Casa si gradina

Cum alegi cel mai bun cazan termic?

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 12.02.2020, actualizat la 12.02.2020, in Casa si gradina Cum alegi cel mai bun cazan termic?

Cazanele pe lemne reprezinta o sursa de incalzire a locuintei si a apei menajere populara in randul utilizatorilor din zona rurala, care nu au posibilitatea de a se bransa la gaz. Astfel ca, aceste cazane termice asigura un randament crescut si costuri lunare de intretinere reduse. 

Cazanele termice pe baza de combustibil solid sunt concepute pentru a incalzi diverse cladiri/ camere unde este instalat un sistem de incalzire cu calorifere, incalzire de apa menajera, sau incalzire prin pardoseala, sau toate acestea impreuna. Cazanul poate functiona cu tiraj natural sau fortat, in sistem inchis sau deschis.

DESCRIEREA STRUCTURII CAZANULUI

Cazanul pe combustibil solid este format din 2 cilindri, unde in partea din fata a cazanului se afla regulatorul bitermic de tiraj. Cazanul are usi pentru incarcarea combustibilului pentru scoaterea cenusii si pentru evacuarea fumului. Acesta este prevazut cu racorduri pentru alimentarea cu apa, termometru si pentru supapa de siguranta pentru presiune.

Compartimentul de preincalzire a aerului pentru imbunatatirea calitatii combustiei si a transmisiei de caldura este montat in partea superioara a compartimentului de ardere.

Cazanul termic este destinat pentru lemne, brichete din rumegus, aschii de lemn si carbune; are o tija de comutare si este dotata cu un gratar pentru focar si un ventilator. Cazanul termic “BIO” este destinat pentru lemn de foc, peleti si brichete din rumegus sau aschii de lemn. Acesta este dotat cu un gratar pentru focar si un ventilator. In partea superioara se află o deschidere pentru injectia de aer si clapeta de aer.

Partile componente ale unui cazan termic

VENTILATOR

Ventilatorul se recomanda in cazul utilizarii peletilor, brichetelor, lemnului de foc ud sau alte reziduri lemnoase, carbune sau turba.

DISTRIBUITOR DE AER CU STABILIZATOR PENTRU CAMERA DE ARDERE

Stabilizatorul pentru camera de ardere este montat in partea de jos a telescopului de alimentare cu aer si este integrat la noile cazane. Dupa montarea stabilizatorului se poate monta si distribuitorul de aer.

GRATARUL FOCARULUI

Gratarul focarului se foloseste atunci cand se ard peleti, carbune, turba si brichete de rumegus. Acesta se fixeaza de carligele din partea de jos a cazanului.

DEFLECTOARE

Deflectoarele sunt concepute pentru a creste eficienta cazanului termic. Montarea deflectoarelor se face prin usa de sus, pentru incarcarea combustibilului pe marginea de jos a rezervorului de preincalzire a aerului din interior.

RACORD DE EVACUARE

Racordul de evacuare se foloseste in cazul unui tiraj excesiv pentru a limita tirajul cosului cazanului. Inelul de evacuare este montat pe deschiderea folosita pentru eliminarea fumului din cazan. Orificiul de evacuare trebuie deschis pentru a reduce tirajul si vibratiile excesive. Pentru a creste tirajul – se foloseste inelul de evacuare prin inchiderea orificiului.

SUPAPA DE SIGURANTA

Supapa este conceputa sa protejeze cazanul cu combustibil solid impotriva supraincalzirii. Supapa se deschide atunci cand presiunea apei in centrala este mai mare de 1,5 bari, apoi apa fierbinte este eliberata in canalizare. Supapa trebuie montata pe partea superioara a boilerului in apropierea evacuarii.

Criterii de selectie a cazanului termic

Tipologia

Cazanele pe lemne se impart in functie de tehnologia incorporata si de randamentul oferit in doua mari categorii: modele standard si cu gazeificare.

Modelele standard de cazane termice se adreseaza persoanelor care, desi nu dispun de un buget urias, doresc totusi sa-si echipeze locuinta cu un sistem de incalzire modern. Folosirea unui produs cu ardere clasica prezinta costuri de achizitie destul de mici si ofera un randament maxim de 70% si poate fi alimentat cu orice tip de lemn, fie uscat, fie verde.

