Casa si gradina

Cum iti luminezi corect locuinta? Iluminat de interior la moda!

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 04.06.2021, actualizat la 18.08.2021, in Casa si gradina Cum iti luminezi corect locuinta? Iluminat de interior la moda!

Iluminat de interior cu lumina calda sau rece? Care este cel mai recomandat de specialisti si cum trebuie ales in functie de nevoi!

Designerii de interior au la dispozitie multe instrumente atunci cand vine vorba de crearea schemelor in functie de cerintele spatiului. Cu toate acestea, unul dintre aceste instrumente este destul de des trecut cu vederea, deoarece oamenii nu realizeaza potentialul pe care il are pentru a transforma un spatiu. Acest instrument este cel de iluminat interior si are puterea de a crea sau de a schimba o schema interioara. Aceste corpuri de iluminat pot transforma o casa si va permite personalitatii proprietarului sa straluceasca. Fara o iluminare buna, impactul tuturor celorlalte detalii bine gandite – mobilier, pardoseala opulenta, tapeturi de lux – se va pierde. Asadar, cele mai bune copruri de iluminat pentru interior sunt esentiale pentru a profita la maximum de casele noastre.

Aici, avand toate aceste detalii in minte, toti dorim sa aflam mai multe despre modul in care iluminarea buna ne poate transforma casele si ne-am gandit ca s-ar putea sa fii si tu interesat. Vei regasi mai jos cateva intrebari cheie pentru a realiza o iluminare eficienta:

Care sunt diferentele care exista intre lumina naturala si cea artificiala?

Claritatea luminii naturale in cel mai bun caz este greu de reprodus, desi acest lucru depinde de locul in care locuiesti. De exemplu, calitatea si intensitatea luminii la Polul Nord (intr-o zi buna) si in Oceanul de Sud este destul de uimitoare. In climatele mai temperate, cum ar fi Marea Britanie, vremea afecteaza cat de multa lumina naturala ambientala percepem. Astfel, de multe ori privim lumina naturala ca plictisitoare, gri si plata.

Lumina artificiala vine in toate nuantele si intensitatile. Progresia rapida a dezvoltarii tehnologice in iluminat in prezent face mai usoara incercarea de a reproduce lumina naturala. Cu toate acestea, lumina artificiala are proprietati diferite si are un rol diferit de jucat in mediul nostru construit.

Nevoia de eficienta energetica conduce mediul nostru construit spre recoltarea luminii naturale, de exemplu cresterea uriasa a utilizarii sticlei in locuintele domestice. Astfel, lumina artificiala poate fi utilizata mai putin.

Care sunt principalii factori de luat in considerare atunci cand proiectezi o schema de iluminat pentru un interior rezidential?

Cu cat poti confirma mai multe detalii inainte de a incepe o schema de iluminat, cu atat iluminarea va fi mai buna. Fie ca ai nevoie de  iluminat baie, iluminat bucatarie, o iluminare eficienta din punct de vedere energetic de buna calitate, cum ar fi LED-urile, pe care s-ar putea sa doresti sa le utilizezi in casa, este costisitoare in comparatie cu fluorescenta compacta standard. Din punct de vedere bugetar, are sens sa-l folosim cu usurinta acolo unde este necesar. Cu cat mai multe idei are un designer de iluminat despre finisaje, aspectul mobilierului, detalii de tamplarie si o intelegere a modului in care se va imbina casa, sunt elemente esentiale pentru ca iluminatul sa fie cat mai bun. Se foloseste o camera bine luminata. O camera slab luminata este abandonata foarte devreme!

Cum iti luminezi corect locuinta? Iluminat de interior la moda!

Exista diferite tipuri de iluminare, care sunt cele mai potrivite pentru anumite camere?

