Casa si gradina

Cultura de afin cu port inalt si afin siberian

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 07.05.2018, actualizat la 19.07.2019, in Casa si gradina Cultura de afin cu port inalt si afin siberian

Afinul provine in cea mai mare parte din specia Vaccinum corymbosum, originara din America de Nord. Acest arbust are frunze si fructe cu un continut de vitamine si substante nutritive asemanatoare cu ale afinului de munte Vaccinum myrtillus.

Fructele sale sunt bogate in vitamin C, vitamina A, B1, B2, E, saruri minerale, antociani, acizi, substanta uscata. Fructele arbustului de afin cu tufa inalta, sunt de 2-4 ori mai mari comparativ cu afinele de munte, cu calitati comerciale superioare si foarte cautate pe piata europeana sub forma proaspata.

Cultura afinului cu port inalt

      1. Cerintele afinului cu port inalt fata de factorii de mediu
      1. Sortimentul de soiuri
      1. Boli virale la materialul saditor
      1. Tehnologii de infiintare si intretinere pana la intrarea pe rod
      1. Tehnologii de infiintare a plantatiilor pana la intrarea pe rod
    1. Recoltarea fructelor

Cultura afinului siberian

      1. Cerintele afinului siberian fata de factorii de mediu
      1. Sortimentul de soiuri afin siberian
      1. Tehnologii de infiintare si intretinere afin siberian pana la intrarea pe rod
      1. Tehnologii de infiintare a plantatiilor de afin siberian pana la intrarea pe rod
      1. Principalele boli si daunatori la afinul siberian
    1. Recoltarea fructelor de afin siberian

Cultura afinului cu port inalt

Cerintele afinului cu port inalt fata de factorii de mediu

Cerintele afinului cu port inalt fata de temperatura

Produse recomandate

Afin siberian

40,92 lei

48,14 lei (-7,22 lei)

Detalii produs
Afin siberian

40,92 lei

48,14 lei (-7,22 lei)

Detalii produs
Alun tufa

23,32 lei

27,44 lei (-4,12 lei)

Detalii produs

Afinul cu tufa inalta are cerinte moderate pentru temperaturi, prefara clima racoroasa si umeda, temperaturi intre 18-30 grade Celsius.

Afinul cu port inalt este sensibil la caldura, de aceea temperaturile extreme din vara, combinate cu uscaciune atmosferica, afecteaza atat plantele cat si fructele. Afinele din zonele nordice, cu zile lungi si nopti racoroase in perioada maturarii fructelor sunt mai aromate si mai gustoase.

Daca tesuturile tulpinei si ramurilor sunt bine maturate planta este rezistenta la gerul din timpul iernii. In perioada de repaus rezistenta la ger este relativ mare, limita critica fiind de -36 grade Celcius.

Insa, in zonele prea racoroase, cu veri umede, ramurile nu ajung sa se matureze suficient, astfel ca, peste iarna pot degera la temperaturi de pana la -10 grade Celsius. Necesarul de ore de frig (intre 0 si 7°C) din sezonul de repaus este de asemenea, mare, intre 900 si 1000 (700–1200 in funcie de soi).

afin port inalt

Cerintele afinului cu port inalt fata de lumina

Afinul cu port inalt suporta semiumbra, insa, productii mari se realizeaza in conditii de lumina deplina, avand cerinte maxime in perioada infloririi si legarii fructelor. La semiumbra afinul are ramuri scurte si subtiri, care rodesc mai slab, iar fructele raman mai mici si mai slab colorate.

Cerintele afiului cu port inalt fata de apa

Afinul cu port inalt are cerinte mari fata de apa, in special in perioada cresterii si maturarii fructelor. Arbustul are nevoie de umiditate constanta in sol, nesuportand uscaciunea si excesul indelungat de apa in sol. De aceea, la infiintarea culturii de afin se ia in considerare instalarea unui sistem de irigare care sa asigure cantitatea de apa necesara cresterii si dezvoltarii optime.

cultura de afin cu port inalt

Cerintele afinului cu port inalt fata de sol

Solul este un factor de mediu important care asigura reusita unei culturi de afin cu port inalt, influentand proprietatile fizice si chimice, reactia solului si continutul in materie organica. Arbustul de afin are nevoie de un sol cu ph cuprins intre 4,3 si 5,5.

Afinul poate creste si se poate dezvolta bine pe o gama variata de soluri cu conditia ca acestea sa fie soluri acide, bine drenate, bogate in materie organica si bine expuse la lumina.

Sortimentul de soiuri

Bluecrop

Bluecrop este un soi raspandit in toata Romania, avand o adaptabilitate la clima ridicata. Arbustul din acest soi este caracterizat de o tufa viguroasa, relativ densa, larga si inalta, cu port erect. Arbustul are un sezon mijlociu de coacere esalonata de la inceputul lunii iulie pana la inceputul lunii august.

