Pestre Blog

Cum alegi cel mai bun ceainic?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 13.11.2019, actualizat la 13.11.2019, in Pestre Blog Cum alegi cel mai bun ceainic?

Prepararea ceaiului are o istorie indelungata, iar pe parcurs au aparut si celebrele ceainice care au o istorie semnificativa pentru ritualul de preparare. Istoria ceainicelor si drumul parcurs pana in zilele noastre Este general acceptat faptul ca aparitia ceainicelor dateaza din anul 1500, ceainicele Yixing.

Date generale – Ceainice

Desi obiceiul de a bea ceai este stravechi ceainicele au aparut mult mai tarziu, ceaiul fiind preparat prin alte metode. Cea mai utilizata metoda consta in infuzarea ceaiului direct in cani sau in vase mari. Ceainicele au fost inspirate de vasele mari special create pentru vin cu manere si capace dar si de vasele chinezesti din ceramica.

O distinctie clara intre recipientele pentru vin si ceainice se face in anul 1690 cand British East India Company cere chinezilor ca ceainicele realizate pentru europeni sa fie prevazute cu o sita care sa nu permita scurgerea frunzelor de ceai in cana. Acesta este momentul in care incep sa se produca primele ceainice in Europa, cu modele variate.

Ulterior, deoarece primele variante de ceainice se spargeau foarte repede, la inceputul secolului al XVIII-lea East India Company a apelat din nou la artizanii chinezi pesntru producerea ceainicelor, insa, de aceasta data au inlocuit materialul fragil cu portelanul chinezesc. O data cu trecerea timpului chinezii au capatat mai multa indemanare la fabricarea ceainicelor dar si in decorarea lor. In acea perioada si japonezii cumparau ceainice de la artizanii chinezi.

Intre timp europenii au perfectionat tehnica producerii portelanului, astfel ca, in secolul XVIII – XIX, inovatorii acelor timpuri au reusit sa creeze ceainice mult mai rezistente. Dezavantajul ceainicelor produse in Europa era pretul ridicat care le facea accesibile decat clasei superioare, care la vremea respectiva constituia piata tinta.

In tari precum Anglia si Farnta, curentele in stil baroc si rococo au adus o influenta semnificativa asupra design-ului ceainicelor europene.

Cu timpul, cand ceaiul a devenit accesibil si clasei de mijloc s-au diversificat tipurile de ceainice, avand forme si decoratiuni in functie de moda. In acest fel designul a capatat o valoare mult mai mare decat utilitatea ceainicului in sine, devenind mult mai bune pentru a fi expuse si admirate decat utilizate pentru prepararea ceaiului.

O poveste mai putin cunoscuta despre ceainice cu cescute

In anul 1800 au aparut primele modele de ceainice cu cesti. Setul era format dintr-un suport in care se punea o lumanare sau un recipient cu ulei si fitil.
Ceainicul avea exact dimensiunea unei cantitati suficiente de ceai pentru o portie servita chiar inainte de culcare. Astazi sunt cunoscute sub denumirea de ,,Tea for One”. Rusii si turcii le confectionau din metal iar britanicii din ceramica.

In secolul XIX decorarea ceainicelor era inspirata din motivele florale prezente pe piesele vestimentare specific vremurilor. In prezent, seturile ,,Tea for One” sunt compuse dintr-un ceainic, ceasca, farfurie, capac si uneori un infuzor iar capacitatea lor variaza de la 200 la 600 ml.

Iubitorii de ceai pot sa aleaga dintr-o diversitate de modele de ceainice, de la cele pentru o singura persoana pana la cele formate din seturi pentru doua sau mai multe persoane.

Ceainicele indiferent ca sunt fabricate din lut, portelan, sticla, fonta sau alte materiale, simple sau decorate, reprezinta o invitatie la relaxare si liniste.

ceainic

Despre ceainice si ceremonia ceaiului in Japonia

In Japonia ritualul de servire a ceaiului a fost influentat in mare parte de budismul Zen iar servirea se facea in cerc inchis. La baza ceremoniei ceaiului era un intreg ritual la inceput cu rol de medicament datorita proprietatilor curative pe care le avea.

