Casa si gradina

Cum alegi cel mai bun set de pahare in functie de bautura?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 23.08.2019, actualizat la 29.08.2019, in Casa si gradina Cum alegi cel mai bun set de pahare in functie de bautura?

Termenul de pahar se refera la orice tip de vas pe care il vei folosi pentru a consuma lichide. Atunci cand alegi un tip de pahar, este util sa te gandesti la ce anume il vei folosi. Stilurile de pahare te vor indruma in directia corecta. Gandeste-te la situatiile in care le vei utiliza si ia in calcul si cine le va folosi.

Cand a aparut paharul

Oamenii au folosit vase pentru baut inca din timpuri indepartate – fie obiecte formate in mod natural pentru a bea cum ar fi scoicile, fie din forme lucrate manual din lemn sau din metal.

Dar astazi, cand cineva se gandeste la un vas de baut, se gandeste la un obiect din sticla – paharul.

Cele mai timpurii dovezi ale sticlei artificiale au fost gasite sub forma de margele, facute in Egipt si Mesopotamia in ultimul trimestru al mileniului al treilea si al mileniului Î.Hr. si istoricul arheologic indica faptul ca artizanii egipteni in timpul domniei regelui Thutmose al III-lea (1947 – 1945 Î.Hr.), probabil cel mai mare razboinic faraon al Egiptului, au dezvoltat tehnica de preparare a vaselor de batut sticla folosind metoda nucelului format.

Egiptenii au dezvoltat tehnica suflarii sticlei, iar cand romanii au cucerit Egiptul in 27 Î.H, sticla populara in Egipt a fost introdusa in Roma, dupa care s-a raspandit in intreaga Europa- pentru cei care si-au putut permite, deoarece sticla era foarte scumpa si putea fi achizitionata numai de catre clasele de elita.

Ulterior Venetia, a devenit atat de faimoasa pentru prelucrarea sticlei, incat, in 1291, toata productia de sticla venetiana a fost mutata pe insula venetiana Murano, oras care va arde din cauza numarului mare de turnatorii de sticla din oras.

Poate ca prima sugestie scrisa a existentei unui pahar folosit pentru a bea, asa cum este astazi cunoscut, in forma transparenta, apare in jurul anului 1570 cand se face referire la sticla prin termenul de “gheata Venetiana”. In “Cina cea de taina” a lui Leonardo Da Vinci (1495-1498), sticla transparenta apare descrisa proeminent, ceea ce indica faptul ca era utilizata aproape cu un secol mai devreme in Renasterea Italiei.

Intalnim, de asemenea, exemple de obiecte din sticla taiata si transparenta, in secolele al III- lea si al IV- lea, la Muzeul Metropolitam de Arta din New York.

De asemenea, Pliny cel Batran, scris in anii ‘60, discuta despre gustul contemporan al sticlei transparente si al sticlei asemanatoare unei pietre pretioase. In 1673, tehnica de adaugare a oxidului de plumb la productia de sticla a adus la obtinerea unei sticle grele, transparente si ideala pentru taiere.

Masina de presare a sticlei a fost inventata in 1825 in Statele Unite. Exista, companii specializate in pahare de cristal, de inalta calitate, ca arta decorativa: Baccarat, infiintat in 1764, prodcea pana in 1850 pahare de epoca pentru elita mondiala si Lalique, fondata in 1888, a inceput sa produca articole de lux in 1921. In timpul erei victoriene, in anii 1890, paharele, asa cum sunt cunoscute si astazi, au devenit foarte populare.

La sfarsitul anilor 1800, cand opulenta a fost la ordinea zilei, paharele de cristal sculptate impodobeau mesele marilor hostess din lume, pahare ce pot fi aspectuoase dar nu si potrivite pentru a fi folosite. In anii 1960,

Claus Riedel proiecteaza o colectie de pahare specifice vinului, transparente, netede, concepute special pentru a spori aprecierea gustului. Colectia a fost lansata oficial in 1973, iar paharele lui Riedel au fost inspiratia si standardul contemporanilor precum IKEA, Pottery Barn, care ofereau pahare similare, dar proiectate si fabricate la preturi accesibile.

Importanta paharului in viata omului modern

Tipul de pahar din care alegi sa iti bei vinul are un impact surprinzator asupra gustului pe care il va avea. De fapt, paharul potrivit ar putea fi cel mai important factor pentru a te bucura din plin de gust.

