Casa si gradina

Cum alegi cel mai bun ibric de cafea?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 04.12.2019, actualizat la 04.12.2019, in Casa si gradina Cum alegi cel mai bun ibric de cafea?

Preparatul cafelei a cunoscut de-a lugul timpului mai multe procese, fiecare variind in functie de zona in care au ajuns boabele. In timp prepararea cefelei a devenit un obicei nelipsit din viata oamenilor.

In prezent, oamenii nu mai au atat de mult timp la dispozitie, in special dimineata, si prefera sa foloseasca aparate automate de preparare a cafelei. Insa fiertul la ibric ramane o practica raspandita mai ales in Orient, dar si in multe parti ale Occidentului.

Cafeaua preparata la ibric are o aroma si un gust mult mai puternic. Ibricul este usor de intretinut si curatat. Acesta poate constitui un cadou potrivit, mai ales avand in vedere ca se gaseste intr-o sumedenie de forme si modele, unele foarte deosebite ca aspect.

Pentru a alege un ibric de cafea bun trebuie sa tii cont de anumite aspecte precum: mod de utilizare, forma, material, etc.

Mod de utilizare

Ibricul a fost utilizat inca din anul 1555, cand la curtea sultanului Soliman Magnificul au patruns pentru prima data boabele de cafea. Bucatarul sultanului a prajit boabele la foc mocnit, le-a zdrobit, dupa care le-a pus la fiert pe carbuni incinsi.

Prepararea bauturii se face la foc mic, iar secretul este sa nu o lasi niciodata sa fiarba, ci sa o iei de pe foc chiar inainte ca acest lucru sa se intample. Acest proces se poate repeta chiar si de trei ori, pana cand se aduna spuma.

De asemenea, cele mai multe pareri despre cele mai bune ibrice sustin ca e indicat ca vasul cu cafea sa nu fie scapat din priviri din momentul in care cafeaua s-a lasat la fundul ibricului. Momentul in care spuma incepe sa se ridice la suprafata, este important deoarece riscul de a da peste si a face mizerie ori a incepe sa clocoteasca, pierzandu-si gustul, este mare. Intregul proces ar trebui sa dureze intre 5 si 10 minute, in functie de preferinte.

Forma

Ibricele au forme ergonomice, recipientul fiind mai lat la baza, acolo unde are loc fierberea boabelor, iar in sus are un aspect conic, care are rolul de a impiedica varsarea lichidului cu prea mult zat. De asemenea, ibricul de cafea are un maner lung, care sa fereasca utilizatorul de arsuri, iar intr-o parte este prevazut cu un mic canal sau buza de golire care sa ajute la turnarea in cesti.

Materialul

Ibricele sunt realizate in mare parte din cupru, insa modelele mai noi contin si materiale mai moderne, precum otelul inoxidabil. Ibricele din curpru, mai aspectuoase ofera o experienta autentica, deoarece se apropie foarte mult de vechile ibrice turcesti, iar deseori, prezinta diferite gravuri si inscriptii.

Manerul ibricelor de cafea este confectionat din cupru, alama, dar si lemn. Multe dintre modele sunt facute din diferite aliaje, insa este indicat sa contina si cupru, deoarece acesta se incalzeste cel mai repede, astfel ca si timpul de preparare e mai scurt.

Tipul

In functie de tip, ibricele de cafea se impart in manuale si electrice. Ibricele manuale sunt obiectele realizate din materiale precum cupru, otel inoxidabil, dar si variate aliaje, si au nevoie completa de supraveghere.

Modelele electrice seamana ca forma cu ibricele manuale, insa unele modele pot fi similare cu aparatele espressoare de facut cafea.
Itemii au plita incorporata, care poate fi inlaturata sau nu, si pot fi opriti sau porniti cu ajutorul unui buton, dispus pe maner. Acestia sunt confectionati din otel inoxidabil, dar pot avea si sticla in componenta sa, iar manerul poate fi si din plastic intarit.

