Casa si gradina

Ciresul – tot ce trebuie sa stii

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 23.08.2017, actualizat la 03.09.2019, in Casa si gradina Ciresul – tot ce trebuie sa stii

Ciresul face parte din genul taxonomic Prunus, familia Rosaceae. Acesta este un pom fructifer ce atinge inaltimea de 15m. Coroana ciresului este circulara, sferica. Ciresul are crengi scurte si groase, robuste.  Scoarta este cenusiu-roscata, tulpinile tinere au in primii ani scoarta neteda, urmand ca apoi aceasta sa devina zgrunturoasa.

Frunzele ciresului sunt alungite, zimtate pe margine si ascutite la capat. Florile albe sunt grupate cate doua, sau cate patru.

Fructele au culori cu nuante de la rosu inchis la rosu deschis, fiind de forma sferica.

In Japonia sunt cultivate peste 400 de specii de cires, Floarea de cires fiind un simbol al primaverii si al puritatii.

Ciresul nu este un pom pretentios, dar pentru o crestere rapida si fructificare abundenta are nevoie de indeplinirea anumitor conditii de mediu.

Ciresul prefera solurile luto-nisipoase, de aceea se dezvolta foarte bine in zonele de deal. Ciresul are nevoie de un regim de udare adecvat nevoilor sale. Apa in exces, va distruge in timp sistemul radicular, de aceea se recomanda udarea moderata.

Fiind un pom fructifer acesta are nevoie de lumina corespunzatoare pentru ca altfel, nu va fructifica.

De asemenea, distanta intre pomi este esentiala pentru o productie de calitate. O distanta mica va duce la umbrirea pomilor si la dezvoltarea tarzie si redusa a fructelor.

ciresul

Ciresul – soiuri principale

ciresul

Bigarreau Morreau: soi autosteril, viguros, care are fructul mijlociu-mare, larg-corodiform, colorat in rosu-viu, lucios, cu pulpa pietroasa. Se maturizeaza in a doua jumatate a lunii mai.

ciresul

Negre de Bistrita: soi de vigoare mare, fructul mijlociu, rosu-vinetiu, cu pulpa semipietroasa, de calitate buna. Se maturizeaza la sfarsit de mai si inceput de iunie.

ciresul

Cerna: bun polenizator, are vigoare mijlocie, este autosteril, are fructul mare, tronconic, cu pielita rosie-stralucitoare, pulpa rosie semipietroasa si cu gust echilibrat. Se matureaza pe la mijlocul lunii iunie.

ciresul

Stella: soi de vigoare mijlocie, autofertil, are fructul mijlociu mare, ovoid alungit, rosu cu pulpa pietroasa, foarte bun pentru masa. Se maturizeaza in decada a treia a lunii iunie.
Silva: soi autosteril, viguros, cu fructul mic-mijlociu, de culoare neagra si cu gust amar. Se maturizeaza la sfarsit de iunie.

Ciresul – cum il plantam?

Pomul cumparat dintr-un loc sigur, o pepiniera, se va planta toamna, cand temperaturile coboara dar fara a atinge pragul de inghet.

Pomul ales trebuie sa aiba radacinile sanatoase si bine dezvoltate. Groapa trebuie sa fie suficient de mare pentru sistemul radicular al pomului. Pe fundul gropii se va aseza un strat de pamant maruntit amestecat cu compost, iar marginile vor fi intepate pentru o mai buna aderenta. Se aseaza altoiul si se acopera pana la nivelul coletului. Se taseaza pamantul din jurul sau si se uda.

Ciresul – Boli si daunatori

Ciresii nu sunt pomi pretentiosi dar ploile frecvente din primavara pot conduce la aparitia petelor pe frunze.

Principalele boli ale ciresului sunt: moniloza, antracnoza, ciuruirea frunzelor.

Moniloza la cires

ciresul

Moniloza este cea mai grava boala a cireselor. Daca nu se realizeaza tratamente cu fungicide, moniloza poate conduce la moartea pomului.

Simtome: uscarea florilor, brunificarea zonei cambiale pe lastar, ofilirea lastarilor tineri, indoirea varfurilor lastarilor, prezenta cleiului pe trunghi si fructe.

