Masini si unelte

Cum alegi cea mai buna placa compactoare de beton?

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 11.11.2019, actualizat la 11.12.2019, in Masini si unelte Cum alegi cea mai buna placa compactoare de beton?

Calitatea betonului se bazeaza in mare masura pe cantitatea de apa sau lipsa acesteia. Cu cat betonul are mai multa apa probabilitatea de a rezista in timp, scade. Pe de alta parte, conform retetei betonul trebuie sa aiba suficienta apa.

In realizarea operatriunilor de compactare, nivelare si finisare nu se adauga apa in beton. Vibrarea betonului are rolul de a omogeniza materialul fara a mai fi nevoie de adaugarea unei cantitati de apa, in amestec, si se realizeaza cu placa compactoare de beton.

Astfel, cu cat betonul este mai “uscat” cu atat este mai puternic si durabil. “Laptele de beton”, sau “lapte de ciment”, reprezinta zeama formata din nisip, aditivi, apa si ciment, care inconjoara in totalitate agregatele. Agregatele sunt reprezemtate de pietrele/pietrisul, margaritarul si nisipul mai mare.

Marimea agregatelor este specificata in structura betonului. Daca cantitatea de apa este mai mica, laptelui de beton ii va fi mai greu să inconjoare agregatele. Aici intervine vibratorul de beton si procesul de vibrare a betonului.

Ce se intampla cand betonul nu se vibreaza

Durabilitatea maxima a betonului se obtine prin compactarea si eliminarea aerului. Cel mai simplu si eficient procedeu de a obtine acest lucru este vibrarea cu vibratorul de beton imersabil. Betonul turnat in cofraje, nevibrat formeaza fisuri si gauri care sunt mai grave decat par initial.

De cele mai multe ori crapaturile structurale in beton au tendinta de a urmari cele mai slabe parti din zid, grinda sau fundatie. Betonul nevibrat, pe langa faptul ca este slab si plin de gauri, este incapabil sa se tina de armatura. Armatura este in mod normal, prinsa de beton, daca betonul este turnat corect.

Daca nu exista suficient beton în jurul ei, aceasta va aluneca in directia in care este trasa cel mai puternic. Betonul mai are rolul de a proteja armatura pe toata suprafata ei din cauza PH-ului mare al betonului.

In locurile in care betonul lipseste otelul incepe sa rugineasca marindu-si pana la de 3 ori volumul. Acest proces agraveaza si mai mult situatia, iar degradarea devine accelerata. Din exterior betonul are un aspect de umflatura crăpatura cu urme de rugina.

Cum se vibreaza betonul

Betonul se toarna corect in straturi succesive de 50 cm sau mai mici. Fiecare strat trebuie vibrat complet inainte de turnarea urmatorului. In acest mod bulele de aer ajung singure la suprafata. Astfel betonul nu va avea goluri in interior.

Stratul urmator va trebui vibrat inainte ca stratul anterior sa se intareasca pentru a se asigura o fuzionare a celor doua straturi. In acest fel se va forma un beton MONOLIT, alcatuit dintr-o singura bucata. Capul vibrator trebuie sa patrunda in stratul anterior aproximativ 10 cm, sau mai mult.

Un strat de beton cu o inaltime de 2 metri nu se poate vibra corect, iar daca se face vibrarea nu se muta decat golurile dintr-un loc in altul.
Metoda corecta de vibrare a betonului presupune introducerea vertical a capului vibrator, de sus in jos.

Suprafata din jurul capului de vibrare se va compacta complet. Nu trebuie sa se loveasca cu capul vibrator armatura sau cofrajul deoarece se pot pune in miscare parti din armatura. Acestea se pot scutura de beton, iar betonul nu va mai face priza dorita cu bara de otel. Lovirea cofrajului de beton cu vibratorul sau cu ciocanul, nu reprezinta vibrarea betonului. Evita lovirea cofrajului la vibrarea betonului.

Cum manevrezi vibratorul de beton

Marimea efectului de vibrare depinde de marimea capului vibrator, frecventa si amplitudinea miscarii de vibrare, vascozitatea betonului, amestecul de agregate, densitatea si marimea armaturilor din otel, distanta fata de cofraj. Se poate considera un efect de compactare pe un diametru de 10 ori diametrul capului vibrator.

