Casa si gradina

Cum mentii si depozitezi painea – cea mai buna cutie de paine

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 09.12.2020, actualizat la 09.12.2020, in Casa si gradina Cum mentii si depozitezi painea – cea mai buna cutie de paine

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la scurt timp dupa ce au fost scoase din cuptor. Viata moderna nu ofera timpul necesar prepararii produselor in casa de aceea, trebuie sa invatam cum sa le mentinem proaspete cat mai mult timp.

Imediat ce painea, chifla si chiar cornul sunt scoase din cuptor si incep sa se raceasca calitatile lor incep sa scada. Primul semn ca produsele de panificatie se invechesc este ca incep sa se usuce. Iar pentru acest aspect sunt vinovate unele schimbari chimice ce poarta numele de retrogradare a amidonului, adica moleculele de amidon incep sa revina la forma lor semi-cristalina initiala, ceea ce va schimba textura painii din moale si pufoasa in tare si sfaramicioasa.

Painea incepe sa se invecheasca din momentul in care este scoasa din cuptor, desi nu ne dam seama la inceput.

Creste umezeala pe suprafata coajei, apoi se evapora, acest lucru cauzand modificari in greutatea si gustul painii. Acest proces poate fi prevenit prin congelare. Daca painea este refrigerata peste temperatura de congelare, combinatia dintre temperatura scazuta si circularea aerului din frigider practic va ajuta retrogradarea. Astfel, desi painea depozitata la temperaturi scazute este protejata de mucegai, cu siguranta se va invechi mai rapid.

O alta cauza a degradarii calitatii produselor de panificatie este expunerea la aer care produce pierderea umiditatii.

De-a lungul timpului oamenii au incercat diverse metode a a mentine produsele de panificatie proaspete o perioada lunga de timp, de la depozitarea acestora in frigider, pana la a mentinerea la temperatura camerei. Nu toate asigura, insa, pastrarea painii pufoase.

Multi oameni nu sunt constienti ca painea nu se depoziteaza bine la temperaturi joase –  se dezhidrateaza rapid, coaja devenind gumoasa, apoi tare, gustul disparand treptat. Pe langa asta, trebuie luat in considerare faptul ca procesul de invechire difera in functie de tipul de paine:

Painea din grau tinde sa se invecheasca mai repede decat cea de secara. Painea facuta din faina alba se va invechi mai repede decat cea facuta din faina neagra, intermediara sau integrala.

Pastrarea painii in frigider

Pastrarea painii in frigider produce o degradare imediata a painii prospate, pentru ca retrogradarea amidonului apare mai repede la temperaturile reduse din frigider.

Depozitarea painii la temperaturi apropiate de 0°C va urgenta invechirea, astfel in timpul iernii nu este recomandata depozitarea painii in camere fara incalzire. Totusi, temperaturilor scazute nu au numai specte negative ci si pozitive: temperaturile joase reduc riscul aparitiei mucegiului.  In plus, cand exista exces de caldura sau umiditate, este un aspect pozitiv depozitarea painii in frigider mai ales daca preferi painea un pic mai tare.

Singurul avantaj al depozitarii in frigider este ca incetineste aparitia mucegaiurilor.

Pastrarea painii in congelator

Pastrarea painii in congelator poate fi o solutie buna, daca vrei sa ai peste cateva saptamani o paine perfecta. La temperaturile din congelator, modificarea moleculelor de amidon este oprita. Metoda poate fi aplicata si pentru painea facuta in casa, cu conditia sa o congelezi imediat dupa ce se raceste. Un alt secret este consumarea rapida a painii dupa decongelare. Atentie, painea trebuie invelita bine in folie alimentara de plastic si poate fi feliata astfel incat sa se decongeleze exact cat se consuma.

Painea congelata se pastreaza foarte bine pentru cateva saptamani

Totusi daca vrei sa depozitezi painea pentru o perioada mai indelungata, congelarea ei este o optiune recomandata. Pentru rezultate optime cand congelezi paine proaspata, asigura-te ca setezi temperatura sub -18°C cat mai rapid. Painea congelata se pastreaza foarte bine timp de cateva saptamani, si cand vrei s-o consumi, sa o dezgheti la temperatura camerei (preferabil peste noapte).

Pastrarea painii la temperatura camerei

Desi la prima vedere pare cea mai proasta solutie, painea la temperatura camerei isi pastreaza cel mai bine textura. Conditia principala pentru a lasa painea pe blatul din bucatarie este sa o impachetezi corect, astfel incat sa limitezi expunerea la aer. Poti folosi chiar si o punga de plastic in cazul franzelelor sau chiflelor cumparate pentru ca nu va atrage umiditatea care sa produca mucegai. Painile cu coaja tare ar trebui pastrate in punga de hartie.

