Casa si gradina

Cum alegi pergola de gradina?

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 24.05.2019, actualizat la 11.06.2019, in Casa si gradina Cum alegi pergola de gradina?

Pergola de gradina asigura o umbrire totala sau partiala a spatiului exterior. Aceasta poate fi artificiala, realizata cu materiale speciale sau naturala acoperita cu plante.

Pentru o alegere corecta trebuie sa tii cont de spatiul pe care il ai la dispozitie, plantele de care vrei sa te ocupi, sau care deja sunt in gradina, gradul de umbrire pe care il doresti si destinatia spatiului exterior acoperit.

Ce este o pergola si care este rolul ei

Pergola nu este neaparat o insula in curte, separata de casa. Aceasta poate fi construita si in continuarea locuintei.

In cele mai multe cazuri pergola are stalpi fixati direct in pamant sau beton, fara a fi ridicati pe un soclu, partea superioarbva este realizata din mai multe scanduri separate care, in lumina soarelui, creeaza un joc fascinant de umbra si lumina.

Acoperisul unei pergole „clasice” nu te fereste de ploaie si ofera putina umbra daca este realizat din plante.

De aceea, daca vrei ca pergola sa te fereasca de soare si ploaie planifica din timp modelul si structura constructiei astfel incat, aceasta sa aiba un acoperis opac. Pergola de gradina poate fi construita din mai multe tipuri de materiale: lemn, fier forjat, etc.

Pe piata exista si variante cu copertina reglabila, realizata din aluminiu.
Cum poti construi o pergola

Construirea unei pergole nu este un proiect dificil, ai nevoie doar de date tehnice, din proiectul de specialitate, unelte de consttuit si materialele necesare.

Cel mai simplu mod de a construi o pergola este cu stalpi rezistenti din lemn rindeluit si scanduri lungi pentru acoperis.

O modalitate de realizare a acoperisului poate fi pozitionarea a doua randuri de scanduri, cele superioare pozitionate perpendicular peste cele inferioare.

Initial se pozitioneaza stalpii pentru o structura rezistenta, se fixeaza fiecare intr-o mica groapa umpluta cu beton, marcata in prealabil cu creta. Este necesara masurarea corecta a distantei dintre stalpi.

In jurul marcajelor, se va construi profilul din lemn pentru a delimita spatiul viitoarei constructii. Spatiul se marcheaza cu sfoara pentru a delimita corect forma.

Dupa stabilirea pozitiei stalpilor se sapa gropile de adancimi potrivite, se pozitioneaza stalpii pe bucati solide de beton, pentru ca acestia sa nu stea direct pe pamant. Apoi, se folosesc doua proptele din lemn pentru fiecare stalp care se bat in cuie, cu ajutorul nivelei.

Se toarna betonul, se verifica daca stalpii sunt suficient de bine fixati iar dupa 24 de ore se pot scoate proptelele.

Pentru a crea spatiul dorit se taie nu doar in inaltime, dar si jumatate din grosimea stalpilor, astfel incat, grinzile sa poata fi fixate cu usurinta. Pentru a taia cu precizie foloseste un fierastrau circular.

Realizeaza in grinzi si capetele stalpilor gauri incapatoare; fixeaza grinzile de stalpi folosind piroane sau suruburi de o grosime considerabila. Intre cele doua grinzi, aseaza primul strat de scanduri si bate fiecare bucata de lemn in cuie. Repeta procesul pentru al doilea strat.

Tipuri de pergole

Iata care sunt cele mai populare tipuri de pergole:

Pergola din lemn

Lemnul este materialul preferat pentru constructia pergolei, datorita usurintei cu care lucrarea poate fi facuta si efectul estetic dat de material. Pergolele din lemn sunt versatile, acestea pot fi integrate cu usurinta in orice stil peisagistic.

Insa nu este necesar ca intreaga constructie sa fie realizata din acelasi material, pergola poate avea doar acoperisul din lemn, in timp ce stalpii pot fi construiti in stilul unor coloane din alte materiale.

Lemnul este un material natural si are o rezistenta redusa in timp, fiind afectat de conditiile climatice, de aceea acesta se protejeaza prin vopsire dupa constructie cu lac.

Pergola din fier forjat

Pergola din fier forjat nu este la fel de versatila precum cea din lemn, insa ofera gradinii tale un aer elegant si romantic.

Fierul forjat este rezistent la intemperii si la actiunea timpului, astfel ca, pergola din acest material va avea nevoie de mai putine operatiuni de intretinere decat cea din lemn. De altfel, stalpii realizati din fier sustin o greutate mai mare, a unui acoperis realizat din sticla si metal.

