Climatizare si Sanitare

Convector electric de perete sau de podea?

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 27.01.2020, actualizat la 27.01.2020, in Climatizare si Sanitare Convector electric de perete sau de podea?

Convectorul este un dispozitiv care asigura incalzirea spatiilor care nu beneficiaza de un sistem incorporat de caldura.

Desi aerotermele si caloriferele electrice sunt eficiente pentru incalzirea incaperilor mici si medii ca suprafata, pentru spatii extinse si incalzire treptata, este recomandat un convector de caldura.

Un convector electric constituie un aparat care preia aerul rece in partea de jos, din spatiul in care este plasat si il incalzeste intern, eliminandu-l ulterior in zona superioara.

Tipologia convectiei

Convectorul are la baza o tipologie, a convectiei, care poate fi naturala sau asistata.  Convectia naturala asigura incalzirea incaperilor cu dimensiuni medii, printr-un proces mai lent si se comporta ca un sistem incorporat de incalzire.

Astfel, aparatul radiaza caldura in exterior, fara a sufla aerul. Acesta trece prin elementii sai interni incandescenti si il elimina. Pentru o incalzire rapida a camerei si o expluzare a aerului cald la distante mai mari, se recomanda o piesa care are si ventilator incorporat.

In acest caz randamentul este mai mare, perioada de incalzire se scurteaza, iar produsul se comporta bine in spatii cu suprafata extinsa. Insa, efectele se mentin pentru perioade scurte de timp, deoarece incalzirea se face cu un ritm nenatural, iar obiectele din camera raman reci.

Designul

In functie de design convetoarele se clasifica astfel: convectoare de perete si convectoare de podea. Un convector de perete economiseste spatiu, insa, incalzirea se va face mai rapid in vecinatatea imediata a aparatului, iar zonele indepartate ar putea ramane reci.

Convectorul de perete este recomandat pentru incalzirea spatiilor de dimensiuni reduse. Pentru incalzirea camerelor de mari dimensiuni, alege un model ce se plaseaza pe podea, pentru o incalzire uniforma in toate directiile spre exterior.

Convector electric de perete sau de podea?

Puterea convectorului

Puterea unui convector influenteaza randamentul la incalzire si consumul energetic. Puterea rezistentei incorporate poate varia in intervalul 500 – 3000 W. Pentru incalzirea camerelor mici este recomandat un convector cu o putere de maxim 1500 W. Pentru camere spatioase, este nevoie de un convector mai eficient, mai puternic, cu cel putin 2000 W.

Fiabilitatea si optiunile suplimentare ale convectorului

Convectorul este un dispozitiv special care nu se incalzeste in exterior cand functioneaza, fiind sigur pentru familiile care au copii. Functiile trebuie sa includa si urmatoarele optiuni: incalzirea in trepte de intensitate, mod economic sau termostat.

Cum alegi cel mai bun convector electric de perete

Convectorul electric de perete face parte din categoria produselor necesare in sezonul rece, uneori chiar daca exista o alta sursa de incalzit, cum ar fi semineu sau centrala.

Produse recomandate

tructura unui convector include baterie de incalzire, baterie de racire, filtru de aer si ventilator. La scara larga, un convector reprezinta o metoda conventionala si eficienta, optima pentru incalzirea spatiilor in care nu exista o centrala termica sau alte surse pentru incalzire.

Convector electric de perete sau de podea?

Avantajele unui convector de perete:

 • un convector electric de perete recircula incet aerul prin incapere
 • nu deranjeaza prin zgomot;
 • forma subtire, nu ocupa un spatiu considerabil;
 • se instaleaza simplu si nu consuma mult.

Convectoarele de perete dispun de canale si au o putere mai mare decat convectoarele de podea. Inaltimea acestora face posibila accelerarea schimbului de caldura al aerului. Convectia este mai usoara, dispozitivul functionand cu un transfer de caldura mai mare.

Cum se monteaza un convector electric de perete?

Orice convector de perete dispune de un sistem de prindere foarte asemanator cu cel al caloriferelor din tabla. Astfel, acesta se fixeaza cu doua dibluri in gaurile din perete. Se conecteaza la reteaua de electricitate. La montare se pastreaza 4-5 cm distanta intre perete si dispozitiv.

Caracteristici convector electric de perete

Pputerea convectorului

Puterea uni convector influenteaza randamentul de incalzire si consumul de energie. In functie de putere, poti alege convectoare incepand de la 500 W si pana la 3000 de W.

De asemenea tine cont si de suprafata de incalzit! La modul general, se calculeaza 30-70 W pentru un metru patrat – un interval apreciabil, care te poate incurca daca nu ai in vedere urmatoarele aspecte:

 • pentru o camera izolata termic ai nevoie de un numar mai mic de W/mp;
 • pentru o camera cu mai multi pereti externi alege un numar mai mare de W/mp.

