Casa si gradina

Cultura de ardei iute – tot ce trebuie sa stii

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 30.09.2020, actualizat la 30.09.2020, in Casa si gradina Cultura de ardei iute – tot ce trebuie sa stii

Ardeiul iute este folosit in aproape fiecare bucatarie din lume si este unul dintre cele mai populare condimente. Se numeste diferit: picant, amar, arzator, ardei iute, chili. Datorita activitatii gradinarilor, aceasta leguma poate avea diferite forme, dimensiuni, culori, grade de iutime.

Ardeiul iute face parte din familia Capsicumm iar iutimea acestuia vine de la produsul chimic alcaloid numit Capsaicina, care este de mai multe tipuri, de unde si motivele pentru care intensitatea iutimii difera de la un ardei la altul.

Iutimea ardeilor se masoara in unitati Scoville, scara de masurare inventata de Wilbur Scoville. Ardeii iuti se impart in doua categorii: foarte iuti si potriviti (comestibili fara a se simti toata gura in flacari).

Iutimea nu poate fi stabilita doar vizual, insa striatiile ardeilor constituie un indiciu, la fel ca si marimea. Un ardei mai mare, care este de cele mai multe ori mai copt sau mai batran, va fi cu siguranta mai iute decat unul mai mic. Iata o lista a noua soiuri de ardei iuti care merita incercati in bucatarie:

Soiuri de ardei iute

Ardei iuti rosii

Ardeiul iute de Cayenne este considerat a fi o specie exotica la noi in tara fiind regasit sub forma de pudra de ardei iute, obtinut din ardei si seminte uscate. Acesta are un gust intepator si iute.

Ardeiul iute Anaheim capata o culoare portocaliu-roscata in momentul in care se coace, insa este bun si in stare verde. Avand o coaja groasa, ardeii Anaheim sunt potriviti pentru copt sau gatit deoarece nu se rup usor. Ardeii iuti Anaheim se regasesc uscati si folositi in pudra de chili.

Ardeii iuti Scotch Bonnet reprezinta ingredientul principal din mancarurile traditionale jamaicane. Ardeii Scotch Bonnet sunt printre speciile cele mai iuti.

Ardei iuti galbeni

Despre Ardeii Habanero se spune ca sunt cei mai iuti ardei din lume. Acestia se cultiva in America de Sud si sunt potriviti in retetele de salsa si marinade. Pe scara Scoville, ardeiul Habanero are intre 100.000 si 350.000 de unitati. Ca o comparatie, ardeii iuti italieni, peperoncini au doar intre 100 si 900 de unitati.

Ardeii Thai chili (ochi de pasare sau Bird’s Eye) se regasesc in bucataria asiatica. Acestia se consuma si in stare cruda sau tocati si amestecati in sosurile de peste, in salatele cu mango ori pasati in pastele de curry. Ardeii Fatalii sunt de origine africana si sunt cam la fel de iuti ca Habanero.

Ardeii Fatalii se deosebesc, insa, prin arome de citrice si iutime mai puternica. Cu o coaja subtire acestia sunt perfecti in retetele de salsa, sosuri fierbinti sau folositi in forma uscata si transformati in pudra.

Ardeiul Jalapeno creste in Spania si Mexic si reprezinta deliciul acestor doua bucatarii. Avand o textura carnoasa, asemanatoare celei ardeilor grasi, sunt potriviti pentru a fi umpluti, prajiti si adaugati in mancaruri ori salate.

Ardeii iuti verzi

Ardeiul Serrano este originar din Mexic si este mai iute decat ardeiul Jalapeno. Acesta se consuma in stare proaspata dar si gatita.
Ardeii Poblano, de aceeasi origine mexicana ca si cei Serrano, reprezinta ingredientul principal in reteta de ardei iuti umpluti cu carne si prajiti parne (chile rellenos).