Produse recomandate

Alun Turcesc

39,58 lei

46,56 lei (-6,98 lei)

Detalii produs
Arbore Castan comestibil

28,85 lei

33,94 lei (-5,09 lei)

Detalii produs
Arbust Catina Serpeni

25,53 lei

30,04 lei (-4,51 lei)

Detalii produs

afin Bluecrop

In functie de incarcatura si agrotehnica aplicata fructele sunt de marime mijlocie, de forma sferica, usor turtite, de culoare albastra deschis, bine acoperite cu pruina persistenta. Fructele sunt prinse in ciorchini de marime mijlocie, cu calitati organoleptice bune, ferme, rezistente la crapare si pastrare.

Soi cu productivitate mare atinge in anii de rodire 4-6 kg/tufa. Arbustul are o rezistenta buna la atacul ciupercilor de scoarta sau de frunza.

Soiul de arbust are rezistenta moderata la ger si la seceta, necesita soluri acide si bogate in materie organica.

Recomandari agrotehnice:

  • Alegerea de soluri acide si bogate in materie organica
  • Aplicarea irigarii si fertilizarii pentru productii mari
  • Realizarea de taieri de formare si fructificare pentru productii ridicate

Simultan

Simultan este un soi de afin romanesc, cu coacere timpurie, fructe de calitate, fiind unul din putinele soiuri pretabile la recoltarea mecanizata. Arbustul formeaza tufe viguroase cu port erect si coroana larga, cu ciorchini lungi, cu dispunere laxa a bacelor, ceea ce faciliteaza culesul si maturarea concentrata a fructelor.

Simultan este un soi cu maturare foarte timpurie, fiind cel care deschide sezonul de coacere al afinelor impreuna cu alte soiuri timpurii cum sunt Weymouth sau Duke dar cu un sezon de coacere mai scurt, ce necesita 2-3 recoltari.

afin soi simultan

Fructele arbustului soi Simultan sunt de marime mijlocie, de culoare albastra, cu pruina puternica, ferme, gust dulce, slab acidulate, aromate si crocante. Acestea sunt bogate in compusi cu actiune antioxidanta, cu capacitate buna de pastrare in stare proaspata 9-10 zile la temperaturi de 1-4 grade Celsius.

Arbustul este un soi de afin cu productivitate mijlocie spre mare cu precocitate de rodire 1,5-2.0 kg/tufa in primii ani de fructificare.

Arbustul de afin soi simultan are o rezistenta buna la ger, la boli si daunatori.

Recomandari agrotehnologice:

  • plantarea pe soluri acide si slab acide
  • Aplicare taieri de formare
  • Asigurarea necesarului de apa pentru obtinerea de fructe mari si productii consistente

Duke

Soi de origine Americana, Duke are o extindere importanta in Europa, formeaza tufa viguroasa, cu port erect, cu tulpini numeroase, moderat de ramificate.

Perioada de maturare a fructelor este timpurie, in aceeasi perioada cu soiurile Weymouth, Simultan, Earlyblue.

Fructele sunt de calitate buna, de dimensiuni mijlocii-mari, ferme, rezistente la transport, cu calitati gustative bune, culoare albastra.

afin duke

Soi cu productivitate mijlocie spre mare manifesta rezistenta la antracnoza si arsura bacteriana si toleranta la arsura ramurilor si septorioza.

Recomandari agrotehnice:

  • Amplasare in zone racoroase
  • Terenuri acide bogate in materie organica
  • Aplicarea de irigari si fertilizari la nivel optim
  • Taieri de formare si fructificare

Delicia

Delicia este un soi nou de afin romanesc, selectionat pentru calitatea fructelor, aspect comercial si calitati gustative, cu precocitate de fructificare.

Soiul de arbust are vigoare mijlocie cu crestere mai inceata in primii ani, tufele fiind largi si scunde pe inaltime. Fructele se matureaza incepand cu prima decada a lunii iulie si dureaza pana la inceputul lui august. Fructele sunt mari, de forma aplatizata, de culoare bleu deschis, cu multa pruina si continut biochimic bogat in cmpusi cu actiune antioxidanta. Fructele au capacitate buna de pastrare si destinatie stricta.

afin delicia

Soiul are o coacere precoce, producand inca din anul 2 de la plantare 0,8-1,0 kg/tufa si 2,0-3,0 kg/tufa in urmatorii  4-5 ani. Arbustul este rezistent la antracnoza si arsura bacteriana si tolerant la arsura ramurilor si septorioza. Prezinta rezistenta buna la ger.