Cum revitalizezi o felie de paine

Cea mai buna metoda este sa o reincalzesti 5-10 minute in cuptor, invelita in folie de aluminiu, cu conditia sa o mananci rapid dupa asta. Daca insisti sa pastrezi painea la frigider, ca sa te bucuri de o textura mai buna, pune-o in prajitorul de paine pentru a elimina o parte din umezeala adunata.

Considerente privind depozitarea si igiena:

Painea ambalata se depoziteaza foarte bine in ambalajul original, desi depinde si de alti factori, cum ar fi ingredientele painii.

  • Depoziteaza painea neambalata intr-un recipient curat si aerisit.
  • Punerea painii pe suporturi de lemn sau plastic in interiorul unui recipient imbunatateste circularea aerului, reduce umezeala si previne aparitia mucegaiului. Cutiile neaerisite sunt neadecvate pentru ca ajuta la formarea condensului si la dezvoltarea mucegaiului.
  • Firimiturile si umiditarea ajuta la formarea mucegaiului.
  • Curatarea cu regularitate a cutiei pentru paine cu otet si apa previne formarea mucegaiului.

Avantajele depozitarii painii intr-o cutie de paine traditionala, ventilata sau intr-o oala din ceramica sau lut:

  • Porii deschisi ai unui recipient din lut vor absoarbe umiditatea excesiva si chiar va oferi umezeala painii cand aceasta se va dezhidrata. De asemenea mucegaiul nu are nicio sansa intr-o oala de lut sau ceramica.
  • Cutiile fara un sigiliu etans, ce permit circularea aerului, ofera avantaje similare si painea se va pastra relativ proaspata pentru o perioada buna de timp si intr-o punga cerata.

Cum alegi o cutie buna pentru paine

O problema a societatii contemporane este pastrarea alimentelor in stare cat mai proaspata, fara adaugarea de aditivi alimentari nocivi a alimentelor in special a prodduselor de panificatie. De cealalta parte, nu toate ingredientele se comporta bine daca sunt tinute la frigider, iar procesul de deteriorare poate fi cel mult amanat prin pastrarea la rece.

Painea aceasta este unul dintre produsele vulnerabile la mucegai, drept pentru care, trebuie pastrat in locuri uscate si optim ventilate. Una dintre cele mai populare solutii de depozitare o reprezinta cutiile pentru paine, care protejeaza impotriva insectelor  sau a altor daunatori, si garanteaza invechirea mai inceata a painii, spre deosebire de mediul din frigider.

Painea este un aliment ce nu lipseste din nicio bucatarie, insa trebuie pastrata in conditii optime pentru a nu-si pierde calitatile. 

Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi cutia de paine:

Materialul

Materialul este unul dintre cele mai importante aspecte in ceea ce priveste modul de pastrare a painii. Degradarea alimentului se produce ca urmare a cristalizarii amidonului in prezenta apei, proces accelerat de temperatura din frigider. De aceea, o cutie trebuie sa pastreze painea la temperatura camerei, departe de posibila contaminare, insa indeajuns de aerisita pentru a evita cristalizarea rapida.

Cele mai cunoscute materiale intrebuintate in confectionarea unui astfel de dispozitiv sunt: lemnul, inoxul, materialul ceramic smaltuit si chiar alte aliaje metalice utilizate in mod conventional in bucatarie. Lemnul este o optiune traditionala si relativ ieftina, pe langa inox, care are meritul de a rezista mai mult timp si de a se igieniza ceva mai usor. La fel de facil de intretinut sunt si cele ceramice, avand un aspect mai retro si reusind sa mentina temperaturi cat de cat constante in interior.

 Pentru a avea intotdeauna paine gustoasa si proaspata pe masa, este suficient sa se urmeze sfaturi simple.

Cosurile de paine sunt fabricate dintr-o mare varietate de materiale pentru a pastra prospetimea painii:

Otel inoxidabil. Astfel de cosuri de paine nu numai ca se incadreaza perfect in stilul modern al bucatariei, dar sunt, de asemenea, usor de curatat, durabile, nu absorb mirosurile straine si sunt concepute pentru o durata de viata lunga.

Plastic de calitate alimentara. Produsele de la acesta sunt usoare si ieftine. Cu copac. Astfel de exemplare sunt atractive pentru prietenia lor cu mediul, dar grija pentru ele nu este usoara.

Cosuri de paine de mesteacan rezistent la lumina si la mucegai. Dar painea din ele este supusa uscarii, deci pentru depozitare este pusa in pungi de panza. Cutie de paine din bambus rezistent la descompunere, painea din ea pastreaza mult timp aroma si prospetimea.

Studiind proprietatile cosurilor de paine din diverse materiale, expertii au concluzionat ca cele din lemn sunt cele mai bune pentru depozitarea painii. Lemnul respira, ceea ce impiedica formarea umiditatii in interiorul produsului. Cele mai practice cosuri de paine sunt obtinute din ienupar, tei, cenusa, painea pastrata astfel va fi proaspata mult timp.

