Masini si unelte

Cum alegem si intretinem generatorul de curent electric?

Autor: Adrian Dogaru | Publicat pe 03.05.2016, actualizat la 06.11.2019, in Masini si unelte Cum alegem si intretinem generatorul de curent electric?

Generatorul de curent este indispensabil pentru efectuarea lucrarilor de exterior, pentru securitatea sistemului electric, dar si pentru evitarea unor pene de curent ori pentru producerea de curent atunci cand un imobil nu este conectat la retea.

Astfel, inainte de o lucrare mare va recomandam sa va documentati cu privire la tipurile de generatoare electrice existente pe piata, la caracteristicile lor si la modul de utilizare.
Un generator electric este bine-venit in orice locuinta, mai ales in cazul unei pene de current electric.

Dar, iata in continuare, cateva sfaturi de care trebuie tinut cont atunci cand cautati generatoare electrice .

Sfat

Daca te tenteaza generatoarele silentioase si cu o durata mai mare de functionare, atunci alege unul in patru timpi. Acestea au, de cele mai multe ori, un sistem de racire special, ce ofera motorului o viata mai lunga.

generatorul de curent electric

Generator monofazat sau trifazat?

Generatoarele de curent produc energie electrica monofazata sau trifazata. Trebuie folosit tipul de energie pe care o utilizeaza tablourile de bransare la reteaua electrica nationala. Locuintele si intreprinderile mici folosesc, de obicei, energie monofazata. Cea trifazata este folosita de intreprinderile medii si mari, in special acolo unde energia este utilizata pentru pornirea si functionarea motoarelor electrice.

Generatoarele trifazate sunt construite sa produca 230/400 Volti (pentru Romania). Generatoarele monofazate produc 230 de Volti. Tabloul de bransare la reteaua electrica nationala poate fi trifazat sau monofazat, asa ca nu este nevoie de un generator trifazat daca tabloul este monofazat. Acest detaliu se verifica inainte de achizitionare, de catre un electrician.

La alegerea generatorului de curent electric se tine cont de caracteristicile esentiale ale respectivului  generator de curent.

Din aceste caracteristici ale generatorului de curent rezulta: pretul, eficienta si simplitatea in exploatare, utilitatea, costurile de exploatare si intretinere. Dintre caracteristicile generatorului de curent ce trebuiesc luate in seama inaintea deciziei de achizitionare, noi consideram ca fiind determinante urmatoarele:

generatorul de curent electric

1. Puterea furnizata

In procesul de selectie a unui generator de curent, puterea furnizata este determinata de consumatorii care urmeaza sa fie alimentati. In functie de acesti consumatori se stabileste dimensiunea aparatului. De asemenea, mai trebuie tinut cont si de tipul consumatorilor.

Acestia sunt clasati in doua categorii: inductivi si rezistivi. Diferenta dintre cele doua categorii consta in diferenta de consum inregistrata la pornire fata de functionare. Cei inductivi consuma mai mult la pornire, in timp ce consumatorii rezistivi au un consum constant pe toata durata de functionare.

Consumatorii inductivi: sunt consumatorii care la pornire consuma mai mult decat in regim nominal de functionare, cum ar fi: frigider, aer conditionat, pompa de apa, hidrofor. In cazul acestor consumatori, pentru dimensionarea corecta a unui generator de curent electric este necesara determinarea curentului absorbit la pornire.

Consumatorii rezistivi sunt consumatorii care nu consuma mai mult in momentul pornirii decat in regim de functionare, cum ar fi: becuri cu filament, calorifere electrice, plite electrice, resouri electrice, televizoare. In cazul acestor consumatori, pentru a determina puterea generatorului de curent este suficient sa insumam puterile lor.

generatorul de curent electric

In functie de tipul consumatorilor, trebuie tinut cont si de curentul absorbit la pornire, astfel, in cazul uni consumator inductiv, curentul absorbit la pornire va fi de cateva ori mai mare decat curentul de functionare, in acest sens generatorul de curent va trebui astfel dimensionat incat sa poata acoperi curentul de pornire al respectivului consummator, in caz contrar generatorul de curent nu va furniza puterea necesara pornirii consumatorului.