Aparitia bolii se produce din cauza umiditatii ridicate, vreme ploioasa, temperaturi scazute.

Masuri de protectie:

  1. Lastarii afectati se taie si se ard
  2. Utilizarea masticului la taierea ramurilor
  3. Tratamente fitosanitare:
  • tratamente preventive iarna: Triumf, Alcupral, Cuproxat,
  • tratamente in vegettaie: Bravo, Dithane,  Folicur, Topsin,

Tratamente in functie de perioada:

Antracnoza sau patarea rosiatica

Antracnoza sau patarea rosiatica este o boala micotica, care provoaca defolierea prematura a pomilor. Boala este provocata de ciuperca Cocomyces hiemalis. Aparitia bolii este favorizata de prezenta apei pe frunze.

Semnele aparitiei bolii:

  • Pete mici pe spatele frunzelor in lunile mai si iunie
  • Funzele se ingalbenesc si cad
  • Coacerea neuniforma a fructelor

Prevenirea bolii

  • Arderea covorului de frunze de sub pom
  • Drenaj corespunzator al apei
  • Taierea corespunzatoare a ramurilor astfel incat, sa patrunda lumina si in interiorul coroanei
  • Tratamente cu fungicide: Antracol, Topsin, Score, Topas.

Ciuruirea frunzelor la cires

ciresul

Ciuruirea frunzelor la cires este cauzata de ciuperca Stigmina carpophila. In conditii optime de temperatura si umiditate ciuperca ataca si se dezvolta rapid, mai ales pe scoarta cu rani, produse de grindina si insecte.

Simtome:

  • Aparitia pe frunze a petelor brun deschis
  • Pe lastari apar pete elipsoidale
  • Pe fructe apar pete punctiforme
  • Aparitia de clei pe ramuri
  • Putrezirea fructelor
  • Defolierea pomilor

Combaterea bolii:

  • Taierea ramurilor si arderea acestora
  • Utilizarea masticului dupa taieri
  • Aplicarea de fungicide: Score, Dithane

DAUNATORI

Dintre daunatori amintim: paduchii de frunze, musca cireselor, gargarita fructelor.

Paduchele negru

Paduchele negru (Myzus cerasi) este o specie raspandita in toata lumea la noi fiind intalnita in zona submontana ce ataca preponderent ciresul si visinul.

Paduchele negru face parte in Ordinul Hemiptera, subordin Homoptera,  avand ca si denumire populara alternativa Afide negre la cires sau visin.  Denumirile stiintifice sub care il intalnim sunt Myzus cerasi, Aphis cerasi, Aphis aparines, Aphis molluginis, Myzus galiifolium.

Paduchele negru este o insecta pericuoasa in special pentru ca colonizeaza agresiv culturile de visin si cires. Prezenta lui in culturiled e cires si visin afecteaza grav fructificarea si dezvoltarea pomilor.

Descriere Paduchele negru

Formele aptere si aruipate au corpul globulos, de culoare bruna-negricioasa, lucitoare. Paduchele negru al ciresului are atat exemplare fara aripi (aptere) cat si exemplare cu aripi (aripate)

ciresul

Exemplarul fara aripi al paduchelui negru la cires are 2.5 mm lungime  sunt de culoare neagra-lucitoare , forma globuloasa ochii negri

Exemplarul cu aripi al paduchelui negru la cires este mai mic are 2 mm lungime forma globuloasa, culoare brun- negru, ochii bruni.

Ciclul biologic al paduchelui negru

Paduchele negru la cires ierneaza ca ou de rezistenta pe scoarta ciresului.

Primavara odata cu dezmugurirea marti din ouale din iarna apar exemplarele fondatoare care se hranesc si devin adulte.

Incepand cu luna aprilie, apar formele fondatoare -fundatrix, care se deplaseaza pe ramuri si partea inferioara a frunzelor, intepandu-le si absorbind seva din tesuturi. Acestea dau nastere la femele fara aripi (nu au nevoied e masculi) care colonizeaza planta primara.

ciresul

Incepand cu generatia a 4-a (Iunie-Iulie) apar femelele cu aripi care dau nastere la larve pentru colonizarea accelerata a gazdei.

