Casa si gradina

Cele mai bune poturi pentru plante. Tipuri de turba si tavite alveolare

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 23.11.2020, actualizat la 23.11.2020, in Casa si gradina Cele mai bune poturi pentru plante. Tipuri de turba si tavite alveolare

Obtinerea rasadurilor de calitate are la baza respectarea unor criterii si conditii precum:

  • temperatura (se aleg valorile optime pentru fiecare tip de varietate)
  • lumina (plantele se aseaza in zonele cu lumina multa iar in perioada de iarna se poate utiliza si lumina artificiala)
  • semintele (se vor utiliza de preferinta hibrizi profesionali) amestecul de semanat (se recomanda substraturi de turba special pregatite pentru acest scop, Klasmann TS Fine sau Standard)

Marimea giveciului in care se seamana si cresc rasadurile, este un aspect important deoarece acestea asigura spatiul necesar dezvoltarii radacinii, si cresterii optime a plantelor. La cele mai multe varietati inductia florala se face din stadiul de rasad si in cazul unui ghiveci prea mic se obtin rasaduri de slaba calitate si cu pierderi de productie. Un ghiveci prea mare conduce la costuri economice mai mari. Din aceste motive este de preferat alegerea ghivecelor de dimensiunii optime.

Alegerea ghivecelor pentru rasaduri

Pe piata exista o multitudine de companii furnizoare de ghivece insa se vor alege si utiliza ghivecele de calitate, special realizate in acest sens.
La alegerea ghiveciului se va tine cont de urmatoarele:

  • felul culturii (tomate,ardei,varza, castravete, etc.)
  • perioada de plantare (primavara, vara)
  • daca rasadul se realizeaza cu repicare
  • rasad in ghivece individuale sau alveole
  • forma ghiveciului (sectiuine patrata sau rotunda)

Pentru culturile de ardei, tomate si vinete se recomanda semanarea in alveole de 104 gauri (sectiunea gaurii 2,8 cm x 2,8 cm), iar repicarea in ghivece patrate (sectiunea 9 cm x 9 cm x 6,7 cm sau 10 mm x10 mm x 7,6 cm) sau rotunde (diametru 9-10 cm). Utilizarea poturilor permite distantarea plantelor pe masura ce acestea cresc. In cazul tomatelor cultivate in camp se pot utiliza la semanare alveole cu 42 gauri rotunde fara a mai face repicare.

La culturile de varza, gulie, conopida nu se face repicare si se utilizeaza pentru rasaduri, alveole cu 72 gauri (sectiunea gaurii 4 cm x 4 cm).
Semanarea castravetelui se face direct in ghivece patrate (sectiunea 9 cm x 9 cm x 6,7 cm) sau rotunde (diametru 9 cm).

Salata si telina se seamana in alveole cu 104 gauri (sectiunea gaurii 2,8 cm x 2,8 cm), fara a fi necesara repicarea. Pentru pepenele verde si galben in general nu este nevoie de repicare si semanarea se face in alveole cu 42 gauri (diametru 5 cm), 28 gauri (diametru 5,5 cm) sau ghivece cu sectiunea 7 cm x 7 cm x 8 cm. Marimea ghivecelor este standard pentru culturi profesionale iar in anumite conditii (hoby) pot fi folosite si dimensiuni mai mici.

Care sunt avantajele ramelor alveolare din polistiren expandabil fata de recipientele individuale pentru rasaduri

Placile alveolare pentru rasaduri din EPS (polistiren expandabil) sunt o noua tehnologie, aparuta si in Romania. Acestea pot fi folosite in culturile terestre – in sere si solarii – sau pe terenurile arabile pentru cultura rasadurilor de rosii, ardei, castraveti, varza, ridichi, gulii, conopida, broccoli, pepeni, flori etc. Utilizate corespunzator, placile pot fi refolosite ani de zile, fiind mult mai avantajoase decat alte solutii.

