Pestre Blog

Cum alegi cel mai bun tocator de bucatarie?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 28.11.2019, actualizat la 06.12.2019, in Pestre Blog Cum alegi cel mai bun tocator de bucatarie?

Bucatar profesionist sau amator? Stim cu totii ca pentru a gati este nevoie de un minim de ustensile: vase, cutite, tocator. Tocatorul reprezinta suportul pe care se executa o serie de operatii precum taierea, tocarea si felierea.

Desi poate la prima vedere este un obiect simplu, tocatorul trebuie ales in functie de anumite aspecte esentiale precum materialul din care este realizat, suprafata, dimensiunile si greutatea.

Criterii de selectie pentru cel mai bun tocator de bucatarie

Materialul din care este realizat un tocator este un parametru important, intrucat acesta indica rezistenta in timp a produsului dorit. In comert se gaseste o mare varietate de modele, dintre care cele mai populare sunt realizate: din lemn, din plastic (polietilena sau polipropilena), din sticla securizata, din bambus si din roca (marmura sau granit).

Tocatoarele din lemn sunt alegerea clasica in bucatarie, deoarece atunci cand sunt folosite cutitul nu isi strica lama. Aceste tocatoare pot fi folosite o perioada indelungata, mai ales daca sunt confectionate dintr-o bucata, si nu din parti lipite intre ele.

Tocatorul din plastic are un pret redus, rezista la temperaturi cuprinse intre -35 si +65°C, insa se poate crapa la solicitari mecanice considerabile.

Tocatoarele cu un design modern pot fi realizate din sticla securizata sau din roca insa acestea nu rezista la socuri mecanice.  Din ce in ce mai populare sunt cele fabricate din bambus, datorita duritatii si capacitatii de a retine foarte putina umezeala.

Specialistii recomanda alegerea unui tocator de bucatarie compozit – din materiale naturale si sintetice, deoarece nici nu degradeaza taisul cutitelor, nici nu presupune eforturi considerabile pentru curatare.

Suprafata

Dimensiunile unui tocator conteaza in masura in care iti doresti eficienta atunci cand gatesti. Suprafata tocatorului poate fi neteda sau poroasa. O suprafata neteda permite alimentelor pe care vrei sa le prepari sa alunece, ceea ce inseamna ca trebuie sa depui eforturi mai mari pentru a finaliza activitatile de tocare.

De cealalta parte, o suprafata poroasa este antiaderenta si mai predispusa la pastrarea bacteriilor, drept pentru care nu reprezinta o solutie igienica.

Un tocator poate fi folosit, de regula, pe ambele parti, este important ca stratul superficial sa asigure si o buna prindere pe masa in scopul evitarii glisarii.

Dimensiunile si greutatea

Dimensiunile si greutatea unui tocator sunt doua aspecte responsabile de utilitatea produsului. In functie de marime tocatoarele se clasifica in tocatoare mici (cu o lungime de aproximativ 15 cm), medii si mari (care pot depasi 50 cm).

Specialistii recomanda utilizarea a trei suporturi, preferabil, de dimensiuni diferite: unul pentru carne, unul pentru pui si unul pentru legume si fructe.

In ceea ce priveste masa sau greutatea tocatorului, in functie de marimea modelului si materialul de fabricare. Cu cat suprafata disponibila este mai mare, cu atat mai greu este produsul.

Mentenanta

Mentenanta reprezinta totalitatea operatiilor care trebuie facute, astfel incat suportul sa se pastreze in cele mai bune conditii. Majoritatea tocatoarelor presupun o igienizare cu apa si detergent, dupa fiecare utilizare, operatie care trebuie realizata manual. Unele modele (cele compozite, in special) vin cu marele plus de a putea fi curatate in masina de spalat vase, ceea ce te scuteste de un efort in plus.

  • lemnul pastreaza mirosurile si aromele, astfel ca ar fi bine ca imediat dupa folosire sa il igienizezi;
  • plasticul trebuie ferit de taieturi si zgarieturi, deoarece aici se pot adaposti bacteriile greu de indepartat chiar si cu ajutorul detergentilor chimici; iar sticla, desi se spala, usor, in aparenta, trebuie clatita in repetate randuri pentru a nu ramane urme inestetice pe suprafata.

Accesoriile

In prezent chiar si o simpla unealta de acest fel poate fi insotita de o serie de dotari folositoare in ceea ce priveste confortul de care te bucuri, precum, canalul pentru retinerea lichidelor, astfel, umezeala nu se imprastie pretutindeni in bucatarie. Ba mai mult, unele modele au chiar posibilitatea de a se prinde deasupra chiuvetei, astfel incat sa faci operatiile necesare prepararii mancarii si pastrarii curateniei in incapere.

