Masini si unelte

Ciocan rotopercutor – unealta minune in gospodarie

Autor: Bogdan Badaran | Publicat pe 13.01.2020, actualizat la 13.01.2020, in Masini si unelte Ciocan rotopercutor – unealta minune in gospodarie

Ciocanele rotopercutoare sunt o combinatie perfecta intre ciocanele demolatoare si bormasini. Acestea reusesc sa imbine perfect capabilitatile celor doua dispozitive.

Un ciocan rotopercutor poate fi definit ca o bormasina pentru beton, cu ajutorul careia poti gauri cu percutie sau fara percutie, BCA-ul sau betonul. Pe piata se gasesc modele diverse de rotopercutoare de la cele hobby, pentru mesteri amatori, la cele profesionale, recomandate pentru adevaratii profesionisti ai bricolajelor si constructiilor.

Rotopercutorul este o unealta ce nu ar trebui sa lipseasca din trusa de scule sau din garajul oricarui gospodar. Acesta este folosit atat pentru percutare cat si pentru insurubare, de unde ii vine si denumirea de rotopercutor.

Cel mai bun ciocan rotopercutor, trebuie sa permita gaurirea cu precizie in lemn, plastic sau metal, si sa fie destul de puternic pentru a gauri betonul sau piatra.

O alegere potrivita este realizata atunci cand se alege ciocanul potrivit pentru nivelul de activitate folosit. Astfel ia in calcul criterii precum: tipul de alimentare, puterea, tipul de mandrina, viteza si energia percutiei, etc.

Ciocane rotopercutoare in fucntie de tipul de alimentare

Ciocanul rotopercutor se alimenteaza electric, astfel ca, sursa de energie va fi fie un acumulator, fie direct o priza electrica. Acest aspect este foarte important deoarece de acesta va depinde in mare parte puterea ciocanului.

 • Cu fir

Modelele cu fir sunt mai puternice decat cele pe baterii. Rotopercutoarele cu fir deoarece sunt modele care au o putere mare, sunt recomandate in cazul lucrarilor care sunt mai complexe sau chiar moderate.

Cel mai bun ciocan rotopercutor cu fir este recomandat firmelor de constructii sau profesionistilor, pentru a face performanta. Manevrarea ciocanului rotopercutor pe santier se va face cu usurinta, deoarece pe santier sau intr-un atelier, va fi mereu un prelungitor la care se poate conecta ciocanul, astfel nu va exista o limitare din cauza lungimii firului.

In orice caz, cu cat firul este mai lung, cu atat mai bine. Aceste modele in privinta pretului, pot fi chiar mai ieftine decat cele cu acumulator, incadrate in aceeasi clasa de performanta.

 • Cu acumulator

Un ciocan rotopercutor cu acumulator are o putere mai mica desi este o solutie ideală atunci cand trebuie folosit undeva unde nu exista conectare la o sursa de curent.

In acest caz, dispozitivul cu baterie este cea mai buna alegere. Nu conteaza lungimea firului, ciocanul este mai usor de manevrat.
Insa in aceasta situatie atentie la tipul de accumulator. Specialistii recomanda o baterie Li-Ion, deoarece acestea sunt capabile sa sustina cele mai puternice modele de acest gen; sunt durabile, au autonomie si durata mare de incarcare a bateriei.

Ciocane rotopercutoare in functie de percutie

Desi in trecut foarte multe modele erau prevazute cu percutie mecanica, in prezent, cel mai apreciat sistem este cel pneumatic.

In functie de tipul de percutie ciocanele rotopercutoare disponibile azi pe piata se impart in doua categorii: cu percutie mecanica, sau pneumatica.

Mandrina cu cheie sau SDS?

 • Mandrina cu cheie

Mandrina influenteaza usurinta si viteza cu care se poate schimba burghiul. Modelele mai ieftine au mandrina cu cheie, totusi nu este o varianta recomandata.

 • Mandrina SDS

Sistemul de prindere SDS este mult mai rapid si mai eficace. Prinderea este sigura si foarte usor de executat, insa aceste modele au un pret mai ridicat. Si produsele din aceasta gama se impart in trei subcategorii: SDS, SDS-plus si SDS-max.

Ciocanul rotopercutor ideal pentru oricine, este cel dotat cu o mandrina SDS-plus. Majoritatea modelelor de acest gen pot fi folosite atat in regim semi-profesional cat si profesional, fiind considerate de catre specialisti printre cele mai puternice si mai ergonomice modele.

Produsele care au o mandrina SDS-max sunt recomandate doar uzului industrial. De regula, orice burghiu cu profil plus, se va potrivi cu o mandrina SDS-plus.

