Masini si unelte

Compresorul de aer – utilizare si intretinere

Publicat pe 05.12.2017 in Masini si unelte Compresorul de aer – utilizare si intretinere

Compresorul de aer este ajutorul tau atunci cand vrei sa iti verifici singur presiunea din anvelope, vrei sa vopsesti suprafete diverse sau sa folosesti scule pneumatice.

Compresorul este o masina termica utilizat pentru cresterea presiunii unui gaz dintr-un recipient, prin micsorarea volumului sau.

Compresoarele au rolul de a comprima aerul de la presiunea initiala de intrare pana la presiunea de refulare.

Caracteristicile tehnico-functionale ale compresorului cu piston sunt presiunea de refulare si debitul.

Diferenta dintre compresor si suflanta este data de raportul de comprimare care pentru compresor trebuie sa fie de cel putin 3.

Compresoarele sunt masini cu motor electric, cu ardere interna, sau turbine pe gaz. Prin cuplare directa sau printr-o transmisie mecanica, motorul furnizeaza energie mecanica necesara functionarii.

Datorita utilizarii variate compresoarele se pot clasifica dupa principiul de functionare in compresoare volumice si cmpresoare dinamice.

Clasificare

 • 1.1 Compresoare volumice
  • 1.1.1 Compresoare cu piston
  • 1.1.2 Compresoare cu diafragmă
  • 1.1.3 Compresoare rotative
   • 1.1.3.1 Compresoare cu șurub
   • 1.1.3.2 Compresoare cu palete în rotor
   • 1.1.3.3 Compresoare cu angrenaje
 • 1.2 Compresoare dinamice
  • 1.2.1 Compresoare centrifuge
  • 1.2.2 Compresoare axiale

Compresorul volumic

Compresoarele volumice ajung pana la presiuni de 1000 bar, cu debite sub 500 m3/min.

Acestea se impart in compresoare cu piston, compresoare cu diafragma si compresoare rotative.

Compresorul de aer cu piston

Compresoarele cu piston sunt recomandate pentru debite mici si presiuni mari. Comprimarea aerului se face succesiv in mai multe trepte. Compresoarele cu piston de capacitate mica sunt formate dintr-un singur cilindru vertical sau in V. In schimb, cele dedicate utilizarii industriale, sunt construite cu mai multi cilindri orizontali.

compresorul de aer cu piston

Compresoarele cu piston pot fi clasificate dupa mai multe criterii si anume:

Dupa dispunerea cilindrilor, dupa numarul de cilindri, dupa numarul de etape de comprimare, dupa debitul de comprimare, dupa presiunea maxima de refulare, (joasa, medie, inalta)

Compresoarele mari pot fi clasificate si astfel:

 • Compresoare cu debit fix
 • Compresoare cu debit variabil
 • compresoare stationare
 • compresoare mobile

Compresorul de aer cu diafragma

Compresorul cu diafragma utilizeaza in locul pistonului conventional o membrana flexibila, prin intermediul careia se actioneaza o tija si un mecanism cu arbore cotit.

Gradul de flexibiliatte al membranei influenteaza in mod direct presiunea si volumul aerului.

Compresoarele cu membrana metalica sunt mai rigide si produc un volum mai mic de aer, iar membranele flexibile realizate din cauciuc produc volume mari de gaz la presiuni mai scazute.

Compresoarele cu membrane sunt utilizate in comprimarea gazelor pure si gaz natural.

Compresorul de aer rotativ

Compresoarele rotative pot fi cu surub, cu palete in rotor sau cu angrenaje.

Compresoare cu surub

Compresoarele cu surub utilizeaza un mecanism de deplasare rotativ, fiind folosite de obicei acolo unde sunt necesare volume mari de aer de inalta presiune pentru aplicatii industriale.

compresorul de aer cu surub

Compresorul cu surub este format din 2 rotoare unul conducator si unul condus, care in timpul angrenarii se intrepatrund formand o linie de angrenare.

Micsorarea spatiului dintre rotoare de la aspiratie la refulare realizeaza comprimarea gazului.

Rotoarele se actioneaza direct prin intermediul unei perechi de roti dintate.

Compresoarele cu surub se folosesc in statiile de extractie a petrolului si a gazelor naturale, industria petrochimica, aplicatii industriale, pompare gaze in conducte sau rezervoare de stocare, actionare de unelte pneumatice.

Compresoare cu palete in rotor

Compresorul cu palate in rotor este alcatuit din-un stator cilindric, prevazut cu santuri longitudinale, in cadrul carora culiseaza lamele care au aceeasi lungime ca statorul cilindric si rotorul. Statorul cilindric este alcatuit din canale de aspiratie si refulare.

Cand arborele compresorului se roteste asupra lamelelor actioneaza o forta centrifuga care determina stabilirea unui contact direct cu cilindrul inferior care culiseaza in camerele din rotor. Intre rotor si cilindru se formeaza o camera in care are lor comprimarea aerului.

Compresoare cu angrenaje

Compresorul cu angrenaje este construit din 2 rotoare profilate fiecare dotat cu cate 2 sau 3 lobi, introduse intr-un stator intre care exista un spatiu de 0.2 mm. Rotoarele sunt antrenate sincron cu un angrenaj cu roti dintate. Aceasta miscare de rotire a rotoarelor formeaza impreuna cu statorul o camera in care are loc comprimarea aerului.

