Casa si gradina

Cum alegi storcatoarele de legume si fructe?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 28.06.2019, actualizat la 28.08.2019, in Casa si gradina Cum alegi storcatoarele de legume si fructe?

Diferenta majora dintre storcatoarele de fructe si blenderele pentru suc este extractia din fruct. Un storcator va separa sucul si pulpa din fruct de resturi, astfel incat partea insolubila sa fie indepartata, iar cea solubila sa ramana. Un blender va crea suc din tot ceea ce include fructul, cu alte cuvinte, nu se indeparteaza nimic si lichidul este mult mai gros.

Exista doua tipuri principale de storcatoare de fructe pe piata: centrifugal sau masticabil. Primul este cel mai comun si utilizeaza un ciclu de centrifugare rapida (turatii puternice).

Lucreaza rapid, separa sucul de pulpa si este perfect pentru fructele sau legumele mai tari, datorita motorului puternic. Storcatoarele masticabile folosesc o rotatie mai lenta pentru a zdrobi produsele – asadar, oxidarea este redusa, sucul se mentine proaspat o perioada mai lunga si este mai gustos.

Tipuri de storcatoare de fructe si legume

A. Centrifugal

Storcatoarele centrifugale functioneaza similar unui malaxor, au o lama de filare de mare viteza la partea inferioara si permite sucului sa iasa pe o parte, iar pulpa este aruncata pe allta parte. Cele doua sunt separate si rezulta un suc absolut delicios.

Storcatoarele centrifugale sunt mult mai rapide decat omologii lor masticatori, dar sunt mult mai zgomotoase. Fac fata aproape oricarui fruct sau oricarei legume, dar verdeata este posibil sa fie nevoie sa o treci prin storcator de doua ori.

B. Masticabill

Storcatoarele prin masticare lucreaza prin utilizarea unei roti dintate mai mari, care stoarce sucul prin forta. Acestea, sunt numite adesea storcatoare lente, deoarece motorul invarte atat de lent, incat sucul nu se incalzeste si nu se pierd enzime si nutrienti.

Storcator centrifugal de fructe si legume

Sucurile sunt o modalitate excelenta de a obtine doza zilnica de nutritie, dar sucul ambalat nu este intotdeauna cea mai buna sursa de obtinere. Sucul proaspat stors din fructe si legume contine cea mai mare concentratie de enzime, vitamine si minerale sanatoase.

Un storcator centrifugal este una dintre cele mai rapide metode de extragere a sucului. Nu este deosebit de grozav cu graul sau legumele cu frunze, dar este destul de versatil pentru aproape 95% din toate ingredientele.

Primul lucru pe care trebuie sa il intelegi este modul de functionare a unui storcator centrifugal si prin urmare, ce componente conteaza cel mai mult. Un storcator tipic centrifugal utilizeaza un disc de razuit de tundere care se roteste la peste 3000 de rotatii pe minut.

Acest disc contine pori mici cu muchii ascutite si un cos de sita imediat sub el. Pe masura ce discul se roteste la viteze mari, acesta distruge orice intra in contact cu el.

La astfel de viteze mari, continutul de lichid este impins catre exterior, in timp ce partea de pulpa este lasata in interior si se colecteaza in cosul de filtrare. Sucul iese prin partile laterale ale cosului de filtrare dupa ce este trecut prin mai multe site pentru a-l filtra.

Nu toate storcatoarele centrifugale elimina pulpa si o depoziteaza int-un recipient diferit. Cu toate acestea, toate storcatoarele centrifugale depoziteaza sucul intr-un recipient separat. Un sistem de evacuare va permite colectarea pulpei departe de suc si curatarea ulterioara a storcatorului. Fara un sistem de evacuare, trebuie sa cureti pulpa din interior inainte sa storci alte fructe sau legume.

Fiecare brand utilizeaza o multime de materiale plastice pentru a mentine costurile scazute. Plasticul din exterior nu sunt o problema mare, dar sa iei in calcul materialul din care este construit discul de maruntire, a jgheabului de alimentare, a butonului de alimentare si a bazei. In mod evident, cosul de imprastiere si discul de maruntire nu ar trebui sa fie fabricate din plastic.

