Masini si unelte

Cum folosesti si ingrijesti corect un atomizor?

Autor: Adrian Dogaru | Publicat pe 03.05.2016, actualizat la 09.02.2021, in Masini si unelte Cum folosesti si ingrijesti corect un atomizor?

Un atomizor iti ofera modalitatea cea mai simpla de a dezinfecta recoltele si plantatiile de mici dimensiuni. Fiind usor de manevrat si intretinut, atomizorul poate fi folosit de oricine vrea sa aiba grija de plantatiile sale.

Acesta ajuta la prevenirea bolilor recoltelor si la aparitia parazitilor, dar are si menirea de a fi de folos in plivirea chimica.

Practic, atomizorul este un dispozitiv destinat stropirii, pulverizarii si dispersarii ingrasamintelor sau substantelor menite a asigura o recolta sanatoasa si de calitate.

atomizor

Atomizoarele sunt dotate cu motoare termice si pot fi de trei tipuri:

Atomizoare hobby

 • destinate strict operatiunii de pulverizare a substantelor lichide\
 • prevazute cu un rezervor cu o capacitate de 8-10 litri
 • au o putere a motorului de pana la 2 CP
 • distanta de pulverizare este de pana la 6 m, cu unghi de 45 grade

atomizor

Atomizoare semiprofesionale

 • destinate operatiunilor de pulverizare a substantelor lichide si pulberii de praf
 • prevazute cu un rezervor cu o capacitate de 10-16 litri
 • au o putere a motorului intre 3 si 5 c.p.
 • distanta de pulverizare este de pana la 15 m, cu unghi de 45 grade

atomizor

Atomizoare profesionale

 • destinate operatiunilor de pulverizare a substantelor lichide, prafuire si imprastiere a ingrasamintelor
 • prevazute cu o pompa de presiune ce permite dispersia solutiei sub orice unghi
 • au o putere a motorului intre 4.5 si 5 CP
 • distanta de pulverizare ajunge pana la 18 m

atomizor stihl

Pentru a fi sigur ca alegi un atomizor optim, ce functioneaza la parametrii normali, va trebui sa tii cont de puterea suflului sau si sa te orientezi dupa un atomizor care are un suflu de aer puternic, de existenta unui sistem de amortizare a vibratiilor pentru o usoara manuire a aparatului, de prezenta unui harnasament ergonomic si a unui design ce ofera utilizatorului posibilitatea de a avea acces usor la toate comenzile sale.

atomizor

Cum distingem un atomizor hobby de unul professional

O caracteristica importanta care diferentiaza diversele tipuri de atomizoare o reprezinta diametrul ventilatorului sau a turbinei pentru ca desi doua modele pot fi identice la prima vedere diferenta de cativa cm poate conta enorm in ce inseamna parametrii de functionare a acestora.

De asemenea, atomizoarele hobby se folosesc de obicei de una sau doua manere montate pe corpul atomizorului pe cand modelele semiprofesionale sau profesionale au comenzile montate pe tubul de evacuare a aerului, pentru o manevrare mai usoara asigurand in acelasi timp si un confort suplimentar celui care foloseste produsul respectiv.

Foloseste atomizorul in mod corect si eficient

Acesta se poarta pe umeri, se regleaza lungimea bretelelor astfel incat masina sa fie perfect asezata pe umeri si spate. Tubul de evacuare a solutiei trebuie indreptat catre zona sau plantele care trebuie tratate. Pe tubul de evacuare este pozitionata si maneta de acceleratie a motorului si robinetul care regleaza debitul de solutie .

In incheiere trebuie mentionat ca atomizoarele ca utilaj de gradina trebuie folosite cu masca de protectie respiratorie, ochelari de protectie, manusi si eventual casti pentru protectia auzului. A se evita tratamentele in perioada cu vant puternic, si de asemenea in zile foarte calde pentru a evita evaporarea prea rapida a picaturilor. La sfarsitul folosirii atomizorului este indicat sa spalati rezervorul de solutie.

Ce functii si accesorii trebuie sa aiba un atomizor?

Acceleratia  – include functia de reglare a vitezei si a intensitatii si poate fi intalnita pe atomizatoarele profesionale. Acestea trebuie pozitionate in asa fel incat sa fie accesate foarte usor, de obicei pe tija de evacuare a aerului.

