Casa si gradina

Cum alegi cea mai buna tigaie?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 22.08.2019, actualizat la 23.08.2019, in Casa si gradina Cum alegi cea mai buna tigaie?

Cuvinte cheie: tigai tefal promotii, Tigaile Regis Stone, tigai tefal cu capac, teflon tigaie, tigaie din fonta, tigaie wock tefal pret, tigaie de ceramica, tigaie grill piatra

Gustul mancarii depinde atat de ingredientele folosite si de priceperea bucatarului cat si de tipul vaselor de gatit folosite. Oferta de tigai de pe piata este foarte variata si bucataria ta, destul de mica? Iata ce trebuie sa stii si cum sa alegi, ustensilele utile.

Tigaile fac parte din ustensilele de baza din bucatarie. Astfel, ar fi bine sa stii ce tipuri de tigai exista, cum le alegi pe cele mai bune si cum sa ai grija de acestea in mod corect pentru a te bucura de ele o perioada indelungata de timp.

Vremea tigailor de tuci in care prajea bunica cartofii a trecut de mult, iar odata cu evolutia tehnologica pe piata au aparut o serie de modele cu functii speciale.

Tigaia trebuie sa fie suficient de mare ca sa incapa macar doua sau trei portii, sa fie realizata din materiale care sa nu afecteze sanatatea consumatorului, sa corespunda normelor de siguranta alimentara – si daca se poate sa fie universala, sa consume putina energie, pentru ca in mod evident, tigaia se incalzeste mai repede sau mai greu, in functie de materialul din care este confectionata si de grosimea acesteia.

Tipuri principale de tigai

In functie de pret si tipul preparatelor gatite, tigaile se clasifica astfel:

Tigaie universala

Tigaia universala este realizata de obicei din aluminiu, otel, cupru, sau chiar tabla, acoperita cu un strat antiaderent, protector, care impiedica lipirea ingredientelor de suprafata tigaii.

De obicei acest tip de tigaie are un pret redus, astfel ca, nu va lipsi din nicio bucatarie. Tigaia universala se curata cu un spalator de sarma, fara modificarea structurii si aderentei. In ceea ce priveste gustul, legumele facute intr-un wok sunt intotdeauna mai bune decat cele gatite intr-o tigaie universala.

Tigaia din ceramica

Tigaia din ceramica este o alegere buna, are strat antiaderent si prezinta caracteristici similare cu ale teflonului, cu mentiunea ca nu contine anumite substante daunatoare pentru mediu, cum se intampla in cazul teflonului.

Aceste modele sunt recomandate pentru mancaruri care necesita preparare la foc mic si in special pentru plitele incorporabile cu inductie. Un foc prea mare poate deteriora cu usurinta stratul antiaderent al tigailor de ceramica.

Procedeul de acoperire al obiectelor din metal cu un strat ceramic este chiar mai vechi, insa a inceput sa fie utilizat abia recent pentru tigaile non-aderente.

Tigaile ceramice se clasifica in trei mari categorii: tigaile standard, cele profesionale si tigaile specializate. Tigaile standard includ o serie de modele clasice, fiecare destinate prepararii mancarii conform unei anumite metode.

Astfel, avem tigaia pentru prajit, tigaia-cratita, tigaia saute utilizata si sub forma de wok, tigaia pentru cuptor si tigaia grill. Modelul clasic de tigaie ceramica este cea pentru prajit. Aceasta are baza plata, pereti de inaltimi medii, un maner alungit si este ideala pentru gatitul si prajitul rapid.

Tigaia ceramica wok si tigaia saute, sunt utilizate pentru prajirea la temperaturi mari in timp ce alimentele sunt constant agitate si amestecate in cavitatea tigaii. Wokul se prezinta sub forma de calota, cu o baza curbata, pereti inalti si manere laterale, in timp ce tigaia saute este o versiune inalta a celei clasice pentru prajit.

