furnze.

Patrunjel

Inainte de recoltare: Asteapta pana cand tulpinile au 3 segmente.

Cand: recolteaza constant pana iarna, daca planta creste in gradina sau mereu daca planta este in mediu protejat.

Cum: Rupe ramurile de la baza plantei pentru a favoriza ramificatia. Taie frunzele tinere astfel incat, planta sa creeze altele noi. Daca inlaturi prea multe frunze de pe planta patrunjelul nu va colecta suficienta lumina pentru a continua sa creasca.

Coriandru

Cand: Recolteaza coriandru saptamanal pentru a impiedica planta sa infloresca. In acest mod favorizezi si ramificatia plantei.

Produse recomandate

Cum: taie ramurile de la baza plantei dar fii atent, nu taia ramurile centrale. Ca si la patrunjel, recolteaza frunze pentru a favoriza ramificarea plantei. Recolteaza un sfert de planta odata.

Oregano

Cand: Asteapta ca roua sa dispara si daca poti recolteaza oregano intr-o dimineata cu temperaturi ridicate, este minunat, savoarea va fi mai intensa si mai concentrata.

Cum: taie deasupra unui nod o ramura cu cateva frunze, astfel incat, planta sa produca noi lastari.

Cimbru

Cand: recolteaza cimbru dupa perioada de inflorire. Pentru o savoare mai intensa recolteaza cimbru dimineata dupa ce roua s-a ridicat.

Cum: taie ramuri deasupra unui nod astfel incat, sa incurajezi ramificarea si sa ai mereu frunze tinere.

Arpagic

Cand: taie frunzele atunci cand acestea sunt sufficient de mari pentru a fi utilizate.

Cum: Aduna frunzele intr-un manunchi si cu un cutit ascutit taie de la baza. Astfel, asiguri regenerera plantei. Sfat taie mai intai frunzele din exterior!

Florile de arpagic sunt comestibile, nu sunt atat de concentrate ca si frunzele, de aceea le pti folosi ca si garnitura.

Criterii de recoltare a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana

Administrative:

  1. Planificarea tehnica: denumirea arealului de recoltare, a speciilor care urmeaza a fi recoltate, modalitarile de colectare, capacitatea si conditiile de transport si stocare, verificarea personalului implicat in proces.

De executie:

Modalitati de recoltare:

  • mecanizat (mai putin frecvent in flora spontana): cu combina, pluguri, dislocatoare, cositori si tocatoare; este necesar sa existe instructiuni clare referitoare la curatarea masinilor de recoltat, intrucat puritatea speciilor recoltate este foarte importanta.
  • manual: seceri, coase, cutite, cazmale, piepteni speciali.

Conditiile de recoltare se refera, pe de o parte, la caracteristicile meteorologice ale perioadei in care se colecteaza plantele: vreme calda, fara precipitatii; la unele specii sunt mentionate momente optime, cum ar fi: pe roua (petale de trandafir) si, pe de alta parte, la fenofaza optima (momentul de vegetatie in care planta are cel mai bun potential productiv si calitativ).

Tipuri de organe ce pot fi recoltate:

  • Mugurii (gemmae) se recolteaza primavara, in momentul inceperii circulatiei sevei, uneori chiar de la sfarsitul lunii februarie. Se recolteaza cand sunt complet dezvoltati, inainte de deschidere. De exemplu: muguri de brad, de plop, nuc, coacaz etc.
  • Scoarta (cortex) se recolteaza primavara, dupa inceperea circulatiei sevei, de pe ramurile si tulpinile plantelor de cel putin 3 ani, prin incizii circulare practicate la distante de 20-30 cm si apoi longitudinale. De exemplu: crusin, salcie etc.
  • Frunzele (folium) se recolteaza numai pe timp frumos si uscat, in perioada de dinainte si pe durata infloririi plantei. Se urmareste recoltarea frunzelor ajunse la maturitate, intregi, neatacate de boli si daunatori si in vegetatie; de exemplu: patlagina, podbal, papadie, menta etc.
  • Iarba (herba) se recolteaza in special in perioada de inflorire. De la speciile anuale se colecteaza toata partea aeriana, iar de la cele perene iarba va fi taiata deasupra partii lignificate. De exemplu: sunatoare, sulfina, sovarv, rostopasca, coada-soricelului.
  • Florile (flores) se recolteaza la un anumit stadiu de imbobocire, determinat de nivelul de principii active acumulat. De exemplu: trandafir, salcam, lavanda, soc, paducel etc.
  • Semintele (semen) se recolteaza la maturitate deplina, moment recunoscut dupa culoare si forma. De exemplu: coriandru, castane, maces, dracila etc.
  • Radacinile (radix), rizomii (rhizoma), bulbii (bulbus) si tuberculii (tubera) se recolteaza toamna, la sfarsitul perioadei de vegetatie, cand sunt mai bogate in principii active sau primavara, inainte de intrarea in vegetatie. De exemplu: tataneasa, brusture, cicoare, lemn-dulce etc.

Plante aromatice pentru iarna

Plantele aromatice fac ca totul sa fie mai bun. Nu numai prin faptul ca ofera o savoare mancarii cat si datorita faptului ca ierburile proapete au multiple beneficii. De exemplu, oregano, contine antioxidanti si este anti- inflamator.

Alte plante aromatice cum ar fi, busuioc, rozmarin, menta au numeroase proprietati terapeutice. Tarhonul este echivalentul sarii in mancare, asa ca pentru cei ce nu au voie sa manance sare, recomandam cu caldura tarhon.

Patrunjelul este considerat una dintre cele mai eficiente plante-medicament. Atat frunzele cat si radacina de patrunjel constituie un adevarat complex de vitamine si minerale.

Coada-soricelului reprezinta un remediu natural in tratarea multor afectiuni: boli ale stomacului, dureri menstruale, anorexie, osteoporoză, reumatism, nervozitate, boli intestinale, tuse, chisturi ovariene. Este benefic in bucataria ta!

Menta – planta care creste rapid si multumeste intreaga familie. Fie ca o folosesti la mancare ceai sau limonada! Plantele aromatice au un proces de maturare rapid si de aceea sunt mai dificil de intretinut.

Ai inghetat vreodata ierburi proapste? Este atat de usor si iti salveaza timp pentru prepararea mancarii. Nu ai nevoie de echipamente speciale pentru a congela plantele aromatice. Ai nevoie doar de un cutit bine ascutit si un container pentru depozitare.

Poti aseza plantele in containere obisnuite sau poti cumpara cantainere speciale pentru plante aromatice. Oricum congelarea plantelor aromatice este o metoda eficienta de a le pastra pentru iarna.

In continuare prezentam pasii necesari congelarii plantelor aromatice:

  • Curata plantele aromatice foarte bine si apoi taiele in bucati mici
  • Aseaza plantele maruntite in vasele spaciale pentru congelator
  • Adauga jumatate de lingura de apa peste ierburi. Poti adauga de asemenea, ulei, apa sau unt. Preseaza ierburile usor pentru a le compacta.
  • Aseaza recipientele in congelator

Bibliografie:

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Produse recomandate

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Soarecii si sobolanii sunt daunatori frecvent intalniti in randul oameni...

Citeste tot articolul
pestre

Tacamurile au o istorie bogata ce dateaza de secole. Prima aparitie a ta...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.