Climatizare si Sanitare

Centrala termica – ce model se potriveste locuintei tale?

Autor: Catalin Matei | Publicat pe 18.01.2019, actualizat la 26.05.2021, in Climatizare si Sanitare Centrala termica – ce model se potriveste locuintei tale?

Conceptul de incalzire individuala a avut o crestere spectaculoasa odata cu dezvoltarea retelei de distributie a gazelor naturale, inovatiilor tehnice in domeniu, dezvoltarea electronicii si a sistemelor de automatizare. Sistemele de incalzire au cunoscut o modernizare ceea ce a condus la o cerere ridicata incepand cu anii ‘20.

In prezent, oferta de echipamente termice pentru incalzire este foarte mare si diversificata, decizia unui cumparator de a achizitiona o centrala este din ce in ce mai dificila.

Cea mai cunoscuta centrala termica este cea pe gaze. Aceasta metoda de incalizre a permis utilizarea unui sistem energetic cu timp de raspuns mic la nevoile utilizatorului. In preferintele utilizatorului, centralele termice pe gaz sunt pe primele locuri datorita confortului si fiabilitatii.

Tipuri de centrale termice

Desi pe piata exista mai multe tipuri de centrale, aceasta va fi aleasa in functie de mai multe criterii determinate de  consumul de energie al locuintei, suprafata si volumul spatiului , numarul consumatorilor, gradul de izolare al locuintei.

Tipuri de centrale termice in functie de agentul termic folosit 

Alegerea unei centrale termice se va face tinand cont in primul rand de agentul termic pe baza caruia va functiona centrala termica. Astfel, vor fi instalatii pe gaz, pe combustibil solid (lemne, peleti sau carbune), pe gpl, electrice. De asemenea, se va stabili daca se va folosi sistemul cu sau fara gazeificare

Centrale termice pe gaz 

Gazul este unul dintre cei mai ieftini combustibili conventionali. Prin urmare, daca imobilul in care se monteaza centrala este racordat la gaz, o optiune viabila o reprezinta achizitionarea unei centrale termice murale pe gaz. Aceasta poate fi clasica sau in condensatie.

Centralele murale pe gaz au un randament extrem de ridicat datorita modului de lucru. Diferenta de pret dintre o centrala termica clasica si una prin condensatie se va amortiza intr-un timp scurt.

O centrala termica pe gaz necesita lucrari minime de intretinere si de curatare spre deosebire de instalatiile care functioneaza pe baza altor combustibili.

centrala termica pe gaz

Tipuri de centrale termice pe gaz

  • Centrale termice conventionale
  • Central termice condensare

Centrala in condensatie are o eficienta energetica ce depaseste 100% (uneori ajungand la 106 – 109%), aceste dispozitive consuma mai putin si produc o caldura mai mare pentru calorifere si apa menajera. Randamentul sporit se datoreaza metodei de recuperare a energiei calorice prin condens, posibila pe baza unor sisteme specifice.

Studiile au aratat ca o centrala termica in condensatie foloseste  cu pana la 35% mai putin combustibil, dar obtine aceeasi cantitate de caldura in comparatie cu cea oferita de o centrala conventionala.

Pentru functionarea corecta este esentiala instalarea corpurilor radiante foarte mari, in cazul camerelor spatioase, intrucat pe circuitul de intoarcere temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 55 de grade Celsius, ca sa se respecte principiul condensarii.

Parametrii de folosinta a centralei pe gaz

Performantele dispozitivului sunt date de: puterea termica nominala oferita, tipul de tiraj intrebuintat, debitul de apa calda si suprafata pe care o poate avea intregul spatiu incalzit.

Puterea se exprima in kilowati si va fi expusa sub forma a doua valori, cea minima si cea maxima. Pentru o centrala de apartament pe gaz, se recomanda un model ce ofera in jur de 24 kW maxim, suficient pentru spatii cu o singura baie si bucatarie.

Pentru casa sau resedinte de vacanta se recomanda centrale termice cu 28 – 30 kW. Pentru spatii cu doua bai, se recomanda varianta de 28 kW, iar pentru o locuinta ce depaseste 200 mp ca suprafata, se recomanda o centrala termica cu o putere de 32 kW sau poate mai mare (pentru pensiuni, de exemplu).