Producerea si comercializarea de rasaduri cultivate in placi alveolare din polistiren expandabil aduc avantaje nete cultivatorului de legume, pepeni si flori. Cresterea plantelor tinere in acest mod elimina lucrarile de semanat si repicat (replantare la distante mai mari a rasadurilor). In plus, la vanzare rasadul are o radacina foarte bine dezvoltata, este perfect aclimatizat si este total lipsit de boli si daunatori. Drept urmare, poate fi comercializat la un pret foarte avantajos.

Construite din polistiren, ramele alveolare au mai multe avantaje:

  • Mentin o temperatura constanta a semintei, respectiv a vlastarului, deoarece polistirenul este un material izolator
  • Ajuta la dezvoltarea optima a radacinii rasadului
  • Fiind albe, placile ajuta la cresterea armonioasa a plantei si atrag razele soarelui fara sa supraincalzeasca planta
  • Pot fi refolosite ani la rand
  • Inhiba dezvoltarea de boli sau daunatori

Placile alveolare utilizate corespunzator pot fi folosite in mod repetat, mai multi ani la rand. Acest lucru nu implica o grija deosebita din partea celor care le manipuleaza. Ramele din EPS pentru rasaduri sunt rezistente si pot fi manuite sau depozitate cu usurinta datorita formei lor. De aceea, pe termen mediu si lung sunt mai avantajoase fata de alte solutii.

Gama larga de tavi acopera necesitatile tuturor culturilor aflate in faza de rasaduri. Pentru fiecare cultura si sezon de semanare se preteaza anumite tavite alveolare, in functie de varsta rasadului, tipul de cultura, sezonul de plantare etc.

Rasadurile de legume crescute in tavitele alveolare se pot planta direct in pamant cu ajutorul plantatorului manual pentru rasaduri de 76 mm, daca nu se mai realizeaza repicarea acestora in ghivece rotunde sau patrate.

Tipuri de placi alveolare

Tava EPE 15 -20 celule/tavita este recomandata pentru toate tipurile de rasaduri. Tava este alcatuita din 15 alveole ce se pot detasa in functie de necesitatile plantelor. In general tava de 15 celule se utilizeaza atunci cand este nevoie de o perioada lunga de dezvoltare a rasadurilor (tomatele pentru primul ciclu de primavara-vara sau ciclu lung, ardeii pentru ciclu lung) sau pentru rasaduri care necesita volum mai mare pentru dezvoltarea radiculara: pepeni verzi, pepeni galbeni, dovlecei, castraveti.

Tava EPE 24 – 28 celule/tavita este recomandata pentru rasaduri de pepeni, datorita volumului mare al celulei (optim pentru dezvoltarea radiculara a pepenilor), rasaduri de castraveti (rasadurile de castraveti pot fi tinute timp de 20 – 30 zile), rasaduri de tomate (acestea pot fi tinute 15 – 20 zile de la repicare), rasaduri de ardei (acestea pot fi tinute 20 – 30 zile de la repicare).

Tava EPE 32 celule/tavita este recomandata ca si tava de 28 de celule pentru rasaduri de pepeni datorita volumului mare al celulei (optim pentru dezvoltarea radiculara a pepenilor) insa trebuie redusa varsta rasadului ca cateva zile pentru ca varfurile radacinilor sa nu inceapa sa se rasuceasca de jur imprejurul celulei, rasaduri de castraveti (rasadurile de castraveti pot fi tinute timp de 15-20 zile), rasaduri de tomate (acestea pot fi tinute 12 – 18 zile de la repicare), rasaduri de ardei (acestea pot fi tinute 20 – 25 zile de la repicare). Datorita dimensiunilor foarte apropiate de tava de 28 de celule recomandarile de utilizare sunt asemanatoare cu mentiunea ca trebuie micsorata varsta rasadurilor cu cateva zile.