Seminte de ardei iute – cele mai bune soiuri pentru teren deschis
Producatorii de legume experimentati sunt sfatuiti sa utilizeze urmatoarele recomandari atunci cand cumpara seminte:

  1. Legumele sunt afectate de conditiile climatice ale cultivarii sale. Deci, aceeasi varietate, plantata in zone climatice diferite, va da roade de diferite grade de iutime. Legumele cultivate in conditii calde si umede vor fi de ordinul marimii mai ascutite decat cele cultivate intr-un loc rece si uscat.
  2. corda atentie indicatorului SHU. Cu cat numarul este mai mare, cu atat iutimea ardeilor este mai accentuata.
  3. Pentru terenuri deschise, se selecteaza soiuri cu un scurt sezon de crestere (pana la 100 de zile), deoarece conditiile meteorologice de toamna sunt potrivite numai pentru anumite soiuri ale acestei plante.
  4. In magazine sunt prezentate doar soiuri comune de aceea pentru cei care doresc sa experimenteze soiuri rare sau de elita ar trebui sa acorde atentie centrelor de reproducere specializate.

Cele mai bune soiuri de seminte de ardei iute

Cornucopia dubla este un hibrid cu randament ridicat, rezistent la virusi si caldura. In conditii de sera, da roade cu un ordin de marime mai mare. Un tufis poate produce pana la 40 de fructe. Ardeii sunt lungi, ingrosati, probositi, vopsiti in rosu-portocaliu.

Buchet arzator – Ardeiul se preteaza atat in zonele deschise, cat si in sere. Fructele de lungime medie sunt prezentate intr-o forma conica. Ardeii la maturitate capata o tenta bogata de roșu. Pulpa este ascutita si are o aroma puternica de ardei.

Cherry Small Cherry este un soi ultra-timpuriu fiind denumit asa datorita similitudinii exterioare a fructelor cu cele de padure si aroma pulpei de cirese. Tufele sunt puternice, inalte si ramificate, presarate cu ardei mici rotunzi. Fructele se matureaza in a 80-a zi dupa germinarea semintelor.

Ardei la mijlocul sezonului pentru teren deschis

Astrakhansky-147 este un ardei cu randament ridicat pentru cultivarea in pamant deschis. Tufele sunt de dimensiuni medii, compacte cu fructe rosii. Ardeii sunt mici si cu pereti subtiri, dar cu gust foarte iute. Perioada de fructificare este prelungita in timp si dureaza de la 30 la 60 de zile.

Ardeiul denumit Cornul de miel are o forma de tufis standard care atinge inaltimea de un metru si jumatate. Fructele sunt lungi si subtiri. Peretii fructului sunt subtiri, iar carnea este iute la gust.

Ardeiul Cascabel este o planta pitica cu fructe neobisnuite. Tufele infloresc si dau roade continuu. Ardeii mici au o forma rotunjita si o culoare rosie inchisa, sunt folositi pentru uscare si macinare ulterioara. Pulpa este foarte ascutita, cu un miros placut de ardei.

Caracterizarea soiurilor de ardei iuti cu maturare tarzie

Ardeiul 7 Pot Brain Strain Red – are fructe mari cu forma bizara asemanatoare cu a unui creier uman. Pastaile au o culoare stralucitoare fiind foarte apreciate pentru gustul lor excelent si aroma neobisnuita.
Riot – tufisuri de dimensiuni medii ramificate cu pastai cu pereti subtiri, medii.

In conditii favorabile, de la un tufis se pot colecta pana la 300 de fructe. Ardeii se disting printr-o culoare neobisnuita: in stadiul de maturare tehnica, pastaile sunt de un rosu aprins, iar ardeii la maturare sunt pictati si au o nuanta laptoasa de alb.

Tabasco – plante inalte care sunt rezistente la boli comune si daunatori. Forma ardeilor este clasica, conica. Culoarea fructului se schimba pe masura ce se coace: mai intai sunt verzi, apoi capata o culoare galbena intermediara si in cele din urma, se inrosesc. Soiuri recomandate de ardei iute pentru plantarea in aer liber Nu toate soiurile sunt potrivite pentru teren deschis.