Toamna apar formele sexupare aripate care se imperecheaza, care se intorc pe gazda primara si dau nastere la masculi si femele, iar dupa imperechere, femela depune oul de rezistenta, de iarna pe trunchi.

Dupa cum vedeti dezvoltarea este foarte eficient si este destul de greu de indepartat din culturile de cires si visin.

ciresul

La invazii mari frunzele pot fi complet acoperite de paduchele negru, ele rasucindu-se si ofilindu-se, se brunifica si apoi se usuca, iar lastarii se curbeaza. Ca urmare a acestei invazii pomii nu mai cresc si nu mai fructifica.

Atacul si simptome ale atacului paduchelui negru la cires

  1. Atacul incepe primavara ca urmare a oualelor depuse de femel toamna
  2. Exemplarele de paduche negru la cires si visin inteapa si sug sucul celular din organele plantei cum ar fi frunzele si lastarii tineri
  3. Afidele sunt usor vizibile pe spatele frunzelor si pe varfurile ramurilor tinere
  4. Furnicile care misuna pe cires sau pe visin sunt o simptoma clara a existentelor afidelor deoarece ele, furnicile se hranesc cu excrementele afidelor – miere de roua.
  5. Prezenta buburuzelor este inca un indiciu de prezenta a afidelor deoarece acestea se hranesc cu afide
  6. Frunzele atacate se rasucesc-inca o simptom clara a prezentei paduchelui negru la cires si visin

Cum tratam si cum protejam pomii de paduchele negru la cires si visin

In perioada de repaus vegetativ (iarna) se folosesc substante bazate pe baza de ulei – Confidor Oil

La aparitia primelor colonii de afide se face avertizarea tratamentelor si repetarea lor pana la disparitia acestora.

Pentru combatere se foloseste Mospilan 20 SG (0.125 kg/ha), Actara (0.1 l/ha), Fastac 10 EC (0.004%), Karate Zeon (0.2 l/ha), Decis Mega (0.15 l/ha).

Musca cireselor – Aspect

  • Dimensiune : 4-5 mm lungime;
  • Corpul este de culoare neagră, având o platoşă pe spate, care este galbenă şi trapezoidală;
  • In zona dorsală a toracelui este inserată o pereche de aripi bine definite, care sunt transparente şi care prezintă mai multe dungi groase şi negre;
  • Aripile posterioare au rol numai în echilibrarea zborului, deoarece s-au modificat de-a lungul timpului;
  • Pe cap sunt poziţionaţi ochii compuşi (ochi cu faţete), care sunt verzi; larvele (viermi) au aproximativ 6 mm lungime şi au o culoare albicioasă.

Perioada si semnele atacului

Musca ciresului apare in a perioada 15-31 mai de obicei. Ea depune 1-2 oua sub coaja fructelor aflate in parguit. Larvele se hranesc cu pulpa cireselor.

După un ciclu de evoluţie embrionară de 6 zile, viermii (larvele) eclozează şi se deplasează de pe coada cireşelor înăuntrul lor, unde se hrănesc cu pulpa fructelor, care le ajută să crească rapid.

Perioada de evoluţie a larvelor este de aproximativ 3 săptămâni, după care ele se mută pe sol, coborând pe nişte fire de pânză de păianjen sau căzând odată cu cireaşa aflată deja în putrefacţie.

In pământ, la o adâncime de circa 3 cm ele se transformă în pupă, acoperindu-se cu un înveliş galben, asemănător unui butoiaş, lung de aproximativ 4 mm.

Pupa astfel formată iernează, iar muştele adulte vor ecloza în luna mai a anului următor.

Fructele atacate de musca ( viermele) cireselor si visinelor capata o culoare inchisa si putrezesc. Fructele atacate putrezesc usor atat in pom cat si dupa recoltare.

Sâmburii fructelor afectate pot fi scoşi sau împinşi cu uşurinţă în afară, deoarece pulpa fructului este deteriorată în jurul lor. In cazul unei invazii masive, în special în perioadele mai calde, poate fi afectată întreaga cultură de cireşe.

Cele mai sensibile fructe la atacul mustei sunt cele cu coacere semitarzie sau tarzie.

ciresul ciresul

Prevenire si combatere

Combaterea se poate realiza cu ajutorul pradatorilor naturali ai mustei ciresului precum viespile parazite din familia Ichneumonidelor, gândacii răpitori din specia Calosoma sycofanter Carabidae şi alte specii răpitoare de gândaci, păianjenii şi păsările.

