Casa si gradina

Cum alegi corect oala de bucatarie?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 21.08.2019, actualizat la 23.08.2019, in Casa si gradina Cum alegi corect oala de bucatarie?

Cuvinte cheie: oala inox, set oale inox, oala sub presiune tefal, oala inductie, oala tefal, set de oale Oala este un vas de gatit necesar in orice bucatarie. Aceasta se gaseste sub diferite forme, culori si materiale.

Vasele de gatit din bucatarie trebuie sa fie adecvate stilului de viata, modului de a gati, tipului de ochi/plita/cuptor utilizat. Gatitul este o activitate care poate fi chiar relaxanta atunci cand sunt utilizate recipientele potrivite.

In bucatarie este indispensabil un set de oale de diferite dimensiuni si materiale. De aceea, in continuare, afla care sunt criteriile de selectie a celei mai bune oale de gatit.

Criterii de selectie a oalelor de bucatarie

Materialul din care sunt confectionate oalele asigura un proces de gatire mai indelung sau mai rapid si influenteaza durata lor de viata.

  • Aluminiul este un material ce permite incalzirea foarte rapida, iar oalele din aluminiu sunt si printre cele mai ieftine. La interior au un strat ceramic sau din fonta.
  • Fonta este un material trainic, un aliaj preponderent din fier si 5% din carbon, foarte greu si din acest motiv, de cele mai multe ori vasele din fonta sunt folosite in restaurante. Fonta se incalzeste foarte repede, insa se raceste destul de greu, iar principalul avantaj este ca nu influenteaza sau schimba gustul mancarii.
  • Otelul permite ca vasul sa fie incalzit treptat fiind recomandat pentru plitele cu inductie.
  • Teflonul este un material foarte bun pentru vase si oale, antiaderent, insa necesita o ingrijire atenta, deoarece este foarte sensibil la zgarieturi.
    Pentru stratul interior, trebuie luat in calcul ca vasele din ceramica rezista pana la 450°C, iar cele din teflon rezista pana la 260°C. Materialul din fonta este foarte rezistent la zgarieturi. Mai poate fi util un strat interior antiaderent din email, titanium etc.

Dimensiunile oalei

Dimensiunile oalelor se aleg in functie de cantitatea de mancare gatita.
Astfel, vorbim despre seturi de oale pentru gatit formate din 5 vase, dar gasim si seturi mari de 9 vase ori mai mici de 3 vase.

Sursa de caldura

Un alt aspect important este sursa de caldura suportata. De regula aceasta este mentionata in lista de specificatii. Cele mai bune seturi de oale pentru gatit suporta toate tipurile de caldura, de la inductie la gaz.

Cea mai buna oala sub presiune

Oala cu presiune asigura gatirea alimentelor in mod sanatos, cu economie de timp. Aceasta ajuta urilizatorii sa prepare o mare diversitate de retete in cel mai rapid mod.

Elementele ce stau la baza functionarii oalei sub presiune sunt:

  • garnitura de cauciuc;
  • maner;
  • o valva

Garnitura de cauciuc va etansa ermetic capacul oalei, fapt ce va duce la cresterea presiunii si temperaturii interioare. In acest mod produsele sunt preparate mai rapid, la o temperatura si presiune superioare fata de cele normale. Valva ajuta la evacuarea presiunii cand temperatura depaseste 120 de grade.

Aceasta se ridica si permite evacuarea vaporilor de apa pana la normalizarea presiunii. Pentru a tine sub control timpul in care vor fierbe mancarurile se poate opta:

  • pentru varianta mecanica (valva va emite un tiuit specific, ce va anunta ca procesul de fierbere a inceput)
  • pentru oala sub presiune cu afisaj digital, se vor afisa parametrii de functionare in timp real.

Multitudinea de modele ingreuneaza alegerea de aceea, iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi o oala sub presiune.

Materialul

Modelele de oale confectionate din aluminiu sunt cele mai usoare, au costuri scazute si ofera o incalzire uniforma. Aluminiul este un material cu conductibilitate termica foarte buna dar cu o rezistenta redusa.

Un material utilizat in fabricarea oalelor este otelul inoxidabil. Acesta este mai putin poros, mai greu si extrem de durabil. Insa, nu ofera o conductibilitate prea buna, de aceea majoritatea modelelor de oala sub presiune au o baza cu disc de aluminiu pentru a se incalzi usor.

