Pestre.ro - Produse si Accesorii pentru Gradina si Ferma - Intoarce-te in magazin

Casa si gradina

Cum se conserva si se depoziteaza sfecla rosie

Publicat pe 23.11.2017 in Casa si gradina Cum se conserva si se depoziteaza sfecla rosie

Daca nu punem la socoteala borcanele cu muraturi, nu este gresit sa spunem ca sfecla rosie a intrat destul de tarziu in bucatariile romanilor, fiind multa vreme privita ca planta industriala.
Altfel stau lucrurile astazi, cand o gasim la mesele traditionale, in meniurile multor restaurante, in camari si magazii, unde este depozitata peste iarna. Cum poate fi conservata sfecla rosie si, mai ales, cum o alegem ca sa reziste cat mai mult?

Despre sfecla rosie – proprietati, beneficii si cum o sonsumam

Alegerea sfeclei rosii pentru depozitare si conservare

Cum se depoziteaza sfecla rosie

  1. Tehnici pentru depozitarea industriala a sfeclei rosii
  2. Depozitarea sfeclei rosii in gospodarii

Cum se conserva sfecla rosie pentru iarna

Despre sfecla rosie – proprietati, beneficii si cum o consumam

Desigur, nu este nimic gresit nici in a numi sfecla rosie planta industriala, ea fiind folosita la obtinerea unui colorant alimentar, doar ca rolul sau nu se limiteaza la acest aspect.

Planta bienala cultivata pentru radacina sa, sfecla rosie este recomandata pentru consum, atat proaspata, cat si conservata, datorita proprietatilor sale unice: bogata in apa, saraca in grasimi si cu un continut ridicat de vitamine (complexul B, in special vitamina B9, dar si vitaminele A si C), minerale (in primul rand mangan, dar si calciu, fosfor, potasiu, fier si zinc) si flavonoide, acestea din urma avand rol antitumoral si de protejare a sanatatii ficatului.

Este una dintre putinele plante care isi pastreaza o buna parte din beneficii, dupa ce a fost preparata termic, mai ales daca este introdusa, in coaja, la cuptor. Sfecla rosie face parte din traditia culinara a multor tari, fiind folosita in retetele de supa (Europa de Est), la obtinerea unei garnituri bine condimentate (India), in diferite salate (Maroc, Europa) si, bineinteles, la prepararea muraturilor.
sfecla rosie
Una dintre cele mai cunoscute si mai gustoase  retete – salata de sfecla rosie cu hrean – este o traditie evreiasca raspandita in Europa Centrala si de Est. Sfecla rosie poate insa sa intre si in compozitia sucurilor de fructe si legume, care pot fi consumate la micul dejun, pentru intarirea sistemului imunitar, sau in compozitia piureului de cartofi.
consumul de sfecla

Ce alte lucruri ar trebui sa mai stim despre sfecla rosie:

  • Este cultivata de multa vreme in Europa, in Evul Mediu fiind utilizata ca remediu pentru diferite afectiuni;
  • In secolul 19, sucul de sfecla rosie era folosit la colorarea vinului;
  • Are nenumarate beneficii pentru organism, in afara celor enumerate mai sus (actiune antitumorala si tonic hepatic), sfecla fiind recomandata ca ajutor in anemie, convalescenta, oboseala cronica, curele de detoxifiere, hipertensiune, gripa.
  • Sfecla rosie trebuie consumata cu precautie, deoarece, in cantitati mari, poate avea contraindicatii, de exemplu, in cazul diabetului si litiazei renale.

pastrarea sfeclei rosii

Alegerea sfeclei rosii pentru depozitare si conservare

Sfecla rosie poate fi gasita in piete toamna, iar in supermarket, si in sezonul rece, sau chiar pe tot parcursul anului. Daca ne dorim, insa, sa o folosim pentru muraturi sau sa pastram cantitati mai mari pentru salate si alte preparate, este necesar sa gasim cele mai bune solutii de conservare si depozitare.

Primul lucru de care trebuie sa tinem cont este modul in care alegem sfecla, in asa fel incat sa isi pastreze proprietatile cat mai mult timp. Ca si alte radacinoase (pastarnacul, telina, ridichile de iarna), cele mai bune sunt culturile recoltate la final de octombrie – inceput de noiembrie.