Ceaiul era baut in timpul meditatiilor, ca un pansament pentru trup si suflet. In Japonia, ceremonia ceaiului era mai mult un proces de autocunoastere unde chiar si cel mai mic amanunt avea o semnificatie deosebita.

Ceremonia de servire a ceaiului era atent planificata iar invitatii erau si ei selectionati in mod deosebit, astfel incat, sa nu compromita cu nimic ritualul de servire a ceaiului.

Celebrul ceai de la ora 5 si o scurta istorie a ceaiului in Marea Britanie
Britanicii sunt recunoscuti pentru ceaiul savurat in fiecare zi la ora 5. Aceasta traditie a fost adusa in societatea britanica de catre ducesa Anne de Bedford, ulterior raspandindu-se in randul tuturor cetatenilor britanici. Se spune ca aceasta traditie a aparut ca o gustare intre mese.

Servirea ceaiului la ora 5 are caracter aristocratic si, se poate vorbi despre eticheta ceaiului. Ora cea mai potrivita pentru servirea ceaiului este ora 16 dar aceasta se poate servi la orice ora de la 14 pana la ora 17.

Produse recomandate

Prepararea ceaiului este simpla si presupune fierberea unei cantitati de apa in ceainice de portelan in care se introduc pliculetele sau frunzele de ceai. Alaturi, pe o tava se servesc zaharul sub forma de cuburi, miere, lamaie, lapte sau crema de lapte.

Reguli de eticheta pentru pliculetele de ceai

  • pliculetul de ceai nu trebuie pus niciodata in ceasca
  • daca totusi pliculetul se va servi direct in ceascuta acesta trebuie lasat la infuzat cateva minute
  • de asemenea, daca pliculetul este in ceasca acesta nu se stoarce intre degete si nu se pune pe un servetel ci pe o farfurioara

Pentru servirea ceaiului, gazda trebuie sa asigure toate accesoriile necesare incepand de la ceainice pana la farfurioare si ustensile pentru a adauga in ceai tot ceea ce isi doreste fiecare.

Cum alegi ceainicul potrivit

Indiferent de sezon, o ceasca de infuzie aromata poate face diferenta dintre o zi mai putin fasta si una perfecta. Asadar, ceainicul pe care il folosesti constituie o ustentila importanta in bucatarie, care determina calitatea infuziei obtinute.

ceainic metal

Pentru a alege ceainicul potrivit, iata de ce trebuie sa tii cont:

Tipul

Pe piata se gasesc ceainice pentru infuzie sau cele pentru incalzire si infuzare. Pentru incalzirea si prepararea ceaiului in acelasi recipient alege un ceainic clasic, din material termorezistent, care chiar si in contact cu flacara de gaz nu risca sa se deterioreze.

In cazul in care se doreste prepararea doar a infuziei in ceainic, turnand apa prealabil incalzita, alege un model cu infuzor. De regula, poti turna apa clocotita in recipientul respectiv, insa nu o poti aduce la fierbere tot acolo.

Compatibilitatea este o caracteristica importanta care determina pe ce tip de plita poti utiliza ceainicul: cu gaz, electrica sau electrica prin inductie.

Daca inca mai folosesti un aragaz conventional, alimentat la reteaua de distributie a gazului, e clar ca iti trebuie un ceainic clasic, robust si rezistent. In acest caz alege un material care sa imbine un timp scazut de incalzire cu o durabilitate optima.

Pentru utilizatorii care apeleaza la plita electrica simpla, poate fi realizata aceeasi alegere insa cu accent pe conductibilitatea materialului, ca resourile electrice simple sunt cele care se incalzesc cel mai lent.

Pentru plitele cu inductie electromagnetica se alege un ceainic electric, compatibil cu un sistem electric cu inductie, adica are baza si peretii realizati in asa fel incat acestia se incalzesc si transmit energia calorica lichidului din interior.

Capacitatea ceainicului reprezinta cantitatea de infuzie preparabila la o utilizare si poate fi mica, moderata sau ridicata. Pentru birou poti alege un ceainic cu infuzor cu portabilitate extinsa, dimensiuni mici si o capacitate mica, adecvata pentru prepararea unei singure cesti de ceai odata.