Un pahar bine conceput creeaza ceea ce este cunoscut ca un cos de fum, astfel incat, aroma vinului sa fie concentrata si sa urce spre nas. Deoarece mai mult de 90% din gust este un miros care pune in valoare buchetul din care a fost facut vinul.

Singura modalitate de a realiza acest lucru, este plasarea a doua pahare unul langa altul cu acelasi vin. Diferenta va fi imediat evidenta si odata ce incerci paharul potrivit, va fi dificil sa folsesti altceva nepotrivit.

Produse recomandate

Cele mai bune pahare sunt fabricare de compania Riedel, cu sediul in Germania. Acestia au creat un pahar diferit pentru aproape fiecare varietate de bautura.

Acest lucru pare aproape nebunesc pana in momentul in care il incerci si iti dai seama cat de bine functioneaza. Desigur, sa ai cate un pahar pentru fiecare tip de strugure nu este ideal, dar mai multe dintre paharele lor functioneaza la fel de bine pentru orice tip de vin.

Atunci cand bei sampanie sau orice alt vin spumant este absolut imperativ sa folosesti pahare in forma de flaut. Forma lunga si inalta permite bulelor sa circule in sus. Orice alta forma, cum ar fi cupa superficiala, va face ca vinul sa devina plat prematur.

Un pahar bun de cocktail sau de vin, va imbunatati solid experienta. Paharele nu se cumpara in functie de pret. Din pacate, multe restaurante nu sunt dispuse sa investeasca in pahare bune si nu este nimic mai frustrant decat sa cumperi un vin bun, dar care va fi servit intr-un pahar nepotrivit. Prin cumpararea inteligenta si selectiva, se poate evita aceasta capcana si acasa.

Tipuri de pahare

1) Dupa utilizare

  • Pahare pentru utilizare zilnica. Factorul principal este costul. Spargerea unui pahar nu va fi sfarsitul lumii. Vei gasi o sursa de a-l inlocui si gata. Si nu trebuie sa se potriveasca neaparat cu restul setului. Paharele de uz zilnic include pahare precum cele inalte sau scurte pe care le vei folosi pentru a turna un pahar cu lapte sau cu suc. Acestea vin intr-o varietate de modele si volume, precum cele in care poti turna o doza intreaga de suc sau chiar mai mult. Dimensiunea te poate insela in functie de diametrul sticlei.
  • Pahare cu picior. Asa cum sugereaza si numele, aceste pahare au o tulpina intre picior si vasul de sticla. Acestea se pot folosi in fiecare zi, daca de exemplu doresti sa servesti un pahar cu vin la cina sau le poti folosi doar la ocazii speciale. Aceste pahare se folosesc mai putin decat cele pentru utilizarea zilnica. Designul si materialele difera in functie de model.

  • Pahare pentru bar. Paharele pentru bar se aseamana cu cele cu picior, in sensul ca se folosesc cu un anumit scop, in functie de bautura. Acestea sunt adesea o parte integranta a experientei bautului. Paharele pot varia de la gama de piese formale, elegante la cele simple, casual. Exista, insa, o relatie intre bautura si paharul utilizat. In general, cu cat este mai mare cantitatea de alcool, cu atat este paharul mai mic. Dar, ca orice regula, exista si exceptii. Acelasi lucru este valabil si atunci cand vorbim despre tipurile de pahare.

2) Dupa material

Materialele folosite sunt un factor care determina pretul pe care il vei plati pentru pahare. Vei observa si un design. Toti acesti factori vor afecta experienta utilizatorului.

  • Pahare de sticla. In general, cel mai comun tip de pahar este cel pentru suc. Din cauza faptului ca este ieftin, acest tip de pahar nu poate face fata la diferentele de temperatura, pri urmare nu pot fi folosite in cuptorul cu microunde. Paharele de sticla au tendinta sa fie mai groase, deoarece sunt mai fragile decat alte tipuri. Acest lucru face sigura spalarea in masina de spalat vase. Acest material este excelent pentru paharele de zi cu zi. O alternativa este sticla borosilicata, care depaseste aspecte legate de durabilitate si rezistenta la caldura, factori ce le afecteaza.
  • Pahare de cristal. Cristalul are doua avantaje coplesitoare in fata sticlei. In primul rand paharele de cristal sunt mult mai rezistente, mai puternice, pentru ca au un continut de oxid de plumb. Procentul, totusi, variaza in functie de locul si momentul cand a fost facut. In al doilea rand, cristalul este mult mai frumos. Pur si simplu arata uimitor si face ca sticla sa nu arate prea bine, prin comparatie. Acest lucru se datoreaza adaosului de plumb, care este moale si maleabil. Ca dezavantaj, cristalul este costisitor si trebuie spalat manual.

