Casa si gradina

Thuja – ghid complet de ingrijire

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 17.04.2017, actualizat la 02.09.2020, in Casa si gradina Thuja – ghid complet de ingrijire

Thuja, chiar daca in general sunt rezistente la boli, aceasta poate intampina probleme, in functie de conditiile locale. Totusi, cu ingrijirea corespunzatoare, arborii de thuja pot avea o viata „verde” si lunga.

Daca nu ai inca un arbust de Thuja in gradina poti achizitiona de aici.

Thuja – cum se uda?

Arborii de tuia trebuie udati din abundenta dupa plantare, dar udarea trebuie sa se faca treptat, in functie de permeabilitatea solului, astfel incat apa sa patrunda in adancime. Nu se recomanda udarile scurte si dese in perioadele calde, acestea favorizand aparitia bolilor. Chiar si pe seceta pentru arborele de tuia este suficienta o udare buna la patru-cinci zile in primul an, apoi saptamanal. Perioada ideala pentru udare este in jurul orelor 10.00 si 19.00.

Produse recomandate

Dupa prima luna de la plantare, daca nu este foarte cald afara, este indicat sa uzi tuia de doua ori pe saptamana. Dupa sase luni de la plantare, tuia se va inradacina frumos si nu va mai avea nevoie de apa in plus.

Thuja – Ce tratamente aplicam?

In perioada in care se incalzeste, de obicei in luna mai, cand temperatura medie este de peste zece grade, se recomanda tratarea preventiva cu fungicide, cu repetarea tratamentului la doua saptamani. Se pot adauga si ingrasaminte foliare cu continut mare de potasiu si microelemente. Tratamentul trebuie repetat in cazul in care apar probleme.

Thuja – cum o tundem?

Prin taierea coroanei se improspateaza frunzisul, se corecteaza anumite defecte de forma sau se obtin forme deosebite. Arborele de tuia se tunde la perioade de doi-trei ani, iar cea mai buna perioada pentru tundere este sfarsitul iernii. Se utilizeaza un foarfece pentru tuns gard viu si se scurteaza in primul rand crengile iesite mai proeminent din coroana.

De asemenea, periodic, thuja trebuie retezat de la varfuri, pentru a stimula cresterea si pentru a-si dezvolta foliajul frumos si bogat. Daca plantezi tuia cu scopul de a forma gard viu, este foarte important sa il tunzi in fiecare an, la inceputul sezonului cald.

Pentru forme compacte, dense chiar de la suprafata solului, putem recurge la ciupiri sau taieri. In realizarea acestui proces este nevoie de 2 tunderi pe timpul verii, una la inceputul verii, cealalta la sfarsitul verii si o alta tundere in timpul iernii.

Thuja – Bolile cele mai daunatoare 

 • Berckmann’s Blight – Necrozarea ramurilor din exterior spre interiorul coroanei.
 • Cercospora Needle Blight – Uscarea ramurilor din interior spre exteriorul coroanei.
 • Kabatina blight ­- Uscarea provocata de ciuperca Kabatina Thujae
 • Keithia blight – Uscarea provocata de ciuperca Didymascella Thujina.

Pentru combatere va recomandam urmatoarele produse:

I. Berckmann’s Blight – Necrozarea sau uscarea ramurilor din exterior spre interiorul coroanei.

Boala este cauzata de ciuperca fitopatogena (Seimatosporium berckmansii) ce produce distrugerea ramurilor plantelor de Thuja si afecteaza de asemenea speciile de Juniperus si Chamaecyparis.

Thuja - ghid complet de ingrijire

Thuja – Simptome

Infecția se instaleaza pe ramurile tinere si se extinde apoi pe ramurile mai batrane (de la varfuri spre interiorul ramurii). Se poate observa prin schimbarea culorii varfurilor solzoase ale ramurilor de la culoarea verde la maro roscat. In septembrie, cand patogenul fructifica, sporii sunt dispersati de ploi, insecte, vant si intra in crapaturile scoartei unde ierneaza. In primavara sporii formati sunt dispersati si produc noi infectii. Acestia ataca ramurile provocand uscarea lor severa, care duce in final la uscarea plantei.