Volumul maxim ce poate fi adapostit in aceste ceainice variaza intre 250 si 400 ml. Pentru familii numeroase se recomanda ceainice de 2L, pentru prepararea unei cantitati mai mari de ceai.

Materialul

Materialul ceainicului poate fi de mai multe feluri: sticla, plastic, metal (inox, fonta), portelan, ceramica, argint sau chiar placat cu argint. Pentru infuzare fara fierbere se utilizeaza ceinice din sticla, plasticul, portelanul, ceramica si orice alta piesa obtinuta din derivate de argila, pentru ca, fie materialul este prea pretios, fie nu poate rezista in contact direct cu sursa de caldura.

Din categoria ceainicelor metalice, sunt utilizate cu predilectie cele facute din inox si fonta, care pot fi utilizate la incalzirea si fierberea apei. Pentru plitele cu inductie se utilizeaza ceainice din fonta, deoarece este un metal care inmagazineaza caldura si se raceste mult mai greu. Inoxul este apreciat pentru rezistenta in timp si pentru aspectul impecabil.

Designul

Designul ceainicelor poate fi interpretat din perspectiva utilitara si estetica. Pentru accent pe utilitate, se alege un ceainic cu sita, ceainice cu cana, seturi care ofera nu numai ceainicul, ci si recipientele care se folosesc pentru a servi infuzia.

Ca forma externa, ai de ales intre nenumarate modele: ceainic turcesc, japonez, cu design european sau chinezesc. Diferenta poate fi doar o problema de gust estetic, dar si una practica, pentru ca anumite tipuri de ceai se infuzeaza mai bine in materiale specifice. Spre exemplu, ceainicele din sticla se vor intrebuinta la infuzarea oricarui tip de ceai, fara sa pastreze aroma infuziei realizate precedent si fara sa o transmita preparatelor obtinute ulterior.

Ceainicele chinezesti Yixing au proprietatea de a deveni mai bune pe masura ce sunt folosite, datorita texturii specifice, a argilei din care sunt modelate. Cele japoneze, dupa modelul Tetsubin realizate din fonta, ideale pentru plita cu infuzie. Modelele englezesti au forma speciala care creeaza formarea unui vartej de frunze de ceai prin amestecare, infuzia capatand astfel un gust mai intens.

Mentenanta

Ingrijirea ceainicului include rezistenta si posibilitatile de igienizare usoara. La capitolul rezistenta, ceainicul trebuie sa fie rezistent cand il plasezi in: masina de spalat vase, frigider, cuptorul cu microunde sau chiar in cuptorul conventional de la aragaz.

Obiectele metalice nu pot fi utilizate la microunde, iar cele din sticla sau plastic nu se comporta cum trebuie la temperaturi foarte mari. Aproape toate exemplele de ceainice se pot pastra in frigider, mai ales cele din care infuzia se va consuma rece, pe timp de vara.

ceainic

Ca masuri suplimentare de siguranta la supraincalzire sau accidente, se gasesc pe piata destule ceainice cu fluier, care incep sa suiere in momentul in care au atins punctul de fierbere, avertizandu-te ca trebuie sa iei recipientul de pe foc.

De ce sa alegi un ceainic din fonta

Ceainicele din fonta sunt elemente importante in ceremonia japoneza a ceaiului si un accesoriu valorificat pentru eleganta si durabilitate.
Fonta este un aliaj de fier si carbon, ce confera rezistenta vasului si pastreaza eficient caldura, fiind o alegere inspirata pentru iubitorii de ceai care vor sa-si prepare bautura preferata in conditii cat mai bune.

Istoria ceainicelor de fonta

Ceainicele de fonta au inceput sa fie utilizate in Japonia, in secolele XVII-XVIII, dupa popularizarea ceaiului verde Sencha. Acesta era format din frunze intregi, spre deosebite de Matcha, folosit sub forma de pudra. De-a lungul timpului, Sencha s-a transformat intr-un ritual informal de savurare a ceaiului alaturi de familie si prieteni, care necesita ustensile corespunzatoare.

Deoarece pregatirea ceaiului necesita vase si instrumente chinezesti scumpe, a aparut ceainicul din fonta, numit si Tetsubin. Astfel, ceainicul a devenit un vas casnic comun, utilizat la fierberea apei, pregatirea ceaiului si chiar la incalzirea locuintei. Design-ul ceainicelor de fonta a evoluat in secolul al XIX-lea, de la simplu la foarte elaborat, pretul crescand proportional cu gradul de complexitate al decoratiunilor.