Soiurile potrivite pentru cultivarea in paturi deschise sunt urmatoarele:

  • Sarpele Gorynych are o toleranta la seceta, da fructe mari si picante.
  • Cayenne amar este una dintre cele mai populare soiuri de ardei iute, caracterizata prin pastai mari si aroma picanta.
  • Limba soacrei este toleranta la seceta, cu ardei rosii stralucitori de dimensiuni medii.
  • Ucraineana – piper cu randament ridicat de la mijlocul sezonului, cu o imunitate buna, care tolereaza cu usurinta schimbarile meteorologice nefavorabile.
  • Focul chinezesc – este considerat unul dintre cele mai bune soiuri de acest tip de plante fiind foarte rezistent la boli.
  • Habanero este un ardei foarte popular cu fructe rotunjite neobisnuite.
  • Jalapunii sunt ardei mari, stralucitori, foarte iuti.
  • Dinozaur – soi tolerant la seceta, cu fructe ascutite moderat de groase, de dimensiuni medii.
  • Vizier este un ardei copt cu randament ridicat, cu fructe cu o forma neobisnuita de turban.
  • Buchet magic – un soi cu fructe timpurii.

Soiuri populare de ardei iute pentru cultivarea in apartament

Exista o linie de soiuri din ardei iute indicata pentru cultivarea in interior. De regula, acestea sunt plante perene care necesita ingrijiri speciale.
Plante potrivite pentru apartament:

  • Spark este un hybrid cu pastai usor indoite, fructe mici, rosii aprins.
  • Ryabinushka este un hibrid ultra-timpuriu cu randament ridicat. Fructele sunt rosu aprins, sferice.
  • Aladin – tufisuri compacte care poarta ardei mici colorati. Acestea sunt prezentate sub forma unui con si directionate in sus. Pe un tufis, fructele de culoare verde deschis, verde inchis, roz inchis, bej, rosu si violet cresc simultan.
  • Confetti – tufe ornamentale pitice care nu depasesc 35 cm. Fructele sunt relativ mari: de la 3 la 7 cm lungime. Acestea sunt reprezentate de forma clasica conica a diverselor culori: pe masura ce se coc, ardeii verzi se ingalbenesc, apoi devin purpurii. Fructele coapte au o culoare rosie intensa.
  • Salutatia este un ardei decorativ matur, care creste in tufisuri pitice. Fructele in forma de con in timpul maturarii isi schimba culoarea de la verde inchis la portocaliu stralucitor. Ardeii se consuma proaspat si in conserve.
  • Hibrizii interiori au o valoare decorativa ridicata.

Ce soiuri de ardei iute sa plantezi intr-o sera

Sera este cel mai bun loc pentru cultivarea tufei de ardei. Cele mai comune plante cultivate in sere sunt urmatoarele soiuri:

  • Galben maghiar – mici tufe cu ardei mici galbeni. Dimensiunile compacte ale plantei economisesc spatiul in sera.
  • Astrakhan 628 este un ardei de sezon mediu si cu randament ridicat, cu fructe in forma de con mediu. Pe masura ce se maturizeaza, culoarea ardeilor se schimba de la verde stralucitor la rosu profund. Tufele sunt de jumatate de metru, compacte.
  • Jubilee VNIISSOK – plante inalte, care raspandesc fructe cu maturare timpurie. Ardeii sunt de un rosu inchis, moderat.
  • Filius Bleu – ardei pitici care ocupa putin spatiu in sera. Fructele sunt multicolore, cu gust foarte ascutit. Ardeii sunt folositi pentru a gati tot felul de preparate culinare.

Principii de cultivare ardei iute

Cultura de ardei iute in solar presupune realizarea procesului de insamantare in perioada ianuarie -februarie. Pentru cultura in camp, zona de sud, insamantarea incepe la jumatatea lunii februarie pentru cultura timpurie, si sfarsitul lunii martie pentru cultura de toamna.

Pentru camp, zona de nord, de deal si de munte, insamantarea incepe de la inceputul lunii martie, in spatii acoperite si incalzite pentru cultura timpurie.

Temperatura de Germinare

Temperatura minima de germinare a semintelor este de 14 – 15 grade Celsius, iar cea optima de 25 – 28 grade Celsius. La temperatura minima, germinarea are loc dupa 18 – 20 zile, iar la cea optima in 8 – 11 zile.
Semintele se tin in apa cu o zi inainte de semanat.

Partea de jos a laditei se acopera cu un strat de nisip de 2 cm grosime, pentru a asigura un drenaj bun. Deasupra se aseaza compostul pregatit si se uda bine.