Astfel, se poate considera ca zona compactata complet are forma unui cerc. Pentru o compactare completa, vibratorul va fi imersat in asa fel incat cercurile date de efectul de compactare sa se intrepatrunda.

Capul vibrator se va extrage vertical, in modul in care s-a introdus prin miscari lente si treptate pentru a lasa golul format sa se umple omogen.
Capul vibrator nu se trage de-a lungul betonului deja turnat, nici longitudinal pentru ca se poate intampla ca o parte din aer sa ramana prins in interior. Neavand pe unde sa scape la suprafata chiar daca a fost dislocat din beton.

Vibratorul nu se tine mult timp imersat in beton deoarece exista riscul separarii particulelor componente cu efect direct in reducerea rezistentei betonului. Un alt lucru care poate duce la separarea componentelor betonului este turnarea lui de la o inaltime prea mare.

Ce este compactorul de beton

Compactorul este un utilaj care taseaza pamantul, betonul si are scopul de a face suprafata plana, prin transmiterea vibratiilor din placa vibratoare, care este alimentata de la un motor pozitionat pe caseta vibro-compactorului. Acest utilaj este folosit pentru finisarea si compactarea suprafetei pamantului, nivelarea solurilor si tasarea, finisarea asfaltului.

Principalele aplicatii sunt:

 • Compactarea santurilor
 • Lucrari de pamant
 • intretinerea drumurilor
 • Sistematizare
 • Pavaje

Compactorul este greu de miscat pe un sol cu multa apa (in special sol namolos), nefiind adecvat pentru astfel de aplicatii. Acest utilaj taseaza cu greutate un sol ce contine pietre mari, din cauza fortei insuficiente de compactare.

Compactorul este destinat in principal compactarii suprafetelor fine si nu este eficient pentru sarcini care necesita compactare de forta mare. Pentru compactarea pamantului in profunzime, in straturile adanci, se recomanda folosirea maiului compactor, vibro-compactorului cu greutate mai mare sau a rolei vibratoare, in cazul carora forta de compactare este mai eficienta.

Parti componente compactor

Partea superioara este alcatuita din motor, manere, aparatoarea curelei si structura de siguranta. Baza, pe care este asezat motorul, este prinsa pe placa vibratoare prin tampoane de cauciuc care absorb socurile.

Partea inferioara este alcatuita din placa vibratoare si unitatea vibratorului care are un ax rotativ excentric incorporat. Sursa de alimentare este transmisa de la ambreiajul centrifug de pe axul de putere al motorului la axul rotativ excentric cu ajutorul unei curele tip V.

Transferul de putere

Motorul, cu un singur cilindru, cu racire pe aer, este instalat ca sursa de putere iar ambreiajul centrifugal este montat pe axul de transmisie al motorului. Alte motoare pe benzina (2 timpi, 4 timpi) sau motorul pe motorina pot fi montate optional – exclusiv de catre producator.

Ambreiajul centrifugal se cupleaza prin accelerarea motorului. Rotatia motorului este transmisa de la fulia de transmisie integrata cu ambreiajul la fulia de transmisie a vibratorului prin cureaua tip V.

Fulia de transmisie a vibratorului roteste axul rotativ excentric care este inclus in caseta vibratorului. Vibratia generala creata de la rotorul excentric este transmisa la compactor cu greutatea utilajului, care face posibila astfel compactarea terenului.

Motorul

Motorul este controlat de un contact ON/OFF sau un intrerupator care este montat pe motor, sub rezervorul de combustibil. Viteza motorului este controlata de o maneta de acceleratie montata pe manerul utilajului.

Cureaua de transmisie

Intinderea curelei de transmisie este ajustabila. Slabileste cele patru piulite care prind motorul la placa de baza, culiseaza aceste suruburi pentru a obtine o intindere dorita a curelei. Asigura-te ca cele patru piulite si suruburile sunt stranse dupa reglare.

Carucior pentru transport – faciliteaza manipularea

Rezervor pentru apa – ajuta la alunecarea placii pe asfalt in timpul netezirii acestuia Covoras cauciuc – ajuta la vibrarea pavelelor/dalelor prefabricate

ATENTIE!

Siguranta generala: Sunt necesare echipamente de protectie. Poarta casca, ochelari de protectie, incaltaminte cu bot metalic si alte elemente de protectie impuse de conditiile de lucru. Evita bijuteriile sau imbracamintea larga. Acestea pot fi prinse in elementele de control sau in piesele in miscare si pot cauza vatamari serioase.

