Casa si gradina

Cum alegi setul de farfurii in functie de eveniment?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 08.07.2019, actualizat la 28.08.2019, in Casa si gradina Cum alegi setul de farfurii in functie de eveniment?

Farfuria, numita popular si blid, talger, tipsie este un obiect de forma rotunda, cu marginile putin ridicate si cu fundul plat sau adancit, in care se serveste mancarea. Primele farfurii erau facute din lut, mai tarziu din argint si aur, iar in prezent din materiale precum otelul, inoxul.

Inainte de a fi inventate farfuriile moderne, oamenii mancau de pe frunze mari sau din scoici. Ulterior a fost descoperita argila si a inceput fabricarea farfuriilor. Fundul pentru taiat paine facut din paine tare, lemn, pamant sau metal a fost folosit pana in secolul al XVI-lea.

Oamenii scobeau painea pentru a putea tine mancarea, sosul, sarea sau chiar lumanarile in ea. La sfarsitul fiecarei mese se aducea o noua paine in care se aflau branzeturi si delicatese. Acest obicei a devenit foarte cunoscut si de aici s-au dezvoltat farfuriile moderne.

Cum au aparut farfuriile

Olaritul este o meserie foarte veche, portelanul de calitate a fost produs pentru prima oara in China, undeva intre 960-1127 i. Hr. cand descoperirea argilei de caolin a facut posibila arderea vaselor la temperaturi ridicate (2200-2600 grade Fahrenheit) creand un produs stralucit de alb.

Chinezii au descoperit procesul de fabricare a portelanului in jurul anului 600. Nu a fost pana in 1708, cand un olar german din Meissen a aflat de procesul folosit de chinezi. Multe dintre cele mai cunoscute olarii ale lumii au fost fondate in aceasta perioada, de exemplu: Royal Saxon (1710),

Wedgwood (1839), Royal Copenhagen (1772) si Spade (1732) in Anglia.
Cand Marco Polo s-a intors din Orientul Indepartat in 1295, a adus vase ceramice pe care le-a numit “porcella”, comparandu-le cu niste cochilii delicate. Cuvantul portelan este derivat din porcella. In cele din urma, vasele au fost numite “china”, dupa tara de origine.

Europenii au imbratisat varietatea de vase frumoase cu decoratii de culoare albastru cobalt pe un fundal alb stralucitor. Doar regele si cei bogati isi puteau permite “china” de calitate. Designul cu dragoni, berze, bujori, flori de lotus si crizantemele vechilor modele raman populare pana in prezent.

Pana in secolul al XVII-lea, portelanul chinezesc a continuat sa inunde Europa, iar oamenii au inceput sa colectioneze modele colorate si vasele cu modele albastre, aceasta devenind aproape o manie. Insa, Europenii au reusit sa reproduca formula pentru a crea propriul lor portelan.

Portelan European din secolul al XVIII-lea: o Messein – Pana la inceputul secolului al XVIII-lea, Europa nu a reusit sa faca portelan adevarat. In 1709, in Germania a fost descoperit procesul de creare a polainei grele. Augustus cel Puternic a fondat Meissen in 1710 si a creat China de lux cu modele sofisticate.

Vesela veche Meissen este foarte colectionata astazi, foarte scumpa si adesea identificata ca piesa muzeala.

  • Sevres – Regele Ludovic al XV-lea al Frantei a avut un mare interes in productia de portelan. In 1738, a infiintat o fabrica la Chateau de Vincennes, apoi a mutat productia in Sevres in 1758, si-a prezentat portelanul din pasta moale la vanzarile anuale pe care le-a tinut intr-o sala de mese privata. Nobilii au facut favoarea regelui si i-au cumparat portelanul.
  • Limoges – Cand kaolinitul, mineralul din argila, care este o componenta majora a portelanului, a fost descoperit in Limoges, Franta, iar zona a devenit sinonima cu vesela eleganta franceza.
  • Wedgewood – A fost fondata in secolul al XVIII-lea de Josiah Wedgewood. Un geniu al marketingului, Wedgewood si-a oferit produsul prin intermediul cataloagelor. A creat un showroom in Londra, a cerut aprobari din partea clientilor societatii de varf si a comandat desene si modele de la artisti proeminenti.
  • Spode – Dupa o ucenicie, Josiah Spode a deschis o fabrica in Stoke-on-Trent in 1770. El a perfectionat procesul de producere a transferarii imprimeului de desene gravate si a imbunatatit formula pentru china fina. 

