Masini si unelte

Cum alegi moara si batoza?

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 12.06.2019, actualizat la 18.07.2019, in Masini si unelte Cum alegi moara si batoza?

Moara si batoza sunt utilaje necesare in procesarea furajelor pentru o gama variata de animale.

Porumbul are o istorie foarte veche. Oamenii de stiinta cred ca porumbul a fost dezvoltat in Mexic, in urma cu 7000 de ani. In zilele noastre, porumbul este o cultura foarte importanta, cultura accesibila care creste in orice climat, chiar si in cel nefavorabil.

Prin urmare, s-au fabricat utilaje precum: batoze de porumb sau desfacatoare de porumb, sfaramatoare de porumb si masina de batut porumb, toate pentru a usura cat mai mult procesarea porumbului.

Cerealele integrale sunt accesibile, se pot depozita pe o perioada mai indelungata si ofera calitate si savoare excelenta. Acestea fiind spuse, cerealele nu pot fi folosite la intregul lor potential fara o moara de cereale.

Masinile manuale de macinat au tendinta de a fi mai putin costisitoare decat cele cu motor, dar totusi isi fac treaba. Pentru cantitati mici de macinare a cerealelor, o moara de macinat manuala este o alegere mai buna.

Ce este moara de cereale

In principiu, procesul de macinare a fainii ramane neschimbat fata de ceea ce foloseau egiptenii antici sau chiar colonistii americani. Doua suprafete aspre (de obicei pietre) se frecau impotriva celeilalte pentru a transforma graul sau alt material intr-o pulbere. Generatiile anterioare au intampinat probleme, cum ar fi murdaria de pe piatra care zdrobea produsul, care se amesteca cu faina rezultata.

Din fericire, fabricile moderne de cereale au adoptat conceptul de slefuire a suprafetelor si utilizeaza materiale si tehnologii moderne de a produce un produs curat si consistent. Acelasi principiu este regasit si la moara uruiala pentru acasa.

moara cereale

Morile de cereale moderne:

  • Pot fi alimentate manual sau electric
  • Utilizeaza o varietate de materiale (de la piatra la otel inoxidabil)
  • Prin macinare, produsele se transforma in ingrediente extrem de hranitoare
  • Sunt durabile si portabile

Moara de cereale pentru casa este folosita pentru a macina grau sau fructe de padure pentru a le transforma in faina de casa. Nu numai ca economisesti bani atunci cand macini in casa, propria faina, dar beneficiezi si de o faina bogata in substante nutritive.

In termen de 72 de ore dupa ce boabele de grau sunt macinate, majoritatea substantelor nutritive vor fi pierdute, iar germenii de grau vor incepe sa rancezeasca. Deseori, faina din grau integral pe care o cumperi de la magazinul alimentar sta intr-un depozit mult timp si astfel este lipsita de orice nutrienti.

Atunci cand este macinata acasa, faina poate fi folosita imediat si astfel se pastreaza toate mineralele si vitaminele din produse. Poti depozita faina ramasa pana la 3 zile in frigider, sau in congelator pe o durata mai indelungata.

De ce ai nevoie de o moara pentru cereale

Pentru o nutritie sanatoasa. Faina moderna este foarte procesata. In general, miezul bobului de grau este indepartat pentru a mentine faina proaspata luni de zile pe rafturile din magazine. Faina apoi rezultata este “imbogatita” cu vitamine artificiale pentru a compensa diferenta. Pentru a vedea diferenta, poti compara aceasta faina industriala cu deficiente nutritionale cu faina proaspat macinata acasa.

Ca sa nu fii nevoit sa pastrezi faina intr-o punga pe un raft mai multe saptamani, macina atat cat ai nevoie pentru o reteta. Nutrientii originali raman in faina, fara a fi nevoie de o alta imbunatatire chimica. Foloseste faina pentru a face paine, prajituri sau fursecuri, iar restul de grau stocheaza-l pentru atunci cand vei avea nevoie.

Pentru a economisi. Sa cumperi cereale la vrac este mult mai ieftin decat sa cumperi faina. De asemenea, poti stoca cerealele si zeci de ani, daca le depozitezi corespunzator. Asta inseamna ca banii cheltuiti acum pe alimente, iti vor hrani familia multi ani pe viitor. Preturile la produsele alimentare tind sa creasca, deci este o investitie buna.

moara

Daca situatia economica sau politica devine atat de precara, incat a merge la magazin sa cumperi alimente devine o problema, depozitarea pe termen lung a alimentelor devine si mai importanta. In acest caz, sa ai o moara pentru a face faina, te va ajuta sa iti hranesti familia.