Treptele de putere

Treptele de putere ajuta la incalzirea incaperii in functie de necesitati si la economisirea energiei electrice. Convectorul nu se opreste atunci cand pleci de acasa, deoarece in momentul in care revii acasa, vei fi tentat sa utilizezi puterea maxima, ceea ce inseamna ca va creste consumul de electricitate.

Convector electric de perete sau de podea?

Termostatul

Termostatul asigura o temperatura constanta. Concret, aerul este incalzit pana la temperatura dorita, iar ulterior, convectorul mentine temperatura respectiva cu un consum mai mic de electricitate.

Tipul de convectie

Convectia naturala se recomanda pentru incalzirea unei camere cu dimensiuni medii. Un convector electric cu convectie naturala functioneaza precum un sistem incorporabil de incalzire – nu sufla aerul, ci il lasa sa treaca prin elementi.

Alege un sistem cu convectie asistata atunci cand urmaresti sa incalzesti rapid o camera. Convectia asistata este realizata de un ventilator de care dispune convectorul.

Sistemul de siguranta de care dispune convectorul

Alege un convector care sa dispuna de protectie la supra-incalzire si de protectie anti-inghet. Protectia pentru supra-incalzire nu va permite supra-incalzirea motorului, pentru ca dispozitivul nu va depasi o anumita temperatura prag. Supra-incalzirea motorului poate genera un scurtcircuit.

Produse recomandate

In geberal, un convector de perete bun dispune de un sistem auto-oprire, care are rolul de a-l opri automat in cazul unor astfel de probleme.

In ceea ce priveste protectia anti-inghet, aceasta este deosebit de importanta atunci cand convectorul este amplasat in spatii in care temperatura este sub 0 grade Celsius.

Cel mai bun convector electric de podea

Convectorul electric de podea face parte din sursele eficiente de incalzire a locuintei, fiind o alternativa in cazul locuintelor in care nu exista sau se poate instala un sistem de incalzire permanent.

Convectorul electric de podea este un aparat capabil sa incalzeasca chiar si incaperi de dimensiuni extinse intr-un timp relativ scurt. Convectorul electric de podea are avantajul de a incalzi incaperea foarte rapid.

Convector electric de perete sau de podea?

Principiul de functionare presupune aspirarea aerului rece de jos, filtrarea lui daca acest lucru este necesar, incalzirea si distribuirea lui in incapere.
Spre deosebire de convectorul electric de perete, convectorul electric de podea este portabil, putand fi transportat cu usurinta dintr-o incapere in alta, sau chiar in interiorul aceleiasi incaperi.

Convectorul electric de podea este potrivit pentru a incalzi spatii extinse, insa cu toate ca reuseste sa incalzeasca aerul foarte rapid, caldura nu rezista atunci cand aparatul este oprit. De asemenea, spre deosebire de radiator, nu distribuie caldura in mod oscilant ci doar intr-o singura directie.

Cum alegi cel mai bun convector eletcric de podea

Consum

Consumul de eenrgie electrica este un aspect important, ce trebuie sa te intereseze atunci cand vrei sa cumperi un aparat pentru incalzire electric pe care vrei sa il folosesti frecvent. Acesta va varia mult in functie de numarul de ore in care il vei folosi, dar si de cat este de puternic.

Valuarea pe care trebuie sa o platesti lunar se poate calcula usor, de exemplu, un convector electric cu o putere de 1000 W va consuma 1 kw/ora. Alege un model cu termostat si 2-3 trepte de putere, pentru a nu consuma caldura in exces si a evita cat mai mult cheltuielile inutile.

Tipul convectiei

Convectoarele electrice de podea pot functiona prin doua tipuri de convectie: naturala sau asistata.

 • Convectia naturala

Convectia naturala presupune eliminarea aerului incalzit fara ca acesta sa fie suflat. Aparatul nu este dotat cu un ventilator, ceea ce inseamna ca aerul va iesi natural din aparat dupa ce va fi incalzit de componentele incandescente din interior.

Procesul de incalzire dureaza mai mult, dar este metoda care imita cel mai bine un sistem de incalzire incorporat. Convectorul electric de podea cu convectie naturala este potrivit pentru incalzirea spatiilor medii, de asemenea este ceva mai ieftin.

 • Convectia asistata

Presupune distribuirea fortata a aerului cald in incapere, fiind potrivit pentru camere mai mari. Deoarece aceste aparate au incorporat un ventilator, sunt mai zgomotoase si consuma in general mai mult curent electric. Desi camera se va incalzi rapid, efectul de caldura nu va rezista deoarece obiectele nu apuca sa se incalzeasca.

