Cresterea animalelor

Cresterea vacilor Angus – informatii utile despre o afacere profitabila

Publicat pe 28.09.2018 in Cresterea animalelor Cresterea vacilor Angus – informatii utile despre o afacere profitabila

Carnea de vita Angus a ajuns atat de renumita, incat pana si restaurantele mentioneaza numele acestei rase in meniurile lor. In acest articol vei afla cele mai importante lucruri despre cresterea acestei rase de vaci.

De ce este rasa Angus deosebita

Aberdeen Angus este numele dat unei rase de vaci aparute pentru prima data in Scotia secolului al XVIII-lea. Rasa a inceput sa fie raspandita pe toate continentele in secolul al XIX-lea; in 1879 a fost adoptata si de Argentina, tara pentru care carnea de vita este un ingredient-cheie in bucatarie.

Conform aberdeenangus.ro, primele specimene Angus au ajuns in Romania in perioada 1958-1961, cand au fost adusi tauri in vederea incrucisarii cu vaci locale ce ofereau o productie slaba. Astazi, profitul pe care il pot obtine cu rasa Angus deja ii face pe unii fermieri sa renunte la vacile de lapte (inca preferate de majoritatea crescatorilor authtoni) in favoarea productiei de carne.

Trebuie mentionat insa ca vacile Angus sunt crescute exclusiv pentru randamentul bun pe care il ofera in productia de carne, ele oferind rezultate nesatisfacatoare in productia de lapte.

Caracteristicile rasei Angus

rasa Angus

Cel mai usor recognoscibila trasatura a vitelor Angus este absenta completa a coarnelor. Aceasta face istoria lor si mai complicata, deoarece vaci fara coarne au fost vazute in Scotia inca din secolul al XVI-lea. Cei care au realizat imperecherile necesare pentru a crea rasa si-au dorit ca vitele rezultate sa fie negre. Desi majoritatea vacilor au aceasta culoare, exista si exemplare de culoare roscata.

Vacile Angus sunt considerate de talie mica. Inaltimea femelelor variaza intre 1,10 si 1,25 metri, in timp ce masculii pot avea in jur de 1,35 metri. Ele compenseaza insa prin musculatura dezvoltata, vizibila atat pe torace, cat si pe membre. Vacile pot ajunge la o greutate de 550 de kilograme, in timp ce taurii pot avea chiar si 850 de kilograme.

Avantajele cresterii vacilor Angus

Productia consistenta de carne nu este singurul motiv pentru care fermierii prefera sa creasca vaci Angus. Chiar daca este o rasa extrem de scumpa (costul unui taur de reproductie poate sa ajunga pana la 100.000 de euro), nu este si pretentioasa. Astfel, usurinta cu care sunt crescute vitele reprezinta inca un motiv din spatele popularitatii lor.

Vacile Angus au un temperament linistit si se adapteaza usor pasunatului. Totusi, pentru a obtine randamentul maxim, au nevoie de pasuni si hrana furajera de calitate. Spre deosebire de alte rase, vacile Angus au un impact mai putin nociv asupra mediului, deoarece ele taie iarba in loc sa o smulga atunci cand pasc, permitand astfel regenerarea rapida a plantelor.

Adaptabilitatea se aplica si diferitelor conditii de mediu, fie ca vorbim despre frig, caldura sau umiditate. Vacile pot rezista la temperaturi extreme, variind de la -40o la +40o, dar si la radiatiile solare. Astfel, pentru a creste vacile, nu ai nevoie de adaposturi sau de sisteme de ingradire speciale.

Nu in ultimul rand, vacile Angus au un temperament bland, fiind docile si chiar prietenoase. De asemenea, au un instinct matern foarte bine dezvoltat.

Calitatea si cantitatea productiei

Rasa Angus este cunoscuta pentru maturizarea sa rapida, dar si pentru precocitate. Prima monta poate avea loc in jurul varstei de 15 luni sau atunci cand vaca are cel putin 350 de kilograme. Cu o perioada de gestatie de noua luni, asta inseamna ca o vaca Angus va fata chiar si la 24 de luni. De obicei, fatarea are loc fara probleme si se intampla o data pe an. Perioada de intarcare a vitelului dureaza intre opt si zece luni.

In general, vacile se pot ingrasa repede, chiar si cu un kilogram pe zi, daca sunt tinute intr-un regim de pasunat intensiv. De obicei sunt sacrificate atunci cand trec de greutatea de 500 de kilograme, oferind un randament de carne foarte bun. O carcasa contine 65-70% carne de buna calitate, in functie de varsta si de starea de ingrasare. Raportul de carne si oase este si el unul favorabil, de 5:1.

Carnea are o culoare inchisa, este frageda, marmorata, insa destul de grasa. Este adevarat ca, mai ales la vacile tinere ingrasate, depunerea de seu apare destul de precoce. Totusi, carnea continua sa fie apreciata pentru suculenta si pentru gustul ei bogat.

Profitabilitatea vitei Angus

Cea mai buna sansa de a profita de pe urma cresterii acestei rase este exportul de carne pe piata europeana. Aici, consumul de carne de vita este destul de ridicat, iar pretul de cumparare poate atinge chiar si 30-40 de euro pe kilogramul de muschi (conform agrointel.ro).

Chiar daca momentan cumparatorii prefera carnea de vita Angus provenita din Scotia sau din Argentina (datorita traditiei si calitatii garantate), cea din Romania ar putea deveni in curand o alternativa de luat in considerare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.