Masini si unelte

Cum alegi cel mai bun butoi de vin?

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 04.10.2019, actualizat la 31.10.2019, in Masini si unelte Cum alegi cel mai bun butoi de vin?

In Romania exista numerosi proprietari de plantatii de vita de vie care produc anual vin, in cele mai multe cazuri pentru consum propriu. Si evident cele mai utilizate recipiente, atunci cand vine vorba despre vin, sunt butoaiele.

Butoaiele de vin din lemn sunt utilizate pentru diferite operatiuni in procesarea vinului, mai exact, pentru fermentare, maturare si stocare. Cel mai folosit material pentru fabricarea butoaielor este lemnul, iar ca specie sunt renumite stejarul si gorunul, datorita calitatii deosebite de care dau dovada.

Esential si important este si modul de confectionare al butoaielor deoarece prin intermediul acestora se reuseste sa se transmita vinului diverse arome. Vinul pastrat in aceste butoaie preia din caracteristicile acestuia, ceea ce il face un vin de calitate. Singurul dezavantaj al acestui tip de butoi de vin, este pretul destul de mare si dificultatea de curatare si intretinere.

Butoaiele din polipropilena sunt foarte utilizate pentru diverse operatiuni legate de vin. Acestea sunt frecvent utilizate deoarece sunt foarte usor de intretinut, de spalat, de manipulat si nu produc vinului nici un fel de modificare.

O alta varianta sunt butoaiele din sticla, folosite special pentru depozitare. Acestea sunt rezistente la radiatii, coroziune, foc si temperaturi extreme.
Cele mai noi modele de butoaie aparute sunt cele de inox, care pana recent erau folosite doar in crame. Acestea sunt rezistente, usor de spalat si au o durata de viata foarte mare.

Drumul doagei: de la bustean la butoi

De la bustean la doaga

Bustenii de stejar au trei origini diferite. Cea mai mare pondere (80%) apartine stejarului romanesc (quercus robur si quercus petraea) stejar francez (quercus petraea) – precum si stejar ucrainean.

Bustenii, debitati la o lungime de 120 – 130 cm, sunt spintecati pe verticala, in doua sau trei trunchiuri aproximativ egale, cu ajutorul unui utilaj dotat cu o lama imensa asemanatoare unui topor. Spintecarea pe fibra asigura etanseitatea si soliditatea viitoarelor doage.

Ulterior, trunchiurile de stejar sunt tăiate radial, obtinandu-se mai multe elemente longitudinale, cu grosimi si latimi diferinte din care ulterior se vor obtine doagele. De altfel formarea si fasonarea doagelor este un proces ce implica multa atentie, intrucat nu se accepta imperfectiuni sau noduri. Orice imperfectiune sau nod ar duce la probleme ulterioare.

Chiar daca fasonarea este realizata de catre utilaje, muncitorii iau si analizeaza dupa fiecare operatiune fiecare doaga in parte. Ulterior doagele sunt stivuite pe paleti si scoase afara, in curtea fabricii.

Maturarea doagelor

Batute de ploaie sau zapada si uscate in mod natural de soarele verii, doagele raman la maturat o perioada de 24 sau 36 de luni. Pentru a fi siguri ca sunt eliminate taninurile agresive si amare din lemn, doagele sunt udate cu ajutorul unor sprinklere timp de 2 luni.

Maturarea de 24 de luni a lemnului este ideala pentru vinurile care au nevoie de un plus in ceea ce priveste structura si in care se doreste prezenta unor arome rotunde, expandate. In schimb, maturarea de 36 de luni a lemnului aduce vinului mai multa finete si armonie, fiind ideala pentru vinurile cu o maturare de lunga durata.

Dupa trecerea perioadei de maturare petrecute in aer liber, doagele intra din nou in fabrica unde se da forma finala. In functie de dimensiunea butoiului, doagele sunt rindeluite in mai multe etape, fiind usor subtiate in zona centrala, si ingustate in zona capetelor si nu in ultimul rand imprimandu-li-se o usoara curbura pe latime. Astfel se stabileste si unghiul doagei.

Formarea butoiului

Drumul de la bustean la butoi dureaza mai mult de 2 sau 3 ani. Toata munca de fasonare, sortare, rindeluire, eliminare a defectelor si intreaga perioada de maturare a doagelor se reduce la urmatoarele faze, in care se formeaza butoiul.