Ce tocator alegi: din plastic sau lemn

Majoritatea oamenilor utilizeaza un singur tocator, dar, recomandabil este sa ai cate unul din fiecare categorie: plastic, lemn. Un tocator de lemn se recomanda a fi folosit pentru legume tari cum sunt morcovii, cartofii si pentru carnurile de vita sau porc.

In schimb, un tocator de plastic se utilizeaza pentru usturoi, ceapa sau carne de pui. Explicatia este data de rapiditatea cu care materialele din care sunt confectionate tocatoarele acumuleaza mirosurile alimentelor tocate.

Astfel in cazul unui tocator de plastic mirosul este eliminat mai usor si nici nu exista riscul ca bacteriile din carnea de pui sa se impregneze ca intr-un tocator de lemn.

Intre timp, studiile au demonstrat ca acest risc al bacteriilor care raman in lemn nu este atat de mare si ca bacteriile ramase in profunzimea lemnului nu vor contamina urmatoarele mancaruri pregatite pe el. Insa plasticul desi poate fi dezinfectat mai usor, pastreaza la fel de multe bacterii in crestaturile si zgarieturile pe care cutitele le lasa pe el.

Un tocator din plastic este mult mai usor de curatat si intretinut atat manual cat si la masina de spalat vase. Pe de alta parte, odata zgariat de lamele cutitelor poate fi gazda primitoare pentru bacterii.

Un tocator din lemn este durabil, are aderenta buna pentru cutite, nu se zgarie asa usor. Pe de alta parte, se pateaza mai repede si nu poate fi lasat la inmuiat pentru a fi dezinfectat pentru ca se deterioreaza. Tocatorul din lemn pentru a arata mereu ca nou trebuie tratat cu ulei special si curetat cu produse care nu ataca lemnul.

Un tocator din bambus este mult mai bun decat unul din lemn classic, bambusul fiind un material prietenos cu mediul, este mai putin poros decat lemnul clasic si absoarbe astfel mai putina umezeala sau apa. Bambusul este, insa, mai dur, ceea ce ar putea afecta lama cutitelor.

Tocator din lemn: alegerea lemnului si a adezivului Recomandari pentru intretinere

Tocatorul: prezent in orice bucatarie

Romania este unul dintre cei mai mari producatori de tocatoare din Europa.

Pe vremuri tocatoarele erau facute dintr-o singura bucata de lemn, pentru a evita curbarea, a le face mai rezistente, dar si pentru a folosi mai eficient lemnul, acum sunt facute din panouri din lemn masiv, realizate din bucati de cherestea imbinate in dinti pentru a le face mai lungi si apoi lipite intre ele pentru a forma un panou. Pentru a fi si mai rezistente, mai multe panouri se lipesc unele peste altele, exact ca la obtinerea placajului.

La obtinerea panourilor se pot folosi diferite esente de lemn, de culori diferite, care vor crea desene foarte interesante. Un tocator foarte apreciat pentru aspectul lui este obtinut din bucati de lemn lipite astfel incat la fata si dosul tocatorului sa fie capetele de fibra (end grain). Aspectul se intensifica daca tocatorul este vopsit.

Acest tocator nefinisat nu este recomandat pentru tăierea carnii, pentru ca absorbtia de lichid este mai mare comparativ cu tocatoarele normale. Tocatorul este recoamndat pentru utilizare in macelarii, daca este finisat cu ulei si astfel fiind blocata absorbtia apei.

Studiile au aratat ca lemnul este antibacterian și antimicrobian, fiind foarte igienic pentru utilizare in bucatarie. Pare ciudat, dar bacteriile si microbii se dezvolta mult mai bine in microtaieturile din tocatoarele de plastic.

Un tocator de lemn se curata si intretine mai usor, decat unul de plastic. Lemnul este un material biodegradabil si o sursa regenerabila. In aceste vremuri cand atentia acordata mediului este, din fericire, din ce in ce mai mare, sunt argumente deloc de neglijat.

Cel mai bun lemn folosit pentru obtinerea tocatoarelor este cel dur, cu densitate mare si pori mici, cat mai inchisi. La nivel mondial cele mai folosite esente sunt cele de bambus, artar, tec si cires. Pentru ca sunt estetice, se fac si tocatoare din stejar sau nuc, dar se aleg speciile cu porii cat mai mici.

La noi pentru realizarea tocatoarelor de bucatarie se folosetse fagul, rasinoasele pentru ca au miros placut, dar care sunt si mai putin rezistente. Plopul este folosit pentru cioplirea lingurilor si copailor, dar nu la obtinerea tocatoarelor pentru ca este moale. Cand se fac din panouri multistrat fetele pot fi din lemn dur, iar miezul din lemn mai moale.