Să se selecteze soiurile de cireşi, ce înfloresc timpuriu, deoarece aceştia produc deja fructe în perioada în care temperaturile sunt încă prea scăzute pentru apariţia muştelor. Cireşele afectate, cu consistenţă moale, trebuie adunate din pom sau culese de pe sol, iar apoi aruncate.

Gardurile de protecţie ale pomilor trebuie acoperite cu mulci la începutul anului, împiedicând astfel eclozarea muştelor.

La 3-5 săptămâni de la apariţia cireşelor, cireşele în curs de coacere pot fi stropite cu ceai de absint, care îndepărtează muştele cireşelor.

Cu puţin timp înainte de a începe perioada de zbor a muştelor, adică cândva la începutul lunii mai, trebuie agăţate în pomii de cireş plăci galbene înmuiate în substanţe adezive (capcane speciale pentru muştele cireşelor).

Muştele sunt atrase de culoarea galbenă a plăcilor şi rămân prinse în lipiciul de pe acestea.

Pentru a evita situaţia în care multe alte organisme nevizate sunt prinse de asemenea în capcanele adezive, plăcile trebuie îndepărtate imediat după terminarea perioadei de zbor a muştelor.

Folosind produse fitosanitare cum ar fi:

Frunze rasucite la cires. Solutii si remedii

Frunze rasucite la cires, este o boala intalnita in multe tari din Europa dar si in tara noastra. Aceasta boala a ciresului distruge repede pomii batrani, cei tineri fiind toleranti.

ciresul

Pomii infectati au o crestere redusa si o inflorire slaba, iar spre inceputul verii, marginile frunzelor acestora se curbeaza spre partea superioara. Frunzele afectate se aduna in rozeta si pierd din vigoare. Unele soiuri pot prezenta pete clorotice la nivelul frunzelor si cancere gomoase la nivelul ramurilor. Pe masura ce boala se extinde, o parte din coroana se usuca iar distrugerea in intregime a pomului are loc in 4 – 5 ani. Virusul se raspandeste prin polen, seminte sau material sadior infectat.

Distributia virusului intr-un copac poate fi neregulata, cu toate acestea detectarea se poate face la frunze. Aparitia se poate face in timpul primaverii sau vara, dar poate varia de la sezon la sezon, in functie de conditiile meteorologice. CLRV poate aparea  pe tot parcursul anului in tesutul masculin in  inflorescente, mugurii de frunze, frunze, semintele individuale si tesuturile corticale ale radacinilor tinere.Virusul poate fi, de asemenea, detectat in radacini, in tubulii din polen, ovule si seminte mature.

Masuri de prevenire si combatere: Verificarea puietilor inainte de plantare, folosirea de altoi si portaltoi sanatosi.

ciresul

Se cunosc si  agenti patogeni care cauzeaza simptome similare de rasucere frunze la cires, acestia fiind:

-Armillaria mellea – provoaca putrezirea radacinii Armillaria la multe specii de plante printre care si cires. Acesata se poate combate inca de la plantarea pomilor prin imbaierea radacinilor in: Score 252 EC  plus Topas 10 EC.

-Pseudomonas syringae – Cancer bacterian. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %. Se poate combate cu produse cuprice aplicate in perioada de vegetatie foliar dar si la radacina: Coppermax, Champ77WG, Zeama Bordeleza sau combinatie de Dithane M45 plus Topsin 70WDG.

Ciresul – cum il taiem?

Taierea se realizeaza inainte ca pomul sa inmugureasca, primavara sau iarna tarziu cand intra in repaus vegetativ. Suprimarea lastarilor se va face cu unelte specifice, dezinfectate inainte pentru a nu transmite si alte boli. Se vor taia crengile bolnave sau firave, deasupra unui nod. Pentru o coroana echilibrata si pentru ca pomul sa primeasca in mod egal lumina, se vor taia si crengi din mijlocul coroanei.

Suprimati vlastarii care cresc langa trunchiul principal, cu un cleste bine ascutit. Acestia iau toata hrana si umiditatea de la pomul principal.