Modificarea debitului de stropire–permite selectarea debitului de distribuire a solutiei sau a prafului dupa bunul plac. Astfel, va fi mai mult control asupra modului in care se distribuie solutia pe plante sau pomi, fara a pierde solutie.

atomizor

Functia de atenuare a vibratiilor – atomizorul cu motor produce vibratii care nu sunt deranjante, dar daca este utilizat foarte frecvent, acestea pot cauza un disconfort destul de mare.

Harnasament ergonomic – sistemul de prindere al atomizorului trebuie sa fie cat mai ergonomic, comod si foarte stabil.

Moduri de stropire – cel mai bun atomizor vine cu o functie care iti permite sa alegi intre mai multe moduri de stropire precum: ceata, picaturi sau jet.

Atomizoarele in functie de dimensiunea bazinului se inpart in:

– atomizoare cu bazinul de maxim 20l, acest tip este purtat in spate de catre utilizator

atomizor

– atomizoare cu bazinul cuprins intre 25L-130L acest tilp este prevazut cu un cadru metali cu doua roti pentru deplasare, motor termic si pompa de pulverizare, furtun cu lungimea de 10 m, pentru o manevrabilitate sporita. — Carucior de pulverizat cu accesorii AR 3932205, 130 L, Annovi Reverberi

– atomizoare cu bazinul cuprins intre 160L- 1000L aceste tipuri sunt prevazute cu sistem de prindere dupa ATV-uri si tractoare

Cum utilizam corect atomizorul

Inainte de fiecare utilizare a atomizorului trebuie inspectata si verificata asamblarea corecta si starea buna a tuturor componentelor.

Trebuie verificate si toate elementele de imbinare, atentie mare si la eventualele scurgeri de combustibil, alimentarea se face cu carburant si cu solutie.

Pentru o buna functionare a utilajului, dupa pornire se lasa sa functioneze la relanti 2-3 minute si dupa aceea se incepe lucrul.

atomizor

Atentie!

Tot timpul cand se adauga solutie in bazinul atomizorului sita trenuie sa fie montata pentru, pentru a evita infundarea orificiilor de pulverizare.

Oprirea motorului

Se inchide robinetul de lichide si se termina pulverizarea, inainte de oprirea atomizorului, intotdeauna se lasa motorul sa functioneze cateva minute la ralanti, pentru racire. La atomizoarele dotate cu motoare termice in doi timpi (cele ce folosesc benzina in amestec cu ulei) este indicat ca amestecul sa fie facut la inceputul lucrului si in cantitatea necesara pentru ziua respectiva de lucru.

La terminarea lucrului cu atomizorul se spala atat bazinul cat si furtunele pe care circula solutia, nu se lasa solutie in bazinul atomizorului.

Siguranta si protectie

Motorul pe benzina necesita un amestec de combustibil potrivit unui raport de 30:1 de benzina si ulei pentru motoare in doi timpi, este necesara functionarea la viteza redusa, dupa pornire si inainte de oprire a utilajului intre 3 si 5 minute, pentru a evita deteriorarea anumitor componente sau vatamarea corporala cauzate de miscarile violente ale motorului.

atomizor

Functionarea la viteza mare, fara sarcina, este interzisa, este strict interzisa oprirea brusca a motorului la viteza mare, la adaugarea combustibilului, motorul trebuie sa fie oprit, sursele de foc trebuie sa fie indepartate, iar fumatul este interzis.

Pentru a evita electrocutarea, nu se atinge capacul bujiei si conductorul in timpul functionari motorului.

Suprafata tobei de esapament si a cilindrului este foarte fierbinte in timpul functionarii motorului, in consecinta nu va apropiati mainile sau corpul de acestea. In special copii, nu trebuie sa fie in apropierea utilajului atunci cand este folosit.

Depozitarea atomizorului

Inainte de depozitarea indelungata a atomizorului, rezervorul  se goleste de combustibil. Se detaseaza furtunul de alimentare de la carburator si se apasa de mai multe ori pompa de amorsare, pana ce se elimina carburantul din sistem si nu mai iese prin furtunul de retur.

atomizor

Se porneste motorul si se lasa sa functioneze pana ce se opreste. Se scoate bujia si se pune in cilindru putin ulei de motor. Se trage incet de manerul demaror pana cand pistonul ajunge in punctul mort superior, apoi se monteaza la loc bujia. Se aplica un strat subtire de ulei pe toate suprafetele metalice, si se depoziteaza utilajul intr-un loc uscat.

Indicatie: dupa fiecare utilizare se goleste rezervorul de combustibil si se porneste atomizorul pentru a consuma combustibilul din carburator.

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X