Casa si gradina

Cum si cand recoltezi plantele aromatice?

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 22.09.2016, actualizat la 13.09.2019, in Casa si gradina Cum si cand recoltezi plantele aromatice?

Cum si cand recoltezi plantele aromatice, este o intrebare frecventa la care daca nu avem raspuns putem deteriora proprietatile medicinale, terapeutice si aromatice ale plantelor.

Daca aveti o zona de plante aromatice in gradina sau in bucatarie, cum am prezentat in articolul anterior este bine sa stiti perioada si modul de recoltare al plantelor.

herb-garden-inspirations-500x500

Cresterea plantelor aromatice in bucatarie sau gradina este o metoda formidabila de a te bucura de plante proaspete si verzi constant. Dar odata cu venirea anotimpului rece, incepe si perioada de recoltare a majoritatii plantelor.

Atunci cand recoltezi plante aromatice este bine sa tii cond de anumite sfaturi astfel incat, sa te poti bucura de caracteristicile lor terapeutice si gustative.

Iata cateva sfaturi practice:

  • Recolteaza plante aromatice doar atunci cand sunt uscate. Incepe actiunea de recoltare dupa ce roua s-a ridicat.
  • Recolteaza plantele abia dupa ce planta a inflorit. In perioada de inflorire si dupa, energia plantei este canalizata asupra procesului de inflorire, iar frunzele nu sunt atat de aromate. Fii atent si recolteaza ramuri verzi inainte de inflorire!
  • Recolteaza semintele plantelor aromatice inainte ca culoarea acestora sa treaca de la verde la maro. Semintele in momentul recoltarii trebuie sa fie uscate, coapte dar nu maro.
  • Fii atent si delicat! Plantele aromatice sunt foarte fragile si le poti vatama rapid.

Cand sa recoltezi plantele aromatice

Recoltarea plantelor aromatice tine cont de 3 aspecte:

  • Ce parte a plantei iti planifici sa o folosesti Ai nevoie doar de floare, frunze sau radacina?
  • Pentru ce folosesti plantele aromatice? Este nevoie sa recoltezi inainte ca planta sa infloreasca sau sa inmurgureasca?
  • Ciclul plantei. Vrei sa recoltezi toamna sau primavara?

Dupa ce ai stabilit care parte a plantei aromatice vrei sa o recoltezi si pentru ce o folosesti, in continuare trebuie sa astepti ca planta sa ajunga la momentul dorit de tine.

Cum sa recoltezi plantele aromatice

Fiecare planta are metoda ei de recoltare! De aceea iti vom prezenta in continuare cateva exemple!

Busuioc

fresh basil leaves

Inainte de recoltare: uda planta conform cerintelor! In acest mod busuiocul va avea posibilitatea de a absorbi apa si frunzele sale vor rezista mai mult timp dupa recoltare.

Cand: recolteaza busuioc inainte ca planta sa inmugureasca sau infloresca. Acesta are o aroma deosebita daca se recolteaza dimineata imediat dupa ce roua s-a uscat de pe frunze.

Cum: Rupe sau taie ramurile deasupra unui nod. Taie saptamanal ramurile pentru a asigura si ramificatia plantei, sau taie o data pe luna intreaga planta deasupra unui set de furnze.

Patrunjel

frunze-de-patrunjel

Inainte de recoltare: Asteapta pana cand tulpinile au 3 segmente.

Cand: recolteaza constant pana iarna, daca planta creste in gradina sau mereu daca planta este in mediu protejat.

Cum: Rupe ramurile de la baza plantei pentru a favoriza ramificatia. Taie frunzele tinere astfel incat, planta sa creeze altele noi. Daca inlaturi prea multe frunze de pe planta patrunjelul nu va colecta suficienta lumina pentru a continua sa creasca.

Coriandru

coriandru

Produse recomandate

Cand: Recolteaza coriandru saptamanal pentru a impiedica planta sa infloresca. In acest mod favorizezi si ramificatia plantei.

Cum: taie ramurile de la baza plantei dar fii atent, nu taia ramurile centrale. Ca si la patrunjel, recolteaza frunze pentru a favoriza ramificarea plantei. Recolteaza un sfert de planta odata.

Oregano

Wooden Spoon with shredded Oregano

Cand: Asteapta ca roua sa dispara si daca poti recolteaza oregano intr-o dimineata cu temperaturi ridicate, este minunat, savoarea va fi mai intensa si mai concentrata.

Cum: taie deasupra unui nod o ramura cu cateva frunze, astfel incat, planta sa produca noi lastari.

Cimbru

ceai-cimbru8_article-main-image

Cand: recolteaza cimbru dupa perioada de inflorire. Pentru o savoare mai intensa recolteaza cimbru dimineata dupa ce roua s-a ridicat.

Cum: taie ramuri deasupra unui nod astfel incat, sa incurajezi ramificarea si sa ai mereu frunze tinere.

Arpagic:

3

Cand: taie frunzele atunci cand acestea sunt sufficient de mari pentru a fi utilizate.

Cum: Aduna frunzele intr-un manunchi si cu un cutit ascutit taie de la baza. Astfel, asiguri regenerera plantei. Sfat taie mai intai frunzele din exterior!

Florile de arpagic sunt comestibile, nu sunt atat de concentrate ca si frunzele, de aceea le pti folosi ca si garnitura.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.