Taiati crengile pomului care cresc intr-un unghi mai mic de 60 grade. Acestea nu vor putea rezista la greutatea fructelor.

Ciresul – Taieri corecte pentru rod

Ciresul - cum il taiem?

Ciresul este mult mai sensibil decat celelalte specii de pomi la taierile severe efectuate in perioada de repaus. Din acest motiv, taierile in perioada de repaus sunt inlocuite tot mai mult cu taieri si interventii aplicate in verde adica in perioada de vegetatie.

Un cires care a primit taieri corecte are cresteri anuale de 40-60 cm. Daca cresterile sunt mai reduse inseamna ca sunt necesare taieri severe.

Raportul optim intre volumul de muguri vegetativi ( care produc frunze) si muguri floriferi trebuie sa fie de 3:1. Daca mugurii vegetativi sunt mai numerosi pomul va produce prea putin. Daca raportul tinde spre egalizare productia va fi excesiva dar de calitate inferioara.

Spre deosebire de alte specii de pomi fructiferi, mugurii de rod la cires se formeaza chiar din anul in care apare ramura roditoare.

Astfel o ramura de semischelet nou aparuta va rodi chiar din al doilea an de la aparitia sa.

ciresul

Fructificarea anuala la cires depinde de mugurii terminali sau axiali care se formeaza pe noile cresteri de unde rezulta ca rodirea anuala este conditionata pe langa aparitia ramurilor florifere tipice ciresului si de alungirea in fiecare vara a ramurilor florifere existente.

Buchetele de mai au o durata de viata mai mare ceea ce asigura o degarnisire lenta a ramurilor de semischelet.

Cand sunt tineri (6-8 ani de la intrarea pe rod) taierile trabuie sa se rezume doar la intretinerea coroanei, taierile de fructificare trebuind sa fie reduse sau chiar pot lipsi.

Este suficienta o scurtare pana la jumatate a cresterilor anuale ale semischeletului pentru a obtine un numar cat mai mare de ramuri de rod viguroase.

Daca sunt reduse ca numar ramurile actuale care apar pe sarpante si subsarpante nu se scurteaza daca sunt mai scurte de 25-30 cm.

Ciresul – PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, UTILIZARI

Ciresele au un continut ridicat in vitamine, saruri minerale, zaharuri, find consumate in stare proaspata sau sub forma de dulceturi, compoturi, siropuri, gemuri.

Ceaiul din codite de cirese este foarte cunoscut pentru efectele diuretice, depurative, antifebrile si antiinflamatoare.

Cand ciresele au ajuns la maturare se pot strange codite pentru uz terapeutic. Acestea se spala, se usuca si se pastreaza intr-un loc curat si aerisit.

O lingurita de codite uscate si maruntite la o cana de apa clocotita, se infuzeaza 15 minute, se bea cald in caz de tuse, dureri de stomac, boli de rinichi etc.

Samburii de cirese sunt utilizati impotriva viermilor intestinali. Se prepara un amestec de otet de vin cu samburi de cires. Dupa 48 de ore se pot consuma 2, 3 samburi. Tratmentul se poate repeta dupa o pauza de o saptamana.

Cum altoim ciresul

Altoirea este procesul prin care unui portaltoi cu caracteristici slabe i se adauga un altoi cu caracteristici foarte bune si rezistenta la conditii de mediu.

Exista mai multe metode de altoire in ochi dormind sau in ochi crescand (prin oculatie). Cea din urma se executa in forma de T sau si mai simplu prin alipirea scutisorului de altoi pe portaltoi.

ciresul

Dupa procesul de suprimare indiferent de perioada cand acesta a fost realizat, pe ramurile taiate se aplica mastic pentru altoire, pentru a preveni atacul bolilor si daunatorilor.

In partea de jos a portaltoiului, la o inaltime recomandata de circa 10 cm de la nivelul solului se executa taierea longitudinala a scoartei pe o lungime de circa 4 cm. Mai sus cu 1 cm de la taietura longitudinala, se executa o incizie transversala, in care introducem scutisorul cu mugurele decupat din ramura de altoi. Daca scutisorul este prea lung acesta se scurteaza astfel incat, sa se potriveasca perfect.