Regulatorul de presiune

Regulatorul de presiune este o functie esentiala pentru buna functionare a oalelor cu presiune. Acesta indica presiunea din oala si permite utilizatorului aprecierea corecta a timpului de preparare. Modelele performante prezinta chiar si dispaly digital, pentru setari mai avansate.

Capacitatea oalei sub presiune

Produse recomandate

Capacitatea oalei sub presiune este un aspect important. Pentru familii numeroase se aleg oale cu capacitate ridicata. Trebuie sa tii cont de faptul ca doua treimi din spatiul vasului vor trebui sa fie alocate aburului cu care se va obtine efectiv presiunea.

In general, capacitatea este importanta si astfel se gaseste:

  •  oala sub presiune de 4 litri potrivita pentru a prepara masa pentru 1 – 2 persoane,
  • oala sub presiune 5 litri, utilizata de familii;
  • oala sub presiune 9 litri.

Sistemul de siguranta

Cele mai bune oale sub presiune sunt dotate cu sistem de siguranta pentru inchidere si deschidere, ce nu permite produsului sa functioneze atunci cand capacul nu este inchis cum trebuie. De mare ajutor pentru gatitul in siguranta sunt sistemele de control si limitarea presiunii.

Cea mai buna oala sub presiune

Oala din fonta este rezistenta si versatila. Desi, fonta este un material greoi, are un grad ridicat de durabilitate, rezistenta crescuta la temperaturi foarte ridicate.

Functionalitatea oalei din fonta

Oala din fonta este versatila si eficienta, nu necesita un grad mare de mentenanta.

Mancarea preparata in oala de fonta nu se lipeste, intrucat oala retine o suprafata uleioasa. Astfel, mancarea poate fi preparata fara ulei, iar vasul poate fi luat direct de pe aragaz si bagat in cuptor. Utilizarea oalei din fonta nu necesita ustensile speciale, astfel ca, poate fi folosita chiar si o furculita metalica. Un posibil dezavantaj al oalei din fonta este timpul ridicat de incalzire.

Durabilitatea oalei din fonta

Durabilitatea oalei din fonta este asigurata de invelisul oalei care are capacitatea de a-si crea singur un strat anti-aderent. In cazul in care acest tip de oala nu are o suprafata emailata, trebuie “arsa” periodic cu ulei, altfel, peretii porosi vor incepe sa lipeasca mancarea.

In urma arderii, se va forma o pojghita protectoare, formata din substante plasticate, care provin din ulei si care se vor integra in peretii deja existenti, oferindu-le un grad ridicat de rezistenta.

Dupa aceasta operatiune oala poate fi introdusa in cuptor, la temperaturi foarte ridicate, fara riscul de a se crapa.

Mentenanta unei oale din fonta

Mentenanta unei oale din fonta are la baza respectarea unor reguli simple. Procesul de ardere trebuie realizat periodic, astfel incat, stratul anti-aderent sa nu se piarda.

In cazul ruginirii oala se freaca cu smirghelul, iar pentru a evita depunerea ruginei, se sterge dupa fiecare spalare.

Avantaje:

  • Odata ce s-a incalzit, aceasta nu isi mai pierde proprietatile termice, ceea ce este foarte important, spre exemplu, pentru gatirea carnii;
  • Extrem de versatila; poate fi folosita in orice tip de incalzire;
  • Poti folosi orice tip de ustensila; ustensilele din metal nu vor afecta suprafata
  • Durabila
  • Raport calitate-pret foarte bun.

Dezavantaje:

  • Nu incalzeste uniform
  • Poate rugini si fisura cu usurinta, daca nu este ingrijita corespunzator.
  • Reactiva – nu reactioneaza bine la alimentele acidulate;
  • Grea;
  • Greu de curatat si mentinut.

Cum aleg cele mai bune oale de gatit din fonta

Fonta este un material foarte cautat pentru ca este foarte rezistent. Oalele din fonta prezinta o durabilitate mai mare in timp, au o buna izolare termica si fac fata cu brio temperaturilor inalte, distribuind caldura in mod uniform. Insa, pe piata se gasesc oale din fonta emailate, cu un aspect mai placut, disponibile in mai multe culori si mai usor de curatat.

Forma vasului

Forma vasului imparte oalele de fonta in doua categorii: cele tip cratita cu baza plata si pereti drepti si cele tip ceaun.

