Bio

Cum pot fi combatute omizile – metode si solutii eficiente pentru a scapa de acesti daunatori

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 11.07.2018, actualizat la 23.09.2021, in Bio Cum pot fi combatute omizile – metode si solutii eficiente pentru a scapa de acesti daunatori

Omizile reprezinta unul dintre principalii daunatori ai plantelor si pomilor fructiferi si pot provoca pagube serioase daca nu sunt combatute la timp. In acest articol vom vorbi despre modul in care apar omizile si care sunt cele mai eficiente solutii de combatere.

Informatii generale despre omizi – origine si aspecte biologice

Omida este o insecta erbivora originara din Statele Unite ale Americii, care a aparut la noi in tara la mijlocul secolului XX. Omizile pot avea diferite forme, culori si dimensiuni, cuprinse intre 22 mm si 28 mm. Culorile si marimile variaza in functie de mediul in care traiesc.

Acestea sunt caracterizate prin numarul mare de picioare, care poate ajunge chiar si la 10 perechi, in functie de specie. Totusi, doar trei perechi de picioare sunt considerate picioarele adevarate, care vor fi pastrate dupa metamorofoza. Aceste trei perechi sunt plasate in sectiunea toracica, iar celelalte perechi se afla in sectiunea abdominala.

Au corpul lung si moale, format din segmente inelare pe care se gasesc perechile de picioare si 70 de muschi care controleaza fiecare segment. Omida are 12 ochi in total, cate sase pe fiecare parte, aranjati intr-un semicerc.

Corpul omidei paroase este acoperit cu un strat de par care are rolul de a le proteja de pradatori si care este iritant pentru oameni.

Aceste insecte erbivore sunt daunatoare deoarece se hranesc intensiv cu frunzele si mugurii plantelor si pot dauna culturilor agricole.

Totodata, exista omizi care contin anumite glande cu venin toxic. Acestea pot fi recunoscute dupa culorile vii, in nuante de rosu, negru, galben etc.

caracteristici biologice omizi

Cand apar omizile si cum se raspandesc

Omizile paroase au doua generatii pe an, dupa cum urmeaza:

Prima generatie (mai – iunie)

La sfarsitul lunii aprilie, fluturii incep sa zboare si depun ouale pe spatele frunzelor. Gramajoarele pot sa cuprinda intre 400 si 800 de oua. Dupa opt sau 20 de zile de la depunerea oualor incep sa apara si larvele, care traiesc in cuiburi mici.

raspandire omizi

Cuiburile sunt formate din doua sau trei frunze, unite prin fire de matase. Treptat, cuibul se mareste si poate sa atinga o dimensiune de aproape o jumatate de metru, acaparand mai multe frunze cu o panza subtire. Stadiul de larva dureaza intre 20 si 40 de zile.

pagube omizi

La sfarsitul lunii iunie sau la inceputul lunii iulie, omizile parasesc cuiburile in cautare de locuri unde se vor transforma in pupe, fiind infasurate intr-un cocon matasos. Aceste locuri pot fi crapaturile sau scorburile de copaci. Dupa sapte sau 12 zile, pupele se transforma in fluturi, iar acesti fluturi vor da nastere la a doua generatie de omizi.

A doua generatie (august – octombrie)

Fluturii care au aparut din prima generatie de omizi incep sa depuna ouale pe la sfarsitul lunii iulie. A doua generatie de omizi incepe sa se dezvolte in perioada urmatoare, la fel ca cealalta generatie.

Dupa ce se dezvolta complet, omizile incep sa caute locuri pentru impupare, unde vor hiberna pe timpul iernii.

culturi atacate de omizi

Ce culturi ataca omizile si care sunt daunele pe care le provoaca

Atunci cand sunt in stadiul de larva, omizile trebuie sa manance cat mai mult, deoarece substantele nutritive le ajuta sa ajunga la faza de adult. Totodata, hrana le asigura energia necesara pentru procesul de metamorfoza. In acest stadiu, o omida poate sa consume o cantitate de hrana de 27.000 de ori mai mare decat greutatea sa corporala. Hrana omizilor este alcatuita din muguri, frunze si fructele plantelor si pomilor fructiferi.

Omida paroasa este o specie polifaga si poate sa manance peste 104 specii de plante cultivate si 120 de specii de arbori si arbusti. De obicei, omida prefera sa atace pomii fructiferi, precum dudul, prunul, gutuiul, caisul, marul si visinul. Alte plante si pomi care pot fi atacati de omizi sunt vita-de-vie, nucul, porumbul, floarea-soarelui, salcamii, artarul si salcia.

Modul in care ataca omizile

Omizile tinere incep sa roada frunzele si lasa una din epiderme intacta, astfel ca frunzele vor capata initial un aspect scheletic cu o nuanta argintie, urmata de o nuanta bruna. Odata ajunse la varsta a patra, omizile incep sa roada frunza cu totul si lasa in urma doar petiolurile si nervurile groase.