De ce sa alegi un ceainic din fonta?

  • Fierul pastreaza temperatura apei uniforma, iar aroma frunzelor de ceai se extrage mai bine.
  • Ingrijit corespunzator, ceainicul de fonta poate rezista si cateva decenii.
  • Retine caldura mai eficient decat ceainicele de lut sau ceramica.
  • Ofera siguranta, deoarece nu contine elementele chimice cu potential toxic.
  • Datorita aspectului estetic, poate fi folosit si ca element de decor.
  • Contribuie la absorbtia de fier in organism (doar ceainicele care nu sunt emailate in interior).

Cum se pastreaza si curata un ceainic de fonta

  • Ceainicul se spala doar cu apa calda, fara detergent sau bureti aspri. Se clateste bine, apoi, cu o carpa curata si uscata, se sterge interiorul si exteriorul vasului cat este cald.
  • Ceainicul nu se pune la cuptorul cu microunde sau la masina de spalat vase.
  • Se evita prepararea ceaiului de fructe in el, pentru a nu eroda captuseala de email. Acest tip de ceainic se foloseste pentru ceaiurile albe, negre, verzi sau rooibos.
  • Ceainicul nu se lasa umplut cu apa sau ceai pentru perioade lungi de timp.
  • Nu se folosesc ustensile de bucatarie care ar putea sa deterioreze interiorul ceainicului.
  • Ceainicele de fonta care nu sunt emailate pot fi folosite la foc mic deschis, insa trebuie umplute cu apa inainte, in caz contrar riscand sa se crape. Dupa ce apa fierbe, se opreste focul si se asteapta un minut, pentru ca ceainicul sa aiba timp sa se incalzeasca in totalitate.

Cel mai bun ceainic electric

Astfel, capacitatea unui ceainic poate varia – de la 200 – 300 ml, in cazul unui aparat cu capacitate mica, pana la un volum mediu de 400 – 800 ml, atunci cand isi doresc sa aiba 2-3 cani de ceai gata preparat pentru mai tarziu.

Materialul ceainicului electric in care se prepara infuzia trebuie sa fie rezistent la temperaturi inalte si, ideal, la socuri mecanice. Recipientul este realizat de regula din sticla termorezistenta sau din policarbonat, rasina sintetica cu bune proprietati de termoizolare.

Partea inferioara a aparatului, unde se gasesc componentele electrice, panoul de control si, in unele cazuri, afisajul, pot fi realizate din inox sau dintr-un plastic mai rezistent.

Este indicat ca piesa de infuzare sa fie detasabila si usor de curatat, atat manual, cat si in masina de spalat vase.

Cel mai celebru ceainic din lume

Cel mai celebru ceainic este alb, simplu, reprezinta primul obiect realist utilizat ca model in grafica pe calculator. In 1974, Martin Newell, cercetator in domeniul graficii computerizate la Universitatea Utah din Statele Unite ale Americii, cauta un obiect pe care sa-l modeleze tridimensional pe calculator, cu forme destul de complexe, dar nu foarte greu de reprodus.

Se pare ca sotia lui Martin Newell a venit cu ideea ca acesta sa foloseasca drept model ceainicul lor Melitta, cu suprafete curbe, potrivite pentru a fi reprezentate in 3D. Newell a creat un prototip matematic manual al ceainicului, calculand coordonatele si folosind hartie milimetrica.

Cel mai celebru ceainic din lume

Ceainicul Newell sau ceainicul Utah a ajuns o referinta geometrica de baza pentru configurarea unor elemente grafice, jucand un rol important in aparitia studiourilor de animatie Pixar si in dezvoltarea tehnologiilor companiei. Ceainicul si-a facut aparitia inclusiv in animatii celebre, ca „Toy Story”, „Monsters, Inc.” si chiar “The Simpsons”.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Preparatul cafelei a cunoscut de-a lugul timpului mai multe procese, fie...

Citeste tot articolul
pestre

Bucatar profesionist sau amator? Stim cu totii ca pentru a gati este nev...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.