Prepararea prin fierbere indelungata, se va realiza mai eficient intr-o cratita rotunda si inalta, a carei grosime sa fie optima pentru un rezultat reusit. Pe de alta parte poate fi utilizata o oala rotunda cu margini joase, pentru un timp redus de gatire.

Mai pot fi folosite vase cu baza foarte mica si pereti evazati; oale de gatit cu margini drepte, utilizate frecvent pentru sosuri, sau cratite cu partea inferioara rotunjita si pereti inalti, recomandate pentru orice tip de reteta.

Ceaunele au o baza aplatizata si pereti drepti, iar diametrul bazei difera de cel al gurii. Dispun de doua manere de dimensiuni reduse si de unul transversal, sub forma de arc de cerc, intrucat sunt produse ce suporta o capacitate mai mare de alimente, deci sunt mai greu de manuit.

Invelisul

Oalele emailate nu interactioneaza chimic cu alimentele, astfel materialul nu va altera calitatea mancarii si nici aceasta nu va deteriora vasul. Emailul permite o curatare facila, fiind un bun conductor termic, insa este sensibil la socuri. Exista modele smaltuite pe interior si exterior, dar si modele care sunt emailate doar pe dinauntru.

Pentru rezistenta in timp, alege oala emailata doar pe interior.

Dimensiuni

Pentru familii numeroase opteaza pentru un vas de cel putin 5l, iar pentru cei cu un program de lucru foarte aglomerat sau pentru cei care locuiesc singuri, o oala de 3l va fi mai mult decat suficienta.

Avantaje:

  • Suprafata non-reactiva, pentru gatirea alimentelor acide si alcaline;
  • Conductie si retentie de caldura excelente;
  • Durabila, se comporta foarte bine la gatitul la temperaturi ridicate;
  •  Atractive, gama variata de culori.

Dezavantaje:

  • Nu are suprafata anti-aderenta;
  • Sunt foarte grele, ceea ce face manipularea acestora dificila;
  • Sunt mai scumpe decat oalele din fonta traditionale.

Cum aleg cel mai bun set de oale din inox

Pentru a alege cel mai bun set de oale de inox tine cont de urmatoarele aspecte importante.

Conductibilitatea caldurii

Inoxul este un aliaj format din otel, crom si carbon, cu rezistenta crescuta in conditiile expunerii la un tratament termic direct.
De asemenea, datorita reactiei cromului cu oxigenul, inoxul nu va rugini, fiind protejat de o pelicula fina. Insa, dezavantajul acestui material este dat de conductibilitatea caldurii.

Deoarece inoxul nu este un material cu o conductibilitate foarte buna, caldura nu va fi distribuita uniform in vas, adica alimentele de la baza se vor gati mai rapid decat cele de deasupra. Acest lucru poate afecta negativ atat calitatea mancarii precum si procesul de igienizare al vasului.

Prin urmare, pentru a evita o gatire neuniforma este important sa alegi un set de oale de inox de calitate.

Cel mai bun set de oale de inox contine oale care au baza confectionata din aluminiu sau cupru, care pot distribui caldura de 5 sau chiar 9 ori mai bine decat inoxul.

De altfel, un set de oale cu baza din aluminiu sau cupru este mai scump decat un set de oale din inox simplu.

Oala din inox fara baza din aluminiu nu isi va dovedi niciodata rentabilitatea deoarece va compromite mancarea si procesul de gatire va fi foarte solicitant intrucat va trebui sa supraveghezi in permanenta oala.

Reactivitatea metalelor

Daca alegi o oala de inox cu baza din aluminiu sau cupru tine cont de reactivitatea metalelor, deoarece, unele metale pot produce o reactie cu diferite substante provenite din alimente, alterand gustul mancarii.

Aluminiul este un material care poate reactiona la sucurile acide si poate schimba gustul natural al mancarii. Acest defect poate fi evitat, in cazul vaselor din inox daca baza de aluminiu este invelita in inox.

Unul din marile avantaje al inoxului este faptul ca nu reactioneaza in nici un fel cu substantele din alimente. Mancarea isi va pastra mereu gustul natural.

Ce piese ar trebui sa contina cel mai bun set de oale de inox?

Un set de oale este alcatuit din piese de dimensiuni si capacitati diferite, care servesc multitudinii de feluri de mancare preparate de-a lungul vietii.

De aceea, este bine sa cauti un set cat mai complet si mai diversificat, care poate constitui un avantaj din mai multe puncte de vedere. Cel mai bun set de oale de inox trebuie sa contina vase cu aceeasi forma, dar de diferite dimensiuni.