Altoiul se infasoara foarte strans cu banda de altoit, de jos in sus, asigurandu-se un contact cat mai bun al altoiului cu portaltoiul. Atentie, la majoritatea speciilor mugurele se acopera, insa la visin si cires acesta se lasa descoperit.

Altoiul ramane astfel legat timp de 2, 3 saptamani dupa care se desface, nu inainte de a verifica prinderea acestuia. Daca din diverse motive altoiul nu s-a prins, se repeta procesul de altoire.

Perioada favorabila de altoire este 15 iulie – 10 septembrie, pana la orele 10 dimineata, sau dupa orele 16.

Imediat dupa altoire ramurie se fasoneaza, iar daca altoirea nu se realizeaza in acea zi, altoiul se va pastra la intr-un loc umed si umbros.

Pentru altoire este necesar un briceag special de altoit, sau poate fi inlocuit cu un cutit/cutter si banda pentru altoit, care de asemenea poate fi inlocuita cu banda izolatorie sau banda taiata din polietilena cu dimensiunile de 1,5×25.

Ciresul – productii pe plan global

ciresul

La nivel mondial Romania este pe locul 3 in ce priveste randamentul obtinut (119425 Hg/ha), pe locul 8 in ce priveste productia (81842 tone) si pe 18 in ce priveste suprafata recoltata (6853 ha).

In unele zone cultura de cirese aduce venituri peste media veniturilor agricole din zona respectiva. Chiar si in aceste zone, cultura de cires nu este corespunzator exploatata, ciresele fiind comercializate la poarta fiecarui satean si nu in supermarket.

Cum fac cei de pe primele locuri? Elvetienii produc apa de cirese, din procesarea cireselor cu tot cu samburi, astfel ca, se obtine un produs translucid, usor aromat. Ce face acet produs atat de vandut, nu este la fel de dulce ca celelalte.

O alta metoda folosita de elvetieni consta in dezvoltarea livezii de cires pe plan turistic.

Turistii pot petrece o saptamana, o luna in livada in perioada de inflorire a pomilor, mai-iunie. Livada functioneaza ca metoda de terapie, unii psihologi recomanda terapia cu flori de cires.

Bibliografie

    • Cepoiu, N., Pomicultura aplicata, Editura Stiintelor Agricole
    • Constantinescu, N., 1967, Pomicultura, Editura Agro-Silvica
    • Hoza, D., 2000, Pomicultura: indrumator de lucrari practice
    • Ion, L., 2007, Pomicultura, Editura Ceres
    • Marunteanu-Sfinx, G., Pomicultura: tratat practic: pentru cultura pomilor roditori la noi in tara
  • Agentia Nationala de Consultanta Agricola

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 16 comentarii la acest articol

Super articolul!!..10

Scris de Istrate Marius pe 19.01.2018

    Va multumim

    Scris de Adrian Dogaru pe 21.01.2018

Foarte util si de retinut .Am un cires care face flori dar nu tine fructele,ce as putea sa fac.Multumesc anticipat,o zi buna

Scris de Simona pe 12.04.2018

    Multumim pentru aprecieri!
    Ciresul dvs, are nevoie de un pom polenizator, daca stiti soiul ciresului va putem recomanda noi un pom polenizator, pentru a va putea bucura in final de fructe.

    Scris de Dana Lazareanu pe 13.04.2018

Buna seara. Am un cires, soiul Van, care a înflorit foarte frumos însă are frunze foarte putine și mici. Cireșul are cam 7 ani, anul trecut a fost perfect, a rodit bine și a fost bine înfrunzit.

Scris de Alfred Zimmermann pe 25.04.2018

    Boala se numeste ofilirea frunzelor. Nu exista tratament pentru acesta boala. Curatarea lastarilor afectati periodic.

