Animale

Cresterea albinelor – investitii necesare si principii de intretinere

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 21.08.2018, actualizat la 13.09.2021, in Animale Cresterea albinelor – investitii necesare si principii de intretinere

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au consumat miere de albine, apreciind-o pentru gustul ei bogat si proprietatile hranitoare. Domesticirea acestor insecte a avut loc inca de la inceputurile civilizatiei, apicultura este infatisata chiar si in cele mai vechi forme de arta egipteana.

Datorita vegetatiei bogate si a climatului prielnic, Romania zilelor noastre poate fi un loc prielnic pentru cei interesati de apicultura. Daca vrei sa pornesti o afacere cu albine, vei avea nevoie sa cunosti anumite concepte de baza, pe care le vom detalia in randurile urmatoare.

Cele doua tipuri de apicultura

Apicultura poate fi practicata prin doua tehnici: stationara sau pastorala. Asa cum ii spune numele, apicultura stationara presupune cresterea albinelor intr-un singur loc.

Apicultura pastorala, in schimb, presupune deplasarea cu stupii in diverse locuri pentru a le oferi albinelor posibilitatea de a poleniza diverse culturi sau paduri. Astfel, poti asigura productia unei cantitati semnificative de miere, in timp ce ajuti anumite culturi sa se dezvolte.

In general, daca vrei sa scoti un profit real din apicultura, varianta pastorala este cea mai sigura metoda. Apicultura stationara iti poate aduce profit doar daca ai sansa sa-ti pui stupii intr-o zona melifera bogata. Atunci cand cauti locul potrivit pentru stupina ta, tine cont si de faptul ca raza de zbor a unei albine este de 3 km.

Ce investitii trebuie sa faci

Pentru a te apuca de apicultura, primele lucruri de care ai nevoie sunt un stup si o familie de albine, pe care este recomandat sa le achizitionezi in acelasi timp. Investitia initiala te duce de obicei in jurul sumei de 600 de lei, in schimbul careia vei avea o familie de cateva mii de albine si un stup cu 10 rame – ideal pentru inceperea rapida a productiei.

Desi invesitia initiala e mica, vei afla destul de repede ca e dificil sa ingrijesti albinele fara urmatoarele accesorii:

 • combinezon apicol integral – poate costa intre 100 si 200 de lei
 • manusi apicole – intre 15 si 50 de lei, pot fi facute din piele sau din vinilin
 • afumator – folosit pentru a face albinele inofensive atunci faci lucrari in stup, poate costra intre 40 si 100 de lei

De asemenea, sunt foarte utile pentru productia de miere:

 • o centrifuga apicola – folosita pentru a recolta mierea de pe fagure (costa intre 700 si 5.000 de lei, in functie de capacitate si modul de functionare)
 • un maturator de miere – folosit pentru a elimina surplusul de apa din miere, dar si pentru depozitare (pretul variaza intre 300 si 2.500 de lei)

In mod evident, utilajele si recpientele de mari dimensiuni (si care au preturi substantiale) sunt gandite pentru productia industriala de miere, astfel ca nu vei avea nevoie de o centrifuga sau un maturator prea mare daca planuiesti sa incepi cu doar un stup.

Inca de pe acum ar trebui sa stii ca exista doua tipuri de stupi: orizontali si verticali. Daca iti propui sa practici apicultura pastorala, atunci ar trebui sa te orientezi catre stupii verticali, care iti ofera un acces mai bun la produsul albinelor.

Familia de albine

Odata ce se inmulteste, o familie de albine va avea intre 30.000 si 50.000 de membri, care includ:

 • matca – poate fi considerata regina stupului, principalul ei rol fiind cel de inmultire; are o durata de viata de pana la cinci ani, dar intr-un an ea poate depune pana la 200.000 de oua.
 • trantorii – sunt masculii care au doar rolul de a se imperechea cu matca.
 • albinele lucratoare – au o durata de viata de aproximativ 30 de zile, timp in care pot avea trei roluri: albine casnice, albine doici si albine culegatoare.

