Casa si gradina

Cultura de salata verde

Autor: Otilia Dovancescu | Publicat pe 28.09.2016, actualizat la 08.05.2019, in Casa si gradina Cultura de salata verde

Cultura de salata verde este o afacere foarte rentabila. Pentru capatanile sale, este consumata mai ales in stare proaspata sub forma de diferite salate.Are continut ridicat in vitamine, saruri minerale si substante hranitoare.Frunzele de salata contin: fosfor, fier, calciu, posasiu precum si vitamine ca: vitamina C, vitamina A, Vitamina B1, B2.

Cultura de salata verde  are perioada scurta de vegetatie (45-50 de zile), este rezistenta la frig. Se cultiva mai ales primavara devreme si toamna tarziu, prin sistemul culturilor succesive, micsorand deficitul de aprovizionare cu legume in aceasta perioada.

Cultura de salata verde este putin pretentioasa fata de caldura, semintele rasar la temperaturi de 2-3 grade Celsius.Semintele germineaza la 5-10 grade Celsius si plantele rasar in 6-10 zile de la semanat.Unele soiuri de salata la temperatura de peste 25 grade Celsius nu mai rasar.

In faza de rozeta frunzele rezista la temperaturi de -5,-6 grade Celsius fara a pieri iar in faza de formare a capatanilor si de emitere a tulpinilor florale chiar si temperaturile de -2,-3 grade Celsius pot fi daunatoare.

Temperatura optima de crestere a frunzelor si formarea capatanilor este de 16 grade Celsius iar pentru formarea tupinilor florale si a florilor de 20-22 grade Celsius.

Salata este o planta de zi lunga, in aceste conditii are o perioada scurta de vegetatie si formeaza tulpini florale inainte de a forma capatani normale.In conditii de zi scurta, formeaza un aparat foliar bogat si capatani mari.

In cazul in care se seamana primavara tarziu sau cand culturile vegeteaza datorita insuficientei de hrana si umiditate, in conditii de zi lunga, plantele intra in vegetatie si emit tulpini florale inainte de formarea normal a capatanilor.

Salata este o planta pretentioasa fata de umiditate, mai ales in timpul rasaririi si formarii capatanilor, nivelul optim este de 70-80 % din capacitatea de camp a solului pentru apa.Insuficienta umiditatii din sol si temperaturile ridicate duc la obtinerea de productii mici si formarea mai devreme a tulpinilor florale.

Salata prefera solurile mijlocii bogate in humus si cu valoarea pH-ului de 6-7,2.Ingrasamintele organice si cele azotoase influenteaza pozitiv vegetatia, ducand la obtinerea unor productii ridicate.Fosforul contribuie la grabirea formarii capatanii iar potasiul contribuie la obtinerea de capatani bine indesate.

Tehnologia culturii

Cultura salatei in camp

In camp salata se cultiva prin rasad sau prin semanat direct.Premergatoare pentru cultura salatei sunt culturile prasitoare care au fost ingrdate in anul culturii cu gunoide grajd care lasa terenul curat de burueni.

Pregatirea terenului pentru salata presupune un sol bine maruntit si nivelat.Inaintea nivelarii terenului se inlatura toate resturile vegetale de la cultura anterioara si se mobilizeaza solul la o adancime de 8-10 cm, se executa nivelarea de exploatare dupa care se trece la fertilizarea de baza cand se administreaza 50-60 t gunoi de grajd semidescompus, 100 kg P2O5 si 75 kg K2O dupa care se efectueaza o aratura adanca de 28-32 cm.Daca modelatul terenului se face toamna, pentru insamantarile sau plantarile din toamna sau primavara devreme, o data cu aratura se face si maruntirea solului.

cultura de salata in camp

Inaintea infiintarii culturii cu 10-12 zile se pot aplica erbicidari pentru mentinerea terenului curat.Se pot efectua erbicidari pre si post emergente cu Kerb 50 W in cantitate de 2,0-3,0 kg/ha impotriva buruenilor monocotiledonate di dicotiledonate anuale si perene.Kerb 50 W se poate aplica preplant sau la 7-10 zile de la transplantare inainte de aparitia buruenilor.

Modelarea solului se face toamna pentru culturile care urmeaza sa se infiinteze primavara devreme, sau cu cateva zile inaintea semanatului sau plantatului pentru culturile care urmeaza sa se infiinteze primavara mai tarziu, vara sau toamna, astfel ca solul sa fie bine maruntit.Modelarea solului se efectueaza sub forma de straturi inaltate cu coronament de 104 cm.