Recomandari agrotehnice:

  • In primii 2 ani de la plantare se indepartarea ramurilor mici care ating solul
  • Taieri de formare
  • Asigurarea materiei organice la optimum necesar pentru obtinerea de fructe mari
  • Asigurarea cantitatii optime de apa de la inflorire pana la sfarsitul recoltarii
soiuri afin
Informatii preluate si sintetizate din: Pomi arbusti fructiferi si capsun, Ghid ethnic si economic, INSTITUTUL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU POMICULTURA

Boli virale la materialul saditor

Materialul saditor la afin este alcatuit din butasi inradacinati de 2-3 ani, la ghivece sau cu balot de turba pe radacina. Reglementarile in vigoare prevad saditor Vf (virus free/fara virusuri) testarea pentru virusuri si organisme similar virusurilor din Romania prin schemele de certificare recomandate pentru a fi folosite pentru producerea materialului saditor.

Virusul deformarii frunzelor afinului – Blueberry shoestring virus-BSSV (v.f.)

Virusul ataca ramurile de un an sau mai batrane de 1 an si se manifesta prin aparitia unor dungi alungite de culoare rosiatica, in special pe partea expusa la soare. In timpul infloritului virusul poate aparea si pe petale sub forma de dungi rosiatice.

bolile afinului

Virusul ataca in principal sistemul foliar care variaza in intensitate de la funze inguste, subtiri, alungite ca un siret, pana la frunze ondulate sau in forma de semiluna. Pe unele frunze pot aparea nervuri rosiatice sau dungi de-a lungul nervurii principale si orizontale, la baza nervurilor laterale, formand un desen sub forma frunzei de stejar.

Pe fructe virusul apare sub forma de colorari rosiatice-purpurii pe partea expusa la soare. Plantele afectate au o productie scazuta iar tufele se imbolnavesc progresiv de-a lungul randului. Virusul este transmis in mod natural de afidul Illinoia pepperi, raspandirea in camp facandu-se de la tufa la tufa.

Phytoplasma opririi cresterii afinului – Blueberry stunt phytoplasma – BBS(v.f.)

Atacul la tufele inalte de afin se manifesta prin piticirea generala a tufelor, frunze mici curbate in jos adesea clorotice, cu cloroza pronuntata pe margine si intre nervurile laterale, care mai tarziu capata o nuanta de rosu stralucitor. Tulpinile afectate sunt caracterizate de internodii scurte cu aspect de proliferare. Transmiterea naturala se realizeaza prin paduchele de frunze Scaphytopius. Magdalensis.

boli la afin

Phytoplasma matura de vrajitoare la afin – Blueberry witches broom phytoplasma(v.f.)

Tufele afectate prezinta o crestere foarte deasa a tufelor datorita formarii in exces de noi ramuri cu o pozitie erecta. Frunzele sunt mici de 4 mm in loc de 15-20 mm si prezinta uneori o inrosire datorata formarii de antociani in exces. Plantele afectate nu infloresc deloc. Atacul este transmis prin purecele de frunze Idiodonus cruentatus.

Phytoplasma matura de vrajitoare la afin

Phytoplasma – inflorirea falsa la merisor – Cranberry false blossom phytoplasma (v.f.)

Boala ataca florile, fiind usor de recunoscut in timpul infloritului cand florile au o pozitie verticala datorita faptului ca pedicelul este drept, nu arcuit ca la plantele normale.

Phytoplasma - inflorirea falsa la merisor

Petalele florilor sunt scurte si striate cu rosu si verde, staminele si petiolul sunt anormale, rezultand o floare sterila. Ramurile capata un aspect de matura, cu frunze foarte apropiate de lastar. Boala se transmite in mod natural prin puricele de frunze Scleroacus vaccine.

Mozaicul afinului – Blueberry mosaic agent (v.f.) BluMVd-RNA

Frunzele afectate se deosebesc prin patarile si mozaicurile slab sau puternic stralucitoare de culoare galbena, galben pal sau galben crem. In unele cazuri apar pe frunze zone de culoare roz – roscat. Simptomele sunt distincte si distribuite neregulat pe planta si cuprind o parte mare din tufa sau doar una sau doua ramuri.

Mozaicul afinului

Tufele afectate de boala au productii mici iar fructele sunt de calitate slaba si se coc tarziu. Boala se raspandeste incet in camp dar nu se cunoaste calea de transmitere.

Virusul patarii inelare rosii a afinului – Blueberry red ringspot – BRRSV (v.f.)

Plantele afectate de boala sunt normale pana la aparitia fructelor, cand apar pe partea superioara a funzulitelor inele rosii sau rosiatice, de 2-6 mm diametru care pot fuziona, in special pe frunzele batrane.