Riscul de arsuri este mult mai mic, iar multe dintre aceste modele de ibrice electrice au filtru ce previne varsarea zatului sau vaporizator.

Marimea

Marimea ibricului de cafea este importanta intrucat dicteaza cantitatea de cafea care va fi facuta, precum si ce numar de persoane vor putea bea din ea. Taria bauturii depinde de cantitatea de apa si cafea. Insa, pentru a avea siguranta ca toate persoanele se vor bucura de ea, este bine sa tii cont ca un recipient mic poate produce pana la doua cafele, iar cantitatea de praf trebuie sa nu depaseasca 280 de grame.

Ibricele de dimensiuni medii nu necesita mai mult de 350 de grame pentru a servi trei, patru persoane, iar unul mare, pentru pana la cinci persoane, va necesita in jur de 400 grame.

Mentenanta

Ibricul de cafea se ingrijeste usor, in special in cazul celor confectionate din metale moderne, care sunt mai rezistente la uzura. Indiferent de model ai grija ca in momentul prepararii cafelei, aceasta sa nu dea in foc, deoarece metalul se va arde si el, putandu-se stramba sau topi.

De asemenea, evita sa introduci ibricul la masina de spalat si curata ibricul sub jetul de apa cu un burete care nu este prea abraziv. In plus, daca manerul este din lemn sau alama, nu lasa recipientul foarte mult sub apa, intrucat poate putrezi sau coroda.

Top 7 greseli pe care le faci cand prepari cafeaua la ibric

  • Doar cafeaua proaspata poate deveni cremoasa atunci cand e preparata la ibric, avand o aroma speciala si un gust fresh, usor dulceag, foarte putin amar astfel incat poate fi bauta fara zahar ai de persoanele care prefera in mod normal cafeaua dulce.
  • Cafeaua este tinuta intr-o punga din plastic sau intr-un recipient din metal. Cafeaua isi pastreaza proprietatile cand este tinuta in borcane din sticla, la temperatura camerei. In acest fel este ferita de umezeala si ramane proaspata mai mult timp.
  • Pentru o cafea la ibric gustoasa trebuie sa folosesti apa plata rece, apoi diluezi zaharul (daca vrei cafeaua mai dulce) si imediat adaogi doua-trei lingurite de cafea proaspat macinata. Abia dupa ce urmezi acesti pasi pui ibricul pe foc.
  • Amesteci bine bautura in ibric in timpul fierberii. Nu trebuie ca lingurita sa atinga fundul ibricului, bautura se alinta usor cu varful linguritei. Se amesteca incet doar deasupra, pentru a ajuta cafeaua sa se decanteze.
  • Ibricul se aseaza pe foc pana cand apa incepe sa fiarba. Daca a dat in foc, cafeaua nu mai este buna, poate fi aruncata. Focul se opreste atunci cand varful linguritei vibreaza usor. Acela e semnul ca e gata cafeaua.
  • Folosesti un ibric din inox sau tabla emailata. Doar ibricele din cupru dau gustul perfect cafelei.
  • Amesteci cafeaua la final. Bautura trebuie lasata cateva minute sa se aseze in ceasca, iar apoi trebuie savurata fara a mai fi agitata. In cafenelele cu traditie servirea cafelei la ibric se face fara lingurita tocmai din acest motiv.

Care este cea mai buna metoda de a face cafea acasa

Cafea la ibric, cafea instant sau cafea la filtru? In prezent exista multe optiuni, dar, indiferent de alegere trebuie sa cunosti cateva dintre secretele expertilor, ca sa fii sigur ca ai preparat cea mai buna cafea.

Cafeaua a devenit un obicei, o necesitate, dar si o placere, savurarea cafelei de dimineata aduce clipe de relaxare binemeritate, iar gustul dulce-amarui al bauturii ofera energia necesara pentru o zi intreaga.

Cafeaua poate fi preparata in mai multe feluri, in functie de preferinte si de timpul liber. Astfel, ai de ales intre cafea la filtru, la ibric sau la espressor, acestea fiind cele mai populare metode de a prepara cafeaua acasa.