  • Pahare din cristal fara plumb. O alternativa este cristalul fara plumb. In locul plumbului se adauga magneziu si zinc pentru a-i oferi putere si durata. Aceasta trasatura este importanta, pentru ca poti obtine pahare mai subtiri. Au durabilitatea unui pahar de cristal obisnuit, unele chiar fiind compatibile cu masina de spalat vase. Sunt o optiune excelenta daca vrei ceva decorativ.

Clasificarea paharelor in functie de bautura

1. Pahare de vin rosu

Sa caracterizezi un vin ca fiind rosu sau alb este doar varful icebergului atunci cand vine vorba sa alegi paharul perfect pentru a se potrivi cu vinul. Exista mai multe diferente intre cele doua tipuri principale. Un pahar de vin rosu este adesea mai mare si este potrivit pentru a savura si de a te bucura de acesta.

Adesea, este de dorit sa se decanteze vinul rosu pentru a permite mai mult schimb de oxigen. Paharul de vin rosu reflecta trasaturi similare cu o suprafata mai mare si deschidere in partea de sus. Este esential sa iti amintesti ca vinul este o bautura complexa, cu multe straturi de arome si alte trasaturi care vor afecta experienta. Designul paharului de vin il imbunatateste prin minimizarea altor factori.

Dar, datorita faptului ca vinurile rosii vin intr-o mare varietate, si paharele de vin rosu au mai multe stiluri. Le vei intalni pe cele special fabricate pentru Pinot Noir, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, impreuna cu o versiune standard cu scop general. Diferentele sunt regasite in cantitatile diferite de tanin, aciditate si alcool.

Trebuie sa experimentezi aromele pe deplin pentru a savura un pahar cu vin. Asta inseamna sa fii capabil sa il rotesti pentru a lua contact mai bine cu aerul si de a-l elibera de componentele volatile. Partea de jos a paharului de vin rosu este mai mare decat partea de sus, pentru a indruma toate mirosurile.

2. Pahare de vin alb

Paharele de vin alb difera in ceea ce priveste forma si dimensiunea lor, din motive similare cu cele de vin rosu. Acestea sunt mai mici decat cele de vin rosu, din cauza temperaturilor la care sunt supuse. Fiecare tip de vin are o anumita temperatura optima de servire. Vinul alb se serveste, de obicei, rece.

Acesta este mai delicat decat cel rosu, are arome ce sunt adesea subtile. Forma paharului reflecta aceste trasaturi. Vei intalni vinuri atat in stiluri usoare, cat si pline. Vinul alb are gust mai bun atunci cand este servit intr-un pahar mic.

3. Pahare de sampanie

Vei observa multe stiluri ale acestui tip de pahar. Acestea includ forme clasice coupe care seamana cu un mic castron cu o tulpina. Exista si forme de flaut, lung si inalt care indreapta usor bulele in sus. Unul dintre cele mai populare pahare de sampanie este cel tip lalea, care imbunatateste gustul.

4. Pahare de bere

Industria berii a cunoscut o schimbare extraordinara in ultimii ani. Atunci cand esti in cautarea paharului de bere, vei intalni stiluri si tipuri diferite. Piata, in ansamblul ei, nu s-a miscat foarte mult in ultimii ani, cu o crestere care se situeaza inttre 1 si 2 procente. Segmentul de bere artizanala este opusul, inregistrand rate anuale de peste 13%.

A existat o crestere a microberariilor si a pub-urilor, a fabricilor regionale de bere care provoaca o schimbare incredibila in industrie. Astfel au aparut o multime de stiluri si variatii. Pilsnerul nu mai este singurul pahar de care ai nevoie. Poti include si: halbe, paharul tip flaut, paharul tip lalea, cani, pocale si altele.

Designul fiecarui tip de pahar se potriveste cu un anumit tip de bere. Implica detalii de genul celor intalnite la paharele de vin, cum ar fi cantitatea de alcool. Multe tipuri de pahare depasesc cu mult volumul de sub 5% pe care il intalnesti in mod normal. Paharele mici reflecta exact acest fapt.

5. Pahare de Shot

Daca servesti mai multe feluri diferite de bauturi alcoolice tari, un set de pahare de shot vor fi potrivite pentru majoritatea. De-a lungul anilor, marimea paharului s-a schimbat.