2. Tensiunea furnizata

Pentru a adapta generatorul electric la tensiunea ceruta de consumatori trebuie ales fie un generator electric monofazat (230 Volti), fie un generator electric trifazat (400 Volti si 230 Volti).

Aceasta diferenta este esentiala, deoarece nu se poate folosi un generator trifazat pentru consumatori trifazati deoarece acesta nu va furniza puterea necesara pe un singur circuit, ci o va imparti pe trei faze.

generatorul de curent electric

3. Sistemul de pornire

Sistemul de pornire al unui generator de curent electric este un element determinant al pretului. Daca se alege un sistem de pornire pe sfoara, ca la motoarele de barca sau drujbe, generatorul va avea un pret mai mic, fara a-i fi afcetate performantele.

Exista si varianta pornirii electrice, la cheie ca la masina precum si varianta pornirii aurosii, varianta recomandata in general utilizatorilor casnici pentru a le asigura confortul din punct de vedere al distributiei curentului electric.

Unele generatoare de curent sunt echipate cu ambele sisteme de pornire, atat la sfoara cat si electric.

Generatoarele de curent cu pornire automata sunt generatoare de curent ce pot fi dotate (optional) cu AAR sau Automat de Anclansare a Rezervei si care in general este folosit ca sursa de energie de rezerva.

Un generator de curent cu pornire automata sau cu automatizare va porni automat la sesizarea caderii curentului de la reteau sau asa numita sesizare lipsa curent.

Generatoarele de curent cu pornire automata se monteaza in retea. Acest tip de generator de curent, dotat cu AAR, porneste automat la sesizarea lipsei tensiunii de la retea, suplinind-o pe aceasta si se opreste tot automat in momentul revenirii curentului la reteaua electrica.

Generatoarele de curent cu pornire automata, fiind destinate uzului rezidential sunt dotate cu carcase de insonorizare si protectie la intemperii, ele fiind de regula montate la exterior, in aer liber.

4. Combustibil

In functie de tipul de combustibil utilizat, generatoarele de curent pot avea motoare pe benzina sau pe motorina. Ca si in cazul masinilor fiecare tip de motor prezinta avantaje si dezavantaje specifice, iar cel mai bun poate fi determinat doar in functie de utilitate.

Avantajele generatoarelor cu motor diesel: consum redus de combustibil, costuri de mentenanta reduse, putere mare la turatie mica (1.500 rpm), randamente bune la puteri peste 15 kVA.

Avantajele generatoarelor cu motor pe benzina: porniri mai usoare in conditii de temperatura scazuta, masa redusa, usor de intretinut, dimensiuni de gabarit reduse, pret redus. Turatia de lucru a acestor generatoare este de 3.000 rpm cu puteri pana la 15 kVA.

generatorul de curent electric

5. Regimul de lucru

Regimul de lucru este unul dintre factorii determinanti in optarea pentru un generator de curent cu motor pe benzina sau pe motorina. Astfel, pentru o utilizare de 8-10 ore pe zi se recomanda un generator pe benzina, in timp ce daca regimul de functionare trece de 10 ore este recomandat un motor pe motorina.

Motorul pe motorina are un consum mai redus, dar presupune si un cost mai mare, care poate fi amortizat doar printr-un regim intensiv de functionare.

Daca generatorul de curent urmeaza a fi folosit intr-un regim mai intensiv de lucru este indicat un generator de curent cu motor pe motorina, motor ce functioneaza la 3000 rot/min sau 1500 rotatii/min daca regimul de functionare al generatorului de curent este unul greu (lucreaza 16-24 ore/zi, continuu, ca sursa principala de energie).

6. Carcasa

Acest element este unul determinat de tipul generatorului dar si de modul de utilizare al acestuia. Daca este destinat unei functionari exterioare, carcasa este un element important deoarece asigura protectia impotriva factorilor de mediu care afecteaza buna functionare a echipamentului.

Generatoarele de curent cu motor pe benzina nu au carcasa de insonorizare si nici protectie la intemperii.

Generatoarele de curent cu motor pe motorina se impart in doua categorii, unele sunt montate pe cadru de metal, fara carcasa.