O iluminare buna da tonul si creeaza atmosfera dintr-o camera. Cheia este sa intelegi utilizarea camerei respective si sa aplici iluminatul relevant pentru a te asigura ca functioneaza bine. De exemplu, o spalatorie sau un spatiu utilitar va fi bine deservit cu fluorescenta compacta fara orbire, in timp ce un studio va necesita o atentie deosebita pentru iluminarea sarcinilor. Un living / sufragerie / bucatarie in plan deschis trebuie sa aiba mai multe circuite diferite de iluminare, poate un amestec de spoturi LED si saibe de podea cu nivel scazut, lumini de lucru cu plafon cu LED si lumina de lampa de tensiune pentru a crea adancime si textura in spatiu.

Iluminat de interior – Cat de important este sa obtii echilibrul corect intre iluminarea focusata si iluminarea starii de spirit?

Esential! Iluminarea concentrata este specifica si focalizata si, de obicei, dintr-un tip de montaj. Iluminarea starii de spirit este potential un echilibru placut si difuz al mai multor surse de lumina diferite in acelasi spatiu.

Care sunt principalele tipuri de iluminat utilizate in interiorul rezidential si ce tipuri de efecte pot fi realizate?

Tensiunea retelei – aceasta este inca o preferinta perena pentru atmosfera. Fiintele umane raspund emotional la mediul lor luminat si o sursa de lumina a lampii de tensiune de retea va parea intotdeauna confortabila si atmosferica.

Tensiune scazuta – punctul de joasa tensiune a fost elementul de baza al iluminatului rezidential in ultimii 20 de ani. O lampa dicroica MR16 de buna calitate asigura o redare precisa a culorilor si o montare compacta ingrijita. Folosit pentru iluminat general, in functie de cum luminezi holul, precum si pentru iluminat specific la lucrari de arta usoare. Tensiunea joasa a permis, de asemenea, revolutia corpurilor de iluminat de nivel scazut, cum ar fi saibele de trepte si corpurile de iluminat de la sol, deoarece acestea ar putea fi mult mai mici decat predecesorii lor.

LED (dioda emitatoare de lumina) – LED-ul inlocuieste acum toate lucrarile pentru care a fost utilizata tensiunea joasa. Iesirea si CRI – Indicele de redare a culorilor (sau capacitatea de a reflecta o culoare adevarata) – a LED-ului s-au imbunatatit suficient pentru a permite inlocuirea similara. LED-ul are avantajul de a fi practic fara intretinere, precum si rece la atingere.

Cum iti luminezi corect locuinta? Iluminat de interior la moda!

Fluorescente compacte si liniare – CFL-urile nu s-au imbunatatit, in linie cu dezvoltarea LED-urilor. Ele sunt, in general, corpuri de iluminat ieftine si usor de instalat si au un rol de jucat in zonele functionale de „camera din spate” ale locuintelor domestice.

Cum afecteaza imbunatatirile dramatice ale tehnologiei de iluminat si noile reglementari privind eficienta energetica asupra modului in care suntem capabili sa ne luminam casele?

Iluminarea unei case cu LED-uri nu este atat o alegere, cat o necesitate acum. Desi spoturile LED de buna calitate vor costa mai mult decat un spot traditional de joasa tensiune, LED-ul necesita putin, daca costurile de intretinere si de functionare sunt reduse masiv. Cu toate acestea, un design bun este o necesitate pentru a realiza un spatiu in care doresti sa traiesti. LED-ul se comporta foarte diferit de lumina de joasa tensiune si de tensiune de retea. LED-ul este o sursa de lumina directa si nu are aceleasi calitati ambientale ca reteaua electrica si tensiunea joasa, asa ca trebuie sa stii cu adevarat ce faci cu LED-ul pentru a obtine cel mai bun design posibil.

Cat de importanta este pozitionarea iluminatului pentru succesul unei scheme generale?

Regula de aur a unui bun design de iluminare este sa folosesti tipul potrivit de corp de iluminat in pozitia corecta. O regula buna este de a pune sub semnul intrebarii functia fiecarei garnituri. Daca nu are o sarcina specifica, ar trebui sa o stergi dintr-o schema. Fereste-te de fitingurile de imprastiere pentru „umplutura generala”. Acestea vor lumina doar podeaua si vor „inchide vizual un spatiu”.

Cat de important este sa se ia in considerare efectele reflexiei si umbrelor intr-o schema de iluminare?