Tirajul poate fi natural sau fortat si se refera la modalitatea in care este aspirat aerul necesar arderii gazelor. Cea mai uzuala si mai recomandata solutie pentru apartamente si pentru instalarea in incaperi cu suprafata redusa este cea cu tiraj fortat.

Acest model de centrala se recomanda si pentru case sau vile, in general pentru locuinte rezidentiale, deoarece camera de ardere este etansa si se alimenteaza cu aer din exteriorul cladirii.

In cazul centralelor cu tiraj natural se utilizeaza o camera de ardere deschisa, in care se absoarbe oxigen din aerul camerei in care este instalata centrala.

Pentru a alege cea mai buna centrala termica se calculeaza spatiul gestionat. Astfel, pentru apartamente si resedinte mai mici de 180 metri patrati, se foloseste o piesa cu tiraj fortat de putere moderata (24kW), dar pentru 240 – 250 mp se alege un model cu 10 kW mai puternic.

Functiile centralei termice pe gaz

Centrala termica pe gaz in condesatie trebuie sa aiba un sistem de control si de diagnoza.

Aceste sisteme ofera informatii despre modul de functionare a sistemului, indicand eventuale erori sau o comportare defectuoasa si permitand chiar proprietarului sa remedieze problema, inainte sa aiba nevoie de asistenta profesionala.

Pentru setari rapide alege un sistem cu functii intuitive. Alege display-urile electronice sau cu alerte LED, care permit citirea mai rapida a parametrilor de functionare. Nu trebuie sa lipseasca indicatorul de presiune si conexiunea cu un termostat portabil.F

Electrodul de ionizare nu trebuie sa lipseasca din structura unei centrale termice pe gaz. Acesta are rolul de a distinge daca alimentarea cu gaz se face in conditii normale sau daca presiunea acestuia este prea mica. Pentru masuri de siguranta suplimentare, se recomanda un produs care poate incorpora senzori suplimentari de detectie, pentru foc, fum sau scurgeri de gaz.

Dispozitivul trebuie sa aiba un presostat, care detecteaza lipsa presiunii in instalatia pentru apa.

Pozitionarea si montajul centralei pe gaz

In functie de spatiul in care va fi amplasata centrala termica poate fi montata si instalata pe perete sau jos, pe pardoseala.P

Cele mai apreciate branduri pentru produse vandute in Romania sunt: Ferroli, Motan, Immergas, Buderus, Protherm, Vaillant si Ariston.

Centrale termice pe combustibil solid – lemne, peleti sau carbune 

Centralele termice pe combustibil solid sunt independente de companiile furnizoare de gaze naturale. Combustibilii solizi sunt usor de procurat si au preturi accesibile fiind un produs viabil din punct de vedere ecologic.

Centrala termica pe lemne depinde in mare masura de calitatea combustibilului. Utilizarea lemnelor slab calitative, spre exemplu lemnul verde, va duce la o scadere a randamentului chiar si pana la jumatate. Folosirea lemnului uscat va prelungi viata centralei termice.

Racordarea corecta a centralei termice si montarea unui cos de fum adecvat este o alta conditie pentru a obtine o eficienta ridicata a centralei termice.

Cosul de fum trebuie sa asigure un tiraj adecvat si siguranta in exploatare. Tirajul necorespunzator afecteaza direct procesul arderii din centrala termica si direct randamentul acesteia.

centrala termica pe lemne

Centrale termice pe gpl 

Centrala termica pe gaz petrolier lichefiat foloseste ca combustibil un amestec de hidrocarburi rezultat prin procesul de rafinare a petrolului stocat in butelii de mare capacitate.

Prin urmare, GPL-ul poate fi utilizat in zone izolate, unde nu exista alternativa alimentarii cu gaze naturale sau unde electricitatea ca sursa de incalzire poate reprezenta o cheltuiala mult prea ridicata. GPL-ul este inofensiv pentru mediul inconjurator iar centrala pe care o alegi poate functiona in mod conventional sau in condensatie.

In cazul centralei pe gpl, sursa de alimentare este cea mai importanta. Centrala pe gpl foloseste drept combustibil un mix de hidrocarburi rezultat prin procesul de rafinare a petrolului si este de multe ori stocat in butelii de mare capacitate. Prin urmare nu trebuie sa ai alta sursa de energie, pentru incalzirea locuintei.