Cu toate acestea, butonul de alimentare, canalul de alimentare si baza pot fi facute din plastic, atata timp cat se simt robuste si durabile.

Storcatoarele centrifugale storc rapid si usor, dar acesta nu este intotdeauna un lucru bun. Cu cat sucurile sunt mai rapide, cu atat mai multa caldura produce aparatul, iar caldura distruge enzimele. Incearca sa achizitionezi un storcator cu o viteza redusa de suctionare si, daca acest lucru nu este posibil, cauta un storcator cu mai multe viteze.

Puterea determina viteza, dar mai importanta decat viteza este capacitatea sa de a manipula o incarcatura mare. La inceput, bazinul de alimentare nu pare sa aiba o importanta prea mare.

Insa, atunci cand te grabesti sau cand incerci sa storci mai multe fructe odata sau incerci o combinatie mai mare de fructe si legume, un jgheab de alimentare de dimensiuni mai mari ajuta la reducerea timpului de preparare, precum si la amestecarea impreuna a fructelor si a legumelor.

Cu toate acestea, avand un jgheab de alimentare mai mare este mai greu sa impingi alimentele in josul aparatului, pentru a fi maruntite. Trebuie sa te asiguri ca ai un impingator adecvat storcatorului tau. Impingatorul trebuie sa se potriveasca in jgheabul de alimentare, dar nu trebuie sa fie niciodata mai mic decat latimea jgheabului.

3000 de rotatii pe minut si 500 de Wati sunt o putere si o viteza suficiente. Iar cand ceva este maruntit la o astfel de viteza mare, cu siguranta si zgomotul va fi pe masura. Prin auzul zgomotului produs de un storcator centrifugal iti poti da seama cat de bine este proiectat. Storcatoarele centrifugale de inalta calitate mascheaza o mare parte din zgomot prin utilizarea unui design inovator.

De fapt, cele cu un sistem de ejectie a pulpei tind sa produca mai mult zgomot. Daca zgomotul prea mare este o problema pentru tine, alege un storcator fara sistem de evacuare.

Storcatoarele centrifugale vin de obicei cu o garantie de la un an pana la trei ani. In general, storcatoarele au o durata mai scurta de functionare, garantia extinsa fiind esentiala. Daca modelul nu vine cu o garantie extinsa, atunci o poti cumpara separat, odata cu storcatorul.

Storcator masticabil de fructe si legume

Gestionarea defectuoasa a timpului face deseori imposibila asimilarea zilnica a nutrientilor din fructe si legume. Acesta este motivul principal pentru care atat de multe diete par a fi deficitare. Un storcator de legume si fructe este solutia ideala pentru aceasta problema.

Multi oameni folosesc ingrediente precum spanac, broccoli, varza sau sfecla. Aceste legume cu multe frunze pot fi dificil de stors, iar pentru a obtine un suc plin de nutrienti din acest tip de legume, trebuie sa folosesti un storcator masticabil.

Storcatoarele masticabile storc lent si functioneaza prin utilizarea fortei si a presiunii. Partea principala care face toata munca unui storcator de masticare arata ca un surub urias. Pe masura ce alimentele se deplaseaza de-a lungul sau, se rupe pulpa.

Apoi se misca mai jos spre capat, unde se creeaza o presiune mare. In acest moment, pulpa este presata si se creaza sucul. Este destul de simplu de utilizat, fara zgomot si este perfecta pentru alimente cu frunze. Pulpa care paraseste masina este de obicei relativ uscata, iar sucul contine cantitati mici de aer care pot conduce la oxidare.

Riscul mai mic de oxidare inseamna ca sucul va avea un termen de valabilitate mai mare. Il poti pastra in frigider mai mult timp decat sucul provenit de la un storcator centrifugal. Utilizarea acestei metode de stoarcere este mult mai eficienta si vei obtine mai mult suc si mai multi nutrienti. Calitatea generala va fi mult mai buna cu aceste tipuri de legume decat atunci cand utilizezi un storcator centrifugal.