  • doagele se fixeaza, una cate una, la partea superioara, intr-un cerc metalic provizoriu, formand un trunchi de con. Pentru a prinde forma de butoi, acest trunchi de con se incalzeste la interior si se uda la exterior, dupa care treptat doagele sunt stranse la partea inferioara si intr-un final se ajunge la forma butoiului. E un moment crucial, care daca nu e realizat cu grija poate duce la fisurarea definitiva a doagelor.

Arderea

O data format butoiul, acesta urmeaza sa fie ars pe interior, pentru ca in acest fel poate transmite vinului acele arome colaterale. Arderea butoaielor se face cu ajutorul carbunilor incinsi, obtinuti din doagele de stejar rezultate in urma selectiei si debitarii. In functie de perioada de timp in care se realizeaza arderea, aceasta e impartita in trei categorii: Low, Medium, Medium + si Hard.

Asamblarea butoiului si verificarea

In paralel cu formarea butoiului are loc formarea capacelor. Capacele sunt formate din doagele scurte unite intre ele prin intermediul unor dibluri de lemn, iar rosturile dintre ele sunt etanseizate prin folosirea papurii.
Montarea capacelor si a doagelor definitive reprezinta fazele finale ale asamblarii butoiului. Pentru a le verifica etanseitatea, butoaiele sunt supuse unui test, astfel in zona cepului, se introduce un furtun prin care cu ajutorul unei pompe se creeaza vid in interiorul butoiului. Daca exista probleme de etanseitate se va auzi un suierat.

Criterii de alegere a celui mai bun butoi de vin

In tara noastra exista numeroase terenuri plantate cu vita de vie, care au facut o adevarata pasiune si arta din prepararea vinului in casa, cel mai adesea pentru uz propriu si uneori pentru vanzare. Procesul de preparare a vinului este insa destul de complex, iar obtinerea unui produs final de calitate depinde mult de instrumentele folosite.

Modul in care este fermentat sucul de struguri difera mult in functie de recipientul preferat. Astfel, iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi butoiul de vin.

Materialul

Cand vorbim despre butoaie de vin cel mai important este materialul de fabricatie.

Acesta poate fi lemn, cele mai frecvente variante din tara noastra fiind stejarul si gorunul. Butoiul poate fi folosit atat pentru fermentare, cat si pentru maturare si stocare. Cea mai utilizata specie este stejarul recunoscut pe plan international pentru calitatea aparte, care impregneaza vinului caracteristici organoleptice particulare.

Pe langa specie este important si felul in care acesta este pregatit. Cele mai frecvente arome sunt cafeaua, cacaoa, migdalele si vanilia. Timp de 6 – 18 luni vinul va imprumuta multe dintre caracteristicile butoiului.

Butoaiele din plastic sunt mult mai usor de intretinut, simplu de spalat, nu modifica in nici un fel aroma vinului, este usor de manipulat si poate fi folosit pentru pastrarea vinului timp de pana la 8 luni, fara ca acesta sa aiba de suferit modificari.

Butoaiele de vin din inox alimentar sunt ceva mai recent patrunse pe piata, ele fiind disponibile pana relativ de curand doar pentru cramele mari. Durata de viata este mai mare, sunt la fel de usor de spalat, mai rezistente si nu au nici un miros.

Butoaiele din fibra de sticla sunt folosite in special pentru depozitare si mai putin pentru fermentare, fiind concepute pentru stocarea lichidelor alimentare. Rezistenta sa la foc, coroziune, radiatii UV si temperaturi extreme le face o varianta demna de luat in calcul.

Utilitate

Butoaiele pentru vin pot fi folosite in doua scopuri, in procesul efectiv de producere a vinului, fermentarea propru-zisa, stocarea vinului produs deja. Pentru aceasta se folosesc cu mare succes butoaiele dn lemn, cele din inox si cele din fibra de sticla. In cazul produselor din plastic, recomandarea specialistilor este sa nu fie utilizate pentru stocare pe o perioada mai lunga de 8 luni.

Capacitate

Capacitatea unui butoi de vin poate varia substantial, in functie de materialul din care sunt fabricate si de scopul pentru care sunt folosite. Unele soiuri pretioase pot fi depozitate in butoiase din lemn cu anumite particularitati si cu capacitati reduse. Pentru uz casnic, se folosesc recipiente cu capacitati cuprinse intre 50 si 200 sau 250 litri, insa vei gasi si recipiente de 600, 800 sau 1000 de litri.

Perioada de utilizare

Perioada de utilizare a unui butoi de vin depinde de material. Butoaiele de plastic, au o durata de viata recomandata de pana la 10 ani. Cele din inox si din fibra de sticla sunt garantate pentru perioade mult mai lungi de timp. Butoaiele din lemn pot fi utilizate cateva zeci de ani cu condita intretinerii corespunzatoare.