Virusul patarii inelare rosii a afinului

Pe lastarii de un an sau mai mult apar inele similar celor de pe frunze si ocazional, pe fructe. Un mijloc foarte util de diagnosticare este inspectia vizuala, simptomatologie dezvoltata pe plante in toamna. Insecta vectoare este Dysmicocus.

Patarea inelara la merisor – Cranberry ring spot agent (v.f.)

Virusul provoaca deteriorarea fructelor la maturitate, aparitia de pete inelare deschise sau inele albicioase. La sfarsitul infloritului apar necroze si in cazuri severe fructul intreg este necrotic. Petele inelare apar si pe frunze, mai vizibile toamna, cand inelele raman verzi si restul frunzei se innegreste. Boala este sistemica, nefiind informatii privind modul de transmitere, indexare si control.

obiectiv de combatere a bolilor si daunatorilor la afin
Informatii preluate si sintetizate din: Pomi arbusti fructiferi si capsun, Ghid ethnic si economic, INSTITUTUL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU POMICULTURA

Tehnologii de infiintare si intretinere pana la intrarea pe rod

Particularitati privind organizarea si pregatirea terenului

Cultura de afin se va amplasa pe terenuri cu caracteristici fizico-chimici, apropiate de cerintele speciei, pentru a nu fi necesare foarte multe lucrari de ameliorare; mentinerea aciditatii solului, pante uniforme si sa existe posibilitati de mecanizare.

In cazul infiintarii culturii pe terenuri cu aciditate mai scazuta se realizeaza lucrari de ameliorare cu sulf pulbere aplicat pe sol cu 6 luni inainte de plantare. Aceasta lucrare se executa doar in cazul in care solul are o valoare a ph ului mai mare de 6, sulful aplicandu-se o data cu distribuirea rumegusului, toamna, astfel: la suprafata de ha cantitatile necesare pentru a obtine in final ph-ul solului de 4.5 difera in functie de textura si ph-ul solului.

De asemenea, in fiecare an se aplica o doza de intretinere cu sulf pulbere in cantitate de 100 kg pe solurile nisipoase si 150 kg pe solurile argiloase.

Sisteme de cultura

Densitati

In functie de masinile folosite pentru lucrarile de intretinere a solului distantele de plantare difera astfel:

  • Plantatii cu recoltare manuala
  • Plantatii recoltare mecanizata cu combina: 4,0×0,7m – 3571 plante/ha

Sisteme de irigare

Pentru irigarea culturilor de afin se utilizeaza mai multe sisteme si anume:

  • aspersiune cu micro si macrojet
  • irigare prin picurare cu picuratoare dispuse de-a lungul furtunelor la 50-100 cm in functie de distante de plantare intre plante pe rand

Cantitatea de apa va fi administrata diferit in functie de stadiul de dezvoltare al plantelor.

Particularitati la plantare

Afinul cu port inalt se poate planta pe randuri obisnuite sau pe biloane inaltate, recomandate in cazul terenurilor cu exces temporar de apa. Plantarea se efectueaza prin realizare de gropi individuale sau santuri deschise de-a lungul randurilor, in acest caz folosindu-se distante mai mici de plantare.

Pentru imbunatatirea substratului in gropile de plantare se adauga material, turba acida, apoi rumegus, descompus, sau semidescompus, de preferat de conifere, gunoi de grajd putrezit, compost descompus, micoriza comerciala. Aceste materiale se administreaza individual sau in amestec, in diferite proportii, atat intre ele cat si cu solul.

Desi un ingrasamant important pentru cutlura de afin, gunoiul de grajd, se adauga intr-o proportie de maxim 15-20%, deoarece acesta scade aciditatea solului, atat de necesara afinului. Acest material amelioreaza solul, devenind mai usor, cu drenaj acvatic foarte bun, bogat in materie organica.

Folosirea suplimentara a ciupercilor de micoriza, favorizeaza descompunerea materiei organice din sol si aprovizionarea plantei cu elementul esential pentru cultura afinului –azotul- in forma usor accesibila.

Gropile de plantare pentru cultura de afin au dimensiuni de 40x40x40 cm, deoarece radacina de-a lungul vietii arbustului nu depaseste acest spatiu si pot fi executate lucrari manuale si mecanizate de intretinere.

Intretinerea solului

Solul se mentine pe rand prin mulcire cu rumegus, talaj, scoarta de copac, agrotextil. Intre randurile de afin solul se inierbeaza, cu trifoi alb, in amestec cu o specie graminee Lolium perenne (specia cea mai utilizata), Lolium multiforum, Poa pratensis, Festuca rubra.

