Cresterea animalelor

Cresterea porcilor mangalita: avantaje si particularitati

Publicat pe 12.10.2018 in Cresterea animalelor Cresterea porcilor mangalita: avantaje si particularitati

Mangalita este una dintre cele mai apreciate specii de porci din intreaga Europa datorita carnii gustoase si sanatoase.

Este o rasa care a aparut in Ungaria si inseamna „porc cu multa untura”. Se diferentiaza de alti porci prin faptul ca are mult par, ceea ce il face sa semene cu o oaie. Lana poate fi neagra sau rosie, dar adesea este blonda.

De ce este rasa Mangalita deosebita

Mangalita a aparut in prima parte a secolului XIX, din combinarea raselor unguresti Bakonyi si Szalontai cu mistretul. Se pare ca acest lucru s-a intamplat chiar in ograda arhiducelui Iosif Anton, al saptelea copil al imparatului austriac Leopold al II-lea si astfel a fost obtinuta rasa Mangalita pentru prima data.

La inceputul anilor 1990 situatia devenise alarmanta in Ungaria pentru ca ramasesera doar 198 de porci Mangalita. Astfel a inceput un program care a incurajat fermierii dedicati sa mentina rasa in viata si sa creasca porci in mod traditional.

Au fost create cooperative de fermieri pentru a proteja rasa, iar peste 20 de ani, pe masura ce numarul s-a stabilizat, mezelurile traditionale Mangalita cu boia dulce au devenit din nou disponibile pe pietele din Ungaria.

Cand oamenii inceteaza sa mai consume o rasa, fermierii opresc cresterea animalelor. Astazi exista peste 50.000 de porci Mangalita disponibili anual, ceea ce ii face inca o rasa foarte speciala, dar inca departe de amenintarea cu disparitia.

Exista chiar fermieri specializati care cresc doar porci Mangalita in Europa si America.

Caracteristicile rasei Mangalita

rasa mangalita

Porcul Mangalita este o rasa mica spre medie cunoscuta pentru productia de grasime si are cinci varietati: blonda, rosie, neagra, cu abdomen de randunica si baris.

Se creste in efective reduse, in gospodariile oamenilor, dar si in fabrici din vestul si centrul tarii si mai rar in sud (Tulcea).

Greutatea porcului Mangalita la varsta de un an este de  70-80 kilograme, la varsta de 2 ani este 80-100 kg, iar cand depaseste aceasta varsta poate ajunge si la 200-300 kilograme.

  • Greutatea corporala medie a vierilor maturi variaza de la 68 la 77 kilograme, iar greutatea corporala medie a scroafelor mature este cuprinsa intre 64 si 73 kilograme.
  • Inaltimea este medie iar scheletul este foarte puternic. Lungimea masurata de la bot pana la coada variaza de la 120 centimetri  la 140 centimetri.

Cum se recunoaste porcul din rasa Mangalita

  • animale de talie mare, cu corpul relativ scurt
  • corpul este acoperit cu par ondulat sau cret
  • capul este relativ mic, cu urechi potrivit de mari
  • gatul este scurt si musculos
  • suncile posterioare sunt slab dezvoltate
  • scroafa fata intre 5-6 purcei o data, iar pe langa capacitatea mica de alaptare, prezinta un instinct matern slab

Alte denumiri ale rasei Mangalita

  • porcul-oaie
  • porcul cu blana
  • porcul cu lana creata
  • porcul-somon

Cresterea rasei Mangalita

mangalita

Rasa de porc Mangalita este potrivita pentru cresterea semi-intensiva sau intensiva. Produce carne slaba in cantitati reduse, ca urmare rasa a fost inlocuita treptat cu rasele obisnuite de porc.

Animalele sunt in general hranite cu un amestec de iarba completata cu cartofi si dovleci.

Porcul Mangalita poate fi crescut liber si hranit cu furaje standard. Animalele ajung, de obicei, la greutatea de sacrificare la varsta de 12 luni iar principalul produs obtinut din acestea sunt carnatii.

Ce trebuie sa stii despre cresterea porcilor din rasa  Mangalita:

  • Nu sunt necesare conditii speciale pentru cresterea porcilor 
  • Nu este nevoie de mari investitii, porcii se adapteaza foarte usor la conditiile la care sunt expusi
  • Le place sa alerge, iar cresterea in libertate iti garanteaza o carne delicioasa, preferata chiar si de amatorii de produse bio
  • Este o rasa ierbivora si consuma in special porumb si furaje. De asemenea, se pot hrani si cu iarba, mere, varza, dar si tarate
  • Porcii din aceasta rasa sunt rezistenti la conditiile climatice mai putin favorabile si prezinta o imunitate mai crescuta la boli
  • Se maturizeaza devreme iar perioada de crestere este pana la doi ani
  • Procentul de carne al acestei rase este de 45%, iar raportul carne-grasime este de 1,1/1

Preturi estimative

Carnea de porc Mangalita se vinde in viu la circa 4 euro kilogramul, fata de aproximativ 2 euro/kilogramul pentru celelalte rase, iar pretul aproximativ al unui purcel de 8-10 saptamani este de 200-250 de lei

Avantajele si dezavantajele rasei Mangalita

  • carnea are mai multe vitamine si un profil lipidic bun pentru sanatate;
  • carnea contine acizi grasi de tip omega 3, 6 si 9;
  • poate fi consumata si de persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau de diabet;
  • procentul de acizi grasi nesaturati din aceasta carne ajunge la 70%, similar cu cel intalnit in uleiul de masline sau somon;
  • slanina de mangalita este la fel de gustoasa ca a altor rase, insa mult mai sanatoasa;
  • carnea este foarte buna, mai ales gatita la cuptor, cu ierburi aromate;
  • carnea de mangalita contine putina apa, de aceea este recomandata pentru pregatirea suncii;
  • este o rasa rezistenta la boli si la conditii climatice mai putin favorabile;
  • nu sunt pretentiosi la hrana
  • se maturizeaza devreme si se reproduc de la 11-12 luni
  • randamentul la sacrificare este de 75-85%
  • carnea si produsele de Mangalita sunt foarte apreciate pe piata Uniunii Europene, Japonia si SUA

Dezavantaje

  • O scroafa fata cu aproximativ doi-cinci pui mai putin decât un porc obisnuit, insa si carnea este mai scumpa
  • Perioada de crestere este cu un an mai lunga decat la porcul obisnuit

Sursa foto: Shutterstock

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.