Cultura salatei prin rasad

Pentru infiintarea culturii se folosesc rasaduri viguroase in varsta de 25-30 de zile, care sa fie uniform dezvoltate si excluzand plantele bolnave sau slabe.

Rasadurile sunt produse prin semanare in sere inmultitor, solarii cu substratul incalzit pe cale biologica, rasadnite sau brazde amenajate in camp deschis in functie de momentul semanatului si epoca de plantat.

cultura salatei prin rasad

Semanarea se face esalonat in 2-3 serii la interval de 10 -15 zile folosind 2-3 grame seminte la m2 de sera sau rasadnita.Pentru culturile timpurii este recomandat ca rasadul sa se repice in cuburi nutritive cu latura de 3 sau 5 cm.Inaintea plantarii in camp, rasadurile se pregatesc in mod obisnuit, ca si cele ale altor specii legumicole.

Epoca de plantare variaza cu destinatia culturilor, momentul semanatului s varsta rasadului.Pentru obtinerea de productii esalonate pe o perioada cat mai indelungata se planteaza etapizat la interval de 10-15 zile.

Pe stratul inaltat se planteaza 4 randuri echidistante, sau in benzi de cate doua randuri, distanta intre benzi este de 40 cm, intre randuri este de 20 cm iar distant intre plante pe rand este de 13-18 cm.Norma de plante pe hectar este de 150-200 de mii de plante.

Rasadurile sunt plantate cu plantatorul cand sunt nerepicate sau lingura de plantat sau cusapaliga, cand sunt produse in cuiburi nutritive.Se planteaza la aceeasi adancime la care rasadul a fost in rasadnita (cu partea superioara a cubului nutritive la suprafata solului).

Cultura prin semanat direct in camp

Cultura de salata verde prin semanat direct in camp se efectueaza mecanizat, la aceleasi distante intre randuri la si la plantarea rasadurilor.Adancimea de semanat este de 1-2 cm pana la 3 cm, in functie de epoca si umiditatea solului, norma de samanta utilizata este de 2-2,5 kg pe hectar.

In cazul culturilor insamantate sau plantate din toamna pentru consum de primavara devreme, plantele iernand in stare de rozeta de frunze, se recomanda instalarea de parazapezi care retin zapada pe cultura, o protejeaza impotriva frigului in timpul iernii si care prin topire in primavera asigura apa necesara cresterii plantelor.

Pe suprafete mici culturile sunt protejate prin acoperirea cu gunoi paios, frunze sau pleava, care primavera devreme se aduna pentru ca solul sa fie incalzit si plantele sa vegeteze normal.

Cultura prin semanat direct in camp

O lucrare speciala pentru culturile prin rasad este completarea golurilor, care se efectueaza in 2-3 zile dupa plantare cu rasad din acelasi soi rezervat in acest scop.In perioada de vegetatie salata se praseste mecanizat de 2-3 ori si daca este cazul se praseste manual pe randurile de plante.

La cultura semanata direct in camp o data cu prima prasila se face si raritul, lasand plantele cele mai viguroase la distant de 13-18 cm una de alta.Pentru asigurarea umiditatii in sol de 70-75 % din intervalul umiditatii active la adancimea de 30-40 cm, culturile se iriga de 2-3 ori, cu o norma de udare de 200-300 m3 apa pe hectar.

Prima irigare se efectueaza imediat dupa infiintarea culturii in vederea asigurarii unei rariri uniforme sau pentru o prindere cat mai buna a rasadurilor.A doua irigare se efectueaza cand plantele incep sa lege capatani, iar a treia in timpul cresterii intensive.

Cand plantele au o rozeta de 8-10 frunze se aplica fertilizarea cu azotat de amoniu 200 kg/ha, azotul stimuleaza cresterea capatanilor si sporeste productia.

Recoltarea se efectueaza manual prin taierea capatanilor la circa 1 cm de colet, cand acestea au ajuns la marimea si indesarea specifica soiului.Se recolteaza pe timp racaros si uscat, deoarece daca frunzele sunt umede, acestea se altereaza.

Dupa recoltare se elimina frunzele necorespunzatoare (rupte, patate si uscate) dupa care se sorteaza si se ambaleaza in ladite una langa alta cu taietura in sus.

Cultura de salata verde in sere

Cultura de salata se cultiva atat in cultura pura, cat si asociata cu tomate, ardei, fasole, castraveti.Pregatirea serei si a solului se face ca si pentru celelalte culturi (fertilizarea de baza, afanarea, maruntirea si nivelarea solului.

Producerea rasadului se poate produce in sere esalonat in toata perioada de toamna-iarna-primavara, la producerea rasadurilor se va tine cont de data plantarii, soiul folosit si intensitatea luminii in prioada respective, astfel ca momentul plantarii rasadul sa aiba 4-5 frunze adevarate.