Tehnica formarii tufelor

Dupa plantare, tulpinile plantelor se scurteaza la 3-4 muguri pentru a stimula aparitia de noi tulpini viguroase de la baza tufei. In al doilea an aceste tulpini se scurteaza la o treime sau chiar jumatate din lungimea lor, in vederea ramificarii. De asemenea, se elimina ramurile rupte, subtiri, slabe.

Tulpinile cu crestere lateral-oblica se lasa pe tufa. In urmatorii 2-3 ani se suprima ramurile numai la jumatate din tulpinile noi, viguroase, pentru o dispunere etajata a productiei.

Tehnologii de infiintare a plantatiilor pana la intrarea pe rod

Sisteme de intretinere a solului

Solul in plantatiile de afin se intretin prin pastrarea mulciului de rumegus, de-alungul randului de 100-120 cm prin refacerea anuala a stratului in grosime de 10-15 cm.

formarea tufelor de afin

In cazul in care plantatia de afin este realizata pe biloane acoperite cu agrotextil, inburuienarea este diminuata foarte mult, cu exceptia zonelor decupate de la baza plantelor unde se pot dezvolta buruienile daca nu se utilizeaza un strat de mulci. Solul dintre randurile de arbusti se mentine inierbat, intretinut prin cosiri repetate de 3-4 ori pe sezon, cand iarba atinge 15-20 cm.

Tehnica fertilizarii plantatiilor

Plantatiile de afin se fertilizeaza pe baza analizei foliare care se executa o data la fiecare 2 ani. In cazul afinului cu tufa inalta, valorile normale de substante nutritive din frunze se prezinta astfel:

In cazul in care se observa scaderi sub limita normala de zinc si fier, se verifica ph-ul solului iar cand cuprul scade sub valorile normale se verifica dozajul materiei organice care se aplica in plantatie. Daca in plantatie se mentine sulf pulbere, valorile ph-ului raman in parametrii favorabili cresterii si dezvoltarii plantelor.

Cultura de afin se fertilizeaza prin sol, foliar si mai ales prin apa de irigat. Dozele de ingrasaminte aplicate se stabilesc in functie de starea de nutritie a plantelor care se determina prin diagnoza foliara, numita buletin de analiza foliara.

Tehnica irigarii plantatiilor

Cultura de afin se iriga prin mai multe metode, aspersiune cu micro si macrojet, irigare prin picurare, cu picuratoare dispuse de-a lungul furtunelor la 70 cm, 100 – 120 cm, in functie de distanta de plantare intre plante pe rand. Cantitatea de apa aplicata se calculeaza in functie de stadiul de dezvoltare al plantelor. Odata cu irigarea se aplica fertilizari in functie de stadiul de dezvoltare al plantelor si fenofaza de crestere si fructificare.

Afinul fiind o specie originara din zonele submontane necesita soluri bine aerate, acide si cu umiditate ridicata, preferand pentru cutlura, zonele mai inalte cu precipitatii naturale de peste 700-800 mm. Arbustul de afin nu suporta cresterea si diferentierea mugurilor de rod.

Deficitul de apa din sol se poate suplini prin instalarea sistemelor de irigare prin picurarea cu furtunuri de 16-20 mm, asezate sub randurile de plante si cu picuratoare de 2-4 l/h, distantate, intre ele in functie de distantele dintre plante pe rand si de textura solului.

Irigarea prin microaspersiune in cazul culturii de afin se aplica prin instalatii fixe de udare cu furtunuri asezate pe sol sau randuri si microaspersoare montate pe prelungitoare cu trepiede fixate deasupra coroanei plantelor de cultura.

Debitele emitatoarelor de apa si distanta dintre ele se coreleaza cu distantele dintre randuri si cu raza de udare cu posibilitatea de a uda partial sau integral suprafata terenului.

Sistemul radicular al afinului se dezvolta la adancimea de 20-40 cm adancime la care se monitorizeaza tensiunea apei din sol. De mentionat ca ph-ul apelor din Romania este usor alcalin, dupa cativa ani cu irigare, ph-ul solului poate creste fiind necesara realizarea de amendamente.

cultura de afin

Particularitati privind taierile de intretinere si fructificare

Pentru obitnerea de productii ridicate, la culturile de afin se aplica taieri in mod regulat, tufele mature trebuind sa contina un procent de 50-70% tulpini multianuale, de grosimi diferite, 15-20% tulpini tinere cu diametrul mai mic de 2.5 cm si 15-20% tulpini mature cu grosimea de 2.5 cm.