Insa, pentru a obtine performantele dorite, acest cazan necesita incarcari dese si trebuie curatat in fiecare zi. Modelele de cazane cu gazeificare desi au un pret mult mai ridicat, au un randament aproximativ de 80 – 90%.

Acestea se remarca printr-un coeficient de ardere ideal, utilizand mai putin combustibil decat un model standard si emitand un procent redus de noxe, aspect care implica, de altfel, si o curatare mai usoara a produsului.

Atentie, insa acest tip de cazan va functiona in parametrii optimi doar daca este alimentat cu lemn uscat (umiditatea acestuia trebuie sa fie sub 15 %).

Puterea

Puterea cazanului termic se raporteaza la suprafata care urmeaza sa fie incalzita pentru ca oricine isi doreste sa se bucure de un confort termic optim.

Astfel, inainte de a alege tipul de cazan termic, afla care este necesarul de caldura al locuintei, in functie de volumul incaperilor si sistemul de izolatie al acestora.

Rezultatul se inmulteste cu 50, caci necesarul de caldura pe mc este de 50 W, numarul final reprezentand puterea pe care este recomandat sa o aiba echipamentul.

Spre exemplu, pentru o casa de 120 mp, ale carei incaperi sunt inalte de 3 m, calculul ar trebui sa fie in felul urmator: 120 x 3 x 50 = 18000 (18 kW). Totusi, sfatul nostru este ca, in acest caz, sa optezi pentru un cazan ceva mai puternic, si anume unul de 20 kW, ca sa eviti astfel sa il folosesti la intensitate maxima, lucru care poate duce la uzarea rapida si prematura a acestuia.

Materialul

Materialul din care este fabricat aparatul reprezinta, pe langa primele doua criterii de selectie mentionate, un aspect demn de luat in considerare, intrucat de acesta depinde termoconductibilitatea unui produs si durata de viata a acestuia.

Astfel, materialul influenteaza in mod direct rapiditatea de incalzire a echipamentului, lucru care conteaza mai ales iarna, cand te intorci de la serviciu sau din vacanta si vrei sa scapi in cel mai scurt timp posibil de frigul din oase.

Din acest punct de vedere, exista doua variante principale in comert, confectionate din fonta sau otel.

Cazanele termice din fonta au o constructie robusta si rezistenta sporita la coroziune, fapt care se traduce printr-o durata de exploatare extinsa. Totodata, prezinta un randament termic superior, ceea ce inseamna ca sunt foarte eficiente cand vine vorba de a produce si de a mentine caldura. De pilda, acestea pastreaza mai bine temperatura pe timp de noapte, nefiind nevoie sa le incarci cu combustibil foarte des.

Cazanele termice din otel se incalzesc intr-un interval scurt de timp, prin urmare se potrivesc persoanelor care stiu ca stau foarte putin acasa si vor sa se bucure de un confort termic optim rapid. Acestea au un corp solid si o durabilitate crescuta, fiind lesne de recunoscut datorita stratului special cu care sunt imbracate si al carui rol este acela de a te feri de eventualele arsuri.

Dimensiunile camerei de ardere

Pentru un efort fizic cat mai mic, se impune o atentie deosebita si acestui parametru de selectie, deoarece interiorul camerei de ardere este incarcat cu combustibil solid si apoi transformat in energie termica.

De cele mai multe ori, dimensiunile sunt specificate de catre producator in descrierea fiecarui model, astfel ca, tot ce-ti mai ramane tie de facut este sa le verifici, ca sa te poti orienta lesne catre un aparat incapator, daca bugetul iti permite, deoarece e de la sine inteles ca un cazan de acet tip contribuie implicit la reducerea cantitatii de lemn de care vei avea nevoie pe termen lung.

Cu alte cuvinte, cu cat mai generoasa este camera de ardere, cu atat mai mari pot fi bucatile lemnoase, iar incarcarile mai rare, ceea ce inseamna ca te vei bucura de un confort sporit la utilizare si o economie serioasa de combustibil.

Functionalitatea si fiabilitatea

Functionalitatea si fiabilitatea fac o distinctie clara intre cazanele monocontur si cele combinate, denumite si bicontur. Cazanele monocontur sunt destinate doar incalzirii locuintei, acestea putand fi atasate oricand unui boiler suplimentar pentru a oferi necesarul de apa menajera fierbinte.