In prezent poti gasi nenumarate modele de seturi de farfurii care pot fi destul de ieftine. Producatorii ofera si versiuni noi ale modelelor vechi.

Insa, identificarea serviciilor de masa vechi necesita cercetare indelungata si educatie in acest domeniu. O farfurie antica ar trebui sa fie veche de cel putin 100 de ani, iar in cazul unei achizitii online, produsul trebuie sa aiba o descriere detaliata in care sa fie mentionate inclusiv producatorul, data, modelul, tara de origine si starea.

Un expert va va spune daca elementul este rar sau valoros. Piesele foarte vechi sau antice pot fi foarte scumpe. British Antique Roadshow a prezentat odata o farfurie de lemn care a fost evaluata la 100 000 de lire.

Incepand cu secolul al XVI-lea pana in secolul al XVIII-lea, obiceiul de “a cina” a devenit din ce in ce mai elaborat. In timp ce oaspetii din secolul 16 foloseau o singura farfurie, Instanta Franceza a introdus conceptul de farfurii separate.

Pana la mijlocul secolului al XIX-lea, mesele à la russe au intrat in voga: stilul rusesc, unde fiecarui invitat avea propria sa farfurie.
In epoca Victoriana au aparut diverse modele de farfurii asociate cu felurile de mancare si mesele principale ale zilei: pranz, ceai, peste, paine, salate, branzeturi si deserturi.

In general, poti identifica tipul de farfurie dupa dimensiune. Iar de exemplu, farfuriile pentru peste au o imagine a unui peste, iar cele pentru stridii au un cerc cu crestaturi pentru a tine stridiile.

Tipuri de farfurii

1. In functie de materialul din care sunt confectionate

  • Ceramica. Farfuriile din ceramica sunt probabil cel mai frecvent folosite. Aceste tipuri de farfurii sunt incredibil de utile si pot fi utilizate mai multi ani la rand, fara probleme. Desigur, ceramica este un tip versatil de farfurie. Vesela din ceramica poate varia de la farfurii pe care le poti folosi zilnic la cele pe care vei dori sa le folosesti doar la ocazii speciale. Aceste farfurii din ceramica sunt atat de populare, pentru ca au o varietate mare de stiluri.
  • Sticla. Multi oameni iubesc sa aiba seturi de farfurii din sticla pentru uz regulat. Acestea sunt atat de populare, deoarece se incadreaza undeva intre farfuriile speciale si cele casual. Vorbind la modul general, procurarea farfuriilor din sticla reala nu este incredibil de costisitoare, dar exista cateva seturi frumoase care vor costa mai mult. Te poti orienta catre seturi vesela din sticla transparenta sau din sticla colorata. Oricum, vei obtine un set frumos de farfurii. Acestea vor fi usor de utilizat aproape pentru orice ocazie. Sunt usor de curatat si se pot spala la masina de spalat vase.
  • Melamina. Este posibil sa nu fi auzit de farfurii din melamina. Majoritatea oamenilor nu sunt familiarizati cu acest cuvant, insa multi dintre ei folosesc farfurii din melamina. Acestea sunt in principal farfuriile din plastic pe care oamenii le folosesc frecvent. Melamina este, in sine, un tip organic de substante chimice care se folosesc atunci cand se fabrica produse din plastic. Sunt usor de utilizat si pot fi imprimate cu o varietate de modele interesante, inclusiv cu personaje din desene animate. Multi aleg acest tip de farfurii pentru copiii lor, deoarece nu se sparg usor si nu se vor rani cu ele. Farfuriile din melamina nu trebuie introduse in cuptorul cu microunde, deoarece se vor topi. Se pot curata in masina de spalat vase.
  • Hartie. Farfuriile din hartie sunt optiunea cea mai frecvent utilizata in cazul utilizarii unice. Sunt folosite de mai multi ani si sunt frecvent intalnite la petrecerile de ziua de nastere. In ultimii ani, oamenii au inceput sa evite folosirea farfuriilor din hartie, deoarece nu sunt ecologice. Comoditatea lor este greu de negat, le poti folosi o singura data, dupa care le poti arunca imediat ce ai terminat. Insa, daca vrei sa impreionezi pe cineva la o petrecere, nu poti folosi farfurii din hartie.
  • Plastic. Farfuriile de unica folosinta confectionate din plastic nu sunt ecologice. Pot fi destul de convenabile atunci cand vrei sa le folosesti la un eveniment unde nu vrei sa cureti multe vase la final. Oamenii care au grija de mediul inconjurator evita de obicei aceste tipuri de farfurii. Probabil ca pe viitor nu vor mai fi atat de des intalnite.