Ca un bonus, storcatoarele masticabile sunt mult mai putin zgomotoase, deoarece ruleaza la viteze mult mai lente.

Vei obtine, fara indoiala, mai mult suc si la o calitate mai inalta, un aparat care nu va trezi pe toata lumea dimineta, insa pot exista si cateva dezavantaje. Motivul principal pentru care storcatoarele centrifugale sunt atat de atragatoare, este cat de repede isi fac treaba. Storcatoarele prin masticare sunt lente si necesita putin mai multa rabdare.

Preturi – acest tip de storcatoare sunt de obicei putin mai costisitoare. Daca la inceput va fi o investitie mare, vei ajunge sa economisesti in timp, deoarece sunt foarte eficiente.

Daca te-ai gandit sa incerci sucurile pentru a-ti imbunatati stilul de viata, atunci aceasta cale va fi cea mai benefica. In timp ce sucul de varza si spanac nu suna atat de apetisant, frumusetea sucului este ca poti incerca o mare diversitate de retete pentru a obtine ceva sanatos, dar care este, de asemenea si gustos. Prin adaugarea unui fruct dulce, a unui mar, de exemlu sau a unor fructe de padure se poate transforma sucul verde radical.

Cum alegi storcatoarele de legume si fructe

Care este diferenta? Storcatoarele prin masticare au rotatia motorului mai lenta si macina fructul care intra in el, in timp ce storcatoarele cu centrifuga au lamele de filare foarte rapide, asemanatoare cu un malaxor. Storcatoarele centrifugale functioneaza mai repede, dar au dezavantajul ca tind sa oxigeneze si sa incalzeasca sucul din cauza vitezei si a frecarii dintre lame care pot ucide unele enzime sanatoase.

Storcatoarele prin masticare, pe de alta parte, lucreaza incet pentru a stoarce tot sucul din fruct sau din legume. Sunt potrivite pentru toate tipurile de fructe si legume, dar lucreaza deosebit de bine cu legumele cu frunze, spre deosebire de omologii centrifugali.

Ce caracteristici trebuie sa urmaresti? Nimeni nu vrea sa piarda timpul curatand storcatorul dupa fiecare utilizare, asa ca atunci cand vine vorba sa cauti un storcator care sa se curete usor, nu trebuie sa te retii de la nimic.

Pentru ca sunt implicate putine piese, prin urmare vei curata mai putin. Viteza mica. Storcatoarele prin masticare au in jur de 80 rotatii pe minut, in timp ce cele centrifugale au pana la 15 000 de rotatii pe minut, ceea ce face ca diferenta sa fie majora.

Viteza de 80 de rotatii pe minut este doar orientativa, daca storcatorul tau este mai rapid sau poate putin mai lent, daca are undeva in jurul valorii de 60 – 100 de rotatii pe minut este bine. Materialul. Poti alege intre otel, inox sau plastic ca material de baza pentru corpul storcatorului. Storcator centrifugal vs Storcator masticabil

Principala diferenta dintre storcatoare este metoda prin care preseaza alimentele pentru a extrage sucul. Storcatoarele centrifugale au o lama care se roteste la viteza mare pentru a toca si stoarce alimentele, permitand sucului sa curga.

In esenta, functioneaza ca un blender. Storcatoarele masticabile folosesc viteze in loc de tocatoare. Unele storcatoare masticabile au doar o singura treapta si pur si simplu strivesc alimentele de suprafetele dure din apropiere, in timp ce altele toaca alimentele intre doua trepte de viteza, la fel ca o masina de tocat carnea.

Storcatoarele centrigugale sunt cunoscute pentru crearea mai multor deseuri de alimente decat cele masticabile. Cele centrifugale nu sunt capabile sa stoarca atat de bine fructele si legumele, pe cat pot stoarce storcatoarele masticabile. Cu toate ca lamele unui storcator centrigugal fac sa iasa suc din alimentele introduse, nu utilizeaza actiunea de stoarcere a celor masticabile.

