Pestre.ro - Produse si Accesorii pentru Gradina si Ferma - Intoarce-te in magazin

Cum se face

Cine sunt dusmanii agricultorilor

Publicat pe 09.07.2017 in Cum se face Cine sunt dusmanii agricultorilor

Cine sunt dusmanii agricultorilor?

 

Identificarea, prevenirea si combaterea organismelor daunatoare din gradina este unul dintre cele mai importante aspecte de care agricultorii trebuie sa tina cont atunci cand se decid sa urmeze o cale in acest domeniu.

Toti gradinarii, indiferent daca sunt incepatori sau experimentati, sunt constienti de faptul ca o informare corecta cu privire la diversele categorii de daunatori care ataca plantele de cultura poate face diferenta dintre reusita si esec atunci cand vine vorba de cresterea plantelor.

Va prezentam cateva idei si sfaturi pentru protectia constanta a plantelor cultivate in gradina.

 Amenajati gradina in zone cu expunere la soare

Lumina este esentiala pentru a creste legume sanatoase. Amenajati gradina de legume in zone cu expozitie sudica, sud-vestica iar daca nu este posibil atunci in locuri unde primeste cel putin 6 – 7 ore / zi de lumina solara directa. Intr-o zona umbrita va limitati la legume pentru frunze ca salata, spanac, loboda sau radacinoase ca morcov, patrunjel.

Mentineti solul sanatos

Solul sanatos este cheia unei gradini de legume ca pe vremea bunicilor. Fertilizati solul cu materie organica de tip compost, gunoi de grajd descompus, muschi de turba sphagnum, ingrasaminte verzi functie de aprovizionarea din sol cu nutrienti si necesarul plantelor cultivate.

 Pregateste terenul la timp

Pregateste terenul toamna tarziu si primavera devreme prin mobilizarea solului determinand refacerea echilibrului dintre cele 3 faze ale solului (solida, lichida si gazoasa). Pe un sol compact germinatia semintelor are loc mai greu, procentul de prindere a rasadurilor plantate este mic, veti avea multe goluri in plantatie. Modelati solul in brazde inaltate si veti obtine legume timpurii.

 Mulciti solul pentru rasaduri

Pentru culturile infiintate prin rasad mulciti solul. Metoda va ajuta sa scapati de buruieni si mentine umiditatea in sol. Utilizati agrotextil, paie, talas sau fan. Ce este mulcirea? Acoperirea solului cu materie organica, precum paie, frunze sau resturi vegetale.

Alegerea soiului

Cultivarea noilor soiuri si hibrizi de plante ( legumicole, pomicole, viticole, plante ornamenatale ) cu rezistenta genetica la boli ( virusi, rapanul marului, mana salatei, ofilirea pepenilor ). Folorirea acestora reduce drastic numarul tratamentelor chimice.

Rotatia culturilor

Pe langa avantajul imbunatatiriiaprovizionarii plantelor cu substante nutritive, impiedica proliferarea bolilor si daunatorilor. La legume, asolamentul cu specii care nu au daunatori comuni contribuie la distrugerea lor. De exemplu, la varzoase, atacul musculitei verzi poate fi diminuat drastic in cazul in care se aplica aceasta metoda. La fel se intampla si cu legumele pentru bulbi si tulpini false.

 Intercalati culturile

Fiti eficienti si optati pentru culturi intercalate astfel incat sa obtinati maxim de recolta pe unitatea de suprafata fara sa inghesuiti plantele. Intercalati cultura de ceapa (care creste repede) intre randurile de conopida sau brocoli (care cresc mai lent).

 Organizati eficient gradina

Plantati legume ca spanac, loboda, salata, stevie, mazare, fasole pitica in randuri largi si nu individual pentru a obtine recolte mai mari.

Metodele corecte de irigare

Irigarea de sus a legumelor si plantelor ornamentale cand umiditatea admosferica este mare duce la aparitia bolilor micotice  si bacteriozelor.

Fertilizarea optima

Fertilizarea rationala asigura cresterea si dezvoltarea normala a plantelor. In unele cazuri excesul unei substante poate provoca lipsa alteia ( fertilizarea in exces cu potasiu, duce la carenta de magneziu ). Se evita fertilizarea in exces cu azot, deoarece plantele devin vulnerabile in cazul atacului unor boli.

Cresteti legumele pe verticala

Folositi spaliere, pergole, grilaje si cresteti legume pe verticala lasand spatiul liber pe sol pentru alte plante. Castravetii, pepenii, fasolea urcatoare se simt bine la inaltime.

 Folositi folie protectoare

Accelerati timpurietatea folosind folia protectoare pentru a acoperi randurile de legume. Utilizati tunelele joase pentru a proteja legumele de gerurile tarzii de primavara. Puteti utiliza protectii de tip clopot pentru legumele sensibile la frig. Acestea pot fi transplantate afara cu cateva saptamani mai devreme decat data normala de plantare fara a fi afectate.