ATENŢIE!

Siguranta la pornire: Gaze otravitoare. Foloseste aparatul numai in zone bine ventilate. Inhalarea gazelor de evacuare poate rezulta in imbolnavire sau deces.

ATENTIE!

Siguranta in operatiuni de service: Lichid inflamabil. Opreste motorul si nu fuma sau lucra in zona imediata atunci cand realimentezi. Poate rezulta foc sau incendiu din cauza scanteilor sau facarilor.

Piese in miscare. Opreste motorul inainte de a efectua operatiuni de service sau intretinere. Contactul cu piese in miscare poate cauza vatamari serioase.

Temperatura mare

Lasa utilajul si motorul sa se raceasca inainte de a efectua operatiuni de service sau intretinere. Contactul cu piese incinse poate cauza arsuri serioase.

Cum alegi cel mai bun vibrator de beton?

Un vibrator de beton este un dispozitiv care mareste fluiditatea mixturii de apa, nisip, pietris si praf de ciment si o ajuta sa ajunga la consistenta potrivita. Efectuarea operatiunii de vibrare face mai usoara patrunderea amestecului in colturi si in zonele mai putin accesibile.

Pentru ca masa de mixtura, care initial este eterogena si poroasa, sa devina omogena si compacta, se recomanda folosirea unui vibrator de beton.
Utilizarea vibratorului de beton, conduce la transformarea amestecului in cursul procesului de compactare, contribuind la ridicarea aerului din mixtura la suprafata, si la realizarea unui produs final de calitate, rezistent in timp.

Masa de beton obtinuta prin vibrare va ajunge in final sa fie omogena, avand o proportie corecta de apa si ducand la o optimizare perfecta si la o durabilitate sporita in timp a materialului.

Cum alegi cel mai bun compactor de beton

Vibratoarele se clasifica in functie de tipul motorului in electrice si termice. Un vibrator de beton electric are un motor electric, o greutate de 10,9 kg si o frecventa de vibrare de 200 Hz. Este cel mai folosit model, avand un pret accesibil.

Un vibrator de beton termic se foloseste doar independent de retelele electrice de alimentare. Este ideal pentru vibrarea drumurilor si platofrmelor de beton, dar pretul este mai ridicat fata de modelul electric.

Cum alegi cel mai bun vibrator de beton in functie de puterea motorului?
Cele mai bune vibratoare de beton, sunt vibratoarele de beton cu puterea situata intre 1,5 si 2,5 kw.

In cazul unei suprafete de betonare redusa si o adancime nu foarte mare, se poate folosi un vibrator cu un motor electric de 1,5 KW, care are un furtun cu o lungime de 6 metri si o greutate relativ redusa a acestuia de 17 kg.

Pentru turnarea betoanelor pe sufrate mari si cu adancimi sporite, se recomanda un vibrator cu un motor mai puternic de 2- 2,5 KW. Spre exemplu, unul de 2,3 KW are mai multe capete de vibrare de diverse diametre, de 38, 48 si 58 mm.

Bibliografie:

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Suflanta este un dispozitiv care poate avea deopotriva functie cu elimin...

Citeste tot articolul
pestre

Ciocanele rotopercutoare sunt o combinatie perfecta intre ciocanele demo...

Citeste tot articolul
pestre

In Romania exista numerosi proprietari de plantatii de vita de vie care ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.


Error: Your Requested widget " newsman_subscribe_widget-2" is not in the widget list.

 • [do_widget_area ampforwp-above-footer]
  • [do_widget_area ampforwp-above-loop]
   • [do_widget_area ampforwp-below-header]
    • [do_widget_area ampforwp-below-loop]
     • [do_widget_area mega-menu]
      • [do_widget_area sidebar-1]
       • [do_widget id="dpe_fp_widget-4"]
      • [do_widget_area swift-footer-widget-area]
       • [do_widget_area widgets_for_shortcodes]
        • [do_widget id="newsman_subscribe_widget-2"]
       • [do_widget_area wp_inactive_widgets]
        • [do_widget id="archives-2"]
        • [do_widget id="meta-2"]
        • [do_widget id="search-2"]
        • [do_widget id="categories-2"]
        • [do_widget id="recent-posts-2"]
        • [do_widget id="recent-comments-2"]