Animale

Cum infiintezi o ferma de capre – conditii optime pentru cresterea caprelor si obtinerea fondurilor europene

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 29.10.2018, actualizat la 28.08.2019, in Animale Cum infiintezi o ferma de capre – conditii optime pentru cresterea caprelor si obtinerea fondurilor europene

Infiintarea unei ferme de capre poate reprezenta o afacere de succes, daca iti faci de la bun inceput un plan concret si iei in calcul toate aspectele care tin de dezvoltarea unei afaceri in domeniul agriculturii.

Unul dintre avantajele dezvoltarii fermei de capre este faptul ca pot fi accesate fonduri europene nerambursabile, ceea ce determina fermierii sa devina din ce in ce mai interesati de aceasta afacere. Afla cum poti obtine finantarea necesara pentru o ferma de capre, cum iti infiintezi afacerea si care sunt conditiile optime pentru cresterea caprelor in ferma.

Care sunt conditiile optime pentru cresterea caprelor in ferma

Locatia fermei

In primul rand, ferma trebuie sa fie situata la o distanta de peste 100 de metri fata de ultima casa. Acest aspect este prevazut de Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

Aceasta reglementare este completata de Ordinul nr. 290/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate a animalelor, ce reglementeaza comertul intracomunitar cu ovine si caprine.

Totodata, ferma trebuie sa aiba acces la o sursa de apa curata si proaspata, dar si locuri de pasunat.

Pentru stabilirea investitiei initiale, este necesar sa fie luate in calcul urmatoarele aspecte:

 • realizarea adapostului pentru capre si cladirile anexe;
 • achizitia caprelor;
 • achizitia utilajelor si a echipamentelor necesare;
 • stabilirea investitiei necesare pentru comercializare.

O ferma de capre poate fi de doua tipuri: zootehnica sau mixta. Principala activitate dintr-o ferma zootehnica este cresterea animalelor pentru lapte, iar hrana este achizitionata de la terti. Intr-o ferma mixta, cresterea animalelor si hranirea lor sunt realizate intern, iar fermierul detine baza furajera necesara pentru hranirea caprelor.

ferma de capre

Dotarile fermei

O ferma de capre trebuie sa contina urmatoarele constructii:

 • grajduri pentru capre cu condiții optime de suprafata, temperatura, umiditate,
 • volum de aer sau viteza a curentilor de aer;
 • tarcuri si ocoale pe pasune cu umbrare;
 • padocuri pentru insorire, miscare, joaca (este recomandata o suprafata dubla fata de cea a grajdului);
 • spatii pentru depozitare (1mp/cap) si pregatirea furajelor (7mp/100cap);
 • sala de muls;
 • sistem de adapare;
 • incaperi pentru prepararea si depozitarea produselor lactate.

Optional, adapostul mai poate sa cuprinda un pavilion sanitar veterinar, pentru cel putin 5% din numarul total de capre, si punct pentru insamantari artificiale.

Utilaje si echipamente necesare

In sala de muls trebuie sa existe instalatii de muls si tancul de racire a laptelui. Acesta trebuie sa aiba o capacitate cel putin dubla fata de productia zilnica de lapte. Tot aici trebuie sa existe si jgheaburi de furajare pe durata mulsului mecanic.

In sala de preparare a lactatelor trebuie sa existe echipamente de productie si pasteurizare, dar si unitate de receptie, omogenizator, sisteme de cantarire, separator de grasimi, echipamente pentru produs iaurt, smantana, cas, cascaval (dupa caz), crinte pentru branzeturi.

Intr-o ferma mixta care produce singura hrana pentru capre (plante furajere si cereale) sunt necesare urmatoarele utilaje: tractor agricol (cel putin 60 CP) dotat cu plug, disc, prasitoare, semanatoare plante paioase si plante prasitoare, remorca agricola, cositoare, presa de balotat, combina de siloz universala, instalatie de ierbicidat, masina de imprastiat ingrasaminte chimice sau masina de imprastiat gunoi de grajd.

Spatiul pentru pregatirea furajelor trebuie sa contina moara cu ciocanele cu site de diverse dimensiuni si tocator de furaje.

Te-ar putea interesa si Aparatul de muls – cum il alegi si intretii corect?

Care sunt principalele rase de capre pentru lapte

Caprele trebuie achizitionate cu grija. In timp ce unele sunt cunoscute pentru ca ofera cantitati ridicate de lapte, altele sunt preferate deoarece se adapteaza cu usurinta la conditiile meteo sau pentru ca nu sunt pretentioase la hrana.