Thuja – Combatere si tratamente

Pentru a preveni aparitia bolii se pot avea in vedere urmatoarele:

 • Se evita variatiile mari de umiditate a solului prin udarea in mod regulat dimineata sau seara, evitand in acelasi timp excesul de apa. Exemplarele plantate in anul curent se uda constant (la 2 zile) dar nu in exces, pentru a incuraja dezvoltarea sistemului radicular în adancime. Aplicarea de ingrasaminte chimice specifice se face in perioadele de crestere.
 • Se vor efectua tratamente si lucrari de igienizare inca de la aparitia primelor semne de boala. Se efectueaza un tratament pentru distrugerea fructificatiilor patogenului pentru e evita dispersarea, apoi se taie ramurile uscate si se scutura bine planta. Ramurile brunificate cazute pe sol se aduna si se ard cel tarziu pana la sfarsitul lui iunie, înainte ca ele să devina sursa de infectare a arborelui.

Thuja – Tratamente

Thuja - ghid complet de ingrijire

Tratamentele se aplica la constatarea simptomelor de boala, indiferent de perioada sau preventiv respectand urmatoarea schema de tratament:

II. Cercospora Needle Blight – Uscarea ramurilor din interior spre exteriorul coroanei.

Boala este provocata de patogenul Cercospora sequoiae care produce uscarea ramurilor la speciile de Thuja dar si la plantele de Juniperus spp. si Chamaecyparis spp.

Thuja - ghid complet de ingrijire

Produse recomandate

Thuja – Simptome

Uscarea plantei porneste de la baza trunchiului din interiorul coroanei spre varful ramurilor. Boala se instaleaza pe ramurile batrane, mature si se extinde apoi spre ramurile mai tinere si lastarii noi. Frunzele afectate devin galbene apoi maro brun, se sfarama si cad pe sol ducand la distrugerea plantei prin uscarea completa a ramurilor.

Thuja - ghid complet de ingrijire

Thuja – Combatere si tratamente

Este necesar sa controlati periodic plantele in interiorul coroanei spre tulpina, pentru a despista din timp eventualele infectii si a aplica de urgenta tratamentele necesare.

Deoarece infectiile apar initial la baza tulpinii, in interiorul coroanei plantelor, boala este depistata de cele mai multe ori intarziat si astfel se produc infectii secundare care slabesc si debiliteaza planta si mai mult. Pentru a preveni aparitia bolii se evita plantarea in perioadele de vegetatie, in perioadele de seceta si canicula, se pastreaza distanta corespunzatoare intre plante.

Thuja – Tratamente

Thuja - ghid complet de ingrijire

Tratamentele se aplica imediat la constatarea simptomelor de boala, indiferent de perioada.
In general tratamentele se aplica dupa cum urmeaza:

Distanta dintre un tratament si urmatorul este in general de 5-7 zile. Instructiunile de folosire specifice sunt prezentate pe prospectul substantelor fungicide si trebuie respectate.

Inainte de efectuarea tratamentului se scutura bine plantele si se spala in interiorul coroanei cu jet de apa. Ramurile cazute pe sol (sugeram scuturarea plantei direct pe o folie) se aduna si se ard pentru a evita raspandirea si reinfectarea din fructificatiile patogenului.

Pentru ca solutia de tratament sa ajunga la tulpina si la ramurile din interiorul coroanei, se recomanda imbaierea generoasa a plantei cu solutia de tratament.

III. Kabatina thujae – Uscare de tip Kabatina

Thuja - ghid complet de ingrijire

Thuja – Simptome

Boala este cauzata de patogenul Kabatina thujae. . Boala provoca distrugerea plantelor de Thuja si afecteaza mult mai grav speciile de Juniperus si Chamaecyparis (Kabatina juniperis).

In lunile aprilie si mai cand patogenul fructifica, sporii  sunt raspanditi de insecte, vant si ploi si acestia pot patrunde in leziunile ramurilor, in crapaturile scoartei, raspandindu-se apoi in structura  intregii plante. Patogenul ierneaza in tesutul plantelor infectate.

