Casa si gradina

Cum infiintezi o livada de nuci – sfaturi si particularitati

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 07.11.2018, actualizat la 28.08.2019, in Casa si gradina Cum infiintezi o livada de nuci – sfaturi si particularitati

Cresterea nucilor este o afacere costisitoare si dificila, dar se poate dovedi profitabila. Daca vrei sa intemeiezi o livada sau doar sa cresti cativa pomi, in acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre cultura nucului.

Particularitatile nucului

Motivul principal pentru care nucul este considerat un pom „dificil” tine de substantele inhibatoare de crestere pe care le elibereaza in sol. Substanta poarta numele de juglona si poate avea un efect negativ asupra culturilor de legume, dar si asupra unei culturi de meri de un soi mai putin rezistent.

Juglona poate afecta alte culturi pe o raza intre 25-60 de metri, iar asta pune probleme in ceea ce priveste valorificarea terenului pentru cei care doresc sa se ocupe de cresterea nucilor.

Pomii se dezvolta cel mai bine intr-un sol lutos-nisipos fertil, pH-ul preferat situandu-se intre 6 si 6,5. Zonele in care nucii dau cel mai bun randament sunt cele cu temperatura medie anuala de 9-10o C, plantele putand suferi pagube daca temperaturile scad sub -25o C.

De asemenea, nucii au nevoie de umiditate permanenta in sol pentru a creste si a rodi corespunzator. Nefiind rezistenti la seceta, este recomandata irigarea pomilor.

Cand se planteaza nucii

Perioada de plantare a nucilor incepe, de obicei, la mijlocul lunii octombrie (sau la inceputul lui noiembrie), in perioada de repaus a pomilor, cand primele brune de toamna duc la ingalbenirea si caderea frunzelor.

Plantarea poate avea loc chiar si in timpul iernii, atat timp cat solul nu este inghetat. Datorita umiditatii ridicate din sol, plantarea in perioada toamna-iarna este mult mai eficienta decat cea din primavara. Cea din urma are loc, de obicei, in luna martie si prima decada a lunii aprilie, odata cu dezghetarea solului.

Distanta de plantare

Juglona poate inhiba cresterea culturilor pe o raza de cel putin 25 de metri de la proiectia coroanei, motiv pentru care nu este recomandata cresterea nucilor intr-o gradina.

In livada, vigoarea soiului de nuc si tipul de fructificare (terminala sau laterala) sunt factorii care determina distanta optima dintre pomi si dintre randuri. Pentru soiurile mai putin viguroase, sunt recomandate distantele de 6 metri intre plante si 7 metri intre randuri. La soiurile cu vigoare mare se aplica distantele de 9 metri intre plante si 10 metri intre randuri.

Exista si un sistem intensiv de plantare, prin care in livezi sunt aduse mai multe soiuri de vigori diferite, iar distantele folosite sunt de 8 metri intre plante si 9 metri intre randuri. Se obtine astfel o mai buna valorificare a terenului, insa este foarte important sa ceri informatii despre rezistenta soiurilor pe care le folosesti.

Pregatirea solului

Prima operatiune inainte de infiintarea culturii de nuc este cea de mobilizare a solului in adancime, operatiune care poarta numele de desfundare. Acest tip de aratura se face la o adancime de 50-60 de centimetri, cu ajutorul unui plug reversibil.

Dupa aceasta operatiune, pregatirea solului continua cu o aratura normala (la o adancime de 30 de centimetri) si cu nivelarea pamantului prin discuire. Inainte de plantare, se face si pichetarea terenului, in functie de distantele dintre pomi pe care le-ai stabilit.

Plantarea nucilor

Exista, desigur, doua moduri de infiintare a unei culturi de nuci: prin puieti si prin seminte. In continuare, le vom analiza pe ambele.

Plantarea puietilor

Daca alegi sa infiintezi livada prin puieti, mai ai inca o lucrare a solului de executat, si anume, saparea gropilor. Aceasta se poate face mecanizat – cu ajutorul unui motoburghiu – sau manual. Gropile au lungimea si latimea minime de 60 de centimetri, iar adancimea trebuie sa fie de cel putin 70 de centimetri. Pe solurile argiloase, dimensiunile pot fi chiar mai mari, gropile fiind de 120 x 120 de centimetri, cu adancimi de 80 de centimetri.