Multi utilizatori au adresat plangeri cu privire la deseurile alimentare provenite de la storcatoarele centrifugale. Acestia sunt nevoiti sa cumpere o cantitate mare de fructe si legume doar pentru un singur pahar de suc. Ca o comparatie, aceeasi cantitate de fructe si legume ar produce aproximativ un pahar si jumatate de suc daca se foloseste un storcator masticabil.

Desi pana acum storcatorul centrifugal pare sa piarda in fata celui masticabil, timpul de pregatire este locul unde triumfa. Storcatoarele centrifugale iti permit sa introduci bucati mai mari de alimente pentru o prelucrare rapida.

De fapt, daca gura tubului de hranire este suficient de mare, poti impinge chiar si mere intregi. Prin urmare, nu este nevoie de prea mult timp pentru prepararea sucului cu un storcator centrifugal.

Storcatoarele prin masticare, pe de alta parte, se vor infunda daca vei incerca sa plasezi bucati mari in interiorul lor. De fapt, blocarea unui storcator masticabil va cauza ulterior ruperea componentelor si poate fi o greseala costisitoare. Din acest motiv, storcatoarele masticabile necesita mai mult timp de pregatire. Inainte de a incepe sa storci fructele si legumele, trebuie mai intai sa le tai in bucati mici.

Deoarece storcatoarele centrifugale lucreaza prin taierea alimentelor, spre deosebire de tocarea lor, lucreaza mult mai repede decat storcatoarele masticabile. Viteaza pare intotdeauna cea mai buna optiune. In epoca curenta a fluxurilor de micounde si a internetului de mare viteza, oamenii cred ca orice lucru care functioneaza cel mai rapid trebuie sa functioneze cel mai bine.

Atat timp cat faci suc din alimente moi, cum ar fi strugurii sau capsunile, ar trebui sa fii multumit de viteza unui storcator centrifugal.
Cu toate acestea, daca intentionezi sa storci alimente tari si grele, precum morcovii sau merele, va trebui sa accepti ca varianta rapida nu este si cea mai buna. Storcatoarele masticabile necesita mai mult timp pentru a extrage sucul din alimente, deoarece lucreaza din greu la sfasierea acestora.

In timp ce storcatoarele masticabile pot livra cu usurinta suc de morcovi, un storcator centrifugal va lasa adesea o cantitate mare de deseuri alimentare si va produce putin suc. Uneori, este mai important sa acorzi mai mult timp pentru a face lucrurile corect.

In timp ce actioneaza, storcatoarele centrifugale produc, de obicei, mai mult zgomot decat cele de masticare. Zgomotul este pretul pe care il platesti pentru viteza. Deoarce lamele unui storcator centrifugal trebuie sa se roteasca atat de repede, motorul si miscarea creeaza mult zgomot. Miscarile lente si sistemul de angrenaj al storcatorului de masticare sunt adesea mai silentioase.

Multe storcatoare de masticare pot fi, de asemenea, utilizate chiar si pentru a face unt sau lapte din diferite nuci. Centrifugele si sucurile de citrice nu iti permit aceste optiuni. Daca vrei sa utilizezi storcatorul si in aceste scopuri, va trebui sa iei in considerare in mod serios achizitionarea unui storcator de masticare.

Sfaturi pentru utilizarea storcatorului

In continuare, am pregatit cateva sfaturi pentru ca tu sa poti profita la maximum de storcator. Atunci cand l-ai achizitionat de curand, exista o serie de capcane comune pe care oamenii le fac atunci cand folosesc pentru prima data un storcator.

  • Taie orice. Taie totul in bucati mici. De ce? Acest lucru va impiedica blocarea, iar daca nu maruntesti totul, storcatorul se va bloca. Frunzele verzi si alte plante trebuie tocate neaparat. Pot ramane blocate in interior sau nu vor fi stoarse suficient. Asa ca le poti adauga la inceput si pe masura ce adaugi fructe sau legume mai zemoase, acestea le va impinge prin storcator.
  • Foloseste multi castraveti. Castravetii nu contin multe zaharuri si sunt o modalitate eficienta de a adauga mai mult lichid sucului tau daca ti-a iesit mai gros.

Bibliografie

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.