La cultura de afin ajunsa la varsta de 4-5 ani de viata a plantatiei se indeparteaza 1-2 tulpini sau mai multe din cele mai batrane, slab dezvoltate si cu putini muguri de rod. In fiecare an se suprima ramurile neproductive, degarnisite si imbatranite, la tufele prea dense se scot tulpinile batrane, din interiorul tufei, astfel incat, tufa sa fie bine aerisita.

La soiurile cu tufe largi si rare, taierile se realizeaza, astfel incat, sa se mentina tulpinile tufelor cat mai compacte si erecte. In cazul soiurilor de afin care emit un numar mare de lastari anuali de la baza tufei acestia se raresc lasand un numar cel putin egal cu cel al tulpinilor batrane care se scot din tufa.

La fiecare arbust se fac taieri de detaliu prin suprimarea ramurelelor subtiri si incalcite care produc fructe mici, se elimina varfurile uscate precum si cele cu formatiuni de rod slabe si tulpinile rupte. Daca este necesar, in partea superioara a arbustului se face rarirea si scurtarea ramurilor de semischelet in lemn de 2-4 ani, taierile fiind realizate deasupra unui lastar anual viguros.

Tehnologii de infiintare a plantatiilor de afin siberian pana la intrarea pe rod

Cultivat in zonele piemontane faborabile culturii, afinul este mai putin atacat de boli si daunatori, atacul fiind sub pragul economic de daunare. Cultivat in afara arealului favorabil, cultura de afin este mai puternic atacata de o serie de patogeni si daunatori specifici si nespecifici. De altfel, raspandirea culturii este insotita de o crestere a incidentei agentilor patogeni si a daunatorilor.

Bolile afinului

Boli frecvente la cultura de afin:

Mumificarea fructelor – Monilinia vaccinii corymbosi reade

Ciuperca ataca ramurelele, florile si fructele care la maturitate se ingalbenesc, putrezesc si cad pe sol.

Mumificarea fructelor

Cancerul tulpinilor

Cancerul tulpinilor este produs de doua ciuperci, Fusicoccium putrefaciens la care atacul se manifesta prin pete mici, rosiatice pe tulpini, cu o cicatrice in partea bazala a acestora si ciuperca Botryosphaeria cortices care se manifesta prin aparitia pe tulpini in primul an de atac a unor ridicaturi largi, conice, de culoare rosiatica care in anul urmator se decoloreaza, se maresc si crapa.

Arsura ramurilor – Phomopsis

Arsura ramurilor se manifesta prin aparitia in cazul plantatiilor cu exces de apa, fertilizate in exces sau nefertilizate si neintretinute, a unor pete rosiatice care cresc in marime pana la 1 cm in diametru. Atacul se manifesta initial pe ramurie scurte, petele extinzandu-se si la celelalte ramuri iar frunzisul se ofileste si devine brun.

arsura ramurilor afinului

In plantatiile de afin mai pot aparea boli precum: septorioza afinului, inrosirea frunzelor, rugina frunzelor, antracnoza afinului, mucegaiul ramurilor florilor si fructelor.

Daunatorii afinului

Cicada gheboasa a pomilor – Ceresa bubelus F.

Daunatorul are o generatie pe an si ierneaza in inciziile facute pe ramuri intrerupand circulatia sevei, ramurile dezvoltandu-se anormal.

Cicada gheboasa a pomilor

Daunatorul se combate prin taierea si arderea lastarilor cu ponte, distrugerea buruienilor si aplicarea unui tratament fitosanitar la finalul repausului vegetativ.

Gargarita florilor de mar – Anthonomus musculus Say

Daunatorul de dimenesiuni mici, de culoare rosu inchis, ierneaza ca adult si depune ouale in muguri, la baza florilor. Larvele consuma partile florii care se ofilesc si cad, iar adultii celei de-a doua generatie se hranesc cu frunzele arbustului de afin.

gargarita florilor de mar la afin

Gargarita fructelor de afin – Conotrachelus nenupher Herbet

Gargarita ierneaza ca adult pe sol, sub frunzis. Larvele din prima generatie se hranesc cu pulpa fructului abia format, dupa care se transforma in pupa si cad pe sol. Dupa o luna devin adulti ale caror larve se hranesc cu frunzele plantelor.

Musca afinului – Rhagoletis pomonella Walsh

Musca ataca in luna iunie si iulie, depunand oua pe fructele verzi in parga cu al caror continut se hraneste.

Recoltarea fructelor

Recoltarea fructelor are loc in momentul in care bacele au culoarea albastra violacee, cu parametrii organo-leptici la valori maxime, pentru a putea fi pastrate si conservate pe o perioada mai mare de timp. Culesul fructelor se face esalonat, in 2-3 reprize in cazul soiurilor cu maturare concentrata si pana la 6-9 treceri la soiurile cu maturare lenta pe o durata de 4-7 saptamani.

recoltarea fructelor de afin

Dupa recoltare fructele se pastreaza in spatii racoroase, timp de 4-5 zile, iar in spatii frigorifice la temperaturi de 1-2 grade Celsius. Depozitate la rece, fuctele au o perioada de 3-4 saptamani de pastrare fara deprecierea calitativa a acestora.