Lumina, umbra si reflexia sunt componentele esentiale ale oricarei scheme. Lumina este importanta, dar fara umbra nu poti obtine nicio variatie, textura sau atmosfera. Intelegerea spatiului in care lucrezi iti va permite sa utilizezi reflexia in avantajul tau acolo unde este necesar si sa o maschezi acolo unde va fi nevoie de ajustari.

In ce moduri se poate utiliza iluminatul in mod eficient pentru a spori spatiile mici si a schimba sau imparti spatiile deschise mari?

Lumina spot directionala utilizata corect pentru a respinge lumina reflectata de pe pereti este cea mai buna modalitate de a deschide un spatiu. Ochiul tau este intotdeauna atras in cel mai stralucitor punct, astfel lumina reflectata va face ca un spatiu mic sa para mai mare. Intr-un spatiu mare in plan deschis, spargerea iluminatului folosind mai multe circuite diferite este primul lucru de facut pentru a te asigura ca poti utiliza toate sau doar parti ale spatiului in plan deschis.

Cum iti luminezi corect locuinta? Iluminat de interior la moda!

Iluminat de interior – Cat de important este nivelul de control pe care il avem asupra iluminatului din casele noastre?

Capacitatea de a controla iluminatul este esentiala pentru orice schema interna. Atenuarea unui circuit de iluminare adauga flexibilitate instantanee si iluminare de dispozitie la cele mai simple scheme. La celalalt capat al scalei, un sistem de control al intregii case poate permite unui client sa traiasca eficient, convenabil si economic, iar o schema de iluminare bine conceputa va intra in cont propriu. In cazul in care se utilizeaza un sistem de control, este esential ca sistemul sa fie pus in functiune in mod corespunzator de catre proiectantul de iluminat.

Cum se poate folosi iluminatul pentru a oferi puncte focale intr-o camera?

Ochiul este intotdeauna atras in punctul cel mai stralucitor. Astfel, un loc incastrat corect va evidentia arta sau o oglinda deasupra semineului dintr-o camera de zi. In mod egal intr-o cladire in care s-ar putea sa nu fie disponibile nisele, utilizarea a doua corpuri de iluminat compacte pe baza de podea va incadra semineul creand un punct focal central mai puternic.

Ce se intelege prin „stratificarea surselor de lumina”?

Camerele sunt tridimensionale. Iluminatul poate fi incastrat in tavan, montat pe sau in pereti, incastrat in podea sau in pereti la nivel scazut si introdus in tamplarie. De asemenea, iluminatul care poate fi conectat este disponibil in toate formele si dimensiunile. Luarea in considerare a tuturor acestor elemente va contribui la construirea unui sistem mai bun. Gandeste-te la modul in care iluminatul ar putea fi utilizat in podea, perete si tavan atunci cand planifici o schema de design interior. Acest lucru va avea ca rezultat o schema de iluminare mai coeziva.

Care sunt sfaturile de top pentru a beneficia la maximum de iluminatul nostru?

Foloseste un designer daca este posibil. S-au schimbat atat de multe in lucrarile de iluminat in ultimii doi ani, incat este un camp minat, mai ales pentru cei lipsiti de experienta, asa ca, daca este deloc accesibil, e timpul sa ceri ajutor. Apeland la un designer specialist, vei culege roadele in viitor si cu siguranta ideile pe care le va pune in practica, te vor surprinde placut.

Chiar si in cele mai simple scheme se utilizeaza un dimmer pentru flexibilitate instantanee!

Evita lampile fluorescente compacte din lampile de masa. Foloseste in schimb lampi cu economisire de energie. Sunt mai aproape de sursele traditionale de lumina incandescenta, pot fi reglate si sunt usor de reciclat.

Obtine ceea ce platesti cu corpuri de iluminat. Chiar face o diferenta in spatiul in care locuiesti. Iluminarea ta este la fel de importanta ca si structura casei tale. Daca nu este buna, interiorul nu va functiona oricat de multi bani ai cheltui pentru designul interior.

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare