Casa si gradina

Conifere – Plantare si Intretinere

Autor: Adrian Dogaru | Publicat pe 04.05.2016, actualizat la 28.08.2019, in Casa si gradina Conifere – Plantare si Intretinere

Întrucât a început sezonul plantărilor de conifere iată câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă hotărâţi să achiziţionaţi o plantă pentru grădina dumneavoastră:

ALEGEREA UNEI PLANTE RASINOASE (TUIA SMARAGD, TUIA LITTLE GIANT etc)

La cumpărarea unei plante raşinoase cu rădăcinile în balot de pământ învelite în sac de iută, verificaţi ca pământul din interiorul sacului de iută să fie argilos-lutos, consistenţa acestui pământ putând lega bine rădăcinile plantelor raşinoase. Evitati, pe cât posibil, pământul de consistenta nisipoasă care nu ţine ferm rădăcinile plantei.

Thuja-Occidentalis-Smaragd1

PLANTAREA ŞI UDAREA PLANTELOR RĂŞINOASE

Toamna, perioada optimă de plantare începe în luna septembrie şi se întinde până la sfârsitul lunii octombrie; primăvara puteţi planta de la începutul lunii martie până la sfârsitul lunii aprilie. Acestea sunt cele mai indicate perioade pentru plantarea răşinoaselor livrate la balot de pământ învelit în sac de iută biodegradabil. Sigur că, perioadele de plantare pot fi mai lungi sau mai scurte decât cele amintite mai sus, în funcţie de temperaturile exterioare existente la momentul plantării. Plantele răşinoase livrate la ghiveci, pot fi plantate şi în afara acestor intervale de timp – exceptând perioadele cu îngheţ – luându-se măsuri de asigurare a prinderii.Printre cele mai apreciate plante rasinoase se numara TUIA SMARAGD, LITTLE GIANT , TUIA BRABANT .

thuja little giant

La momentul plantării, se va săpa o groapă cu un diametru mai mare cu 20 cm faţă de cel al balotului plantei, se va mărunţi bine pământul de pe fundul gropii, după care se va aşeza planta cu balot învelit în sac de iută, pe fundul acesteia.

Nu scoateţi sacul de iută de pe balotul de pământ al plantei! Este foarte important ca pământul introdus în groapă să fie pământ fertil, lipsit de resturi din constructii, de pietre, etc.; aşadar, dacă pământul scos din groapă îndeplineşte aceste criterii, folosiţi-l şi puneţi-l înapoi în groapă în straturi succesive, tasându-l totodată.

Dupa plantare, udaţi din abudenţă, treptat, în aşa fel încât apa să ajungă şi în profunzime.

Începând din primăvară, până toamna târziu, udările se vor face în aşa fel încât pământul din jurul plantei, să fie în permanenţă reavăn. Evitati excesul de apă, care poate duce la moartea plantei; aşa cum am spus, pământul din jurul plantei trebuie să fie reavăn, afânat (prin săpare), lipsit de buruieni şi crăpături.

ÎNTREŢINEREA PLANTELOR RĂŞINOASE (TUIA SMARAGD, TUIA LITTLE GIANT etc)

Schimbările intempestive ale temperaturilor, diferenţele mari de temperaturi între zi şi noapte, perioadele lungi de secetă sau de ploi abundente, duc la schimbări în comportamentul plantelor şi, implicit la apariţia de boli si/sau dăunători care fac planta să sufere şi chiar duc la moartea acesteia, dacă nu se iau măsurile necesare.

thuja brabant

Aplicarea tratamentelor se face în functie de substanţa administrată, cu respectarea indicaţiilor de pe eticheta produsului.

E bine ca la aparitia unor simptome de boală şi/sau dăunători, să apelaţi la serviciile unui specialist care vă va scuti de pierderi ale unor plante pe care le-aţi îngrijit ani de zile.

La apariţia unui semn de suferinţă al plantei, trimiteti pe email poza cu mostră din partea afectată a plantei la contact@pestre.ro, ascultaţi sfatul unui specialist şi aplicaţi tratamentul recomandat.
Veţi avea plante sănătoase, de care vă veţi bucura!

Bibliografie

  • Bitner R., 2011, Designing with Conifers: The Best Choices for Year-Round Interest in Your Garden, Editura Timber, Portland, Londra
  • Fuleky G., 2009, CULTIVATED PLANTS, PRIMARILY AS FOOD SOURCES -Volume II
  • Ouden D., B.K. Boom, 1965, Manual of Cultivated Conifers: Hardy in the Cold- and Warm-Temperature Zone, Editura The hague
  • Proudley B., V. Proudley, 1984 How to grow conifers, Editura Blandford
 • Thomas R., 1997, Brooklyn Botanic Garden, Growing Conifers: Four-season Plants, Editura Great editors

Despre autor

Adrian Dogaru

De 7 ani in Agribusiness, pasionat de tot ce e nou in materie de plante, protectia plantelor precum si a echipamentelor cu ajutorul carora se intretin. Convins de impactul viitor al tehnologiei digitale si nu numai in acest domeniu.

Sunt 2 comentarii la acest articol

Buna !
Exista metode de toaletare/intretinere a coniferelor mari, inalte, peste 15m ?
Daca aveti cunostinta despre asa ceva sau cunoasteti vre-un articol in acest sens, va rog sa ma directionati ( mm01@arcticmail.com ).
Numai bine!

Scris de Mihai pe 06.04.2018

  Buna! Inca nu avem un articol pe aceasta tema, dar vom avea in curand!

  Scris de Dana Lazareanu pe 11.04.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Manusile de protectie sunt componente oblig...

Citeste tot articolul
pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.