Intr-o situatie de urgenta de scurta durata, de exemplu o intrerupere a energiei electrice, vei dori sa ai o moara de cereale manuala. Aceasta se foloseste nu numai pentru a face faina, poti macina cafea, orez, seminte de floarea-soarelui, migdale, toata varietatea de seminte mici, poti face chiar si unt de arahide. Odata ce te-ai obisnuit sa o utilizezi, vei ajunge sa te intrebi cum te-ai descurcat fara ea.

Tipuri de mori si moduri de utilizare

Moara pentru cereale nu este ceva ce vei gasi in foarte multe bucatarii moderne. Ofera multe beneficii daca o achizitionezi pe cea potrivita. Atunci cand vrei sa cumperi o moara pentru cereale, poate ca te vei intreba cum functioneaza. Fiecare marca de moara pentru cereale pe care o vei intalni va avea un mecanism care macina, zdrobeste sau taie grauntele. Fiecare dintre aceste optiuni va oferi un produs final cu textura diferita.

Exista doua mecanisme principale de functionare a morilor pentru cereale:

  • Moara uruiala- Este considerata cea mai comuna optiune si dispune de doua placi pentru macinare. Una este fixa, iar cealalta se roteste prin intermediul sursei de alimentare. Cerealele sunt introduse intr-o gaura intre cele doua margini.
  • Moara cu ciocanele– acest tip de moara este alcatuit din doua capete din otel inoxidabil, cu randuri de dinti ciupiti care se vor roti la viteze mari.

Cerealele sunt aruncate in moara pentru a crea faina. Exista trei surse de alimentare de baza din care poti alege:

MOARA ELECTRICA

O moara electrica pentru grau are scopul principal de a macina si produce faina. Principalul dezavantaj atunci cand alegi sa cumperi o moara electrica este ca nu poti sa o utilizezi in cazul in care se produce o pana de curent. Acest lucru se intampla ra r, dar este foarte probabil.

Argumente pro: usor de utilizat, sunt portabile, rapide si ajustabile.
Argumente contra: galagioase, dependente de energia elecrica, nu suporta ingredientele uleioase precum nucile, deoarece ii va deregla mecanismul de functionare.

MOARA MANUALA

Daca iti place sa lucrezi totul de mana, atunci o moara manuala va fi alegerea perfecta. Aceasta are sanse foarte scazute sa distruga nutrientii din cauza acumularii de caldura. Retine ca majoritatea masinariilor manuale necesita mai mult timp, pentru a te asigura ca totul functioneaza corect.

Argumente pro: fara electricitate (nu va fi nevoie de nici un fel de energie electrica si nici nu iti va creste factura la energie. Daca se intampla sa fie o pana de curent, vei putea macina faina fara probleme), vei putea macina produse uleioase (o moara manuala permite macinarea alimentelor uleioase, nuci, seminte).

moara uruiala

Argumente contra: se monteaza pe o suprafata solida, ia mai mult timp sa macini manual faina decat cu o moara electrica, de obicei morile manuale sunt grele.

MOARA COMBINATA

Exista cativa producatori de mori care au creat metode pentru a converti morile de la electric la manual si invers. Acest lucru te asigura ca vei putea continua sa o utilizezi, indiferent daca are o sursa de alimentare sau nu.

Cum alegi moara pentru cereale

Daca intentionezi sa cumperi o moara pentru cereale, exista cateva caracteristici de care trebuie sa tii cont, pentru a te asigura ca vei obtine un produs care se va potrivi nevoilor tale. Aceste consideratii includ urmatoarele:

Viteza: cu cat este mai rapida moara cu atat mai multe cereale se pot transforma in faina. Cu toate acestea, inseamna ca va produce si mai multa caldura. Asadar, incearca sa gasesti un echilibru intre ele.

Incalzirea: cand boabele sunt zdrobite intre bolturile metalice, se genereaza caldura. Pe masura ce creste viteza sau timpul de macinare, creste si caldura, ceea ce poate creste riscul de deteriorare a glutenului si a nutrientilor. Este imperativ sa pastrezi caldura sub 155 de grade Fahrenheit pentru a evita deteriorarea.

Placile de slefuire: asigura-te ca achizitionezi o moara care utilizeaza placi de polizat de inalta calitate. Acestea vor face toata treaba.
Puterea: in timp ce acest lucru nu este o preocupare uriasa, numarul real pe care trebuie sa il iei in calcul este de cat timp are nevoie aparatul sa macine boabele?

Zgomotul: daca doresti o moara electrica, asigura-te ca nu uiti cat zgomot va produce masina. In unele cazuri, zgomotul este destul de enervant.

Batoza de porumb

In era automatizarii, toata lumea doreste o productie continua si fara efort, petru a imbunatati productivitatea. Agricultura este unul dintre domeniile in care automatizarea poate ajuta la cresterea vitezei de productie si la eliminarea eforturilor animalelor de arat.