Conditiile optime de pastrare a afinelor sunt:

  • Temperatura cuprinsa intre -0,5 si 0 grade Celsius
  • Umiditate relativa a aerului peste 90%
  • Afinele sunt valorificate atat in stare proaspata dar si procesata sau prelucrata.

Productia de fructe are la baza realizarea corecta a lucrarilor de intretinere, numarul de plante la unitatea de suprafata, de zona de cultura, nivelul variinad intre 4-6 t/ha si 8-10 t/ha.

Cultura afinului siberian

Lonicera albastra sau afin Siberian este un arbust de origine ruseasca, introdus de curand in cultura din Romania cu un potential mare de dezvoltare. Aceasta specie are o perioada timpurie de maturare a fructelor, fiind primul arbust fructifer care se coace.

Afinul Siberian are o capacitate mare de adaptare la conditiile ecologice. Fructele arbustului de afin Siberian sunt importante pentru consumul uman avand calitati nutritive si terapeutice prin continutul ridicat in compusi cu rol antioxidant.

Fructele de lonicera au un continut foarte bogat in vitamine C, B1, B2, B9 si minerale precum fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, precum si antioxidanti. Acestea pot fi folosite in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, pentru tulburari ale tractului gastrointestinal, cat si pentru boli ale ficatului.

cultura de afin siberian

Afinul siberian este originar din flora spontana din zonele reci ale Americii de Nord, Siberiei si nordul Japoniei. Afinul siberian are o plasticitate mult mai mare, reusind sa reziste unor temperaturi extreme de pana la -35 de grade si +30 de grade Celsius.

Acesta rezista atat pe solurile acide, pana la cele alcaline, de 7,5. De asemenea, valorifica bine si solurile argiloase. Un alt avantaj este rezistenta la frig a afinului siberian, care rezista pana la – 35 de grade Celsius.

Infiintarea unei culturi se recomanda sa fie realizata cu cel putin doua soiuri diferite de afin Siberian, deoarece lonicera nu este o planta puternic autopolenizanta.

Lonicera are o durata de viata de pana la 35 de ani. Perioada optima de plantare este toamna sau primavara devreme.

Cerintele afinului siberian fata de factorii de mediu

Plantele de lonicera suporta variatii de temperatura foarte mari, rezistand si fructificand in conditii de clima continentala cu veri toride si ierni foarte friguroase. Insa, afinul Siberian este pretentios fata de sol, prefera substraturi in special, cu textura usoara, bogate in humus, cu un ph-neutru sau acid.

Sortimentul de soiuri afin siberian

Soiurile de afin siberian care domina piata sunt Karina – unul dintre cele mai productive – Atut, Duet si Wojtek. Afinul siberian este de asemenea si o planta melifera, cu o rezistenta mare la boli si daunatori, ceea ce face sa se preteze foarte bine la culturile ecologice.

Loni

Loni este o spccie de afin Siberian cu vigoare mijlocie-mare, crestere erecta, compacta, fructe ovoide, bombate la mijloc si inguste la capete, cu greutate medie de 0.7-1g/fruct, de culoare albastru-inchis, cu pruina slaba, gust dulce acrisor si continut biochimic bogat.

Afinul are o maturare timpurie la mijlocul lunii mai.

 Cera

Soiul Cera este omologat la ICDP Pitesti – Maracineni inca din anul 2003. Acesta este caracterizat de o crestere si fructificare lenta, fructificarea fiind abundenta dupa o perioada de 5-6 ani de la plantare. Productia medie de fructe este de 2-4 kg/tufa cu greutatea medie de 0.9 g, forma obovata, rusticitate manifestata prin rezistenta foarte buna la ger, la seceta, boli si daunatori.

afin siberian soi cera

Kami

Omologat la ICDP Pitesti-Maracineni in anul 2012, soiul de afin se caracterizeaza prin tufe de vigoare mare productii medii pe tufa 5-6 kg, fructe relativ mari, 1,01-1.2 g ce pot fi consumate in stare proaspata avand un gust placut- migdalat. Soiul de afin Kami prezinta rezistenta la ger si seceta.

Tehnologii de infiintare si intretinere afin siberian pana la intrarea pe rod

Inainte de plantare, terenul se pregateste pentru infiintarea culturii prin eliberarea terenului de planta premergatoare, aratura adanca la 20-30 cm, discuirea araturii, pichetarea terenului. Arbustii de afin se planteaza la o distanta de 3,5 m intre randuri si 1,5 m intre plante pe rand.