Cazanele bicontur se bucura de o utilitate mai mare, caci sunt capabile sa indeplineasca ambele sarcini cu succes. Cu alte cuvinte, acest tip de cazan bicontur asigura atat confortul termic al locuintei, cat si apa calda de care ai nevoie fie la dus, fie la bucatarie.

Montarea unui cazan termic

Cazanele pe combustibil solid se monteaza in locatii care corespund cerintelor legislative pentru camerele cu cazane termice. Acestea trebuie sa aiba cel putin 215 cm inaltime, podea de beton (cel putin in locul în care va fi montat cazanul). Locatiile trebuie sa fie impermeabile si separate de camerele de locuit incalzite, trebuie sa aiba o priza de alimentare cu aer din exterior si o fereastra sau o deschidere pe peretele exterior astfel incat aerul din afara sa intre in camera cazanului.

Cu ajutorul unei oglinzi, se examineaza depunerile din interiorul canalului pentru evacuare prin deschiderea acestuia. Canalul pentru evacuarea fumului trebuie sa fie curat.

Nu trebuie sa existe depuneri ramase, cuiburi de pasari sau deschideri neacoperite. Se verifica racordul pentru evacuarea gazelor spre cos pentru a nu avea deschideri sau sparturi pe exterior, prin care sa poata intra aer fals care sa raceasca canalul si sa ii reduca tirajul. Sparturile, deschiderile si locul in care cazanul este conectat la cos trebuie etansate cu silicon special care sa reziste unei temperaturi ridicate.

Cazanul este pus drept, direct pe o suprafata de beton. Unele componente se pot deforma pe parcursul transportului, astfel dupa montare si dupa ce toate usile au fost inchise si deschiderile destinate curatarii evacuarii, se verifica functionalitatea clapetei de aer, daca se imbina perfect cu suprafata de admisie a aerului. Se verifica, de asemenea, etanseitatea usii cu ajutorul unei flacari de lumanare sau chibrit.

Curatarea si intretinerea cazanului termic

Cand sunt arse lemne, cenusa acestora trebuie indepartata de doua ori pe luna din cazan. Cand sunt arsi carbuni, cenusa trebuie inlaturata inainte de fiecare ardere.

Este normal sa se acumuleze reziduri de gudron pe peretii cazanului, stratul de gudron creste atunci cand tirajul de evacuare nu este cel normal; atunci cand aerul intra prin partea de jos sau prin usa de jos destinate indepartarii cenusii atunci cand pe durata arderii se adauga combustibil in mod constant si distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere este ridicat; atunci cand debitul de apa calda este prea mare.

Cand tirajul scade, trebuie verificate si curatate deschiderile dintre compartimentul de incalzire al aerului si peretii interiori ai cazanului. Acestea se pot curata cu ajutorul unei perii flexibile prin deschiderea interioara pentru degajarea fumului de deasupra usilor focarului.

Este mai convenabil sa se curete prin orificiu pentru degajarea fumului (dupa dezasamblarea conexiunii (racord cazan cos de fum) sau printr-o deschidere speciala executata in conexiune. Cazanul pe combustibil solid nu se va imbacsi daca sistemul de incalzire este corect montat; cosul este in stare buna si este folosit conform recomandarilor din manual.

Distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere poate aduna cenusa atunci cand este coborat, de aceea trebuie verificat si curatat. Cablul mecanismului de ridicare trebuie gresat astfel incat sa nu se uzeze, iar distribuitorul va fi ridicat mai usor. Recomandam gresarea usii prin inchiderea ambelor carlige.

Uneori trebuie sa se verifice daca inchiderea usilor si locul dintre podelele de ciment si centrala se afla in stare buna. Înlaturati problemele inchiderii folosind materialele rezistente la caldura mentionate mai sus. Pentru ca usile sa fie inchise ermetic, materialele de etansare trebuie inlocuite atunci cand sunt uzate. Se recomanda ungerea garniturilor de etansare o data pe luna cu vaselina grafitata.

De ce sa alegi un cazan cu fucntionare pe peleti

Combustibilul solid este cea mai utilizata resursa pentru incălzire folosita de-a lungul timpului, iar pentru multe zone din Romania ramane in continuare resursa cea mai usor accesibila. Asadar, e usor de inteles de ce echipamentele de incalzire care functioneaza pe baza de combustibil solid sunt inca folosite de catre un numar mare de persoane.