Tigaia ceramica tip cratita are peretii foarte inalti, o baza aplatizata si un maner alungit, fiind utilizata pentru a gati mancarea cu o anumita cantitate de lichid. Tigaia ceramica grill constituie un model popular cu o baza plata, prevazuta cu santuri speciale in interiorul tigaii, pereti de inaltimi mici si maner alungit.

Tigaile profesionale sunt folosite mai mult de bucatarii marilor restaurante si includ: tigaile Windsor si tigaile tip french skillet. In latura modelelor specializate pot fi enumerate: tigaile pentru clatite, tigaile duble, tigaile pentru oua, vasele pentru fondue sau cele pentru paella.

Tigaie din fonta

Tigaia din fonta este o tigaie foarte versatila, realizata din fonta.
Aceasta poate suporta temperaturi foarte inalte, mult peste cele recomandate pentru tigaile de aluminiu sau de Teflon.

Avantaje

  • Acoperirea cu teflon este bazata pe apa;
  • Absenta acidului perforocianic, care este periculos pentru organism si provoaca aparitia bolilor;
  • Proprietati termo-acumulate ale veselei;
  • Manevrare si depozitare convenabila si rapida;
  • Acoperire stabila la deteriorarea mecanica externa, produsul este fiabil si durabil;

Dezavantaje:

  • Greutatea destul de mare;

Tigaia din fonta este neaderenta, economica, poate fi folosita pe post de gratar, oala pentru gatit la cuptor, se incalzeste si distribuie uniform caldura.

Tigaie tip wok

Tigaia  wok este originara din China, are marginile foarte inalte si forma semisferica, este folosita pentru gatitul la temperaturi foarte ridicate.

Pe piata exista diverse modele de tigai wok, insa cele traditionale au fundul bombat, si nu pot fi folosite pe aragaz.

Wok-ul este o tigaie speciala pentru fierberea inabusita a alimentelor, fiind considerata una dintre metodele de gatit sanatos.

Desi este facuta special pentru legume, poate fi folosita la fel de bine si pentru carnea de pasare, peste sau fructe de mare.

Tigaie tip grill

Tigaia tip grill are pe fund striatii asemanatoare cu cele ale grill-ului electric, fiind o alternativa a acestuia.

Tigaia grill este special conceputa pentru gatitul fara ulei. Pentru ca are striatii inalte (ca liniile unui gratar), asezate la 1-2 cm distanta si este mai mare decat o tigaie obisnuita permite gatirea simultan a mai multe alimente. Astfel, poti sa faci carnati si fara sa o speli, sa coci mai apoi legume, fara ca acestea din urma sa ia din sucurile scurse din carne.

Tigaie pentru clatite

Tigaia pentru clatite este un tip special de tigaie, perfect plata si cu marginile foarte mici si drepte.

Tigaia pentru specialitati

Daca vrei sa pui pe masa un preparat deosebit cum este paella, de pilda, sau sa prepari un saute special pentru tocanite sau legume, atunci alege o tigaie pentru specialitati.

Cu ajutorul acestei tigai obtii si un gust autentic al preparatelor si punctezi si la capitolul prezentare. Si pentru ca sunt mai multe astfel de tipuri de tigai, poti alege, in functie de ce vrei sa pui pe masa, un vas special pentru peste sau omleta.

Tigaia pentru copt oua

Afla ca exista o varianta speciala de tigaie si pentru gatitul oualor. Tigaia pentru copt oua are forme in care poti sa pui fiecare ou. Si daca nu le vrei neaparat prajite, ai si varianta de tigaie care are capac, astfel ca poti coace ousle la bain marie.

Tigaia din inox

Tigaia din inox se incalzeste mai greu ceea ce prelungeste timpul de gatit. Inoxul nu are proprietati antiaderente, ceea ce duce la cresterea riscului de prindere al mancarii.

Tigaie profesionala

Tigaile profesionale au un pret ridicat de achizitie, mai mare decat al tigailor obisnuite, cu o calitate mai buna a constructiei greutate mai mare si o durabilitate mai mare in timp.

