Cum scapam de melcul fara cochilie sau limax

Daunatorul nocturn Limax

Melcul fara cochilie sau Limax este daunator pentru culturi si se intalneste de obicei in regiunile umede ale tarii. Are corpul alungit, de culoare alb-galbuie pana la brun-roscat, iar pe spate prezinta un desen reticular. Corpul este acoperit cu un mucus laptos. Are doua perechi de tentacule, ceva mai inchise la culoare.

Apar 2-3 generatii pe an, ajungand la maturitate in 2-3 luni. Limax este o specie hermafrodita si depune in pamant 20-30 de oua (pana la 600). In luna mai eclozeaza si se vor hrani cu partile subterane ale plantelor, chiar vor iesi din sol pentru a consuma si partile aeriene ale plantei.

Este intalnit in paduri, livezi, gradini de legume, rasadnite cu legume, preferand locurile umede. Ataca totul, orice: mărar, pastarnac,căpsuni, tomate,ardei, fasole, castraveți, dovleci, pepeni, cartofi, pătrunjel, iarba,salata, porumb, fructe.

Combatere chimica

Pe cale chimică limax poate fi combatut  cu Optimol  care actioneaza cu otravire prin ingestie, anesteziere si imobilizare, deshidratare prin secretie in exces de mucus. Optimol se descompune in final in dioxid de carbon si apa, nefiind poluant pentru mediul inconjurator,are o perioada lunga de actiune, nu are restrictii privind intervalul de pauza pana la recoltare, nu afecteaza fauna utila si contine un repelent pentru pasari.

Capcane cu bere

Melcii pot fi momiti cu capcane ce contin cantitati mici de bere, care sa fie amplasate tot in locuri strategice, sunt atrasi de aroma maltului si a hameiului  si cad in aceste capcane cu bere, unde se ineaca. Capcanele trebuie zilnic golite si umplute la loc.

Sulfatul de fier

Sulfatul de fier ii ucide prin contact. Se amestecă doua lingurite de sulfat de fier cu doua litri de apa si se pulverizeza pe plante. Pot fi nimiciti, local, in spatii mici, mecanic, ori prin aplicarea cenusi de lemn si funingine , sau cu  sare, ori sunt mancati de o specie de rate.Un efect similar il are varul hidratat care ucide melcii rapid in special pe vreme uscata pe plante.

Ceai de pir

Din pir tarator se poate face un ceai care distruge melci, prin macerarea in apa calda timp de 24 de ore. Solutia obtinuta se pulverizeaza pe pamant in jurul plantelor, nu se da pe plante .

Plante folositoare

Melci ocolesc plantele de ghimbir, usturoi, arpagic, cicoare, andiva, varză rosie, mentă, salvie, floarea-soarelui, chimen, asmatui, condurasi si altele. Intercalate intre plantele vulnerabile, tin melcii la distanta.

Felii de castravete

Taiati cateva  felii de castravete puneti  intr-o farfurie de tabla din aluminiu acestea  emana un miros neplacut pentru melcii care vor parăsi zona din apropiere. In jurul culturii se adună mii, zeci de mii, care invadează cultura în fiecare seară și după fiecare ploaie, facand să dispara orice fir de planta, daca omul nu este prezent permanent langă cultura.

Fasii de plastic megru

Fasii de plastic negru, se fixeaza pe suprafata solului cu ajutorul unor tarusi subtiri fasii late de plastic negru se poate folosi chiar saci menajeri . In zilele insorite de vara, plasticul se incinge atat de tare incat daca un limax imprudent trece peste aceste fasii va ramane pe ele, ars.

Pestre va ureaza Spor in gradinarit !!!!!

Silviana Matei :Experienta de aproximativ 20 ani in cresterea si protectia plantelor, tratamente fitosanitare, solutii combatere daunatori si boli. Pasionata de cele mai noi tehnologii in agricultura.

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea Cookie-urilor. Pentru mai multe informatii puteti consulta politica privind prelucrarea datelor personale.