Tava EPE 45 – 50 – 60 celule/tavita este o tava cu utilizari multiple datorita dimensiunilor, fiind recomandata pentru rasaduri de tomate cu semanare directa in tavite sau repicate dupa 18-20 zile de la semanare (tomate semanate vara), iar rasadurile pot fi tinute pana la plantare (30 – 35 zile daca au fost semanate direct sau 10 – 15 zile daca au fost repicate in tavite).

De asemenea tava de 45 de celule se preteaza foarte bine pentru producerea rasadurilor de castraveti (si pentru ciclul de primavara si pentru ciclul de vara). Alte culturi la care poate fi utilizata tava de 45 de celule sunt: ardeii, tomatele, vinetele si alte culturi realizate in camp deoarece perioada de producere a rasadurilor este mai scurta decat in cazul culturilor extratimpurii din sere si solarii. Pentru aceste culturi este optima utilizarea tavitelor de 45 de celule insa poate fi utilizata cu succes si urmatoarea tava din gama EPE – EPE 70.

Tava EPE 70 – 72 – 77 – 84 celule/tavita este cea mai utilizata tava pentru producera rasadurilor de varza, conopida si salata. De asemenea este si cea mai utilizata tava pentru producerea rasadurilor la culturile in camp: tomate, ardei, vinete etc.

Rasadurile pot fi produse prin semanare directa a semintelor in celulele tavitelor sau prin repicare, insa cea mai utilizata metoda este semanarea directa.

Aceasta tava economiseste foarte mult spatiu cu producerea rasadurilor datorita dimensiunilor sale, ajungand la o densitate de 415 plantute / m², lucru de dorit in cazul infiintarii culturilor de camp pe suprafete intinse.

Tava EPE 104 celule/tavita este cea mai utilizata tava pentru semanarea salatei si producerea rasadului de salata pana la plantare. De asemenea aceasta tava este utilizata pentru semanarea directa a multor culturi cu scopul de a fi tinute mai mult timp pana la repicare. Avantajele acestei tavi sunt adancimea celulelor de 4,5 cm (optima pentru dezvoltarea radiculara a salatei si a celorlalte culturi pana la repicare) si numarul mare de plantute obtinute pe suprafata: 650 plantute / m².

Tava EFV 128 – 200 celule/tavita este recomandata pentru semanatul tuturor culturilor de legume si flori si tinerea lor o perioada scurta pana la repicare. Este special creata pentru semanarea directa – semanare manuala sau semanare automata – rasadurile obtinute fiind repicate apoi in tavile din gama EPE descrise mai sus sau in ghivece, in functie de cultura si tehnologia utilizata. Avantajele acestei tavi sunt: numarul mare de celule / suprafata (pana la 879 celule/m²), plantutele obtinute in fiecare celula vor fi uniforme, cu radacina bine dezvoltata, formata individual, iar repicarea se realizeaza foarte usor datorita formei conice a celulelor.

Deoarece nu se altereaza radacinile in timpul repicarii, rasadurile vor fi sanatoase, fara a exista riscul imbolnavirii in faza de rasad. Intotdeauna este recomandata semanarea in tavite alveolare fata de alternativa cu pat germinativ datorita uniformitatii germinatiei si a rasadurilor, se obtin rasaduri puternice cu radacina bine dezvoltata, iar in timpul repicarii nu exista riscul ranirii radiculare.

Tava EFV 240 -288 – 406 celule/tavita datorita dimensiunilor, este utilizata tot pentru semanarea culturilor de legume si flori cu diferenta ca rasadurile pot fi tinute mai mult timp pana la repicare in functie de cultura (datorita volumului aproape dublu al celulei si a diametrului mai mare). Aceasta tava se preteaza foarte bine pentru semanarea telinei si tinerea rasadurilor pana la plantare. Celelalte culturi trebuie repicate in tavile din gama EPE sau in ghivece in functie de cultura si tehnologie.

Turba – ce este, cum si cand se foloseste in procesul de realizare a rasadurilor

Prin substrat se intelege orice material natural sau artificial care permite dezvoltarea plantelor din gradina. Sunt doua tipuri de substrat: natural (turba, mranita, pamant de padure, rumegus) etc si artificial (vata minerala).