Simtomele bolii apar abia in primavara urmatoare infestarii si se pot observa chiar inainte de pornirea plantelor in vegetatie. Fungii sunt produsi sub epiderma la sfarsitul iernii si erup pe epiderma plantei in lunile Februarie-Martie cand se pot observa si primele simptome ale bolii.

Thuja - ghid complet de ingrijire

Patogenul ataca in mod frecvent tesuturile si cresterile de anul trecut, ciuperca fiind mai putin capabila sa atace lastarii noi cu tesut sanatos. Tesutul atacat se ingalbeneste sau se inroseste si apoi devine maroniu, se brunifica se usuca si cade de pe planta la sfarsitul lunii Mai, inceputul Iunie.

Decolorarea incepe din varful dinspre baza ramurii si se intine pe o lungime de aproximativ 5 centimetri. Analizand in detaliu ramurile galbene, la baza zonei decolorate se pot observa perne sau puncte negre- gri unde se instaleaza fructificatiile patogenului.

Thuja – Combatere si tratamente

Pentru a preveni aparitia bolii se pot avea in vedere urmatoarele:

 • Plantarea la distante corespunzatoare (fata de alte plante, ziduri sau borduri) si de preferat in afara perioadelor caniculare.
 • Fertilizarea corespunzatoare si imbogatirea solului.
 • Se evita tunderea plantelor pe timp umed si astfel crearea unor zone, rani pe unde pot patrunde patogenii.
 • Se evita irigarea prin aspersiune, udarea excesiva si neregulata. Irigarea se face de preferat dimineata. Irigarea seara corelata cu temperaturile mai scazute din noptile reci favorizeaza dezvoltarea si raspandirea patogenilor.

Thuja – Tratamente

Thuja - ghid complet de ingrijire

Tratamentele se aplica la constatarea simptomelor de boala, indiferent de perioada sau preventiv respectand urmatoarea schema de tratament:

Inainte de efectuarea tratamentului, se tund ramurile afectate iar cele cazute pe sol (sugeram scuturarea plantei direct pe o folie) se aduna si se ard pentru a evita raspandirea si reinfectarea din fructificatiile patogenului.

Unele dintre cele mai eficiente fungicide pentru combaterea infectiilor cu fungi si bacterii la Tuia sunt fungicidele pe baza de cupru. Acestea se pot achizitiona din magazinele specifice sau pot fi comandate pe internet. Cateva fungicide de contact ce pot fi aplicate pe conifere sunt: Champion, Funguran, Curzate Manox, Fungicid Dithane, Aliette, Zeama Bordeleza (Piatra vanata) etc. Cel mai bine insa este sa le cautati dupa substanta activa, deoarece aceste fungicide sunt periodic inlocuite sau imbunatatite.

Cateva reguli pe care trebuie sa le respectati atunci cand faceti tratamente de stropire cu fungicide:

 • Folositi o pompa speciala pentru stopit.
 • Respectati cu strictete instructiunile si dozajele de pe ambalaj.
 • Folositi echipamanete de protectie specifice si respectati masurile de igena specificate pe ambalaj.
 • Stropiti plantele la temperaturi de peste 5 grade celsius, de preferat in zile cu vant scazut si posibilitati reduse de ploaie.
 • Nu lasati animale de casa in preajma atunci cand stropiti.

Pentru a ajuta plantele se treaca peste perioada de boala se pot aplica ingrasaminte. Recomandat pentru conifere si pentru Tuia in special este fertilizarea cu sare amara. Aceasta aduce un aport de magneziu si sulf si are un efect realmente vizibil ajutand plantele sa isi revina.

Schemele de tratament prezentate mai sus se pot aplica preventiv pentru toate tipurile de conifere.

Daca intampinati astfel de probleme in propriile gradini, va invitam sa postati poze cu plantele afectate sau sa ne cereti sfatul pentru diagnosticare.

Thuja - ghid complet de ingrijire

De altfel, tuia este adesea folosita pentru a crea un gard viu, un paravan in gradina, care sa ne fereasca de ochii curiosi. Poate la fel de bine delimita diferite sectoare ale gradinii, precum un spatiu rezervat florilor de un altul in care cresteti legume.