Tigaia compartimentata

Tigaia compartimentata este ideala pentru prepararea unor alimente diferite in acelasi timp, fara ca acestea sa se amestece. Trebuie sa urmaresti dimensiunile compartimentelor, astfel incat acestea sa fie suficient de mari, precum si numarul acestora.

Caracteristicile unei tigai

Alegerea tigaii trebuie sa se realizeze pe baza unor criterii si anume:

Tipul tigaii

O tigaie buna le poate face pe toate, insa, se recomanda utilizarea tigailor in functie de tipul mancarii preparate.

Diametrul

In functie de numarul de membri ai familiei, o tigaie trebuie sa fie suficient de incapatoare pentru a praji intreaga portie o singura data. In cazul in care familia nu este numeroasa si nici nu se asteapta musafiri multi opteaza si pentru o tigaie de 16 sau 20 de centimetri.

Cea mai utilizata tigaie are un diametru cuprins intre 26-28 cm, in cazul in care nu se gateste asa des si o cantitate mare de mancare. Intr-un set de tigai poti gasi piese de diverse marimi si cu functionalitati diferite.

Iata care sunt dimensiunile dupa care ar trebui sa te ghidezi pentru a alege un set de tigai care sa se potriveasca perfect nevoilor tale:

  • Diametrul de 20 cm – potrivit pentru 1-2 persoane
  • Diametrul de 24-26 cm – potrivit pentru 2-3 persoane
  • Diametrul de 28 cm – potrivit pentru 3-4 persoane
  • Diametrul de 30-32 cm – potrivit pentru 4-5 persoane
  • Diametrul mai mare de 32 cm – potrivit pentru 6 sau mai multe persoane

Atentie! Nu numai diametrul tigailor conteaza si influenteaza cantitatea de mancare pe care o poti prepara. Pe langa diametru mai trebuie sa verifici si adancimea tigailor.

In ceea ce priveste grosimea tigailor, cele cu peretii si baza mai groase incalzesc continutul in mod uniform si sunt mult mai rezistente in timp.

Dezavantajele in acest caz sunt timpul mai mare de incalzire a vasului din momentul in care a fost asezat pe sursa de caldura, dar si pretul usor mai ridicat decat al unui set de tigai cu fundul mai subtire.

Materialul din care este construita tigaia

Astfel, in ordinea calitatii si pretului tigaile pot fi: tigaie din tabla, aluminiu, otel, fonta sau cupru. Calitatea unei tigai creste proportional cu folosirea unui material mai bun, mai rezistent, la caldura, care nu se deterioreaza rapid.

Cele mai ieftine tigai sunt cele din fonta. Acestea nu au un aspect placut insa nu se zgarie, pot fi spalate cu perie de sarma iar pentru gatit nu este nevoie de spatula speciala.

Tigaia din teflon, consuma putin ulei si mancarea nu se prinde, insa odata zgariate isi pierd calitatile si devin aproape inutile.

Tigaile din aluminiu, sunt din ce in ce mai populare, sunt foate usoare si se incalzesc foarte rapid. Din pacate se deformeaza foarte usor iar stratul de teflon sau ceramica aplicat se poate dezlipi sau deteriora usor printr-o manipulare neatenta.

Tigaile ceramice sunt cele mai moderne aparute pe piata, au un pret accesibil si avantajul de a gati cu putin ulei si fara ca mancarea sa se prinda, se incalzesc uniform, deci intreaga cantitate de mancare facuta se va praji in aceiasi masura. Tigaile se pot spala in masina de spalat vase, devenind preferatele gospodinelor moderne, mereu in criza de timp.

Greutatea tigaii

O regula generala spune ca o tigaie mai grea este mai buna, deoarece producatorul foloseste materiale mai bune fara a face economie la cantitatea acestuia.

Fund dublu

Tigaile groase au un fund dublu, care se incalzeste mult mai greu dar pastreaza caldura o perioada mai mare de timp si asigura o distribuire uniforma a aesteia.