Pergola cu copertina reglabila

Pentru un spatiu racoros si umbros atunci cand iti doresti, poti alege o copertina reglabila, realizata dintr-un schelet de aluminiu dur si dintr-un material textil impermeabil, pentru a te proteja de soare si ploaie.

Poti opta pentru o copertina pe care sa o actionezi manual sau una cu mecanism electric, reglabil prin intrerupator sau telecomanda.

Criterii de selectie a pergolei

Principalele criterii atunci cand alegi pergola pentru gradina ta trebuie sa fie:

 •  Dimensiunile
 • Materialul – in functie de aspect, conditiile climatice si sezon
 • Bugetul
 • Amplasarea –anexa a verandei sau pergola separata

Pergola anexata verandei ofera un aspect primitor casei, aceasta putand fi decorata cu plante cataratoare si ghivece suspendate.

Construita de obicei din lemn, pergola mai poate fi din compozit, lemn masiv sau metal.

Materialele de constructie a pergolei trebuie alese in functie de design-ul casei si al gradinii astfel incat, sa se integreze in peisaj. Deoarece in timp va fi complet acoperita de vegetatie pergola trebuie realizata din materiale rezistente, care sa poata fi reutilizate intr-un alt loc.

Ce avantaje iti poate aduce o pergola

Pergola ofera un spatiu de relaxare ideal, sub care poti amplasa diverse piese de mobilier de gradina (precum o canapea, un fotoliu si o masa) sau poti chiar sa amenajezi o bucatarie de vara.

Pentru a se contopi cu natura poti acoperi pergola cu vegetatie, iar pentru a te feri de ploaie o poti acoperi cu rogojine.

Tine cont ca o pergola bine construita si amenajata in concordanta cu stilul casei poate creste valoarea totala a propietatii.

Tipuri de pergole retractabile

Pergolele retractabile desi nu au farmecul celor din lemn sau din fier sunt din ce in ce mai folosite deaoarece au o multime de avantaje printre care:

 • ofera umbra pe timpul verii;
 • imbunateste considerabil imaginea cladirii;
 • ofera o izolare termica buna pe timpul iernii;
 • ofera flexibilitate, lasand utilizatorul sa aleaga daca acoperisul este tras sau nu.

Conform expertilor in pergole retractabile, pe piata exista o multime de variante de pergole, diferentiate in functie de mai multe criterii.

Care sunt principalele tipuri de pergole retractabile?

In functie de materialele din care sunt construite

 • pergole din lemn
 • pergole din metal sau din diverse combinatii de metal si PVC. Cele din urma sunt cele mai rezistente in timp si cele mai echilibrate din punct de vedere al costului, motiv pentru care in ultimii ani sunt si cele mai folosite. Acestea permit mobilitate si de regula, metalul pe care il inglobeaza este aluminiul.

In functie de functiile pe care le ofera

 • pergole automate, ce pot fi controlate printr-o telecomanda
 • pergole mecanice

O pergola poate fi si o sursa de lumina

In functie de estetica

 • pergola retractabila dreapta,
 • cu stalpi si acoperis curbat
 • cu forme variate.

Care sunt destinatiile pergolelor retractabile?

De obicei, pergola este destinata gradinii din spatele casei sau unei mici terase, realizata din lemn sau metal, cu suprafata mica si fara prea multe dotari.

Insa, pergolele nu sunt destinate doar locuintelor, exista o multime de alte cladiri care pot sa beneficieze din plin de numeroasele avantaje pe care le ofera:

Restaurantele

Pergolele retractabile pe timpul verii pot oferi un spatiu in aer liber, care sa asigure o doza in plus de relaxare. Daca se aleg pergole automate, bine construite, acestea isi pot gasi utilitatea si pe timpul iernii.

Piscinele

Piscinele in aer liber pot fi folosite in timpul iernii sau in perioadele ploioase, atata vreme cat sunt acoperite rapid cu o pergola.

Balcoanele

Pergolele retractabile pot fi folosite in zonele rezidentaiale pentru acoperirea balcoanelor mai ales daca sunt suficient de spatioase.
Pergola retractabila isi gaseste utilitatea in orice zona a lumii, de aceea, sistemele complexe de pergole se gasesc atat in zonele extrem de calde sau reci.

Tipuri de pergola retractabile

Pergolele retractabile de calitate se impart in mai multe categorii in functie de tipul de prindere, forma si intinderea spatiului. Astfel, se disting 3 tipuri de pergole cu acoperis retractabil:

Pergolele retractabile FLAT

Pergolele retractabile de tip FLAT sunt cea mai simpla si populara categorie. Acestea au capriorii drepti si ofera in mod uzual o deschidere de 5-7 metri, insa pot fi montate cu o deschidere de pana la 9 metri.