2. In functie de intrebuintarea lor

  • Farfuria pentru paine sau unt. Este cea mai mica farfurie de pe masa si masoara aproximativ 10-15 cm. aceste farfurii mici se folosesc la micul dejun si la cine informale. Acestea se indeparteaza inainte ca desertul sa fie servit.
  • Farfuria pentru aperitiv. Dimensiunea variaza de la 10-17 cm si are margini usor curbate. A nu se confunda cu farfuria pentru paine si unt. Farfuriile pentru aperitiv au dimensiuni putin mai mari. Sunt destinate pentru aperitive mici, fructe sau branzeturi.
  • Farfuria pentru salate. Este de obicei rotunda si pot fi de doua marimi: cea mai mare are 20-21 cm iar cea mai mica are cu un centimetru mai putin. Tine cont ca farfuria pentru salate este mai mare decat cea pentru paine sau unt.
  • Farfuria/Bolul pentru supa. Este putin intinsa si putin adanca, 2,5 cm si cu diametrul de 25 cm. Acest bol putin adanc este servit si retras cu o farfurie dedesubt. Acestea sunt folosite de obicei la cinele formale.
  • Farfuria de tip Charger. Acest tip de farfurie are margini decorative, plate si are de obicei diametrul de 35 cm, fiind cea mai mare farfurie de pe masa. Farfuria de tip Charger este optionala, fiind folosita in scop decorativ. Se plaseaza sub fiecare farfurie pentru cina, in cazul unei cine mai speciale, formale. Nu se mananca din aceste farfurii, insa pe acestea se pot aseza farfuria pentru salata sau cea pentru supa.
  • Farfuria pentru cina – are diametrul de 25 – 30 cm si este folosita pe tot parcursul cinei si se utilizeaza dupa felul principal, dupa salata.
  • Farfuria pentru desert – are aproximativ 10 cm si este decorata. Se utilizeaza atat la cina formala, cat si la cea informala. Evenimente la care sunt des intalnite: nunti, petreceri, evenimente unde desertul este pregatit de invitati.
  • Farfurioara – are mai putin de 10 cm si are scopul de a sta sub o ceasca. Acestea sunt imperecheate, de obicei, cu cestile de cafea sau cestile de ceai. Niciodata nu folosi aceasta farfurioara ca substitut pentru farfurie. 

Utilizarea formala sau informala a farfuriilor

Un cadru informal are minimul de tacamuri si este folosit pentru o masa cu trei feluri de mancare, in timp ce o masa cu 6 feluri necesita un cadru formal. Intr-un cadru informal, toate farfuriile sunt asezate pe masa de la inceput, in timp ce intr-un cadru formal, unele piese pot fi adaugate sau scoase pe rand.