Generatoarele de curent electric dotate cu caracasa de insonorizare  sunt mult mai silentioase, se preteaza uzului in zone rezidentiale, sunt protejate la intemperii si se pot monta afara, chiar daca ploua pe ele, fara a mai fi necesara protejarea lor.

generatorul de curent electric

Este nevoie de automatizare sau nu?

Generatoarele cu automatizare pornesc automat, intr-un interval de maxim 10 secunde, de la inregistrarea fluctuatiei sau intreruperii de curent.
Generatoarele fara automatizare trebuie pornite la sfoara. Primele sunt mai avantajoase pentru ca intervin imediat, fara a fi necesara deplasarea la generator, prin frig sau intuneric. Pot porni de asemenea si in lipsa locatarilor, pastrand astfel functionalitatea electrocasnicelor.

Masuri de siguranta

 • Generatorul de curent se porneste si se utilizeaza in aer liber
 • Generatorul de curent electric nu se utilizeaza intr-un spatiu inchis, chiar daca usile si ferestrele sunt deschise; se evita zonele unde vaporii ar putea sa nu se elimine, precum gropi, garaje, pivnite, excavatii. PERICOL – MONOXID DE CARBON. Motorul elimina monoxid de carbon, un gaz toxic, inodor, invizibil, care inhalat, poate cauza moarte sau leziuni severe.
 • Temperatura aerului in zona in care se foloseste generatorul nu trebuie sa fie mai mare de 40°C (104°F). Spatiul trebuie sa fie dotat cu sistem de ventilatie si racire.
 • Alimentarea generatorului se face intr-o zona bine luminata
 • Se evita scurgerile de combustibil si nu se alimenteaza niciodata cu generatorul pornit. Motorul se lasa timp de 2 minute sa se raceasca inainte de a se realiza realimentarea.
 • Nu se recomanda purtarea hainelor largi, bijuteriilor sau altor accesorii care s-ar putea prinde in piesele rotative ale mecanismului.
 • Inainte de oprirea motorului se deconecteaza consumatorii
 • Pentru a preveni scurtcircuitele care ar putea afecta echipamentul, motorul nu se lasa sa functioneze fara combustibil atunci cand sunt aplicate sarcini electrice.
 • Nu se introduce nimic in fantele de ventilatie, chiar si atunci cand generatorul nu functioneaza.
 • Inainte de transportarea generatorului, se goleste rezervorul de combustibil pentru a preveni aparitia scurgerilor.
 • Se folosesc tehnici de manipulare potrivite la transportarea generatorului de la o lucrare la alta. Manipularea gresita poate duce la vatamari corporale.

generatorul de curent electric

Depozitarea pe termen lung

Cand generatorul nu este folosit sau este stocat pe o perioada mai lunga de o luna, se recomanda aplicarea acestor instructiuni:

 • Se umple rezervoul de ulei pana la nivelul superior
 • Se scoate benzina din rezervorul de combustibil si din conducte.
 • Se toarna o ceasca de ulei de motor in rezervor, se agita si apoi se scurge uleiul in exces.
 • Se toarna aproximativ o lingurita de ulei de motor prin gaura bujiei, se trage de demaror de mai multe ori si se insurubeaza bujia la loc. Apoi se trage de demaror pana pistonul este pe cursa de compresie si se lasa in aceasta pozitie. Astfel, se inchid atat supapele de admisie cat si cele de evacuare pentru a preveni ruginirea interiorului cilindrului.
 • Se curata exteriorul generatorului si se aplica un inhibitor de rugina
 • Unitatea se acopera si se depoziteaza intr-un loc curat, uscat si ventilat corespunzator departe de foc deschis sau de scantei.

generatorul de curent electric

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Sunt 2 comentarii la acest articol

Mulțumesc.Sfaturile privind depozitarea sunt deosebit de importante.

Scris de Cristea pe 08.11.2021

  Multumim frumos!

  Scris de Silviana Matei pe 03.02.2022

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Defectiuni motocositoare? Avem solutii rapide cu rezolvare la domiciliu,...

Citeste tot articolul
pestre

Defectiuni la pompa de stropit sau atomizor? Avem solutiile practice pen...

Citeste tot articolul
X