Capacitatea

Capacitatea cutiei de paine este un capitol foarte discutat, atat din perspectiva utilitara, cat si din punct de vedere estetic. In aceasta categorie sunt incadrate dimensiunile produsului ales, deoarece acestea ofera indicii clare cu privire la utilizarea ergonomica in bucatarie. Pentru o achizitie optima se calculeaza cu aproximatie cantitatea de paine consumata de intreaga familie pe parcursul unei zile sau saptamanii.

Astfel in functie de aceasta, se va opta pentru o cutie mai mare sau mai mica. Majoritatea modelelor de pe piata sunt create pentru a stoca una sau doua paini, dar exista si variante pentru trei sau patru paini.

Designul

Designul constituie un aspect important in ceea ce priveste ergonomia la utilizare si asortarea cu restul dispozitivelor si cu aspectul general al bucatariei. Fiecare model este prevazut cu un capac rabatabil sau detasabil. Compartimentul trebuie sa se inchida foarte bine, prevenind aerul sa se infiltreze.

Capacele tip cupola sunt foarte apreciate pentru ca ofera spatiu suplimentar de depozitare. Modelele cu un capac aplatizat permit depozitarea altor produse de panificatie deasupra, facilitand astfel chiar si economia de spatiu in bucatarie. Forma, culorile si finisajul trebuie sa se potriveasca celorlalte ustensile. Spre exemplu, intr-o locuiinta decorata rustic, se potriveste o cutie din lemn. In cazul bucatariilor moderne unde majoritatea ustensilelor sunt din metal se recomanda o cutie metalica sau chiar din otel inoxidabil.

Mentenanta

Mentenanta cutiilor de paine este o problema discutata aprofundat, mai ales pentru siguranta in utilizare si mai putin pentru durabilitate. Dupa o anumita perioada de intrebuintare, orice cutie pentru paine poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea, cutia de paine va fi igienizata periodic. Cel mai usor de curatat sunt modelele realizate din inox, metal si material ceramic.

Lemnul este mai pretentios, necesitand stergerea cu diverse substante specifice si evitarea apei si caldurii, insa constituie o alegere aspectuoasa si foarte apreciata pentru piata din Romania. In celelalte cazuri, daca producatorul sugereaza ca modelul respectiv poate fi spalat in masina pentru vase, mentenanta se va realiza foarte facil.

Ce trebuie sa faci pentru a pastra painea proaspata in cutia de paine mult timp

Locatia principala de depozitare este o cutie de paine asezata intr-un loc uscat si luminos, deoarece mucegaiul se formeaza cel mai adesea la umbra.

Reguli pentru pastrarea painii intr-o cutie de paine

Produsul trebuie sa fie etans, cu deschideri microscopice pentru ventilatie. Iata regulile generale de urmat: Cutia de paine nu se curata cu substante chimice casnice, deoarece vor produce inmuierea painii

Cutia de paine din lemn nu se uda deoarece acest lucru va duce la umezirea lemnului si formarea mucegaiului. Cosurile de paine din lemn se freaca o data pe luna cu vaselina farmaceutica. Acest instrument simplu va proteja lemnul de crapare si va elimina ciuperca.

Peretii si partea de jos se curata cu grija cu o coaja de lamaie si se mentine usa deschisa pana la uscarea completa. Diferite tipuri de paine trebuie depozitate separat, asa ca este mai bine sa cumperi o cutie de paine cu compartimente. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie sa aranjezi painile in pachete.
Cutia de paine se igienizeaza prin stergerea acesteia in mod regulat o data pe saptamana cu o solutie slaba de otet, pentru a reduce astfel nivelul de bacterii nedorite.

Exista multe modalitati populare care permit pastrarea painii mult timp:

Daca cutia de paine nu este din lemn, atunci poate fi pusa o scandura de lemn pe partea de jos, aceasta va absorbi excesul de umiditate.
Puneti 2 lingurite cu praf de mustar in pungi mici de tifon si raspandite in colturile cutiei.

  • O punga de sare din interiorul cutiei de pâine absoarbe umiditatea, dar trebuie schimbata periodic.
  • O punga de zahar, un mar proaspat sau un cartof taiat absoarb perfect umiditatea si mentin umiditatea la nivelul corespunzator. Sunt inlocuite dupa cum este necesar. In acelasi scop, se poate folosi carbune.
  • O paine este taiata cel mai bine la mijloc. Feliile sunt taiate de la mijloc la margini. Painea ramasa este conectata prin felii si depozitata intr-o cutie de paine.

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Manusile de protectie sunt componente oblig...

Citeste tot articolul
pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Accesoriile ideale pentru buna functionare si intretinere a semineelor s...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.