Pentru delimitarea spatiilor dintre randuri, se traseaza linii fine, cu ajutorul unei rigle. Semintele se seamana una cate una cu ajutorul unui con de plastic sau de hartie, daca acestea par greu de manevrat. Spatiul trebuie sa fie de 4 sau de 5 cm intre seminte, ulterior se presara un strat fin de compost (aproximativ 3 mm grosime).

Suprafata se preseaza usor cu podul palmei sau mai bine, cu o placa de lemn de mici dimensiuni pentru ca semintele sa fie in contact cu pamantul.
Zona plantata se uda doar cu un pulverizator (un accesoriu foarte util pentru gradinari), si nu pe frunze ci doar in spatiile dintre plante.

In acest stadiu se recomanda doar fertilizarea cu ingrasamant biologic pe frunze, in doze mici. Fertilizarea excesiva a plantelor, face ca planta sa aiba frunze foarte mari in detrimetrul fructelor.

Cutia se acopera cu folie sau coli de hartie si se aseaza intr-un loc cu efect de sera incalzita, sau intr-o camera luminata puternic si calduroasa. Atunci cand rasadurile apar se scoate capacul.

Cand rasadurile au patru frunze adevarate, este momentul potrivit pentru repicare. Repicarea se face intocmai ca la rosii, diferenta consta in modul de plantare, rasadul de ardei, fiind plantat doar pana la jumatatea tijei.
Tratamente pentru cultura de ardei iute

-caderea plantutelor: infuzie de ceai pur de musetel
Pentru recolta bogata de ardei, se aplica un ingrasamant 100% natural format din urzica si gunoi de grajd.

Compozitia trebuie sa contina 10l de apa pentru fiecare kilogram de urzica proaspata (sau 100gr urzici uscate). Solutia se foloseste atat pentru stropirea solului de jur imprejurul plantei cat si pe frunze, insistand si pe spatele frunzei.

Recipientul cu solutie se acopera si se amesteca la fiecare 2 zile, iar cand apar bule mici, este semn ca procesul de fermentatie sau infuzare este complet. Acesta poate dura una sau doua saptamani, in functie de temperatura mediului ambient. Acest lichid nu se mai dilueaza in momentul aplicariii pe plante.

Dozare Gunoi de Grajd

Gradul de dilutie a dejectiilor lichide este de 1/3 dejectii si restul apa.
Dilutia de dejectii se foloseste la hranirea tulpinei. Cropmax este un ingrasamant ecologic ce poate fi folosit cu succes la hranirea plantutelor.

ATENTIE: folosirea in exces a acestor tratamente naturale, duce la dezvoltarea excesiva a frunzelor in detrimetrul fructelor. Tratamentul se aplica la doua saptamani intr-o cantitate mica, pentru o dezvoltare si o productie cat mai buna a legumelor.

Transplantarea

Rasadurile de ardei se transplanteaza la 45-50 de zile de la plantare.
La fel ca si la rosii, se scot rasadurile afara treptat, pentru calirea lor. Plantarea in camp a rasadului de ardei, se face de aceasta data adanc pana la primul rand de frunze.

Ardeiul iute se planteaza la 30/30 cm. Rasadurile se pun intr-un sol afanat in toamna sau iarna, inainte de plantare si apoi imbogatit prin asternuturi de gunoi de grajd, pamant chisai etc, (foarte bogat in azot).

Cele mai bune rezultate au fost semnalate la plantarea pe biloane, unde udarea se face numai pe santuri, astfel ca planta isi trage apa cat are nevoie.

Dupa plantare ardeiul se uda bine pe santuri, apoi nu se mai uda 2 saptamani, pentru a favoriza inradacinarea puternica a plantei.
La doua saptamani de la plantare, planta se praseste si musuroieste cu gunoi de grajd.

Dupa o luna de la plantare se fertilizeaza plantele din doua in doua saptamani cu dilutie de urzica pe frunze si dilutie de gunoi de grajd la tulpina. Udarea se face ori de cate ori este nevoie si numai dimineata.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Manusile de protectie sunt componente oblig...

Citeste tot articolul
pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.