O planta rezistenta, care se pliaza pe orice climat si care necesita minima ingrijire, tuia este o optiune perfecta pentru gradina ta. Este populara datorita culorii verzi de smarald (Tuia smarald) pe care si-o mentine tot timpul anului. Singurul lucru pe care trebuie sa il faceti dupa ce ati plantat-o este sa o tundeti, in special in partea superioara, pentru a-i mentine forma distincta, la inceputul sezonului cald.

Tuia se dezvolta ideal cu lumina directa de la soare si intr-un sol fertil, permeabil, care nu retine prea multa apa. Daca solul nu este fertil, atunci folositi ingrasaminte naturale la radacina plantei. Cat de repede creste tuia, este o intrebare adesea pusa. In mod normal, tuia creste cam 30 de centimetri pe an pentru a ajunge la o inaltime de aproape opt metri la maturitate. Procesul de crestere incetineste cand planta ajunge la o inaltime de 4-5 metri.

Cele mai recomandate specii de Tuia pentru gard viu sunt Thuja orientalis si Thuja occidentalis.

Thuja - ghid complet de ingrijire

Bibliografie

  • Bitner R., 2011, Designing with Conifers: The Best Choices for Year-Round Interest in Your Garden, Editura Timber, Portland, Londra
  • Fuleky G., 2009, CULTIVATED PLANTS, PRIMARILY AS FOOD SOURCES -Volume II
  • Ouden D., B.K. Boom, 1965, Manual of Cultivated Conifers: Hardy in the Cold- and Warm-Temperature Zone, Editura The hague
  • Proudley B., V. Proudley, 1984 How to grow conifers, Editura Blandford
 • Thomas R., 1997, Brooklyn Botanic Garden, Growing Conifers: Four-season Plants, Editura Great editors

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Produse recomandate

Sunt 22 comentarii la acest articol

Foarte documentat

Scris de Dan pe 17.04.2017

Avem un rand de plante tuya 9 buc.de 4ani .
Au o înălțime de cca.1m și nu le-am tăiat deloc .
Este bine sa le tăiem din vârf ?
Mulțumesc.

Scris de Mircea Gavril pe 20.07.2018

  Daca doriti sa le dati o anumita forma, da plantele pot fi taiate!

  Scris de Dana Lazareanu pe 20.07.2018

Cum sa aplicam, pe Tuia de 1,5m, fertilizarea cu sare amara si in ce dozaj ?
multumesc!

Scris de Rozsa Balogh pe 27.07.2018

  Este specificat in descrierea produsului recomandat.

  Scris de Dana Lazareanu pe 31.07.2018

indreptarea coroanei la gardul din tuia braband se poate face mai des?

Scris de Gheorghiu mircea pe 10.08.2018

  Taierille se efectueaza in functie de forma gardului viu. Daca forma este mai pretentioasa, taierile se realizeaza mai des. Gardul viu se poate tunde la intervale de 3-4 saptamani, in functie si de factorii climatici.

  Scris de Dana Lazareanu pe 13.08.2018

Buna ziua.
Am inteles ca fructele de tuia trebuie culese, ca sa se dezvolte mai bine planta. Este corect? Multumesc.

Scris de Dana pe 03.09.2018

  Nu este adevarata afirmatia. Culesul fructelor nu are cu nimic de-a face cu dezvoltarea plantei.

  Scris de Dana Lazareanu pe 04.09.2018

Buna ziua,
Imi spune-ti va rog daca dupa ploaie se pot planta thuja

Multumesc

Scris de Adrian pe 04.09.2018

  Da, atata timp cat terenul nu balteste de apa.

  Scris de Dana Lazareanu pe 04.09.2018

Cind se pot taia Tuia JUNIPERUS DACA SE POT TAIA SI IN CE LUNA SI CITI CENTRIMETRI SE POT TAIA VA ROG SA MI TRIMITETI O POZA DE UNDE SE POT TAIA Va multumesc

Scris de VOROS DOINITA pe 05.09.2018

Cand pot sa tund Tuia Juniperus in forma columnara. Pot si acum in luna septembrie? Daca puteti sa-mi trimiteti cateva informatii pentru a ma descurca mai bine la tundere chiar si un filmulet. Cu ce este mai bine sa tund cu foarfeca de mana sau cu foarfeca electrica de gard viu?