Un alt aspect important il reprezinta alegerea sfeclei in stare proaspata, nealterata. Dimensiunea trebuie sa fie medie, nu prea mare, suprafata neteda, consistenta ferma, iar frunzele in buna stare, mai ales ca sunt bogate in nutrienti si ajuta in detoxifiere, probleme digestive si anemii. Frunzele de sfecla rosie proaspete se pastreaza cateva zile in frigider si pot fi gatite asemenea spanacului sau pot fi folosite la impaturirea sarmalelor.

Cum se depoziteaza sfecla rosie

Sfecla rosie are o rezistenta destul de ridicata, dupa ce este depozitata, metodele de pastrare fiind diferite in cazul depozitarii industriale si al celei realizate in gospodarii.

Tehnici pentru depozitarea industriala a sfeclei rosii

Sfecla rosie se pastreaza in silozuri cu sistem de ventilatie sau bine aerisite natural, care asigura o conservare indelungata. Terenul pe care va fi asezata sfecla este de obicei acoperit cu beton si stropit cu var, iar temperatura trebuie mentinuta la un nivel constant de 2-4 grade Celsius.

  • Alt mod de depozitare cunoscut este pastrarea sfeclei in depozite frigorifice, unde este introdusa in primele doua zile de la recoltare, sfecla rezistand astfel timp de aproximativ 6 luni. Radacinile nu se spala inainte de a fi introduse in ambalaje, care pot fi lazi paleta, folosite de obicei la depozitarea cartofilor si radacinoaselor, sau alte lazi din lemn sau plastic. Este important sa nu existe lumina si sa fie asigurata o buna ventilatie, tinand lazile la aproximativ 20 cm distanta de perete.
  • Industrial, sfecla rosie mai poate fi depozitata si in santuri stratificate cu pamant si nisip. Sfecla poate fi asezata orizontal sau vertical, iar amestecul de pamant si nisip care o va acoperi trebuie sa fie umed.

Depozitarea sfeclei rosii in gospodarii

Acasa, sfecla aflata in buna stare poate fi depozitata intreaga, dar curatata de pamant si cu frunzele indepartate, in diferite moduri, in functie de perioada pentru care ne dorim sa o pastram inainte de a fi preparata:

  • Pastrarea sfeclei rosii la frigider, in cutia de legume, unde este ferita de lumina, poate fi realizata pentru cel mult cateva saptamani. Intreaga sau taiata, sfecla poate fi tinuta si la congelator, timp de cateva luni, in pungi de plastic bine inchise. Si frunzele pot fi pastate la frigider, pentru cateva zile, nespalate si introduse in pungi de plastic inchise ermetic.
  • Daca locuim la bloc, un alt spatiu de depozitare pe timp de iarna poate fi balconul, sfecla fiind pastrata in pungi introduse in cutii de carton pe care le vom acoperi, la nevoie, cu paturi, pentru a proteja continutul de inghet.
  • La sat, variantele de pastrare sunt mai numeroase, sfecla putand fi mentinuta peste iarna in pamant, dupa ce au fost sapate santuri de 70 cm adancime si 1 metru latime, cu aerisire naturala. Se adauga un amestec de pamant (80%) si nisip (20%), in straturi.
  • O alta metoda poate fi depozitarea sfeclei in magazii, ambalate in lazi sau stratificate cu nisip, insa trebuie sa ne asiguram ca avem aici toate conditiile necesare referitoare la temperatura, lumina si sistemul de ventilatie, ceea ce poate face ca aceasta varianta sa fie una costisitoare.

conservare sfecla rosie

Cum se conserva sfecla rosie pentru iarna

Pentru consum, sfecla rosie poate fi pastrata peste iarna la congelator, intreaga sau taiata (vezi mai sus), insa mult mai frecvent este conservata la borcan, in camara, sub forma de sfecla rosie in otet. Putem folosi doar cubuletele de sfecla, sau putem realiza o salata de muraturi, adaugand varza, conopida si telina.

Reteta clasica de sfecla in otet contine 1 kg sfecla rosie, otet in functie de preferinte si 1 lingurita rasa de sare. Sfecla se spala si se introduce, in coaja, la cuptor, timp de aproximativ o ora, iar dupa racire, se curata de coaja.

O putem taia cubulete sau da prin razatoare, dupa care o amestecam, intr-un vas, cu sare si otet si, eventual, putina miere. Continutul astfel obtinut se introduce in borcane de 400 g, pe care le capsam si le sterilizam prin metoda bain-marie. Borcanale sterse pot fi depozitate in camara o zi mai tarziu
Surse foto: Shutterstock

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista, pasionata de universul plantelor si gradinilor.

Este un comentariu la acest articol

Adauga un comentariu