Desfacatoarea de porumb este unul dintre exemplele de automatizare a separarii porumbului. Aceasta sarcina este destul de dificila pentru om, dar prin utilizarea acestei masini separarea semintelor devine mai usoara.

Conform Okaka (1997), cerealele sunt fructul cultivat din familia monocotiledonatelor, Gramineae. Principalele cereale intalnite in lume includ: grau, secara, orez, grau, secara. Porumbul a devenit foarte popular in Africa de Vest. Porumbul este cel mai versatil din lume. Cultivarea sa provine din Europa, dar a fost adusa si in Africa de exploratori la inceputul secolului al XVI-lea. In sute de ani, a fost bine stabilit ca hrana de baza in zonele din jurul tarmurilor nordice si sudice ale Marii Mediterane.

In anii urmatori, cultivarea porumbului s-a raspandit la scara larga in Africa pana in Nigeria, precum si in multe parti ale Asiei, toate in acelasi timp. Productia porumbului in Statele Unite ale Americii s-a extins, de asemenea foarte mult, asa cum se intampla si in Africa si Asia. Utilizarea treieratorilor a fost predominanta in epoca preistorica.

In Egipt, septelul a fost folosit pentru treierarea boabelor, dupa care a fost secerat. In Nigeria, porumbul era treierat cu mainile goale. Alte metode populare in zonele rurale au fost utilizarea mortarului (instrument), insa au devenit nesatisfacatoare din cauza rezultatelor scazute si cerinta de forta fizica suplimentara.

Potrivit lui Kaul si Egbo (1985), performanta unei tresaratori depinde de marimea acesteia, viteza cilindrului, transparenta cilindrului concav, viteza ventilatorului si agitatorul sitei.

Oni si Ali (1986) au raportat ca factori care influenteaza gradul de desfacere a porumbului in Nigeria sunt uscarea pe camp, tipul de porumb, viteza cilindrului. Proprietatile culturii care afecteaza planta sunt: varietatea culturilor, duritatea semintelor, continutul de umiditate al semintelor si densitatea lor.

Ce este batoza de porumb si ce face

Functionarea acestui dispozitiv este similara cu masina de treierat, dar cu unele diferente in ceea ce priveste marimea granelor. Pot fi utilizate manual, prin intermediul unei manivele sau prin intermediul unui motor stationar sau a unui motor electric.

Se introduce porumbul intreg si este tras intre doua roti dintate, de obicei din metal. Fiecare roata se roteste in directia opusa celeilalte. Dintii trag miezurile de pe stiulete pana cand nu mai ramane nicio boaba de porumb. Boabele se strang intr-un recipient plasat sub aparat, cum ar fi o galeata.

Cum functioneaza? Aceasta masina se bazeaza pe trei principii si anume: – Caderea gravitationala a intregului porumb din palnia de admisie la varfurile rotative si iesirea boabelor catre receptor.
  • Forta de impact asigurata de varfurile rotative catre intregul porumb si miscarea intregului porumb de-a lungul lungimii cilindrului de decolare. Generarea si alimentarea aerului catre suflanta.
  • Caderea intregului porumb prin intermediul buncarului la varfurile rotative este reglementata prin forta gravitationala (fg) care este data ca; (Ryder si Bennet, 1982) F = mg unde m = masa porumbului intreg g = acceleratia datorata gravitatii Principiului de impact si generarea aerului de catre suflante se realizeaza prin dinamica componentelor masinii si anume, scripeti, curele etc. Miscarea circulara a acestor componente si miscarea gravitationala a intregului porumb prin intermediul palniei de admisie si iesirea granulelor prin gaura de iesire sunt folosite pentru a obtine rezultatul dorit.

Tipologie: Batoza manuala sau automata

Metoda manuala

Porumbul trebuie sa fie tratat sau uscat pentru inca patru pana la sase saptamani dupa ce este recoltat (daca intentionezi sa il folosesti pentru popcorn). Boabele trebuie sa fie partial uscate, cu putina umiditate in ele. Metoda manuala de separare a porumbului este consumatoare de foarte mult timp si necesita un efort uman semnificativ.

moara manuala

Metoda automata. Prin utilizarea unei masinarii. Foloseste lama de smirghel prin rotatie rapida pentru a taia taratele de porumb si pentru a deteriora legatura dintre porumb si germeni. De asemenea, poate separa boabele de porumb de germeni, pete negre in timpul procesului de peeling.

Camera de ventilatie eficienta instalata intern poate colecta taratele din procesul de curatare. Metoda automata presupune inserarea porumbului in tambur si eliminarea stiuletelui pe o parte, si a boabelor de porumb pe alta parte. Este o metoda foarte eficienta si de aemenea, efortul fizic depus este considerabil redus.

Bibliografie

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.