Forma elicoidala a rotoarelor asigura uniformizarea debitului cat si micsorarea zgomotului creat in timpul functionarii.

Compresorul de aer dinamic

Compresoarele dinamice folosesc viteza aerului, pe care o transforma prin intermediul unui rotor paletat pentru obtinerea aerului comprimat.

Acest tip de compresor furnizeaza presiuni pana la 25 bar, la debite foarte mari. Compresoarele dinamice se impart in compresoare centrifuge si compresoare axiale.

Compresorul de aer centrifug

In cazul compresoarelor centrifuge gazele sunt comprimate prin actiunea fortei centrifuge asupra gazului la trecerea printr-un rotor.

compresorul de aer centrifug

Compresorul de aer axial

Compresorul axial este construit din mai multe coroane de palete mobile dispuse pe discuri sau tambur si din corone de palete directoare fixate de carcasa. Treapta de comprimare este formata dintr-un ansamblu de coroane de palete mobile si palete directoare. Compresoarele axiale produc debite mai mari de 10 000 m3/min.

compresorul de aer axial

Desi este un aparat ce nu necesita intretinere zilnica acesta are nevoie de o verificare periodica!

Iata cum se intretine un compresor de aer:

1 Manualul de instructiuni al compresorului de aer

Desi o metoda eficienta de a observa si a te familiariza cu compresorul, instructiunile de folosire sunt neglijate. Un compresor este mai repede deteriorat de catre un utilizator care nu stie s-a il foloseasca.

Manualul de instructiuni prezinta detaliat modul de functionare al compresorului, cum i se poate prelungi viata.

2 Umezeala si condensul din rezervor

Compresoarele in momentul in care colecteaza aer, preiau si umiditatea acestuia pe care o depoziteaza si care poate fi eliminata prin intermediul unei valve.

Atentie!

Inainte de eliminarea umiditatii compresorul trebuie eliberat de presiune.

3. Ingrijirea cailor de admisie

Gurile de admisie ale compresorului trebuie curatate constant pentru a nu deteriora dispozitivul si pentru a nu pierde foarte mult la nivel de compresie. In caz contrar compresorul nu va realiza o comprimare la presiunea dorita si va consuma energie inutil.

4. Fixarea componentelor

Deoarece cotorul compresorului produce vibratii, suruburile pot fi slabite si in timp pot deteriora capacitatea compresorului.

Astfel, aceste piese se verifica constant pentru o utilizare in siguranta a compresorului.

Periodic se verifica si furtunurile, care in timp se pot deteriora, se pot coroda sau crapa.

5. Testarea sistemului de oprire automat

Oprirea automata a compresoarelor este o functie des intalnita si care are rolul de a proteja motorul de fluctuatiile de tensiune. In cazul compresoarelor alimentate electric.

De asemenea, motorul este dotat si cu un sistem de racire care se activeaza automat in cazul in care aparatul devine nefunctional.

In cazul compresoarelor alimentate cu combustibil oprirea automata se realizeaza atunci cand sunt depistati anumiti parametrii.

Indiferent de tipul de compresor ales, acestea se verifica si se testeaza pentru a functiona perfect.

6. Verificarea si schimbarea filtrelor de aer

Filtrele de aer se schimba in functie de modelul de compresor de aer ales, specificat in cartea de instructiuni a produsului.

compresorul de aer

Pentru pastrarea eficientei compresorului, filtrele de aer se schimba semestrial, sau in cazuri extreme, mai des.

7. Curatarea rezervorului de combustibil

Anual rezervorul compresorului de aer se verifica si se curata de impuritati. Deoarece marea majoritate a impuritatilor sunt acumulate in filtru, acesta se schimba periodic pentru o functionare optima a compresorului.

8 Verificarea si schimbul de ulei

La fiecare utilizare se verifica nivelul si presiunea uleiului. Acesta se schimba la 500-1000 ore de utilizare.

9. Schimbarea elementelor de separare

Compresoarele de aer folosesc uleiul pentru lubrifiere. Acesta este pulverizat in interiorul rezervorului impreuna cu aerul. Amestecul trece printr-un filtru separator care asigura purificarea aerului comprimat.

Filtrul de separare se schimba dupa 500-1000 ore de utilizare sau dupa termenele date in manualul de instructiuni.

compresor de aer

10. Verificarea sistemului de racire

Motorul compresorului are nevoie de racire si ventilatie. Radiatoarele si ventilatoarele care indeplinesc aceasta misiune trebuie verificate periodic, pentru a nu se distruge motorul si a nu se reduce durata de viata a echipamentului.

Indiferent daca compresorul este utilizat pentru operatiuni de vopsire, gaurire sau slefuire, trebuie sa se aiba in vedere regulatorul de presiune pentru aer.

Daca compresorul de aer este intretinut corespunzator functionalitatea si productivitatea acestuia devin elemente garantate.

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Una dintre cele mai mari preocupari pentru fermierii romani este procurarea  ...

Citeste tot articolul
pestre

Gardul eslectric este un aparat care transforma energia electrica furnizata de...

Citeste tot articolul
pestre

Aparatul de muls a devenit pentru multi fermieri un utilaj indispensabil, deoa...

Citeste tot articolul