Forma

Majoritatea tigailor au o forma rotunda, insa, exista si tigai rectangulare de exemplu cele tip grill. Tigaile rotunde reusesc sa distribuie uniform caldura preluata de la aragaz, in timp ce colturile tigaii patrare vor avea o temperatura mult mai scazuta fata de centrul acesteia.

Materialul antiaderent

Majoritatea tigailor au un strat nonaderent, pentru prevenirea prinderii mancarii. Insa, cele mai populare modele sunt tigaile de Teflon si tigaile ceramice, sau tigaile din titanium, resistium si alte substante patentate de producatori.

Termpospot

Termpospot-ul este un punct vopsit in centrul tigaii, cu un desen in relief care dispare in momentul in care tigaia ajunge la temperatura optima. Aceasta functie ajuta la o gatite corecta.

Tipul manerului

Fiecare maner are avantajele si dezavantajele sale: cele de lemn sau ebonita nu preiau caldura de la tigaie, putand fi tinute in mana fara protectie, pe cand cele metalice se incing si necesita protectie pentru utilizare in siguranta.

Insa, pe de alta parte manerul din metal poate fi utilizat si in cuptor. O varianta optima ar fi utilizarea unei tigai cu maner detasabil, care poate fi folosita si in cuptor si pe aragaz.

Sursa de caldura

Deoarece nu toate tigaile pot fi folosite pe orice sursa de caldura, in special plitele cu inductie si cele viroceramice care au cerinte speciale.

Sfaturi de intretinere si utilizare corecta a unei tigai

Majoritatea tigailor nonaderente sunt utilizabile doar pana in clipa in care se distrug complet, apoi prind mancarea si devin imposibil de curatat corect.

Prin urmare iata care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii pentru executarea unei utilizari si intretineri corecte a tigaii:

Tigaia se unge cu un strat subtire de ulei inainte de utilizare – Desi tigaia are un strat nonaderent din fabrica, se recomanda aplicarea unui strat de ulei pentru o dubla protectie si rezistenta in timp.

Acest strat de ulei poate fi aplicat cu ajutorul unui servet de bucatarie, nu se recomanda folosirea spray-urilor de uns pentru gatit, deoarece acestea nu acopera uniform intreaga suprafata a tigaii.

Tigaia nu se freaca cu peria de sarma – Desi grasimea si murdaria se curata mai usor cu ajutorul unui burete de sarma, aceasta va distruge si stratul protector. O exceptie de la regula sunt tigaile din fonta care suporta foarte bine acest tip de curatare.

Nu se folosesc ustensile de gatit metalice – Utilizarea ustensilelor de gatit metalice poate distruge stratul protectot al tigaii si altera gustul mancarii. De aeemnea, nu se taie mancarea direct in tigaie, pentru ca poate deteriora iremediabil stratul de protectie al tigaii.

Tigaia de Teflon, ceramica nu se incinge excesiv – La temperaturi inalte, de peste 450 de grade stratul anti-aderent ceramic sau de Teflon, incepe sa se crape, produce efecte cancerigene si schimba complet gustul mancarii.

Tigaile din fonta sunt cele care suporta acest tip de utilizare.[

Tigaia se lasa sa se raceasca dupa folosire – Este contraindicat sa torni apa rece peste tigaia fierbinte.

Tigaia se curata bine dupa folosire – Nu se recomanda spalarea tigaii la masina de spalat vase, pentru ca detergentii puternici si caldura mare a apei o pot deteriora mai repde decat gatitul in sine.

Tigaia se spala cu apa calda detergent si un burete moale.

Nu se depoziteaza vasele metalice unele peste altele – In acest mod de depozitare tigaile se pot zgaria usor, se recomanda utilizarea unui servetel intre tigai, pentru protectie.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Soarecii si sobolanii sunt daunatori frecvent intalniti in randul oameni...

Citeste tot articolul
pestre

Tacamurile au o istorie bogata ce dateaza de secole. Prima aparitie a ta...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.