Centralele termice pe GPL pot avea regim de functionare conventional sau in condensatie. Mai ieftine sunt piesele clasice, desi nu cele mai eficiente ca randament.

Cele mai apreciate marci pe piata din Romania, de centrale termice pe gpl sunt Buderus (acum integata in grupul Bosch Termotechnik GmbH). Acesta ofera modele in condensatie performante care se conecteaza si la o sursa GPL.

Desi reprezinta o solutie pe termen lung si prietenoasa cu mediul inconjurator multe locuinte de la noi nu sunt construite pentru a fi incalzite in acest sistem (sunt prea mici, corpurile de incalzire au suprafata limitata etc).

Puterea centralei pe GPL

Pentru locuinte cu maxim 200 mp, recomandam centrale de 18 – 24kW. Daca spatiul depaseste 200 – 250 mp, vor fi preferate centralele termice intre 28 si 34 kW. Pentru spatii care au intre 300 – 400 mp, este necesara o piesa de 40 – 45 kW. T

Alternativele ca GPL, pentru centrale termice sunt metanul (furnizat si in retea), butanul si propanul. Ideal ar fi ca produsul cumparat sa accepte toate aceste trei alternative, pentru o libertate de intrebuintare.

centrala termica pe gpl

Centrala termica pe GPL poate furniza si apa calda sau se poate atasa un boiler cu acumulare separata. Daca centrala ofera aceasta optiune, apa calda va putea fi accesata in mod instant.

Majoritatea modelelor de pe piata au un debit constant de 10l/minut, ceea ce poate fi suficient, atunci cand este deschis un singur consumator in locuinta. Apa va putea curge fara fluctuatii de temperatura si la dus dar si la bateria de la bucatarie.

Pentru spatiile publice, unde vor exista mai multi consumatori se recomanda optarea pentru o centrala cu boiler separat. Aceste recipiente vor putea stoca mai multa apa, fiind capabile sa furnizeze si un debit mai mare.C

Controlul centralei termice se va realiza prin intermediul unui panou de comanda mecanic sau digital, obligatoriu pentru a putea urmari parametrii de lucru, in timp real, (temperatura din incapere, temperatura apei calde etc.) si pentru a putea evalua starea centralei.

Acest panou este reprezentat de un ecran LED, cu iluminare, precum si de butoane de control.

Modelele mai performante au functie de diagnosticare si sunt dotate cu coduri de eroare, care vor fi afisate (prin LED-uri luminoase) in momentul in care se va ivi o defectiune.

Alte utilitati ale centralei pe Gpl

Centrala termica GPL trebuie sa ofere protectie la inghet si sa nu degaje zgomot deranjant la functionare. De asemenea, foarte importanti sunt senzorii de detectie pentru gaz.

Ca orice gaz inflamabil, GPL -ul trebuie stocat in siguranta, iar umplerea buteliilor se face la statiile speciale.

 Centrale termice electrice 

Centrala electrica reprezinta o solutie de incalzire rapida si eficienta, pret mic si instalare rapida. In cazul centralelor electrice se va obtine exact atata putere cat a fost declarat de producator. Acest lucru se datoreaza faptului ca o rezistenta electrica reuseste sa converteasca aproape 100% un kW electric intr-un kW termic.

centrala termica electrica

Tipuri de centrale termice in functie de numarul de puncte de incalzire deservit

In functie de numarul de persoane deservit exista mai multe tipuri de centrale. Astfel sunt centrale termice de apartament, de bloc sau de cartier.

Asadar in alegerea centralei electrice se va tine cont de marimea spatiului, rezistenta termica a peretilor interiori si de gradul de izolare al peretilor exteriori, temperatura dorita de utilizatori si nu in ultimul rand de orientarea cladirii si amplasarea acesteia intr-o anumita zona geografica.

Centrale termice de apartament 

Centralele termice de apartament sunt o solutie care corecteaza deficientele spatiilor locative facute, in general, dupa standarde deficitare.

Pentru a alege o centrala de apartament potrivita trebuie sa iei in calcul in primul rand numarul de persoane care vor utiliza produsul. P

Pentru un apartament de doua camere, este suficienta o centrala termica de 24 de kw. In functie de marimea spatiului, se poate determina si tipul de centrala de care ai nevoie. Centrala cu o putere mai mare va consuma, evident, mai mult decat una cu putere redusa.