Puterea si greutatea unui ciocan rotopercutor

La modelele cu acumulator, puterea este recunoscuta dupa voltaj, astfel, alege 18 V pentru lucrari profesionale si peste 10 V pentru uz casnic. La cele alimentate electric ai la dispozitie intre 300 si 2000 W. Pentru hobby este suficient un aparat de 350 – 750 W.

La procedee semi-profesionale si uzura moderata, pana in 1000 W este considerata o putere indeajuns de buna. In aplicatii industriale va trebui sa optezi pentru mai mult de 1400 W, ca putere nominala.

Pe piata se gasesc si modele care ofera peste 1200 W, dar sunt incadrate la clasa hobby. Nu trebuie sa te mire acest lucru, intrucat, in coltul opus, performanta inseamna consum limitat si forta de lucru extinsa.

Daca esti un profesionist si intentionezi sa folosesti ciocanul rotopercutor in atelier sau santier, este cazul sa alegi valori mai mari.

Daca vrei sa fii sigur ca puterea va fi cea de care ai nevoie, te poti ghida dupa greutatea produsului. Ciocanele rotopercutoare sunt cu atat mai grele cu cat au o putere mai mare.

Asadar, modelele hobby au o masa de pana la 4 kg, fiind usor de manevrat de orice amator. Cele semi-profesionale au o greutate intre 5 si 8 kg, in timp ce cele incadrate in gama profesionala sunt chiar mai grele.

Viteza maxima de lucru 

Viteza maxima de lucru este redata in rotatii pe minut si se calculeaza mereu in raport cu numarul de percutii. Forta combinata a acestor parametri este cea care perforeaza materialele. Este bine sa ai la dispozitie turatii sub 1000 rpm si percutii pana in 4000 la un model pe care il folosesti conventional in bricolaj, in reparatii si in indeplinirea unor sarcini prin gospodarie.

Viteza maxima de lucru influenteaza direct autonomia aparatului si chiar durata de viata. Este o combinatie intre doi parametrii: numarul de rotatii pe minut in raport cu numarul de percutii.

Astfel, pentru modele hobby, cel mai bun ciocan rotopercutor va avea pana in 4000 de percutii la mai putin de 1000 de rpm. Acest raport este cel mai potrivit pentru cei care vor sa foloseasca acest aparat pe langa gospodarie sau in proiecte mici de bricolaj.
Profesionistii aleg un ciocan rotopercutor, nu cu mai multe, ci cu mai putine percutii pe minut.

Cel mai bun model de ciocan rotopercutor permite ajustarea vitezei de lucru, extinzand astfel rezistenta si durabilitatea autonomiei bateriei, in cazul unui model cu acumulator.

Rezistenta la impact

Rezistenta la impact sau energia la percutie, este o valoare care deriva din viteza de lucru si se exprima in jouli (J). Aceasta este diferita in functie de materialul utilizat (lemn, plastic, beton, metal, zidarie etc.).

Fiind unul din cei mai importanti parametrii acestia reflecta performanta modelului. Valorile se interpreteaza diferit in functie de tipul de alimentare al ciocanului, dar o valoare mai mare, inseamna un model mai performant.

In cazul modelelor cu fir, se gasesc pe piata ciocane rotopercutoare cu o rezistenta la impact intre 3 J si 60 J. Astfel tot ce se apropie de valoarea de 3 J este destinat uzului casnic, in timp ce modelele cu o rezistenta la impact mai mare, sunt potrivite pentru a fi utilizate in regim semi-profesional si profesional.

Cel mai bun ciocan rotopercutor pentru acasa cu acumulator, va avea o valoare care poate chiar sa scada sub 1 J.

Diametrul de gaurire

Diametrul de gaurire este diferit in functie de materialul utilizat, deoarece fiecare material impune limitele sale si raspunde diferit la percutie.

In cazul lemnului si al caramizii, pot fi date gauri cu un diametru cuprins intre 10 mm si 30 mm. In cazul betonului insa, un ciocan rotopercutor va trebuie sa garanteze un diametru mai mare de gaurire.

Un alt aspect ce trebuie verificat este capacitatea mandrinei de a fixa burghie carota, speciale cu care se pot da gauri si preleva mostre din material, cel mai adesea beton, cu o forma cilindrica.

