Casa si gradina

Cultura de soia. Ce trebuie sa stii de la semanare pana la recoltare

Publicat pe 01.03.2018 in Casa si gradina Cultura de soia. Ce trebuie sa stii de la semanare pana la recoltare

Tot mai multi fermieri romani se indreapta catre cultura de soia, o planta cu o cerere in crestere datorita numeroaselor intrebuintari.

Soia in Romania. Zone de cultura, soiuri, subventii

Soia este o planta leguminoasa din subfamilia Faboideae (la fel ca fasolea, trifoiul sau lucerna). Boabele de soia sunt cunoscute la noi in tara in mod special ca inlocuitor pentru carne, datorita continutului ridicat de proteine (aproape 40%).

Dupa cativa ani buni in care soia nu era deloc pe radarul fermierilor romani si rar se regasea in bucatariile noaste, iata ca aceasta planta cu nenumarate intrebuintari se regaseste din nou pe harta agricola a tarii noastre. Potrivit economica.net, anul trecut, Romania s-a plasat pe locul al doilea in topul celor mai mari producatori de soia de la nivelul Uniunii Europene. Totodata, conform datelor Ministerului Agriculturii, 2017 este cel mai bun an pentru soia din 1990 pana in prezent.

In Romania avem cinci zone principale in care sunt indeplinite conditiile necesare pentru cultivarea de soia:

  • Sudul Campiei Romane si Dobrogea
  • Campia Banatului si a Crisanei
  • Nordul Campiei Romane
  • Estul Moldovei si Campia de nord-vest a tarii
  • Vestul/sud-vestul Transilvaniei si nordul Moldovei

Cele mai productive soiuri de soia pentru terenurile din Romania sunt tipurile aclimatizate in tara noastra, unele dintre ele chiar dezvoltate aici. Potrivit portalului gazetadeagricultura.ro, cel mai bine adaptate soiuri sunt Carla TD, Crina T, Cristina TD, Darina TD, ESMentor, Galina, Larisa, Malina TD, NS Mercury, NS Rubin, NS Triumf, PS 1012, PS 1020, SG Albert, SG Argus, SG Eider, SG Havabe, SG Kea, Vigo, Viorica.

Subventii APIA pentru culturile de soia. Ce trebuie sa stim

Fermierii care cultiva soia beneficiaza de subventii APIA prin programul de sprijin cuplat in sectorul vegetal. In 2018, documentele pentru aceste subventii se depun la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura aferenta judetului in care se afla cultura, pana la 31 martie.

In 2016, sumele acordate de APIA la culturile de soia au fost de 171,65 euro la hectar, insa anul acesta ele s-ar putea schimba. Pentru a beneficia de aceste subventii, fermierii trebuie sa depuna la APIA urmatoarele documente:

  1. factura de vanzare a marfii sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha comercializata;
  2. note de intrare/receptie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau pasarile pe care le detine in ferma, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha utilizata in consumul propriu la nivelul fermei;
  3. factura de achizitie a instalatiei de procesare, sau in cazul in care fermierul nu mai detine factura de achizitie a instalatiei de procesare, trebuie sa prezinte extras din documentele contabile din ultimul an, prin care dovedeste ca instalatia este inregistrata ca mijloc fix;
  4. in situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, inregistrat pentru siguranta alimentelor la ANSVSA, acesta face dovada procesarii productiei minime de 1,3 tone/ha prin documente contabile interne.
  5. factura de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate, emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate. In cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samanta.
  6. in cazul loturilor semincere, prin exceptie de la lit. a) – e), fermierul prezinta:
  7. factura pentru servicii multiplicare soia, emisa catre mentinatorul sau detinatorul soiului, din care sa reiasa ca i-a livrat minimum 1.300 kg samanta certificata/ha. In situatia in care factura pentru servicii multiplicare samanta soia este emisa catre detinatorul soiului, prezinta si contractul dintre mentinatorul si detinatorul soiului; si/sau

(ii) factura de comercializare a minimum 1.300 kg samanta certificata/ha sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care sa reiasa comercializarea a minimum 1.300 kg samanta certificata/ha emise catre terti ale caror exploatatii sunt situate pe teritoriul national;

soia

Valoarea culturilor de soia si rentabilitatea culturilor de soia

Costurile unei culturi de soia nu sunt mici, insa este o cultura cu o piata de desfacere larga. Din soia se fac nenumarate produse utilizate in alimentatia umana, dar si furaje pentru animale, boabele de soia fiind utilizate si pentru producerea de vopseluri, mase plastice sau sapunuri.

Preturile la soia au mai crescut in ultimii ani, iar in prezent se situeaza undeva la 320 euro/tona. Rentabilitatea acestei culturi este una mai usor de observat atunci cand vorbim despre volume mari si o suprafata generoasa cultivata cu soia.

Pregatirea terenurilor pentru culturile de soia

Soia se cultiva la inceputul lunii aprilie in sudul tarii si a doua parte a lunii aprilie in celelalte zone ale tarii, perioada in care temperatura aerului este de circa 15 grade Celsius.

Infiintarea culturii de soia incepe, la fel ca la toate celelalte culturi, cu pregatirea solului. Printre lucrarile absolut necesare pentru pregatirea solului in vederea cultivarii de soia, se numara:

  • Dezmiristitul imediat dupa recolatarea culturii premergatoare
  • Aratul la o adancime de 20 – 25 cm
  • Pamantul trebuie mentinut lipsit de buruieni si afanat
  • Cu o ziua inainte de semanat sau chiar in ziua semanatului, se pregateste patul germinativ printr-o lucrare a combinatorului. Patul germinativ trebuie sa fie bine maruntit, afanat pe adancime de 3-5 cm si nivelat.