In acest fel, se vor putea prepara simultan mai multe feluri de mancare. De preferat sa alegi un set de vase din inox care sa contina si o oala sub presiune, precum si diverse alte cratite. Astfel acestea pot fi folosite prin rotatie si este mereu de dorit sa ai si oale specializate care sa faca mai usoara munca in bucatarie.

Compatibilitatea cu sursa de caldura

Inainte de a cumpara un vas trebuie sa te asiguri ca materialul din care este confectionat este compatibil cu sursa de caldura pe care o folosesti.

Din fericire inoxul este suportat de majoritatea surselor de caldura. Astfel ca, oala de inox poate fi folosita cu succes pe un aragaz ce functioneaza cu flacara deschisa, fara ca vasul sa se deterioreze.

De asemenea, oalele din inox sunt compatibile si cu plitele electrice si cu placile ceramice. Acest tip de sursa de incalzire emite caldura, pe care mai apoi metalul o preia si o distribuie in interior, fara a fi necesara o flacara deschisa.

Plita cu inductie electromagnetica nu emite caldura, ea influenteaza metalul cu proprietati electromagnetice care reactioneaza termic ulterior.

Astfel, un set de oale de inox cu baza din aluminiu nu este compatibil, deoarece aluminiul nu are proprietati electromagnetice. Pentru a functiona este necesar ca vasul sa fie dotat cu o pastila magnetica speciala.

Cu toate acestea, inca nu exista foarte multe placi care sa functioneze pe baza de inductie si in cele mai multe cazuri, producatorii mentioneaza clar toate optiunile de compatibilitate.

Capacitatea vaselor

Pe piata exista seturi care propun in esenta acelasi model de oala, doar in diferite dimensiuni. Desi un astfel de set este mai ieftin decat unul care este format din oale care sunt mult mai diversificate ca model, trebuie sa decizi ce fel de set este mai rentabil pentru bucataria ta.

Daca alegi vase de diferite dimensiuni, vei putea sa economisesti energie, incalzind doar atat cat este necesar, precum si timp, gatind mai multe preparate simultan. De asemenea, vei avea un mai mare control asupra cantitatii de mancare pe care o vei gati.

Avantaje:

  • Non-reactiva;
  • Durabila;
  • Se poate folosi pe orice sursa de gatit

Dezavantaje:

  • Conductivitatea la caldura este mai slaba, in comparatie cu alte materiale si este accesibila doar daca este intarita cu aluminiu sau cupru;
  • Poate fi mai scumpa, daca are si cupru

Cele mai sanatoase oale pentru gatit

Deoarece sanatatea este cea mai importanta, tine cont de materialele de fabricatie a oalelor si de interactiunea acestora cu alimentele. Iata de ce trebuie sa te feresti: Folosste oale de pamant neemailate, ceramica sau de sticla, deoarece emailul contine plumb, care se transfera in mancare.

Vasele de lut si sticla pastreaza mai mult calitatea legumelor, iar preparatele obtinute au un gust mai bun.

Pentru mancaruri gustoase alege un slow cooker, care gateste la temperaturi scazute, pe o perioada mai lunga de timp, insa fara a consuma multa energie.

Cele mai bune vase de gatit sunt realizate din fonta fara smalt, care nu intoxica mancarea si sunt foarte rezistente in timp. Atentie la vasele din inox! Acestea trebuie sa fie de calitate, pentru a nu permite nichelului si cromului sa se amestece cu mancarea.

Cel mai bun inox este cel de 316 Ti, care are 18% crom si 10% nichel.
Oalele din cupru se corodeaza si in timp devin toxice.
Oalele din Teflon daca sunt zgariate la temperaturi ridicate pot elimina gaze toxice.

Oalele din aluminiu au un strat protector care previne intoxicarea, insa, se uzeaza rapid.

Avantaje:

  • Conductivitate termica excelenta;
  • Usoara si accesibila la pret;
  • Rezistenta la zgarieturi;
  • Se comporta foarte bine pe plite

Dezavantaje:

  • aluminiul nu poate fi folosit pe arzatoarele cu inductie, insa cu toate acestea, multe fabrici realizeaza oale din aluminiu care sa reziste si la plite cu inductie
  • Nu este potrivita pentru coacerea produselor de patiserie.

Bibliografie

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.