Tipuri de butoaie de vin

Stejarul este compus din compusi chimici cum ar fi taninul care confera vinului propriile caracteristici de vanilie, ceai si tutun, fara sa fie inutile.
Butoiul de lemn

Avantaje. Butoiul pentru vin se confectioneaza din lemn de stejar. In micile gospodarii, el este utilizat atat pentru fermentarea, cat si pentru maturarea si stocarea vinului. Butoaiele se diferentiaza prin procesul de prajire care elibereaza din lemn diferite arome specifice (vanilie, cacao, cafea sau migdale). Folosite cel mai des pentru pastrarea vinurilor sunt cele cu un grad mediu de ardere, care pastreaza o cantitate mai mare de substante aromate.

In privinta tipului de lemn, cel de stejar este cel mai potrivit pentru depozitarea vinului datorita faptului ca permite impregnarea unor caracteristici superioare de gust.

Dezavantaje. Butoiul de lemn este dificil de curatat, exista riscul de contaminare a vinului cu bacterii care pot duce la otetire, sunt relativ greu de gasit pe piata, de aceea si pretul acestora este mai ridicat decat in cazul altor recipiente. Un alt dezavantaj il reprezinta nevoia unui spatiu mai mare pentru depozitare, deoarece acestea trebuie asezate in pozitie orizontala pe suporturi speciale din lemn.

Damigeana

Avantaje. Damigeana din sticla este usor de curatat, nu prezinta riscul dezvoltarii unor bacterii care sa altereze gustul vinului de casa, este accesibila ca pret si nu necesita un spatiu mare pentru depozitare.
Dezavantaje. recipientul se poate sparge, asa ca el este frecvent comercializat intr-un invelia protector – din plastic, carton sau nuiele, mai ales in cazul recipientelor cu un volum mai mic.

Butoiul din plastic

Avantaje. Costul redus, nu altereaza gustul vinului. Este practic, usor de spalat, rezistent in timp si are o greutate redusa, este versatil. Butoaiele din plastic dispun si de canea, aerisitor, garnitura si capac si, in general, au o garantie de 10 ani.

Dezavantaje. Cand este nou, butoiul din plastic are un miros specific. Acest recipient este recomandat pentru pastrarea vinului pentru perioade mai scurte, de pana la un an.

De ce sa alegi butoaiele de vin din polipropilena

In prezent, majoritatea persoanelor de varsta a doua si a treia folosesc butoaiele clasice care sunt confectionate din inox, lemn sau sticla, totusi de putin timp, au aparut pe piata, cele fabricate din polipropilena. Acestea, raportat la calitatea pe care butoaiele vechi o au, sunt cu mult mai bune, insa nu se cunosc adevaratele beneficii ale lor asa cum ar trebui si pentru care, chiar se merita investitia. Cel mai important lucru privind utilizarea lor, se refera la calitatea vinului care este mentinuta la acelasi nivel o perioada lunga de timp.

Avantajele importante ale butoaielor din polipropilena

Se cunoaste de foarte mult ani, faptul ca inoxul alimentar nu ofera o curatare profunda, exact asa cum ar trebui, ramanand mici urme care vor influenta gustul si calitatea vinului. Curatarea polipropilenei nu reprezinta o problema, structura sa fiind una total diferita. Astfel, scapi de acele depuneri foarte deranjante de pe pereti si totodata, durata de utilizare a lor, este mai mare.

Practic, orice lichid ai depozita in aceste butoaie, calitatea lor nu se schimba si va ramane aceeasi, chiar daca vorbim despre 6 luni sau 5 ani. Acest avantaj are la baza faptul ca, polipropilena, are aceeasi structura aproape ca si sticla, ceea ce inseamna ca sunt fabricate pe baza de cristalinizare, cea care, este cunoscuta pentru calitatile sale privind mentinerea produsului la acelasi nivel, indiferent ca este vorba de gust sau alt aspect.

Cu atat mai mult, cu cat aceste butoaie au o varietate foarte mare de forme, ceea ce inseamna ca, indiferent de spatiul pe care il ai la dispozitie pentru a-l depozita, poti gasi butoiul perfect.

Bibliografie:

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Calitatea betonului se bazeaza in mare masura pe cantitatea de apa sau l...

Citeste tot articolul
pestre

Activitatile gospodaresti presupun echiparea cu instrumente care sa usur...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.