Centralele termice pot fi alimentate cu diversi combustibili, solizi sau gazosi. Cele mai des intalnite in apartamente  sunt cele pe gaz. Gazul este un combustibil scump, insa, foarte des folosit deoarece, majoritatea cladirilor de locuinte sunt racordate la gaz, astfel ca, nu exista costuri aditionale in ceea ce priveste instalarea de echipamente care sa permita alimentarea cu combustibil.

In zonele neracordate la reteaua de gaze sunt viabile centralele termice pe lemne. Insa, acestea utilizeaza o cantitate mare de resurse lemnoase, sunt costisitoare si vin cu costuri suplimentare de intretinere si curatare si nu produc la fel de multa caldura ca cele cu gaz.

Pe deasupra, centrala termica pe lemne are nevoie de alimentare cu combustibil la un interval scurt de timp (8h in medie). Pentru zonele in care gazul natural nu este disponibil, se poate opta pentru o centrala care functioneaza cu electricitate. Acestea sunt excelente pentru incalzire, dar costurile sunt mai ridicate decat la centralele care functioneaza pe gaz.

Tehnologia utilizata de centralele de apartament

Centralele termice sunt de trei tipuri: cu tiraj natural, cu tiraj fortat si cu tiraj fortat in condesatie. Cele cu tiraj natural sunt cele care au nevoie de un sistem de evacuare aditional instalat pentru a elimina gazele (de exemplu un horn).

Cele cu tiraj fortat evacueaza gazele printr-un sistem de aerisire inclus, format dintr-un tub care va expulza gazele direct afara, fara a fi nevoie de sisteme aditionale. Pe langa acest lucru, prin sistemul de evacuare, centrala isi ia aerul necesar procesului de ardere.

Ultimul tip de centrala este cel mai performant. Aceasta nu numai ca evacueaza gazele arse, dar recupereaza resturile de energie si le refoloseste pentru a economisi mai mult.

Centrale termice de bloc 

O centrala termica de bloc incalzeste toate apartamentele din respectivul imobil. Mai mult, in functie de marime aceasta poate deservi chiar mai multe blocuri din zona respectiva. Principalul avantaj il constituie costurile asociate mai scazute decat in cazul utilizarii unei centrale termice de apartament. Agentul termic folosit se imparte la numarul total de apartamente, astfel incat, cheltuielile sunt echilibrate.

Un alt avantaj al utilizarii unei centrale termice de bloc este faptul ca, datorita retelei de conducte, apa trebuie sa aiba o temperatura ridicata, pentru a se evita inghetul in zilele friguroase, astfel locuinta va fi mai caldurosa si confortabila in anotimpul rece. Un alt avantaj al centralei de bloc este nivelul scazut de intretinere, aparitia unor eventuale defectiuni ducand la impartirea costurilor intre utilizatori.

Centrale termice de cartier 

In prezent, exista un numar mare de zone unde s-a renuntaat la sistemul de incalzire centralizat, in favoarea centralelor de apartament.

Autoritatile incearca sa convinga si sa informeze populatia in legatura cu efectul negativ si nociv pe care il au centralele individuale de apartament si intoarcerea la sistemul centralizat de incalzire.

Tipuri de centrale termice pe gaz in functie de tehnologia folosita

Centralele termice pe gaz aduc caldura dorita in orice moment dar, mai ales, un dozaj precis al temperaturii in lunile friguroase.

Centrale termice fara condensare

Centralele pe gaz conventionale sunt cu tiraj natural sau cu tiraj fortat. Centralele cu tiraj natural sunt mai ieftine, insa necesita un cos de fum, complica instalarea initiala si limiteaza optiunile privind locatia centralei.

Totodata acest tip de centrala este vizat direct de legislatia europeana de protectie a mediului inconjurator deoarece produc un grad ridicat de poluare. In cazul acestor modele camera de ardere este deschisa, focul este alimentat cu oxigenul din incapere.

Modelele de centrale termice cu tiraj fortat nu au nevoie de cos de fum. Acestea polueaza mai putin si au un randament care poate trece de 90%, adica foarte apropiat de cel obtinut de centralele cu tehnologie de condensatie. Centralele cu tiraj fortat au camera de ardere inchisa, separata de incinta unde sunt instalate, aerul necesar arderii fiind preluat din exterior.