Ce fucntii si accesorii trebuie sa aiba cel mai bun ciocan rotopercutor

 • Rotatie conventionala – functia pe care o vei folosi cel mai des pentru a perfora.
 • Rotatie cu percutie – similara cu cea conventionala, doar ca aici aparatul va si pulsa.
 • Percutie simpla – aparatul va executa doar miscari de impact.
 • Desurubare – functie utila pentru dezmembrarea corpurilor de mobilier masive.
 • Control de turatie – Aparatul permite ajustarea vitezei de lucru.
 • Controlul numarului de percutii – functie utila atunci cand vrei sa salvezi din energia ramasa in acumulator.
 • Oprire automata – Functie cu rol de protectie impotriva degradarii burghielor. In momentul in care se ajunge la armatura din beton, aparatul inceteaza sa functioneze.
 • Inlocuirea rapida a accesoriilor – O functie de care se bucura doar modelele dotate cu mandrina SDS.
 • Maner principal anti-alunecare – Dotat cu o suprafată anti-aderentă pentru a asigura o sustinere mai ferma.
 • Maner secundar – Cu rolul de a spori controlul aparatului spre tinta dorita.
 • Daltuire – Functie disponibila cel mai adesea in cazul modelelor 3 in 1 (percutie, desurubare, daltuire).
 • Sistem de amortizare al vibratiilor – O functie necesara pentru profesionisti care folosesc un ciocan rotopercutor pentru perioade indelungate de timp.
 • Garnituri – care in cazul celui mai bun ciocan rotopercutor trebuie sa fie imbunatatite pentru a nu permite intrarea prafului.
 • Ambreiaj de siguranta – functie ce asigura amortizarea socului cauza de oprirea brusca a aparatului.
 • Burghie – trebuie sa fie compatibile cu mandrina, asa ca asigura-te ca pachetul de livrare include si un set de burghie de diferite dimensiuni.
 • Cutie – sub forma unei serviete, foarte utila pentru depozitarea corespunzatoare si organizata a ciocanului si a componentelor de lucru. Este si cea mai recomandata si usoara metoda de a transporta acest instrument.

Mentenanta unui ciocan rotopercutor

Grija pentru instrumentul de lucru trebuie sa fie printre principalele preocupari ale unui profesionist. Principala cauza a defectarii acestor produse este reziduul ce se infiltreaza sub forma de praf in urma utilizarii. Pentru a-i asigura buna functionare, va trebui sa folosesti un aspirator de praf si sa lubrifiezi componentele ciocanului cu un lichid special.

Prezenta unor garnituri speciale pentru blocarea infiltrarii prafului vor ajuta, dar acestea nu pot proteja aparatul pe deplin.

Producatori

Daca vrei sa ai o garantie a performantei si a durabilitatii, iti recomandam sa te indrepti mereu spre firme cunoscute. Alege un produs care apartine unor firme de renume, ce produc mereu instrumente la standarde ridicate cu scopul de a-si proteja reputatia. Pe piata din Romania, cele mai recomandate firme sunt: Bosch, Makita, Skil, Einhell, DeWalt, Stern.

Ciocan rotopercutor profesional sau semiprofesional

Rotopercutoare profesionale

Rotopercutoarele profesionale usureaza munca si timpul petrecut in atelier. Acestea sunt scule de cea mai buna calitate, puternice, cu care se poate lucra oriunde, fiind cele mai bune din clasa rotopercutoarelor.

Un ciocan rotopercutor profesional este dotat cu mandrina super rapida, sistem anti-blocare, putere mare, fiabilitate si calitate. Se pot folosi cu percutie cat si in combinatie. Acestea se preteaza la orice tip de material.

Rotopercutoarele profesionale sunt o alegere foarte buna. Cele mai bune marci de rotopercutoare profesionale sunt: Bosch, Makita, DeWalt.

Rotorpercutoare semiprofesionale

Si aceasta categorie de rotopercutoare este foarte buna, cu mici exceptii. Aici se gasesc rotopercutoare mai accesibile fata de cele profesionale, deoarece toate sunt de o calitate medie.

Alege un ciocan cu mandrina rapida (SDS), de brand cunoscut si de o putere de minim 500 W. Cu cat este mai puternic, cu atat mai bine. Cu acesta vei putea garui chiar si beton, daca ai burghiile necesare. Pentru fiecare vei avea nevoie de cel putin un burghiu de beton si unul de lemn. Acestea sunt cele mai bune burghie.

Raportand la numarul de percutii sau numarul de rotatii, acesta nu este un aspect important. Pretul pentru ciocanele semiprofesionale este ceva mai accesibil si la fel ca si la cele profesionale, alege branduri cunoscute.

Bibliografie:

Despre autor

Bogdan Badaran

Pasiunea pentru tractoare si utilaje agricole m-a condus de-a lungul timpului in diverese locuri, de unde am putut acumula informatii si experienta, in ceea ce priveste mecanica si modul in care functioneaza un utilaj de la A la Z.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Suflanta este un dispozitiv care poate avea deopotriva functie cu elimin...

Citeste tot articolul
pestre

Calitatea betonului se bazeaza in mare masura pe cantitatea de apa sau l...

Citeste tot articolul
pestre

In Romania exista numerosi proprietari de plantatii de vita de vie care ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.