Ce tip de adeziv este cel mai potrivit pentru incleierea tocatoarelor

In trecut pentru fabricarea tocatoarelor se utiliza adezivul D3, suficient de rezistent la umiditate incat sa nu apara probleme de dezlipiri.

Cu timpul aparitia masinii de spalat vase a condus la nevoia de folosire a unui tip de adeziv care sa nu se deterioreze in timpul procesului automat de curatare.

Tehnologia de spalare a masinii de spalat vase implica apa fiarta si abur supraincalzit, conditii la care un adeziv D3 nu rezista.

Tocatorul iesea din masina bucati si asa apareau reclamatiile. Asa ca tot mai multi producatori de adezivi si-au indrumat clientii catre adezivi D4, asigurandu-i ca diferenta de pret va fi acoperita de lipsa reclamatiilor.

Protejarea tocatoarelor pentru o intretinere usoara si o viata cat mai lunga Finisarea tocatoarelor nu este necesara, dar tocatoarele de lemn finisat se intretin mult mai bine. Tocatorul din bucatarie este un lemn intens folosit, supus la umiditate, abraziune (prin curatare) si de aceea trebuie protejat si intretinut corect.

Cea mai buna varianta este uleierea. Uleiul patrunde adanc in lemn si-l protejeaza impiedicand absorbtia de apa. In acelaai timp permite lemnului sa varieze dimensional fara aparitia fisurilor de pelicula.

Uleiul se aplica usor, cu o carpa de bumbac sau cu pensula, dupa care excesul se sterge. Un tocator uleiat este mult mai usor de intretinut, fiind impiedicata absorbtia in profunzime a sucurilor rezultate in urma folosirii.

Uleiul de in si cel de nuc sunt cele mai folosite pentru ca polimerizeaza si asigura o protectie mai buna. Uleiul mineral, este apreciat pentru ca este transparent, fara culoare, gust si miros. Nu este insa un ulei care polimerizeaza asa ca trebuie asteptat mai mult pentru uscare. Mai pot fi folosite amestecuri de ulei (de in, de cocos) cu ceara de albine. Important este ca produsele sa fie naturale, sanatoase, fara substante chimice adaugate.

Din cauza folosirii, in timp uleiul de la suprafata se curata fiind spalat de apa. Tocatorul va capata un aspect mai tern si mai uscat atunci cand nu este folosit (nu este umed). Pentru a fi folosit in continuare trebuie sa i se aplice un alt strat de ulei. Inainte insa trebuie foarte bine curatat:

  • Se spala foarte bine cu apa
  • Pentru indepartarea mirosurilor se poate freca cu zeama de lamaie amestecata cu sare sau cu un amestec de otet si bicarbonat de sodiu. Se spala dupa aceea foarte bine cu jet de apa.
  • Curatarea se face pe ambele parti chiar daca se foloseste doar pe o parte. Absorbtia de apa se face in mod egal si lemnul nu se deformeaza.
  • Dupa spalare se lasa sa se usuce foarte bine inainte de a aplica stratul de ulei.

Cel mai bun tocator electric

Un tocator electric usureaza sarcina maruntirii si tocarii diverselor alimente. In plus, se economiseste timp in prepararea si gatirea mancarii, tocatorul electric producand rezultate mult mai rapid decat tocatul de mana.

Tocatoarele electrice desi sunt similare cu un robot de bucatarie, sunt destinate in special pentru sarcinile mai mici si pregatirile uzuale, fiind mult mai usor de manevrat decat un robot mare. Orice tocator electric este dotat cu lame de tocare potrivite care pot fi detasabile sau nu.

Cum alegi cel mai bun tocator electric

Pe piata se gasesc modele de tocatoare electrice disponibile cu dimensiuni si forme, variate. Astfel, vei putea sa toci si sa maruntesti o varietate de alimente cu ajutorul celui mai bun tocator electric.

Majoritatea modelelor de tocatoare electrice permit depozitarea tuturor pieselor si accesoriilor in bolul de tocare pentru a facilita depozitarea compacta si pentru a elimina nevoia unui cutit si a unui tocator.

Dimensiune si forma

Tocatoarele variaza in dimensiune, si forma unele tocatoare fiind mai mult inalte decat late, in timp ce altele au forma inversa.

Alimente compatibile

Majoritatea tocatoarelor electrice pot taia legume si fructe. Unele modele sunt dotate cu lame de taiere mai dure si mai ascutite care pot permite si maruntirea carnii fara oase.

Alte modele permit tocarea alimentelor mai marunte cum ar fi cateii de usturoi, nucile si alunele sau chiar si ierburile aromatice.
Pe langa lamele de taiere, unele tocatoare ofera si accesorii pentru a mixa sosuri sau dressinguri de salate, sau discuri de emulsifiere ce permit realizarea de creme sau baterea albusurilor.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.