Materialul saditor este reprezentat de butasi inradacinati si fortificati de 1 an.

Afinul Siberian se planteaza toamna, in prima decada a lunii noiembrie sau primavara la inceputul lunii martie, cand terenul permite executarea lucrarii.

Cultura de lonicera trebuie sa se mentina curate de buruieni, prin prasile si mulcire, fara erbicidare si inierbare intre randuri.

Plantele de lonicera nu se taie pana la 6-8 ani de la plantare, planta se lasa sa creasca liber, sub forma de tufa, cu 5-6 tulpini principale pe care sunt inserate tulpini de semischelet, ramuri fructifere si cresteri de 1 an.

Tehnologii de intretinere a plantatiilor dupa intrarea pe rod

Dupa ce cultura a intrat pe rod, solul se mentine curat de buruieni, prin aceleasi lucrari ca in plantatiile tinere.

Anual, in functie de fertilitatea solului, inainte de pornirea in vegetatie, se aplica o doza de 20 grame azotat de amoniu la fiecare planta.

Lonicera este o planta rustica ce rezista foarte bine la variatiile temporare de umiditate din sol. Planta are un sistem radicular bine dezvoltat, aceasta valorifica foarte bine stratul de sol cuprins intre 20-50 cm, adancime, zona pe care trebuie sa asiguram aportul necesar de apa.

afin siberian

Dupa periada de 6-8 ani se elimina tulpinile uscate, imbatranite, rupte, se raresc tulpinile si se scurteaza o treime din cresterile anuale care depasesc lungimea de 60-90 cm. Dupa realizarea acestor lucrari se urmareste dirijarea cresterilor pe directia randurilor, prin transferul varfului tulpinilor multianuale pe cresteri de 1-2 ani, orientate catre axa randului.

Ramurile de rod se raresc eliminandu-se cele slab dezvoltate si cu cresteri spre interiorul tufei, iar tulpinile multianuale crescute in centrul tufei se elimina, in cazul in care numarul lor este mai mare de 5-6. In acest mod, lumina solara patrunde usor in toate zonele din tufa, conducand la o diferentiere mai buna a rodului. Dupa 10-14 ani, tufa are o inaltime de 1,5-2,2 m si o grosime de 1,4-1,8 m, in functie de genotip.

Principalele boli si daunatori la afinul siberian

Bolile lonicerei: In cazul anumitor amplasamente, cultura de lonicera poate fi afectata de ciuperci din genul Phytophthora Alternaria si Mycosphaerella, care produc putreziri, patari si fainari.

Daunatorii lonicerei: Cotarul – Erannis defolieria Clerk, 1759.

Recoltarea fructelor de afin siberian

Lonicera intra mai greu pe rod, ceea ce determina ca in primii 3-4 ani se obtin doar 300-500 g fructe/planta, iar incepand din anul 7-10 se pot obtine chiar si 5 kg fructe/tufa.

recoltare afine siberiene

Recoltarea fructelor se realizeaza esalonat, manual sau mecanizat prin scuturare pe palete. Pentru consum proaspat fructele se ambaleaza in caserole de 250-500 grame iar pentru prelucrare industriala se pot ambala in ladite.

Fructele pot fi prelucrate sub forma de gem, suc, mixturi, bauturi racoritoare. Acestea pot fi folosite ca si colorant in industria alimentara.

Bibliografie

    • Chira L. C., 2009, Cultura arbuştilor fructiferi, Editura M.A.S.T.
    • Gosch T., 2014, Arbustii fructiferi: cultivare si ingrijire, Editura Casa
    • Ghid ethnic si economic, INSTITUTUL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU POMICULTURA
  • Institutul de Cercetari Pentru Pomicultura (Rumania), 1975, Soiuri de pomi, capsun si arbusti fructiferi existente in colectiile pomologice, Editura Central Special Pentru Perfectionarea Pregatirii Profesionale a Cadrelor Din Agricultura

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Produse recomandate

Afin siberian

40,92 lei

48,14 lei (-7,22 lei)

Detalii produs
Afin siberian

40,92 lei

48,14 lei (-7,22 lei)

Detalii produs
Alun tufa

23,32 lei

27,44 lei (-4,12 lei)

Detalii produs

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Bamele sunt din ce in ce mai cautate de micii fermieri care se orienteaz...

Citeste tot articolul
pestre

Plantele medicinale castiga tot mai mult teren atat pe piata interna cat...

Citeste tot articolul
pestre

Stevia dulce, denumita stiintific Stevia rebaudiana face parte din Famil...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.