Puterea

Puterea te ajuta sa intuiesti eficiența aparatului in functie de dimensiunile camerei si consumul de energie. Pe piata se gasesc aparate cu o putere ce variaza intre 500 si 3000 de Watti.

Cu cat puterea va fi mai mare, cu atat aparatul va fi mai scump. De aceea alege o putere potrivita pentru incaperile tale. In cele mai multe cazuri, un convector electric de podea cu o putere de 1500 W va fi suficient pentru a incalzi camere de dimensiuni reduse. Daca insa locuinta ta are incaperi mai mari, este necesar sa te orientezi inspre un convector cu o putere mai mare, ce depaseste 2000 W.

Convector electric de perete sau de podea?

Treptele de putere

Convectorul cu mai multe trepte de putere poate fi folosit in mod optim in diferite incaperi de diferite dimensiuni. Utilizarea convectorului la putere medie intr-o incapere contribuie mult la o valoare cat mai redusa a facturii de curent.

Cel mai bun convector electric de podea va include minim 2-3 trepte de viteza si un termostat care va opri si porni automat aparatul pentru a pastra o temperatura constanta, fara a risipi energie.

Siguranta si fiabilitate

Pentru a evita accidente sau defectiunile nedorite, este esential sa verifici elementele de siguranta. In primul rand orice convector electric de podea trebuie sa aiba picioare foarte stabile, astfel incat sa nu poata fi doborat usor de animalele de companie sau de cei mici, evitand astfel accidente si deteriorarea aparatului.

Convectorul nu se incalzeste in exterior, deci nu provoaca arsuri. Pentru a asigura protectie convectorul trebuie sa aiba un grilaj care sa acopere rezistenta, astfel incat, aceasta sa nu poata fi atinsa de copii curiosi.

In cazul in care aparatul se supraincalzeste de la o functionare defectuoasa sau excesiva, este necesar ca acesta sa fie prevazut cu o functie de oprire automata.

Pentru utilizarea convectorului in anexele locuintei, garaj, casa de vacanta, este necesar ca acesta sa fie dotat cu protectie anti-inghet.

Portabilitate

Portabilitatea este asigurata de dimensiunile si greutatea convectorului. In timp ce dimensiunile variaza destul de mult de la un producator la altul, nici un convector electric de podea nu depaseste in general greutatea de 5 kg, fiind astfel usor de mutat de aproape orice membru al familiei.
Pentru un nivel de portabilitate ridicat se recomanda un convector prevazut cu roti.

Convectoare pe gaz – cum le alegi corect

Convectoarele pe gaz reprezinta o solutie optima pentru orice tip de locuinta, in special pentru cele in care centrala termica pe gaze, cea electrica sau pe lemne nu se numara printre optiuni.

Convectorul pe gaz ramane o varianta ieftina de incalzire folosita la noi, mai ales in aceasta perioada in care se face tranzitia de la centrale cu tiraj fortat la centrale in condensatie. Este preferat de multi utilizatori pentru ca nu mai trebuie sa cumpere tevi, calorifere si pretul lor este mai mic.

Convector electric de perete sau de podea?

Cum alegi un convector pe gaz?

Un convector pe gaz este un aparat de incalzire folosit din ce in ce mai mult deoarece de la 26 septembrie 2015 se comercializeaza doar centrale termice cu condensatie care au un pret mai mare de achizitie comparativ cu pretul convectoarelor pe gaz.

Din ce este compus un convector pe gaze?

Componenta unui convector pe gaze este:

 • Schimbator de caldura ce poate fi din fonta sau din otel
 • Bloc de comanda automat
 • Arzatorul convectorului pe gaz
 • Carcasa convectorului pe gaz
 • Kitul de evacuare gaze arse / admisie aer

Schimbatorul de caldura are camera de ardere inchisa. Tubulatura de evacuare care iese prin perete, asigura evacuarea gazelor arse si admisia aerului pentru ardere. Arzatorul principal asigura arderea si incalzirea schimbatorului de caldura prin arderea amestecului aer-gaze aprinse de flacara de veghe.

Cum functioneaza un convector pe gaz?

Prin arderea gazului amestecat cu aer se incalzeste schimbatorul de caldura. Caldura este cedata prin convectia aerului din camera unde este montat. Aerul circula natural prin convectorul pe gaz la modele simple sau este pus in miscare de un ventilator la modelele care au aceasta echipare.

Bibliografie:

Best Convector Heaters

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Produse recomandate

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Monilierul de baie se alege in functie de obiectele sanitare instalate i...

Citeste tot articolul
pestre

In fiecare casa exista o baie dotata cu minimul necesar, un

Citeste tot articolul
X