6. Pahare de Whiskey

Alegerea corecta a paharului de Whiskey poate imbunatati intr-adevar bucuria consumatorului si exista cate un stil de pahar de whiskey pentru fiecare. Paharul de whiskey este scurt, larg si mai subtire spre fund. Se ingusteaza spre fund, deoarece whiskey-ul este o bautura care se serveste cu gheata, iar acest fapt faciliteaza servirea.

7. Pahare de Cocktail

Daca ai incercat vreodata sa cumperi pahare pentru barul de acasa, probabil ca te-ai confruntat cu marea diversitate de pahare pentru cocktail si probabil ca te-ai intrebat daca exista vreo diferenta majora intre acestea.

Vestea buna este ca achizitionarea celor mai bune pahare de cocktail nu trebuie sa fie atat de complicata sau de scumpa. Barmanii sustin ca este suficient sa folosesti doar cinci tipuri de pahare pentru a face majoritatea bauturilor.

Pahar de Martini. Un pahar de cocktail clasic, facut si mai popular de citatul faimos al lui James Bond ‘shaken not stirred’ (agitat, nu amestecat), paharul Martini este numit si un pahar de cocktail.

Pe langa servirea varietatilor de cocktailuri Martini clasice (de exemplu sec sau clasic), designul inclinat il face ideal pentru un cocktail puternic, cum ar fi un Cosmopolitan, un Manhattan sau Sidecar.

Un cocktail Martini clasic contine 3 masuri de gin si ½ masura de vermut, care pot fi amestecate in vasul special de amestecare cu gheata inainte de a fi turnat intr-un pahar de Martini si servit cu masline sau lamaie.

Pahar de Margarita. Conceput special pentru acest tip de cocktail pe baza de tequila, paharul de Margarita este putin mai mare decat cel de Martini. Este recunoscut dupa tulpina inalta si are cupa de la ingust pana la larg, este de asemenea acoperit cu lime si sare ceea ce face paharul ideal pentru decorarea cocktailurilor.

Un cocktail de Margarita contine 2 masuri de tequila, 1 masura de suc de lime si o masura de lichior Cointreau, care vor fi agitate cu gheata inainte de a fi turnate in paharul plin cu gheata zdrobita.

Pahar de Pina Colada. Acest pahar este perfect pentru a servi Pina Colada, deoarece este suficient de mare cat sa incapa crema de cocos si sucul de ananas. Paharul de Pina Colada are un picior mai inalt decat paharul Uragan, ceea ce este ideal pentru ca impiedica incalzirea bauturii de la mana cu care este tinut.

Un cocktail Pina Colada contine 2 masuri de rom alb, 2 masuri de suc de ananas si 2 masuri de crema de nuca de cocos, care sunt agitate si turnate in paharul de Pina Colada si asezonate cu ananas sau cirese.

Paharul Hurricane (Uragan). Numai dupa cocktailul din New Orleans de catre Pat O’ Brien, paharul Hurricane prezinta un picior scurt si cupa inalta, ceea ce il face sa semene cu o lampa uragan. Este utilizat pentru servirea bauturilor tropicale.

Un cocktail Uragan contine 2 masuri de rom, o masura de rom alb, o masura de suc de rodie, 2 masuri de suc de lime, o masura de suc de ananas si un strop de rom Angostura Bitter cu gheata, apoi se serveste cu lime sau pepene.

Paharul Tom Collins. Inalt si ingust, paharul de Tom Collins poate fi inlocuit cu un alt pahar inalt. Are destul spatiu pentru gheata; un pahar Collins este ideal pentru o varietate de cocktailuri lungi, printre care Mojito, Long Island Ice Tea, Sea Breeze si desigur, un cocktail Collins.

Un cocktail Tom Collins contine 2 masuri de gin, o masura de suc de lamaie si ½ masura de sirop simplu, care se toarna intr-un pahar umplut cu gheata, acoperit cu 4 masuri de apa minerala rece, apoi amestecat si garnisit cu o felie de lamaie si cirese.

Bibliografie:

https://nymag.com/strategist/2017/03/best-drinking-glasses-for-everyday-use.html

How to Choose the Best Wine Glasses

27 Types of Bar Glasses (Illustrated Chart)

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Soarecii si sobolanii sunt daunatori frecvent intalniti in randul oameni...

Citeste tot articolul
pestre

Tacamurile au o istorie bogata ce dateaza de secole. Prima aparitie a ta...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.