  • Cafea la filtru

Cafeaua la filtru este cea mai populara metoda de preparare a cafelei si totodata cea mai simpla. Trebuie sa ai o cafetiera cu filtru de hartie sau metalic si cafea macinata special, cu o granulatie mare.

Vei gasi mentionat pe ambalaj granulatia cafelei care difera in functie de modul de preparare. Metoda de preparare este foarte rapida: se pune apa in rezervorul cafetierei, se porneste aparatul ca sa se incalzeasca apa, apoi se adauga cafeaua macinata. Filtrul va separa zatul de bautura, astfel incat in ceasca vei avea o cafea curata, limpede si aromata. Proportia ideala este de 60 de grame de cafea la 1 litru de apa.

Aparatul prepara singur cafeaua, nu trebuie supravegheat si nu este nevoie de interventia ta pe durata prepararii. In plus, se pot prepara mai multe portii de cafea in acelasi timp, acesta fiind un avantaj important, daca vrei sa faci repede cafea pentru prietenii veniti in vizita. O alta varianta este sa pregatesti cafea la filtru fara o cafetiera, adica pui filtrul de hartie intr-o cana obisnuita.

  • Cafea la ibric

Orice cafea poate fi preparata la un ibric obisnuit, daca alegi metoda clasica prin care obtii o bautura aromata, cu gust placut si o cantitate mare de cofeina. Cafeaua trebuie sa dea in clocot de mai multe ori. Daca alegi aceasta metoda, trebuie sa stai mereu langa ibric, altfel bautura va da in foc. Cafeaua pe care o cumperi trebuie sa aibă o granulatie foarte fina, ca de zahar pudra.

  • Cafea instant

Cafeaua instant este cea mai simpla metoda de a prepara cafeaua. Nu ai nevoie de vreun aparat special, nici macar de un ibric. Trebuie doar o ceasca, una sau doua lingurite de cafea instant, apoi torni apa fierbinte si amesteci.

Cafeaua se dizolva imediat in apa si se obtine o bautura concentrata, cu multa cofeina. Gustul insa va lasa de dorit si trebuie sa tii cont de acest aspect: cafeaua instant sau solubila nu va avea niciodata aroma bogata a unei cafele la ibric sau la filtru.

  • Cafea la espressor

Cafeaua la espressor este o alta metoda foarte populara de preparare. Trebuie sa investesti insa intr-un aparat bun si sa ai mereu in casa cafea proaspat prajita. Metoda de preparare este mai complexa iar daca stii secretele prepararii unui espresso, vei obtine in doar 30 de secunde o bautura tare, cu aroma deosebita.

Pune doar 50-60 ml de apa la 14 grame de cafea. Ideal este sa macini boabele pe loc, inainte de a face cafeaua. Gradul de macinare trebuie sa fie mai mare ca in cazul cafelei la ibric, dar nu la fel de mare ca in cazul celei la filtru, iar presiunea din espressor trebuie setata la aproximativ 9 bari.
Indiferent ce metoda de preparare nu uita ca esentiala este calitatea ei.

Alege cafea proaspat macinata si ai grija la gradul de macinare, care difera in functie de metoda de pregatire. Daca vei tine cont de aceste sfaturi, cu siguranta vei obtine si tu o cafea aromata si tare, ideala pentru diminetile in care cauti energie.

Cum alegi cel mai bun expressor de cafea

Gustul cafelei poate reda modul de preprare. Cafeaua poae avea arome usor diferite prin simplul fapt ca modul de extractie al aromei din cafeaua macinata este diferit. Espressorul pe care il vei folosi asadar, trebuie sa fie de cea mai buna calitate.

Produse recomandate

Cum alegi cel mai bun espressor automat de cafea

Tipuri de espressoare automate de cafea

  • Espressor semi-automat de cafea

Un espressor semi-automat permite scoaterea pompei aparatului, in timp ce unul super-automat nu ofera aceasta optiune.