Dublati recolta

Puteti obtine recolta dubla de pe aceeasi suprafata daca aveti 2 recolte/an. Pe acelasi razor se poate semana primavara devreme salata, spanac, loboda, ridichi, dupa 30 – 40 zile ii ia locul cultura de vara care poate fi de fasole, dovlecei, tomate sau cartof timpuriu iar toamna, dupa desfiintarea culturii de vara se seamana din nou salata, spanac, ridichi.

 Alegeti legumele cu atentie

Nu plantati mult si fara rost. Alegeti doar acele legume care va plac si le savurati cu placere dar care sa fie si usor de intretinut altfel gradinaritul devine o corvoada si veti investi timp si bani in legume pe care nu le mancati.

 Eliminati buruienile

Tineti la distanta daunatorii si bolile daca eliminati buruienile de pe langa casa, gard. Jur imprejurul culturilor de legume e bine sa infiintati garduri de protectie din cimbrisor, lavanda, coriandru. Mirosul acestor plante nu este pe placul daunatorilor.

 Protejati fauna utila

Aveti grija de fauna utila! Albinele, bondarii sunt buni polenizatori. Viespile, aricii, pasarile va tin daunatorii departe de culturile de legume. Pentru arici amenajati-le un culcus undeva in gradina. Pasarile sunt utile in gradina, hranindu-se cu afide, omizi, viermi, melci. Amenajati-le casute si doline pentru mancare si apa. Aveti grija sa nu utilizati pesticide care le fac rau acestor vietati.

 Utilizati seminte de calitate

Utilizati seminte de buna calitate, certificate si pastrate in bune conditii. Daca v-ati produs singuri semintele si le aveti de mai multi ani, faceti un test de germinatie inainte de semanat in camp. Pe  o bucata de sugativa sau un prosop din hartie umezit, presarati cateva seminte. Daca mai mult de 80 % din ele au incoltit, le puteti semana si in camp.

 Arbustii fructiferi se planteaza primavara – martie/aprilie- sau toamna – octombrie/noiembrie pentru o productie considerabila.

Dati o forma buna pomilor de cand incep sa se inalte. Cu alte cuvinte, trebuie sa taiati crengile care nu permit dezvoltarea unui singur trunchi puternic.  Ramificarea va aduce o productie neuniforma si de calitate defectuoasa din cauza ca se va restrictiona accesul la lumina pentru crengile acoperite de trunchiul care se va dezvolta mai bine.

  Crescatorii de arbusti fructiferi trebuie sa identifice cat mai curand ramurile care nu sunt roditoare si sa le indeparteze sau sa le altoiasca. Acestea acopera alte ramuri roditoare si reprezinta bariere pentru lumina solara.

  Taierile, igiena culturala – sunt masuri tehnologice importante prin care se indeparteaza partile afectate de micoze, bacterii, daunatori.  Adunarea si distrugerea partilor de plante bolnave ( monilioza la visin si cais, larvele unor daunatori – viespea cariilor – in cazul plantelor decorative, omizile anumitor specii de futuri, partile lemnoase acoretite de paduchi testosi ) contribuie la eliminarea focarelor de infectii.

  Taierea pomilor fructiferi in timpul primaverii –in luna martie, de obicei- se face in momentul in care nu se mai prevad perioade de ger. Marul este unul dintre cei mai rezistenti arbusti. Restul pot fi afectati considerabil daca se efectueaza taieri inainte de luna martie.

  Daca detineti o livada intr-o zona mai secetoasa este necesar sa udati pomii fructiferi de patru ori pe an. Nu-i udati prea des pentru a preveni dezvoltarea radacinilor la suprafata solului.

Crengutele care cresc prea apropiate unele de celelalte sau pe verticala pot fi taiate pentru a imbunatati productia de fructe. De asemenea, tineti cont ca ramurile care cresc pe orizontala sau la inclinatii de 30-45 de grade sunt cele mai roditoare.

Ramificarea crengilor pe orizontala poate determina o mai buna dezvoltare a arbustilor si o marire a cantitatii de fructe produse. Se pot lega sacuti cu greutati de crengile arbustilor pentru a se obtine o forma si o pozitie potrivita.

Organismele daunatoare ale plantelor din gradina

Organismele vii ce produc daune in culturile de plante sunt:

Daunatorii ( insecte, viermi, melci, rozatoare, alte animale );

Agentii patogeni ( virusi, bacterii, ciuperci );

Buruienile.

Despre autor

Otilia Dovancescu

Agronom, cu experienta de 20 ani in tratamente fitosanitare, in pomicultura, cultura mare, viticultura.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, dar si cel mai expus la factori externi. Temperaturile oscila...

Citeste tot articolul
pestre

Solarul reprezinta o constructie de protectie a plantelor. Acesta este utilizat pentru a prelungi epoca de pro...

Citeste tot articolul
pestre Cand si cum plantam bulbii de toamna

Lucrarile de primavara incep inca din toamna, in gradina - mai exact, in perio...

Citeste tot articolul