Pentru a eficientiza cat mai mult aceste cazane, au fost create cele cu ardere pe peleti, printre cele mai performante echipamente disponibile astazi pe piata. Majoritatea modelelor pe peleti sunt mai scumpe decat cazanele cu ardere pe lemn sau carbune, dar avantajul acestora este ca necesita mai putine resurse pentru a oferi acelasi nivel de confort, au autonomie mai mare si sunt mult mai usor de intretinut, costul suplimentar al acestora amortizandu-se repede pe baza acestor beneficii.

1. Nu ai acces la gaz

Combustibilul solid reprezinta cea mai buna alternativa pentru multi locuitori ai Romaniei, care traiesc in zone unde infrastructura retelei de gaz nu le permite sa se racordeze la aceasta resursa.

Cazanele cu functionare pe peleti sunt recomandate pentru cei care locuiesc la casa si au la dispozitie o incapere unde poate fi instalat echipamentul. Acest spatiu poarta, de regula, numele de „camera tehnica” si in functie de sistemul de incalzire ales, necesita acces la o sursa de ventilatie sau curent electric.

2. Peletii sunt ecologici

Peletii sunt compusi in totalitate din materiale biologice sunt biodegradabili, reprezintand o resursa extrem de prietenoasa cu mediul inconjurator. Materialul este compus in principal din rumegus si deseuri lemnoase reciclate si deshidratate, care apoi sunt comprimate in granulele mici care poate ajunge la o densitate dubla in comparatie cu lemnul.

Fiind atat de compacti si uscati, peletii se ard complet, lasand in urma o cenusa fina, usor de curatat si nu produc emisii de gaze cu efect de sera. Asta pentru ca nivelul de CO2 eliminat prin arderea peletilor este comparabil cu nivelul asimilat de vegetatia din jurul casei.

3. Au randament de ardere mare

Peletii au un nivel de umiditate redus, care ajuta, la o ardere eficienta si uniforma, ideala pentru un sistem de ardere automatizat. Mai mult, umiditatea scazuta contribuie la un nivel de confort ridicat prin arderea peletilor la temperaturi mari, astfel imbunatatind eficienta echipamentului de incalzire.

4. Calitatea peletilor este sigura

Productia si distributia peletilor este standardizata in Uniunea Europeana prin certificarea EnPlus care asigura calitatea de la producator pana la locul de consum final. Pentru toti producatorii certificati din Romania.

5. Confort prelungit

Datorita structurii peletilor si a gradului scazut de umiditate, arderea acestora produce o combustie eficienta si uniforma, ridicand nivelul de confort in casa. Mai mult decat atat, peletii nu trebuie taiati sau impartiți manual in vreun fel, necesitand foarte putin efort fizic pentru a-i gestiona. Acestia sunt deja pregatiti pentru ardere si nici nu au nevoie de un spatiu generos pentru depozitare, fiind compacti.

6. Costuri mai mici

Un cazan cu functionare pe peleti, indiferent daca este unul achizitionat de-a gata din magazin sau o completare cu un kit arzator, are de obicei un pret mai mare in comparatie cu unul traditional care functioneaza pe lemne sau carbune ce are costuri mai mici.

Totusi, pe termen lung, investitia se amortizeaza datorita costului scazut de achizitie, manipulare si depozitare a peletilor. Acestia se pot cumpara in pachete de 10, 15, 20, 50 sau 100 kilograme din magazinele de bricolaj, dar se pot si comanda in cantitati mai mari direct de la furnizori sau distribuitori si pot fi adusi chiar in fata casei. Pentru a putea fi sigur de calitatea peletilor insa, nu uita să tii cont de furnizorii certificati EnPlus!

7. Curatare usoara

Datorita faptului ca peletii ard total si uniform, acestia lasa in urma o cenusa fina care este usor de indepartat. Mai mult, toate cazanele moderne vin cu accesorii de curatare si instructiuni clare despre cum trebuie facut acest proces, facilitand intretinerea cazanului.

Bibliografie: 

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Iubitorii de animale inteleg comportamentul si nevoile animalelor de com...

Citeste tot articolul
pestre

Cantarul este un instrument pentru determinarea masei corpurilor. Acesta...

Citeste tot articolul
pestre

Oala sub presiune ofera siguranta in desfasurarea mai rapida a procesulu...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.