Turba este substratul natural cu cea mai mare extindere datorita faptului ca permite o rasarire rapida si uniforma a plantelor respectiv o dezvoltare viguroasa a acestora. Turba are o capacitate de retinere a apei de până la 10 ori greutatea sa. Are o foarte buna capacitate de schimb pentru baze, putere de tamponare ridicata, o structura stabila si favorabila unui raport intre apa si aer.

Perlitul este utilizat in gradina pentru capacitatea mare de retinere a apei, dar si pentru ca are proprietati de afanare si aerisire a solului. Absoarbe pana la 35-40% apa pe care o inmagazineaza datorita structurii granulare, eliberand-o in sol in functie de necesarul plantei.

Se recomanda pentru plantarea arbustilor, pomilor, florilor, trandafirilor si legumelor, in procent de pana la 30% in amestec cu substratul. Perlitul este un produs anorganic granular, 100% ecologic, termoizolant, este neutru si foarte stabil chimic, nedegradabil in timp, eficient la temperaturi obisnuite, dar si la cele extreme.

Tipuri de turba:

  • oligotrofa (turba inalta, rosie sau blonda) care se caracterizeaza prin pH acid 2,8-4 si continut redus de substante minerale;
  • eutrofa (turba joasa sau neagra) cu pH neutru sau slab alcalin, cu un
  • continut in substante minerale mai ridicat;
  • mezotrofa (turba intermediara) care are un pH natural cuprins intre 4 si 6.

In prezent, turba nu se mai foloseste neprelucrata, aceasta fiind supusa unor procese care includ: macinarea (cu diferite grade de maruntire), amestecarea mai multor tipuri de turba, corectarea pH-ului in functie de destinatie, administrare de substante minerale, obtinerea unor structuri superiore prin adaugare de perlita sau argila.

Astfel de substraturi se folosesc direct in procesul de producere a rasadurilor in functie de destinatia recomandata de producator.
Exista diferite sortimente functie de tipul plantei si modul de cultura. Produsele din turba au o serie de avantaje precum:

  • sunt sterile, fara agenti patogeni si boli
  • continut optim de fertilizant (ingrasaminte)
  • ajuta germinarea semintelor si accelereaza cresterea plantelor
  • permit diverse combinatii pentru multiple intrebuintari
  • ofera posibilitatea aplicarii unor metode moderne de cultura,(cultura fara sol) in sistem hidrocultura
  • permite obtinerea unor productii mult superioare, atat cantitativ, cat si calitativ, in conditii de eficienta economica ridicata.

Substraturile bazate pe turba au urmatoarele avantaje:

  •  Substraturile bazate pe turba au o capacitate de drenaj excelenta
  • Turba descompusa partial este bogata in acid humic care stimuleaza dezvoltarea radacinii
  • Substraturile bazate pe turba au o perioada mai lunga de retinere a ape
  • Cultura este mai sigura datorita capacitatii tampon a apei si a ingrasamantului
  • Consum mai mic de apa
  • Eficienta economica este mult mai buna datorita numarului mai mic de udari necesare, ceea ce duce la reducerea costurilor de productie
  • Plantele cresc uniform

Turba este substratul natural cu cea mai mare extindere datorita insusirilor sale fizico-chimice care permit o rasarire rapida si uniforma a plantelor respectiv o dezvoltare viguroasa a sistemului radicular. Turba are o capacitate de retinere pentru apa de pana la 10 ori greutatea sa. De asemenea, are o foarte buna capacitate de schimb pentru baze, putere de tamponare ridicata, o structura stabila si favorabila unui raport optim intre apa si aer.

Turba s-a format in timp (1mm/an) din descompunerea anaeroba a unor plante printre care cea mai des intialnita este sphagnum, care traieste in general in tarile nordice.

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Manusile de protectie sunt componente oblig...

Citeste tot articolul
pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la ...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.