Pentru a comunica cu stupul ei, matca se foloseste de feromoni.

Principii de intretinere

Pentru a putea intretine in mod corect o stupina, va trebui sa urmaresti cu atentie albinele pe tot parcursul anului. Aceste insecte functioneaza dupa propriile cicluri si necunoasterea lor poate duci la pierderi neasteptate si semnificative.

Primavara, cand temperaturile trec de 26 C, albinele ar trebui sa iasa din stup pentru ceea ce se numeste zborul de curatire. Altfel spus, albinele ies pentru a-si face nevoile. Deoarece sunt animale foarte curate, ele nu vor defeca niciodata in stup si se vor abtine in perioada de iarna.

Zborul de curatire este foarte important pentru sanatatea familiei si, daca e nevoie, il poti stimula prin adiministrarea de apa cu zahar. Tot primavara este sezonul in care trebuie sa cureti fundurile stupilor.

Sezonul de vara incepe, de obicei, odata cu inflorirea salcamului. Albinele sunt foarte active in aceasta perioada, iar tu poti colecta miere, polen si alte produse in mod periodic. In luna mai, insa, trebuie sa ai o grija deosebita la perioada de roire.

Practic, roirea este un proces in inmultirea albinelor, prin care o parte din familie paraseste stupul devenit prea aglomerat, pentru a cauta un loc nou si a intemeia o noua familie. Insa roirea naturala poate sa cauzeze pierderi in stupina si sa afecteze in mod negativ productia. De aceea, trebuie sa incerci sa intarzii acest fenomen natural pana cand esti multumit de productie, dar si pana cand poti asigura roiului un nou stup.

Printre factorii care pot stimula instinctul de roire al albinelor se numara:

 • un stup neincapator
 • un numar excesiv de albine tinere
 • excesul de laptisor de matca
 • o matca batrana

Toamna, va trebui sa inlocuiesti matcile care nu mai sunt corespunzatoare, sa schimbi fagurii care au defecte, dar si sa reduci spatiul in stup pentru a pastra caldura pe timpul iernii.

In anotimpul rece, activitatea apicultorului se rezuma la ascultarea stupilor pentru a verifica starea albinelor.

La ce productie ar trebui sa te astepti

Daca faci toate lucrarile necesare de intretinere, dar si daca familia de albine este bine dezvoltata din punct de vedere genetic, te poti astepta sa colectezi intr-un an o medie de 40-50 kg de miere pe stup. Desigur, cantitatea poate creste sau poate scadea si in functie de conditiile meteo.

Poti incerca sa-ti rotunjesti profitul prin diversificarea ofertei cu alte produse apicole precum:

 • polenul – recoltat cu usurinta prin amplasarea colectoarelor de polen la intrarea in stupi
 • propolis – poate fi recoltat prin amplasarea unor colectoare speciale pe ramele stupilor
 • laptisor de matca – un produs foarte profitabil (poate fi vandut chiar si la 600 lei/kg), care se extrage insa destul de greu, cu ajutorul pipetei sau al seringii.

Nu trebuie sa te astepti sa obtii un profit prea mare dintr-un singur stup, insa nici nu este o idee buna sa achizitionezi din prima mai multe albine, daca nu ai cunostintele necesare de crestere.

Sursa foto: Shutterstock.com

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 2 comentarii la acest articol

Corectati 80 C cu 26,6 C (grade Celsius) . Ati tradus 80 grade Fahrenheit ca fiind 80 grade Celsius . In rest , foarte interesante articolele dvs. de pe site , de 2 zile tot il rasfoiesc si produsele la fel .

Scris de Lecaru Ion pe 11.09.2021

  Multumim frumos!

  Scris de Dana Lazareanu pe 13.09.2021

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X