In acest caz tu esti cel care trebuie sa torni boabele in rasnita sau cel care trebuie sa puna cafeaua macinata in pompa. De asemenea, este posibil, in cazul unor modele, sa fii tu cel care trebuie sa apesi un buton pentru a opri aparatul.

  • Espressor super-automat

Aceste aparate sunt cel mai usor de utilizat. Tot ce trebuie sa faci este sa apesi un buton, iar cafeaua va incepe sa se prepare.  Aceasta este o metoda simpla, rapida si convenabila de a obtine tipul de cafea preferat. Practic poti programa masina sa prepare cafeaua si tu sa faci altceva intre timp.

  • Espressor automat cu capsule

Acestea au devenit din ce in ce mai populare, mai ales in ultimii ani. Tot ce trebuie sa faci pentru a obtie cafea este sa inserezi o capsula in aparat care contine cafea pre-preparata sau cafea macinata.

Fiecare dintre aceste capsule trebuie cumparate individual. Designul lor simplu impreuna cu usurinta in folosire le-a adus in casele multora dintre cei care nu au mult timp liber pentru a-si prepara cafeaua preferata.

Componente extra

Rasnita

In mod normal, aparatele automate au incorporat propria rasnita. Daca vrei o cafea cu un gust intes, este avantajos sa cumperi un astfel de model, deoarece cafeaua proaspat macinata este cea mai buna.

Dispozitiv pentru spuma de lapte

Un aparat bun trebuie sa iti ofere posibilitatea de a obtine o cafea scurta sau lunga, dar si latte machiato sau cappuccino.

Unele aparate sunt dotate cu un dispozitiv pentru incalzirea si spumarea laptelui. Va trebui sa adaugi lapte rece intr-un recipient, iar lichidul va fi extras si va ajunge in ceasca de cafea atunci cand laptele este pregatit.

Ce functii are cel mai bun expressor de cafea

  • Cafea personalizata – majoritatea modelelor de espressor automat au optiunea de a prepara mai multe tipuri de cafea, avand parametrii presetati. Totusi, cele mai bune modele ofera posibilitatea de a seta noi parametrii, pentru a obtine o cafea personalizata.
  • Dispozitiv de scurgere ajustabil – ideal in cazul in care folosesti cesti de dimensiuni diferite.
  • Sistem anti-calcar
  • Tavita pentru incalzirea cestii

Putere si presiune

In obtinerea unui espresso de calitate presiunea este foarte importanta.
In cazul modelelor semi-automate va trebui folosita o pompa pentru a obtine cafeaua.

Puterea espressorului este un bun indiciu asupra rapiditatii cu care va functiona aparatul. Cu cat puterea este mai mare, cu atat aparatul va fi mai pregatit pentru a extrage cafeaua mai rapid. De asemenea, modelele cu putere mai mare sunt mai rezistente.

Optiuni de auto-curatare

Cel mai bun espressor trebuie sa fie dotat cu un sistem foarte bun de auto-curatare. La unele modele, va trebui sa cureti mereu dispozitivul pentru lapte.

Unele aparate se pot curata singure. Dispozitivul care extrage laptele, poate extrage si apa cu detergent special pentru aparatul de cafea. Lichidul care va curge va fi usor maroniu, semn ca aparatul a fost curatat.

Cele mai performante modele includ si un sistem de colectare al zatului de cafea, sau de colectare al capsulelor folosite.

Dimensiuni si capacitate

Capacitatea rezervoarelor este importanta atunci cand utilizarea aparatului va fi intensa, de exemplu, atunci cand va fi folosit la un birou. In acest caz, rezervorul pentru apa, cel pentru lapte si cel pentru cafea va trebui sa fie destul de spatios pentru a nu fi necesar sa realimentezi aparatul prea des. Astfel rezervorul pentru apa va trebui sa fie de cel putin 1 litru, iar cel pentru cafea de minim 250 g.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Soarecii si sobolanii sunt daunatori frecvent intalniti in randul oameni...

Citeste tot articolul
pestre

Tacamurile au o istorie bogata ce dateaza de secole. Prima aparitie a ta...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.