Panta acoperisului poate avea un unghi de la 7 la 20 de grade. Pergolele pot fi montate fie pe structura cu stalpi de sustinere, fie in consola, agatate cu tiranti de perete, eliminand astfel stalpii de sustinere frontali pentru o mai buna libertate de miscare. Pentru a mari suprafata de acoperire pergolele pot fi montate si in ansamblu de 2.

Pergolele retractabile SPLINE

Pergolele SPLINE au capriorii curbati oferind terasei un aspect mai elegant. Acest tip de pergola poate fi montata pana la inaltimi de 11 metri cu o latime de pana la 13 metri, oferind o acoperire de pana la 143 m². Forma curbata a pergolei ofera un plus de rezistenta si fiabilitate intregii constructii. Acest tip de pergole pot fi montate si pentru deschideri mai mari prin combinarea in tip multi-sistem.

Pergolele retractabile VAULT

Pergolele tip VAULT ofera o acoperire de dimensiuni mari 11 metri inaltime si latime de 13 metri. Aceasta pergola se integreaza cel mai bine in stilul arhitectural specific al locatiei alese. In plus permite configuratii complexe multi-sistem pentru a acoperi cele mai variate nevoi ale clientilor.
Materialele pergolelor retractabile

Pergolele cu acoperis retractabil au structura realizata din sisteme din aluminiu extrudat profile din otel galvanizat a caror vopsire se realizeaza in camp electrostatic. Materialele din componenta pergolelor ating cu brio nivelul de rezistenta atat din punct de vedere fizic dar si din punct de vedere al duratei de viata a produsului finit.

Membrana de acoperire a pergolei, „acoperisul” este realizat din tesatura PVC rezistenta 100% la apa si la razele UV. Pergolele sunt disponibile intr-o gama variata de culori si transparente cu un grad ridicat de rezistenta la temperaturi ridicate, murdarie si decolorare in timp. Invelitoarea pergolei este extrem de usor de curatat datorita stratului generos de acril.

Actionare si accesorii

Sistemul de pliere al pergolelor retractabile este actionat usor printr-o simpla apasare de buton, nu necesita niciun fel de efort din partea utilizatorului, fiind complet automat si usor de folosit.

Accesoriile disponibile pergolelor retractabile sporesc si mai mult confortul utilizarii. Acestea pot fi dotate cu inchideri din sticla securizata actionate electric care ofera protectie totala impotriva intemperiilor. De altfel, se poate opta pentru sisteme de umbrire laterale, sisteme de iluminat sau sisteme de racorire cu ceata.

Sfaturi utile

Inainte de instalarea unei pergole este esentiala o informare corecta referitoare la sistemul de retractare, rezistenta la solicitari repetate, gradul de impermeabilitate, izolare termica si fonica, rezistenta la temperaturi extreme dar si la foc.

Pergolele deoarece stau in aer liber, intra in contact cu intemperiile si cu temperaturile extreme. De asemenea, exista intotdeauna riscuri de incendii, asadar o rezistenta la foc este si ea cat se poate de dorita.

COPERTINA

Daca spatiul este insuficient pentru amplasarea pergolei in curte, poti sa instalezi o copertina care te va proteja de soare in zilele de vara. Desigur, copertina asigura doar un spatiu restrans la umbra.

In functie de necesitati il poti alege dintr-o varietate de copertine, retractabile sau portabile, pentru geam sau pentru intrare. O copertina atasata la intrare iti asigura un loc umbros de relaxare, in timp ce una pliabila poate este necesara in cazul in care vrei sa ii schimbi des locul sau pentru zilele ploioase cand trebuie sa o strangi.

Desigur si una fixa cu un cadru din material rezistent precum otelul poate face fata conditiilor meteorologice schimbatoare. Copertine exterioare pentru ferestre

Panza de cort impermeabila si rezistenta la radiatii UV este cea mai buna solutie.

UMBRARE

Umbrarele pot fi facute din lemn, din metal acoperite cu flori sau plante cataratoare sau din panza. Umbrarele din panza sunt cele mai durabile si practice pentru ca pot fi asezate unde este nevoie, se pot strange iarna, pot fi usor schimbate si necesita o investitie mica.

Bibliografie:

https://johnson-rielly.com.au/download/mitreplans/pdf/MP_PDF_1_build_a_pergola.pdf

https://www.realcedar.com/wp-content/uploads/2014/10/WRCLA_PlanRC234_Pergola.pdf

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Cantarul este un instrument pentru determinarea masei corpurilor. Acesta...

Citeste tot articolul
pestre

Oala sub presiune ofera siguranta in desfasurarea mai rapida a procesulu...

Citeste tot articolul
pestre

Vasele termorezistente devenite in ultima perioada din...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.