Centrale termice in condensare

Centrala normala pe gaz evacueaza printr-un cos gazul metan ce se descompune prin ardere in dioxid de carbon si vapori de apa.

Centralele cu condensare folosesc un sistem de racire care recupereaza energia reziduala si o transfera masei de apa incalzite, ceea ce le permite sa aiba un consum mai mic de combustibil si sa fie mai putin poluante. De altfel, o directiva a Uniunii Europene interzice fabricarea si importul centralelor cu gaz clasice.

Pentru a putea beneficia cu adevarat de avantajele economiei de combustibil, care ajung si la 35 de procente, este recomandata alegerea unor sisteme de incalzire prin pardoseala sau caloriferele cu suprafata mare.

centrala termica in condensatie

Centralele termice prin condensare sunt mai eficiente, mai economice in timp si dau un randament mai bun, decat cele clasice.

Fiabilitatea centralelor termice se datoreaza principiului de functionare prin condensare. Acest tip de centrala foloseste pentru functionare gaze naturale, iar in momentul arderii acestora, hidrogenul continut de gaze este combinat cu oxigenul din atmosfera, formand aburi de apa.

La modelele clasice, vaporii sunt eliminati pe cosul de fum, pierzandu-se energia lor termica. Insa, la centralele termice in condensare, vaporii sunt transformati intr-un surplus de caldura.

Facilitatile centraleleor termice includ panouri de control, reglare si automatizare, pentru o manevrare usoara, displayuri digitale, pe care pot fi citite informatii ce tin de functionarea centralei, sisteme de auto-diagnosticare, pentru determinarea defectiunilor, un ventilator, un kit pentru evacuarea gazelor.

Cum aleg cea mai buna centrala termica cu tiraj natural

Pentru mentinerea unei temperaturi confortabile in locuintele cu mai multe incaperi, alege o centrala termica cu tiraj natural. Acesta este un tip de centrala pe gaz in cazul caruia evacuarea gazelor de ardere se realizeaza natural, fara ajutorul unui ventilator, printr-un cos de fum.

Pentru a evita opturarea cosului de fum si umplerea camerei cu monoxid de carbon, centrala cu tiraj natural se va instala in hol, casa scarii, bucatarie sau camera tehnica.

Din cauza conditiilor de instalare si functionare centrala cu tiraj natural nu este permisa in apartamente.

Centralele termice cu tiraj natural se preteaza pentru spatii comerciale de dimensiuni mari, de tipul halelor de productie. In alegerea acestui tip de centala trebuie sa se tina cont de puterea termica, combustibilul utilizat si functionalitate.

Puterea termica 

Puterea termica este determinata de necesarul de incalzire si de dimensiunile spatiului in care va fi utilizata centrala si izolatia cladirii. Conform standardului pentru temperaturi interioare STAS 1907, indicele de incalzire pentru o cladire cu peretii izolati este de 50 watti pe metru cub. Pentru a determina puterea termica a centralei se inmulteste indicele de incalzire cu volumul spatiului.

Spre exemplu, pentru o hala cu un volum de 300 metri cubi, este nevoie de un aparat cu puterea de 15.000 watti, adica 15 kilowatti.

Combustibilul utilizat

Combustibilul se alege in functie de zona de exploatare a centralei. Daca aceasta este utilizata pentru o casa intr-o zona rurala, unde nu exista acces la reteaua de gaz, se alege un model de centrala termica pe baza de combustibil solid, respectiv lemn sau carbune, ori GPL. In schimb, pentru zonele urbane, optiunea cea mai buna este centrala pe gaz.

Functionalitatea centralei termice 

In alegerea centralei termice cu tiraj natural se va tine cont de debitul de apa calda calculat in functie de numarul persoanelor deservite. Se alege un model cu termostat, care nu are doar rolul de a regla temperatura in locuinta, ci reprezinta si sistem de protectie anti-inghet.

Centrale termice cu gazeificare 

Gazeificarea este procesul prin care lemnele folosite drept combustibil degaja gaze volatile cand sunt incalzite la temperaturi de peste 100-110 grade Celsius. Aceste gaze sunt preluate de ventilator si sunt incalzite pana la 500-700 grade Celsius, dupa care sunt amestecate cu jeturi de aer preincalzit tot la temperaturi inalte.