Pentru a decide ce natura va avea cina (cina formala sau informala) trebuie sa acorzi atentie meniului pe care l-ai ales. Un meniu cu 3 feluri include un starter, cum ar fi o salata, o supa sau un aperitiv, felul principal si desert.

Un meniu cu 6 feluri consta dintr-un aperitiv, o supa, o salata, friptura si desert. Cu cat sunt mai multe feluri de mancare, cu atat pe masa se aseaza mai multe tacamuri.

Intr-un cadru informal, farfuria pentru cinat este asezata in mijlocul decorului, la aproximativ 1 cm fata de marginea mesei si centrata in fata scaunului. In cadrul informal, farfuria pentru paine este asezata in stanga furculitelor. Farfuria pentru desert nu se aseaza pe masa de la inceput, ci este pusa atunci cand se serveste desertul.

Cum sa aranjezi o cina informala

Furculita se aseaza in partea stanga a farfuriei, iar cutitul in partea dreapta, cu lama indreptata spre farfurie. Se aseaza o lingura langa cutit, in partea dreapta. Paharele se aseaza deasupra cutitului si a lingurii si o ceasca de cafea in dreapta lor.

Servetelul se aseaza deasupra farfuriei, sub sau in stanga furculitei; furculita pentru salata se aseaza in partea stanga a furculitei. Bolul pentru supa poate inlocui farfuria mare pentru friptura; tacamurile sunt asezate intotdeauna in ordinea in care vor fi folosite – de la stanga la dreapta, pe partea stanga a farfuriei si pe partea dreapta a farfuriei de la dreapta la stanga – indiferent cate feluri vor fi servite la masa.

Intretinerea corecta a seturilor de farfurii

  • Evita sa asezi obiecte grele deasupra farfuriilor. Forma plata a farfuriilor asigura o depozitare cat mai facila.
  • Atunci cand iei farfuriile prima oara, spala-le manual cu detergent si apa calduta. Aseaza-le cu fata in jos pe un prosop si usca-le cu un servetel curat si uscat.
  • Se recomanda utilizarea unui suport anti-alunecare sub prima farfurie din teanc
    Sfaturi
  • Introdu farfuriile in otet alb timp de 3 minute inainte de a le clati si usca cu un prosop. Acest proces ajuta la indepartarea petelor de apa calcaroasa de pe vesela sau pahare.
  • Petele de cafea de pe cesti, precum si urmele de la furculitele lasate pe farfurie se pot indeparta usor prin frecarea unei paste din bicarbonat de sodiu si apa peste zona afectata inainte de clatire si uscare
  • Farfuriile si bolurile se depoziteaza in cutii de carton. Pune intre farfurii cate o bucata de panza pentru a le pastra in siguranta.

Sfaturi si recomandari

I. Farfurie din portelan, 30cm, Bonna Dusk, MN0101423 este o farfurie din portelan, cu un design elegant, de inalta calitate, de culoare albastru inchis, diametru de 30 cm.

Aceasta este rezistenta la soc termic, extrem de translucida, ca urmare a cercetarii foarte amanuntite a producatorului. Ingredientele din formula produsului, confera stralucire. Seria colorata a brandului este realizata manual, ceea ce contribuie inca o data la unicitatea acestora.

Farfuria Bonna Dusk este in conformitate cu standardele de durabilitate (BS: EN 12980: 2000) articolele de marca “BONNA” au “margini intarite”, ceea ce contribuie la utilizarea lor timp indelungat. Produsele “BONNA” sunt realizate astfel incat, sa poata fi usor grupate una in alta, ceea ce le confera rezistenta si durabilitate atunci cand sunt utilizate in sectorul HoReCa si in afara acestuia.

Farfuriile sunt usor de intretinut si curatat, datorita materialului din care este fabricat.

Bibliografie

19 Different Types of Plates

https://www.quora.com/Who-invented-the-food-plate

https://hobbylark.com/collecting/Plates-Collecting-Antique-and-Vintage-Dishware

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.