    Scris de Dana Lazareanu pe 26.04.2018

Buna seara! In primul rand doresc sa va felicit si sa va multumesc pentru informatiile acordate in acest articol, si cu toate astea as dori sa ma lamuresc cu problema aparuta in situatia mea: ciresului meu i s-au uscat toate florile, iar frunzele nu se mai dezvolta…pur si simplu crengile sunt ca in perioada inmuguririi desi am intrat in luna mai(precizez ca pe timpul iernii pe trunchi au aparut cantitati semnificative de “clei” pe care le-am indepartat in primavara aceasta)! Din articolul dumneavoastra am realizat ca este vorba de maniloza. Va rog sa-mi spuneti daca mai am vreo sansa sa-l readuc la viata si cum? Precizez ca varsta ciresului este de 10-11 ani si inaltime de 5-6 metri…

Scris de Alexandru pe 03.05.2018

    Ciresul este o specie care nu rezista pe soluri cu umidtate ridicata. Daca stratul de panza freatica este situat aproape de suprafata, pomul nu va rezista mai mult de 12 ani.

    Scris de Dana Lazareanu pe 07.05.2018

buna ziua
am o problema foarte serioasa si as vrea sa fiti amabila si sa mi raspundeti cit puteti de repede este urgent.
asta pt ca nu e chiar ciresul meu si e plin de insecte pe partea inferioara a frunzelor iar proprietarul ma acuza ca am ceva cu ciresul lui , ca mint ca nu are nimic, iar eu chiar tin la acel pom si vreau sa se vindece.
un cires de mai iunie , si pe virfurile la apropate toate crengile are un fel de oua negre iar frunzele respective ori se ingalbenesc treptat, ori sint gaurite iar mai nou acum cind am descoperit si fructele incep sa fie invadate de acele oua.
eu nu cunosc denumiri stiintifice dar din fotografiile de pe aceasta pagine de blog seamana cu paduchii.
am incercat sa tai acele virfuri invadate si proprietarul ma cuza ca mint si ca vreau sa i tai copacul(proprietarul e de fapt membru de familie, nu e un necunoscut )
as vrea daca se poate sa va contactez personal pe mail/sms pe o adresa a dv caci as vrea sa vorbesc cu un specialist in acest sens.
credeti ca ma puteti ajuta?

Scris de laura irescu pe 17.05.2018

    Da, va recomandam o solutie formata din mospilan 3 gr, karate zeon 2 ml, novadim progres 10 ml, totul la 10 l de apa. Dupa stropire timpul de repaus este de 14 zile, nu se consuma fructele.
    Daca va ramane solutie, stropiti alte plante din gradina vita de vie, trandafiri. Nu se pastreaza solutia.

    Scris de Dana Lazareanu pe 18.05.2018

Foarte util pentru amatori, articolul.

Scris de Danut Ivanescu pe 21.05.2018

buna ziua am un cires de mai si anul acesta nu a mai inflorit.A ramas in stadiul de muguri desi l am stropit in primavara cu o solutie pe baza de cupru si dupa 3 zile cu ulei horticol .Ma puteti ajuta cu un raspuns si un sfat ? Multumesc

Scris de constantin pe 24.05.2018

    Cupricul se aplica toamna dupa caderea frunzelor si este primul tratament pentru anul viitor, uleiosul se aplica in ferestrele ierni cand sunt temperaturi cu plus 2-3 zile consecutive (Cu siguranta – aici este posibil sa fie depasita doza de aplicare sau momentul de aplicare. Posibil sa fie aplicat atunci cand ciresul avea muguri si boboci; atunci s-a format o pelicula ce nu a mai permis dezvoltarea corespunzatoare.
    Daca muguri sunt plecati nu se mai aplica uleiosul!

    Scris de Dana Lazareanu pe 25.05.2018

Tin sa va multumesc pentru informatii.Sunt foarte utile.

Scris de mihay ilie pe 10.06.2018

Buna ziua ! Am un cires tare frumos , l-am plantat acum vreo patru ani in urma , ia mers tare bine , dar din pacate a trebuit sa-l mut in alta parte de gradina si dupa ce l-am mutat nu a avut nimic pina in anul urmator , a avut multe fructe si sa comportat tare bine … Dar acum vad ca a facut clei , nu f. mult , dar totusi ceva are , si sau uscat vreo doua ramuri . Spuneti-mi va rog ce pot face pentru el sa-l ajut sa nu moara . Va multumesc mult de sfaturi !

Scris de X-man pe 01.08.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Preparatul cafelei a cunoscut de-a lugul timpului mai multe procese, fie...

Citeste tot articolul
pestre

Soarecii si sobolanii sunt daunatori frecvent intalniti in randul oameni...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.