Se obtine astfel o temperatura finala de pana la 1200 grade Celsius. Datorita temperaturii ridicate se obtine o ardere calitativa, implicit o cantitate mai mare de energie.

Centrale termice fara gazeificare 

Intr-o centrala cu ardere clasica, fara gazeficare, se pot introduce si lemne verzi. Centrala pe lemne este foarte utilă pentru incalzirea centralizata a locuintei, mai ales daca este instalata intr-o zona unde nu exista gaze naturale.

O astfel de centrala termica poate inlocui clasicele sobe, acestea fiind durabile, sigure si economice, deoarece extrag maximul de energie termica din combustibilul solid.

Alegerea unei astfel de centrale termice se face in functie de necesarul termic al locuintei, marimea si numarul camerelor sau nivelul de termoizolatie al casei.

In cazul centralelor fara gazeificare se foloseste combustibil ieftin, costurile de instalare initiale fiind mai mici fata de cele care functioneaza pe principiul gazeficarii. Dezavantajul centralelor termice fara gazeficare consta in incarcarea repetata la perioade scurte de timp din cauza camerei de ardere de diemnsiuni reduse.

Reviziile centralei termice

Centrala termica necesita o revizie tehnica periodica ca o masura preventiva de siguranta, pentru a preantampina eventuale situatii neplacute. Aceasta verificare tehnica a centralei termice se realizeaza periodic, dar poate fi efectuata si la cererea expresa a proprietarului, daca se doreste o verificare suplimentara.

Panoul de control al centralei si informatiile de diagnoza

Variantele moderne de centrale termice sunt dotate cu sisteme de comanda si diagnoza, modele care ofera un afisaj LCD pe care sunt afisate informatii vitale despre presiune si temperatura.

Pentru un confort sporit, asigura-te ca centrala ofera functii avansate pentru senzori de temperatura, control si supraveghere de la distanta (wireless) si programare.

Elemente de siguranta a centralei termice

Pentru siguranta consumatorului s-au introdus o serie de elemente precum: protectie la lipsa de gaz – asigurata prin electrodul de ionizare, protectie la lipsa de apa din instalatie – prin senzor de presiune, presostat de minim sau sonde de temperatura, siguranta evacuarii gazelor arse – realizata cu ajutorul ventilatorului si presostatului de aer, protectia anti-inghet.

revizie centrala termica

Protectia la lipsa de gaz 

Centrala termica pe gaz necesita masuri suplimentare de siguranta, astfel incat, sa asigure linistea utilizatorilor.

Centralele moderne se opresc automat atunci cand inregistreaza o neregula grava. Cand se intrerupe alimentarea cu energie, se opreste automat centrala termica. Majoritatea centralelor moderne au diverse sisteme de siguranta, afiseaza un cod specific unei anumite probleme pentru a preintampina eventualele accidente.

Protectie anti-inghet 

Centrala termica trebuie amplasata si instalata intr-o camera in care temperatura sa se situeze intre 5 si 35 de grade. Temperaturi apropiate de 0 grade Celsius trebuie evitate in camera in care ai centrala termica, mai ales daca aceasta are atasat si un boiler de apa separat.

Pentru aceasta cele mai multe centrale vin cu protectie anti-inghet, pentru a evita eventuale probleme in functionare.

Siguranta evacuarii gazelor arse 

Centralele termice au fost create sa asigure siguranta utilizatorului. Astfel ca, acestea sunt dotate cu ventilator si presostat de aer care asigura evacuarea gazelor arse in siguranta.

Protectie la lipsa de apa din instalatie

Centralele termice sunt dotate cu protectie la lipsa apei din instalatie astfel ca, in momentul in care scade presiunea apei, centrala nu mai functioneaza si emite diverse semnale (in functie de model).

Bibliografie

Despre autor

Catalin Matei

Pasionat de mecanica si tehnologie agricola, cu o experienta de peste 20 de ani in producerea si repararea echipamentelor agricole si horticole.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Convectorul este un dispozitiv care asigura incalzirea spatiilor care nu...

Citeste tot articolul
pestre

Monilierul de baie se alege in functie de obiectele sanitare instalate i...

Citeste tot articolul
pestre

In fiecare casa exista o baie dotata cu minimul necesar, un

Citeste tot articolul
X