In cazul unui atac masiv al omizilor, frunzele plantelor si pomilor pot fi distruse in totalitate, cu efecte negative asupra dezvoltarii ulterioare si compromiterea rodului.

E important de mentionat faptul ca omizile sunt rezistente impotriva toxinelor care sunt eliberate de plante atunci cand vor sa se protejeze de daunatori. Majoritatea omizilor pot sa pastreze aceste toxine in corp si reusesc totodata sa se protejeze impotriva pradatorilor.

Solutii eficiente pentru preventia si cmbaterea omizilor

Omizile sunt destul de greu de prevenit, deoarece fluturii sunt foarte mobili si se pot deplasa usor pe distante mari ca sa depuna oua. Totusi, cu cateva solutii eficiente de combatere, numarul de omizi care va aparea in anul urmator poate fi redus.

In acest sens, pot fi cultivate cateva plante care pot alunga omizile datorita mirosului emanat, pe care aceste insecte daunatoare nu il suporta. Astfel de plante sunt levantica, salvia, menta sau pelinul.

Totodata, pasarile sunt de mare ajutor in combaterea omizilor. Pentru a atrage cat mai multe pasari, pot fi agatate de crengile pomilor cateva recipiente cu graunte.

O alta metoda pentru a scapa de omizi este colectarea manuala, insa acest lucru poate sa dureze destul de mult timp si poate fi facut doar pe suprafete mici, asa cum este cazul unei gradini. Omizile pot fi colectate intr-o galeata, dar este necesara protectia mainilor cu o pereche de manusi.

Inca de la primele semne de aparitie a omizilor, este recomandat sa se pulverizeze insecticide pe toata suprafata afectata. Pentru pulverizare poate fi folosit un atomizator sau un aparat pulverizator de joasa presiune.

Pulverizarea tratamentului impotriva omizilor se face cu ajutorul unor duze fine care vor imprastia solutia sub forma unei umbrele, astfel incat sa fie acoperita o suprafata cat mai mare, cu un consum mic. Omizile mor destul de usor, asa ca nu este nevoie sa fie dublata doza de insecticid, ci va fi dizolvata cantitatea recomandata in functie de tipul produsului.

In cazul pomilor fructiferi, tratamentul pentru combaterea omizilor poate fi facut primavara, iar pomii vor fi stropiti cu o solutie pe baza de insecticid. Mai multe informatii despre ingrijirea pomilor fructiferi si despre combaterea bolilor si a principalilor daunatori poti gasi in acest articol.

Produse recomandate pentru combaterea omizilor

Produsele recomandate pentru combatarea eficienta a omizilor sunt urmatoarele:

Insecticid K-Othrine WG 250 Bayer (deltamethrin 25%)

Acest insecticid contine o substanta activa numita deltamethrin in concentratie de 25%, un izomer eficient care distruge sistemul imunitar al insectelor daunatoare, asa cum este si cazul omizilor. Insecticidul este biodegradabil si nu lasa urme dupa ce a fost aplicat, are fotostabilitate mare, nu este inflamabil si, in plus, poate fi folosit si in spatii interioare.

Insecticidul actioneaza prin ingestie si contact. Penetreaza rapid stratul protector al insectelor, le paralizeaza sistemul nervos si, intr-un final, duce la moartea daunatorilor.

Mod de utilizare: 20 de grame de insecticid se dizolva in 9-10 litri de apa. Solutia obtinuta poate fi folosita pentru o suprafata cuprinsa intre 200 si 250 mp. Efectul insecticidului poate sa dureze intre zece si 12 saptamani.

Insecticid Solfac EW 50 Bayer (cyfluthrin 5%)

Insecticidul contine ca substanta activa 50g/L ciflutrin si actioneaza prin contact si ingestie. Acesta este biodegradabil, nu lasa urme dupa aplicare si nu este inflamabil. Produsul poate fi aplicat in spatiile interioare.

Mod de utilizare: o doza de 40-60 ml se dizolva in 4-5 litri de apa si poate fi folosit pentru o suprafata cuprinsa intre 100 si 120 mp. Efectul insecticidului poate sa dureze intre sase si opt saptamani.

Omizile pot provoca numeroase daune plantelor si pomilor fructiferi, iar in unele situatii pot duce chiar si la compromiterea rodului. Chiar daca aparitia lor este destul de greu de prevenit, exista cateva solutii eficiente pentru combaterea acestor daunatori.

Sursa foto: Shutterstock

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Nu аi аuzit pаnа аcum dе lupin? Sаu ...

Citeste tot articolul
pestre

Ulei horticol pentru protectia plantelor? C...

Citeste tot articolul
pestre

Plasele de protectie au multiple intrebuintari. In functie de nevoile tale, po...

Citeste tot articolul
X