Principalele rase de capre care sunt crescute in Romania sunt urmatoarele:

Produse recomandate

 • Rasa Saanen – caprele din rasa Saanen dau cel mai mult lapte. Media anuala este de 600-700 de litri pe an, iar uneori poate ajunge chiar si la 1.000-1.200 litri pe an. In unele cazuri, o capra poate sa dea si pana la 10 litri de lapte pe zi. Laptele obtinut de la caprele din rasa Saanen are un procent de grasime de 3,5-4%. Trebuie retinut faptul ca aceste capre pot fi mulse 8-11 luni pe ani, iar capacitatea de reproducere (profilicitatea) este buna, de doi-trei iezi la fatare.
 • Rasa Alpina Franceza – aceasta rasa de capre se adapteaza cu usurinta la orice conditii climaterice si ofera o cantitate ridicata de lapte, de 600 de litri pe an. Daca sunt bine hranite si provin din exemplare de calitate, pot sa ofere o cantitate de 700 de litri de lapte pe an. Pot fi mulse 350 de zile pe an, iar procentul de grasime din lapte este de 3,5%.
 • Rasa Shami sau rasa Damasca – desi este o rasa de capre rar intalnita la noi in tara, are un potential ridicat, iar o singura capra poate sa ofere o cantitate de 350-650 de litri de lapte pe an. Perioada de lactatie variaza intre cinci si noua luni, iar procentul de grasime variaza intre 3,8% si 4,5%. E important de amintit ca exemplarele de elita pot sa ofere pana la 1.000 de litri de lapte pe an si au o perioada de lactatie de 305 zile.
 • Rasa Nobila Germana Alba – aceasta rasa poate sa produca o cantitate de lapte intre 800 si 2.000 de litri pe an si are o perioada de lactatie de 240 de zile pe an. Procentul de grasime din lapte este sub 3%, mai mic decat la alte rase.
  Rasa Alba de Banat – este o rasa populara la noi in tara. In medie, aceasta rasa de capre ofera o cantitate de lapte de 500 litri pe an si poate sa ajunga pana la 900 de litri de lapte. Procentul de grasime din lapte este cuprins intre 3,5% si 5% si poate sa ajunga in unele cazuri si la 8%.
 • Rasa carpatina – cantitatea medie de lapte este in jur de 300 de litri de lapte pe an si poate ajunge uneori la 800 de litri de lapte.

Fermierii recomanda ca femelele sa fie achizitionate din randul exemplarelor din tara, deoarece se adapteaza mai usor la conditiile climatice. In schimb, tapii pot fi achizitionati din strainatate, deoarece asigura o genetica mai buna a urmatoarelor generatii.

In general, o capra costa in medie cateva sute de lei (300-400 de lei), in timp ce pretul unui tap este mai ridicat. Pentru a diminua costurile de infiintare a fermei pot fi achizitionati iezi. In medie, infiintarea unei ferme se poate incepe cu cel putin 30 de capre.

Investitia intr-o ferma de capre trebuie sa aiba in vedere si pasunea. Pentru o pasune de 2 hectare, de exemplu, costurile pot sa ajunga la aproximativ 6.000 de lei.

capre

Cum obtii fonduri europene ca sa infiintezi o ferma de capre

Cei care sunt interesati sa infiinteze o ferma de capre pot incerca sa obtina fonduri europene. Conform Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), valabil pana anul 2020, pentru afaceri in agricultura se pot obtine pana la 50.000 de euro. In cadrul acestui program exista trei linii de finantare care pot fi accesate pentru infiintarea si dezvoltarea unei ferme de capre:

 • submasura 4.1 pentru infiintarea si modernizarea exploatatiilor agricole;
 • submasura 6.1 pentru instalarea tinerilor fermieri;
 • submasura 6.3 pentru dezvoltarea fermelor mici.

Sumele obtinute din fonduri europene nerambursabile difera in functie de program, astfel:

 • submasura 4.1 – ajutorul financiar nerambursabil poate ajunge la 90% din investitie si 2 milioane de euro/ferma;
 • submasura 6.1 – ajutorul reprezinta o plata totala de 40.000 sau 50.000 de euro si nu este solicitata contributia proprie din partea fermierului;
 • submasura 6.3 – ajutorul de 100% din valoarea proiectului reprezintă doar 15.000 de euro.