Semanatul se face in sere inmultitor, pe substrat sau direct in ghivece, compozitia substratului utilizat este: doua parti turba cernuta si o parte nisip (pentru semant) si 50-60 % turba, 10 % mranita, 20 % pamant telina, 10 % nisip (pentru umplerea ghivecelor sau pentru repicat).

Semanatul se face in etape, de la 15 august-20 ianuarie, folosind 200-300 g seminte la 100-150 m2 sera inmultitor, pentru producerea rasadurilor la un hectar de cultura sunt necesare 150-250 de mii de fire.

Pana la plantare rasadurilor se aplica lucrari de ingrijire cum ar fi: udatul ori de cate ori este necesar, pentru a mentine umiditatea moderata, temperature se mentine la valori de 10-2 grade Celsius noaptea, 12-14 grade Celsius in zile noroase si 16-18 grade Celsius in zilele insorite, repicacarea se face dupa 6-8 zile de la rasarire in cuburi nutritive de 5x5x5 cm.

Cultura de salata verde in sere

Plantarea salatei se face manual, folosind diferite scheme in functie de soi, modul de cultura si momentul plantarii.Plantarea se face cu ajutorul lingurei plantatoare, se fac copci in care se distribuie rasadul care prin plantare se ingroapa pana la ½ din inaltimea cubului nutritiv.Dupa plantare se o afanare usoara a solului dupa care se aplica o irigare prin aspersiune cu o norma de udare de 100-120 m3 pe hectar.

Lucrarile de intretinere sunt putine avand in vedere perioada scurta de vegetatie.Completarea golurilor se efectueaza in primele 10 zile dupa plantare, cu rasad rezervat in acest scop. In permanent se verifica cultura si se elimina plantele bolnave sau insuficient dezvoltate.

In cursul perioadei de vegetatie se aplica 2-3 fertilizari cu azot administrandu-se solutii in concentratie de 4-4,5 %.In total se administreaza 200-250 kg/ha azotat de potasiu sau 300-400 kg/ha azotat de amoniu.

Recoltarea se face pe masura ce capatanile ajung la completa dezvoltare.

Cultura de salata verde in solarii

Salata se cultiva in sistemul culturilor asociate si succesive in vederea rentailizarii solariilor, si pentru a pune la dispozitia consumatorilor salata proaspata primavera devreme.

In solarii salata se cultiva de obicei inaintea culturilor principale cum ar fi: ardei gras, castraveti, vinete, tomate folosindu-se soiuri rezistente.

Rasadul se produce ca si in cazul salatei in sere cu mentiunea ca pe langa semanatul in sere inmultitor acesta lucrare se mai poate face si in solarii sau in camp adapostit.

Epoca de semanat se stabileste astefel incat pana la plantare rasadul sa formeze 5-6 frunze.

Pregatirea terenului se face inca din toamna, se pregateste terenul executandu-se inclusiv modelarea tinand cint de cultura de baza care urmeaza sa se planteze primavara in solar.

Cultura de salata verde in solarii

Epoca de plantare se stabileste astfel incat, pana la venirea inghetului plantele sa aiba posibilitatea sa se inradacineze. Pentru plantare se folosesc rasaduri cu 5-6 frunze bine formate si calite.

Rasadurile se planteaza astfel incat partea superioara a cubului nutritiv sa fie la nivelul solului iar dupa plantare se uda cu apa calduta.Numarul de plante folosite pe hectar este de 175-250 de mii de plante.

Lucrarile de intretinere consta din: toamna inainte de venirea frigului se executa p prasila la adancimea de 5-6 cm, daca timpul este frumos se aplica si o origare de aprovizionare.

Primavara se fertilizeaza cu 100-120 kg/ha azotat de amoniu in amestec cu 1-2 tone mranita uscata cernuta, apoi se face o prasila in afanarii solului si incorporarii ingrasamintelor.Pana la recoltare se fac 1-2 pana la 3-4 udari, in vederea mentinerii umiditatii solului.

Recoltarea are loc in ultima decada a lunii martie si primele zile din aprilie.

Bibliografie

Despre autor

Otilia Dovancescu

Agronom, cu experienta de 20 ani in tratamente fitosanitare, in pomicultura, cultura mare, viticultura.

Este un comentariu la acest articol

f bun articolul

Scris de teo pe 06.02.2019

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Cuvinte cheie: oala inox, set oale inox, oala sub presiune tefal, oala i...

Citeste tot articolul
pestre iluminat interior

Iluminatul interior este un element functional si estetic, util in desfa...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.