Urmatoarea etapa este fasonarea puietilor, prin care radacinile principale ale plantei se scurteaza la aproximativ 30 de centimetri, iar cele secundare, la 10 centimetri. Fasonarea se executa cu o foarfeca speciala pentru gradinarit si horticultura si, pe langa scurtarea radacinilor, are ca scop indepartarea acelor radacini uscate, rupte, lovite sau afectate de mucegai.

Dupa fasonare urmeaza etapa de mocirlire, care presupune introducerea radacinii intr-o mocirla special creata din apa, sol maruntit si gunoi de grajd. Aceasta are rolul de a vindeca mai repede ranile facute prin fasonare, de a crea un contact mai bun cu solul, dar si de a incuraja dezvoltarea radacinii.

In sfarsit, urmeaza si plantarea propriu-zisa a pomilor. Acestia se asaza in gropi, astfel incat coletul (zona de trecere din radacina si tulpina) sa fie la aproximativ 4 centimetri deasupra solului. Radacina este apoi acoperita cu pamant, care se taseaza usor cu piciorul, pentru a nu o vatama. In groapa se adauga apoi aproximativ doua galeti de apa, dupa care groapa este acoperita cu pamant, care se taseaza cu piciorul.

La final, cu pamantul ramas, se face un musuroi la baza pomului, inalt de maximum 30 de centimetri.

Plantarea nucilor prin seminte

Pentru plantat, e recomandat sa folosesti nucile direct dintr-un copac, cand au coaja inca verde. Nu este indicat sa cumperi nuci dintr-o piata sau dintr-un magazin, deoarece nu stii daca soiul lor se va adapta bine conditiilor in care urmeaza sa le plantezi.

Pentru a verifica daca samanta este de calitate, inmoaie nucile in apa pana cand coaja devine moale. Daca aceasta este usor de indepartat, inseamna ca soiul este calitativ.

Pentru a le planta, nucile trebuie tinute in prealabil intr-un mediu umed si rece (precum un frigider sau o groapa cu nisip umed), la o temperatura de aproximativ 4o C. Dupa o perioada cuprinsa intre 90 si 120 de zile, nucile vor dezvolta un mic lastar, acesta fiind primul semn ca pot fi plantate. Totusi, ele trebuie scoase din mediul umed cu cel putin o saptamana inainte de plantare.

La final, semintele sunt pozitionate in gauri adanci de 5-7 centimetri, cu lastarul in sus si acoperite cu pamant.

Intretinerea livezii

Dupa plantarea de toamna, prima lucrare de primavara este scurtarea pomilor. Aceasta implica taierea tulpinii la 30 de centimetri deasupra punctului de altoire si poate fi facuta doar pentru pomii care au deja o inaltime de cel putin 50 de centimetri.

In primii patru ani de viata, nucii vor avea nevoie atat de ingrasaminte minerale aplicate in sol, cat si de stimulatori de crestere aplicati pe frunze. Terenul trebuie intretinut prin arare, iar rezerva de apa trebuie asigurata prin irigare. In caz ca nu poti instala un sistem permanent, ar trebui sa distribui apa cu o cisterna, administrand 20-30 de litri fiecarui pom. Aceasta operatiune este necesara mai ales in perioadele lipsite de ploi semnificative.

Nu in ultimul rand, primavara se executa taierea lastarilor care cresc din portaltoi, cu exceptia unui singur lastar din baza din care se va dezvolta tulpina, dar si doi-trei lastari temporari care stimuleaza cresterea pomului. Celor din urma li se va ciupi varful in primavara urmatoare, pentru a le opri cresterea si a determina pomul sa-si concentreze resursele pentru cresterea lastarului principal.

Sursa foto: Shutterstock.com

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Cantarul este un instrument pentru determinarea masei corpurilor. Acesta...

Citeste tot articolul
pestre

Oala sub presiune ofera siguranta in desfasurarea mai rapida a procesulu...

Citeste tot articolul
pestre

Vasele termorezistente devenite in ultima perioada din...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.