Prima transa de fonduri este de 75% din valoarea stabilita. Urmatoarea transa va veni in cel mult trei ani de la decizia de finantare, cu conditia ca fermierul sa demonstreze ca afacerea este profitabila si ca productia este vanduta in procent de cel putin 20% din suma primita in prima transa.

Etapele care trebuie parcurse pentru obtinerea de fonduri europene agricole pentru infiintarea unei ferme de capre sunt urmatoarele:

 • Etapa de verificare a investitiei – firma, indiferent ca este PFA sau SRL, trebuie sa aiba sediul in mediul rural, iar terenul pe care se desfasoara activitatea trebuie sa fie proprietatea fermierului sau concesionat pe o perioada de cel putin cinci ani.
 • Etapa de realizare a proiectului – dosarul cu toate actele necesare trebuie depuse la Oficiul Judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
 • Etapa de verificare a dosarului – perioada de verificare variaza in functie de tipul investitiei si de complexitatea proiectului.

Ce acte trebuie sa depui ca sa obtii fondurile europene nerambursabile

Actele care trebuie incluse in dosarul pe care il vei depune la Oficiul Judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sunt urmatoarele:

 • analiza economico-financiara
 • analiza de risc
 • studiu de fezabilitate
 • proiectul tehnic, unde e cazul
 • autorizatia de constructie
 • aviz de mediu
 • evaluarea strategica de mediu
 • documente de confirmare a cofinantarii
 • detalii privind contributia in natura
 • titlul de proprietate/ acte de concesiune
 • documente contabile ale firmei
 • cazier fiscal al persoanei autorizate sa depuna cererea de finantare si al persoanei responsabile de proiect
 • adeverinta ca solicitantul nu are datorii la bugetul de stat

Este important de mentionat ca o ferma de capre poate sa obtina si o subventie pe cap de animal din partea Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Pentru anul 2018, valoarea ajutorului este de 5,76 euro/cap de animal.

Infiintarea societatii comerciale si stabilirea pietei de desfacere potrivite

Conform Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), forma de organizare a unei ferme poate fi de tipul:

 • PFA (persoana fizica autorizata)
 • IF (intreprindere familiala)
 • SRL (societate cu raspundere limitata)
 • SRL-D (societate cu raspundere limitata-debutanta)

Cele mai intalnite forme de organizare a unei ferme sunt PFA sau IF, deoarece fermierul nu este obligat sa apeleze la serviciile unui firme de contabilitate, tipul de contabilitate fiind in partida simpla. Totusi, recomandarea este ca firma sa fie de tipul SRL, deoarece permite dezvoltarea ulterioara a afacerii si a fermei, cand activitatea devina mai complexa, spre deosebire de PFA.

In momentul infiintarii este necesar sa fie mentionat in actul constitutiv si codul CAEN in baza caruia va fi desfasurata activitatea la ferma, astfel:

 • CAEN 0145 – Cresterea ovinelor si a caprinelor
 • CAEN 1051 – Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor

Stabilirea pietei de desfacere

Principalele canalele de vanzari a produselor lactate sunt urmatoarele:site

 • propriu, daca are inclus si un magazin online;
 • vanzarea la poarta fermei catre localnici;
 • distributia catre magazinele alimentare, piata agro-alimentara, lanturi de supermarketuri, restaurante, hoteluri sau pensiuni, fabrici de conserve, export in UE;
 • livrare directa catre clienti;
 • vanzarea prin intermediul unui dozator de lapte.

Principalele produse lactate care pot fi comercializate de o ferma de capre sunt: laptele nepasteurizat sau pasteurizat, branza grasa sau branza slaba, cascavalul, iaurtul, smantana si casul.

O alta sursa de venit importanta poate proveni din vanzarea iezilor de Paste. In cazul in care in ferma sunt crescute capre de rasa certificata, fermierii pot vinde iezii catre alte ferme de capre, la un pret mai mare decat cel obtinut in perioada de Paste.

Sursa foto: Shutterstock

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 3 comentarii la acest articol

Mulţumesc de sfaturile dumnevoastre.
Chear sînt coenteresat sămi fondez aşa o afacere.

Scris de Vitalie pe 02.01.2022

  Multumim frumos!

  Scris de Silviana Matei pe 03.02.2022

Vreau sa înființeze o ferma familiala bazată pe creșterea caprelor pe un teren(izlaz)închiriat de la primarie.Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmez?

Scris de Enea pe 14.03.2022

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X