O etapa importanta pentru o productie de calitate este inocularea (bacterizarea) semintelor de soia care urmeaza sa fie semanate.

Culturi premergatoare si postmergatoare culturii de soia

Cele mai bune plante premergatoare pentru cultura de soia sunt cerealele paioase, porumbul sau sfecla de zahar. Nu este recomandat sa cultivam soia dupa floarea soarelui sau dupa leguminoase.

Soia lasa in sol o cantitate mare de azot, fapt ce o face o cultura premergatoare potrivita pentru cerealele de toamna (grau, orz, secara).

ingrijirea si recoltarea culturii de soia

Semanarea, ingrijirea si recoltarea culturii de soia

Semanatul culturilor de soia se face in luna aprilie. Densitatea de semanat este de 40-55 de boabe germinabile pe metru patrat. Iar  norma de semanat variaza intre 70 si 100 kg/ha. Adancimea de semanat este de 2,5 – 4 cm, cu cat umiditatea din sol este mai ridicata, cu atat mai mica poate fi adancimea de semanat.

Intre randuri se lasa o distanta cuprinsa intre 25 si 70 de cm in functie de metoda utilizata pentru indepartarea buruienilor.

Ingrijirea culturii de soia

Cand vine vorba despre ingrijirea unei culturi vorbim, in principal, despre trei elemente – irigare, fertilizare si protejarea de buruieni si daunatori. Soia este o planta pretentioasa din toate aceste puncte de vedere, insa daca acordam putina atentie acestor cerinte, cultura se va dezvolta fara nicio problema, iar rezultatul va fi o recolta de calitate superioara.

Irigarea la soia

Irigarea la soia este imperativa in zonele secetoase. In primaverile in care ploile sunt rare soia are nevoie de udari de rasarire de 250 – 300 metri cubi/hectar. Extrem de importante sunt irigatiile din perioada de inflorire si de umplere a semintelor (jumatatea lunii iunie si jumatatea lunii august). Prima irigare trebuie facuta inainte sa apara florile, urmand ca apoi sa se mai faca inca 4-5 udari prin aspersiune la intervale de 10 – 14 zile. Pe solurile cu permeabilitate ridicata norma de udare este de 700-800 metri cubi la hectar, iar pe solurile cu permeabilitate slaba sunt  suficienti 4-500 metri cubi pe hectar.

Fertilizarea la soia

Fertilizarea la soia presupune tratarea cu doze de azot (7,1 – 11 kg la 100 kg de seminte), pentaoxid de fosfor P2O5 (1,6 – 4,0 kg/100 kg de seminte) si oxid de potasiu K2O (1,8 – 4,0 kg la 100 kg de seminte). Inocularea semintelor, insa, poate reduce necesarul de azot cu peste 50%. Daca solul este sarac in elemente nutritive, este recomandata aplicarea unei doze de azot de 30 kg la hectar inainte de pregatirea patului germinativ.

Tratamentele pentru buruieni si daunatori la culturile de soia

Tratamentele pentru buruieni si daunatori la culturile de soia sunt absolut necesare. Protejarea culturii de soia se face prin utilizarea de erbicid, cat si prin metode mecanice – de smulgere/retezare a buruienilor cu ajutorul diverselor ustensile si masini (prasile). Daca se opteaza pentru erbicide, cultura de soia are nevoie de 1-300 de litri de erbicid la hectar.

Bolile cele mai periculoase pentru culturile de soia

Bolile cele mai periculoase pentru culturile de soia sunt mana, arsura bacteriana, fusarioaza, rizoctonia si putregaiul alb. Ele pot fi combatute prin respectarea cerintelor acestei culturi – plante premergatoare recomandate, cultivarea in perioada de semanat recomandata, cat si efectuarea lucrarilor de ingrijire in mod corespunzator. Daca se observa prezenta unei boli in cultura sunt recomandate 1 pana la 3 tratamente cu fungicide special concepute pentru cultura de soia sau leguminoase.

Recoltarea si depozitarea la soia

Recoltarea in cazul culturilor de soia incepe cand peste 70% dintre pastai sunt uscate, iar umiditatea boabelor este sub 15%. Aceste conditii corespund calendaristic lunilor septembrie – octombrie. Soia se recoltează cu ajutorul unei combine agricole, iar dintr-un hectar cultivat se pot obtine peste 2.000 de kilograme de soia. Media la hectar in 2017 a fost de 2.381 kilograme.

Soia se depoziteaza in conditii de 12% umiditate, acordandu-se o atentie sporita combaterii daunatorilor. Pentru a tine departe insectele de recolta se folosesc insecticide precum Actellic sau Phostoxin

Dupa prelucrarea boabelor de soia se obtine faina de soia, uleiul de soia si sroturile de soia (utile la hrana animalelor). Din aceste produse se obtin alimente diverse – lapte, branza, biscuiti, margarina, produse care de regula sunt facute din carne – mezeluri, pateuri etc.

Sursa foto: Shutterstock

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Este un comentariu la acest articol

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Craciunul inseamna timp petrecut cu familia si prietenii, bucurie si cadouri. ...

Citeste tot articolul
pestre

Aerotermele se folosesc de zeci de ani ca sursa de incalzire a caselor. Unul d...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.