Scris de Rodica pe 07.09.2018

  De asemenea, periodic, thuja trebuie retezat de la varfuri, pentru a stimula cresterea si pentru a-si dezvolta foliajul frumos si bogat. Daca plantezi tuia cu scopul de a forma gard viu, este foarte important sa il tunzi in fiecare an, la inceputul sezonului cald.
  Pentru forme compacte, dense chiar de la suprafata solului, putem recurge la ciupiri sau taieri. In realizarea acestui proces este nevoie de 2 tunderi pe timpul verii, una la inceputul verii, cealalta la sfarsitul verii si o alta tundere in timpul iernii.
  Prin tundere se indeparteaza ramurile uscate sau deteriorate. Tunderea se va face progresiv pentru a obtine forma dorita.
  Nu exista o lungime fixa ce trebuie eliminata din ramura, in functie de forma dorita se tunde atat cat este nevoie, dar progresiv, lunar.

  Scris de Dana Lazareanu pe 17.09.2018

Buna aseara,
Am plantat 10 buc de thuia acum 2 saptamani si am observat la 2 dintre ele cateva ramuri cu probleme. Vreau sa stiu daca e o reactie normala rezultata in urma plantarii sau este vreo boala infectioasa. Aveti pozele mai jos:
[img]https://i.imgur.com/6fgnGggl.jpg[/img]
[img]https://i.imgur.com/MxI1pWwl.jpg[/img]
Multumesc anticipat!

Scris de Dan pe 07.11.2018

  Buna ziua!
  Din pacate nu putem vizualiza aici imaginile trimise de dvs. Va rugam sa ne scrieti pe adresa de facebook: https://www.facebook.com/pestreromania/

  Scris de Dana Lazareanu pe 12.11.2018

Buna ziua
Vreau sa plantez 4 buc de cupressus wilma vreau să știu la ce distanta se plantează între ei și gard și mai vreau să știu dacă necesită o îngrijire mai special.
Vă mulțumesc

Scris de letmaryo pe 18.10.2019

  Distanta de plantare intre exemplare pe rand este de 4 metri, iar fata de gard de min 2 metri. Nu necesita ingrijiri speciale, ci cele obisnuite pentru conifere.

  Scris de Dana Lazareanu pe 31.10.2019

Am plantat cu 2 saptamani in urma 12 Tuya Smaragd (80-100cm) cumparati la ghiveci de 20-24cm.
Au fost plantati la 1m de gardul din panouri bordurate vopsite, la o distanta de 1m. Ar urma sa aiba rol de gard viu sau bariera protectoare cand vor fi mari.
Versantul pe care se afla e cu expunere sudica si a fost soare aproximativ toata ziua.
Deoarece solul este argilos si putin fertile am sapat gropile cu 15cm mai largi si mai adanci decat ghiveciul.
La plantare am adaugat si putina turba rosie acida pt conifere precum si ingrasamant organic (pare a fi obtinut din dejectii de pasari, dupa miros).
In prima saptamana i-am udat zilnic, mai ales ca este soare si cam seceta.
In a doua saptamana cam la 2 zile.
Am observant ca incep sa isi schimbe culoarea spre verde deschis chiar galbui.
E adevarat ca a fost soare si cald in aceste 2 saptamani. Vantul bate aproape tot timpul, cand mai moderat cand mai tare.
Ar trebui sa ma ingrijorez? Cand I-am cumparat erau de un verde inchis.
Va rog sa imi dati in sfat daca ar trebui sa fac ceva anume.
Cu multumiri

Scris de Sorin Negoescu pe 22.10.2019

  Plantele nu s-au adaptata corespunzator la conditile de mediu. Daca acestea au fost achizitionate din supermarket, trecerea spre exterior trebuia facuta treptat, iar plantele trebuiau tinute in apa inainte de plantare.
  De asemenea coniferele se uda doar la inceput dupa plantare apoi foarte rar.

  Scris de Dana Lazareanu pe 25.10.2019

cun se foloseste fertilizatorul lichid pentru tuia?

Scris de Marinescu pe 31.03.2022

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X