Casa si gradina

Cele mai bune manusi de protectie

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 11.01.2021, actualizat la 12.01.2021, in Casa si gradina Cele mai bune manusi de protectie

Manusile de protectie sunt componente obligatorii ale echipamentului de protectie. Acestea ofera protectia necesara mainilor atunci cand are loc un contact cu diferite obiecte sau substante. Folosirea lor este obligatorie in anumite activitati din domeniul medical, turistic, al constructiilor si al serviciilor. Alegerea materialului potrivit se face in functie de aparatura si substantele utilizate.

Materialul din care sunt confectionate, forma si tipul de protectie asigurat sunt cateva dintre criteriile care stau la baza alegerii potrivite. Daca pe un santier manusile au rolul de a-l proteja doar pe cel care le foloseste, in domeniul medical, cel cosmetic sau alimentar, acestea il protejeaza atat pe purtator, cat si persoanele sau obiectele cu care acesta va intra in contact.

Pentru desfasurarea corespunzatoare a oricarei activitati, manevrabilitatea manusilor reprezinta un element cheie. Pe langa gradul de protectie asigurat, produsul trebuie sa aiba si capacitatea de a oferi un grad de dexteritate similar celui resimtit in cazul mainilor libere.

Principalele tipuri de manusi de protectie

Manusile de protectie sunt accesorii de baza in activitatile care presupun lucrul manual. In functie de tipul de activitate si gradul de protectie, alegerea manusilor se va face tinand cont de confort, protectie si dotari, astfel incat cel care le foloseste sa poata lucra comod, eficient si in siguranta.

Produse recomandate

Manusi Protectie M11 - Marime 10

7,36 lei

14,71 lei (-7,35 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M5 - Marime 10

5,36 lei

10,71 lei (-5,35 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M9 - Marime 10

5,69 lei

11,38 lei (-5,69 lei)

Detalii produs

Principalele categorii de manusi pentru protectie, in functie de tipul de activitate pentru care au fost proiectate sunt:

Manusi de protectie pentru uz general 

Manusile pentru uz general au fost proiectate pentru activitati usoare, unde este necesara o protectie medie a mainilor. Manusile sunt realizate din materiale usoare si flexibile precum naylon, bumbac, amestec de fibre elastice, poliuretan, nitril, etc. si ofera avantajul confortului la purtare indelungata.

Manusile de uz general sunt recomandate pentru activitati de precizie, logistica, montaj, finisaj, productie si alte sarcini usoare. Aceste manusi prezinta imersii totale sau partiale in materiale aderente si impermeabile, pentru a feri mana lucratorului de apa, uleiuri si alte substante. Stratul aderent imbunatateste priza, aducand un plus de confort si productivitate.

Manusi de protectie termica

Manusile rezistente termic sunt obligatorii in mediile de lucru cu temperaturi ridicate, feresc mainile de arsuri, avand atat rol de reducere cat si de prevenire a situatiilor periculoase care se pot solda cu accidentari. In functie de tipul materialelor din care sunt realizate, protejeaza lucratorul de cele trei tipuri de caldura pe care acesta le poate intalni in activitatea sa: caldura radianta (generata de sursele de caldura prezenta in mediul de lucru), caldura convectiva (cauzata de temperatura mediului de lucru) si caldura conductiva (cauzata de contactul cu obiecte fierbinti).

Aceste manusi rezistente termic sunt realizate din diferite tipuri de piele, fibre sintetice, fibre naturale sau materiale composite si au rolul de a intarzia transferul termic, nu de a-l inlatura complet.

Manusile de protectie impotriva substantelor chimice

Aceste manusi de protectie impotriva substantelor chimice sunt impermeabile, cu manseta lunga sau scurta. Protejeaza mainile de substantele chimice corozive sau iritate. Manusile sunt recomandate pentru activitati de productie, manipulare, curatenie, cercetare. Realizate din materiale aderente care rezista la actiunea agentilor chimici, ofera pe langa o priza buna si rezistenta la abraziune, materiale corozive sau iritante. In functie de tipul de activitate si gradul de periculozitate, se aleg manusi conforme cu normele de protectie europene, pentru a avea un confort cat mai bun si o protectie eficienta.

Manusi de protectie heavy-duty

Manusile heavy-duty, destinate protectiei mecanice sunt esentiale in dotarea celor care presteaza activitati grele, cu risc ridicat de accidentare. Materialele rezistente la abraziune si rupere (piele, mix de fibre naturale si sintetice) si cusaturile trainice, confera o durabilitate prelungita.

Manusile heavy duty sacrifica o parte din confortul manusilor pentru uz general, in favoarea protectiei crescute. Aceste manusi heavy-duty pot fi folosite in constructii, manipularea obiectelor grele si alte activitati dificile in care manusile de protectie normale nu intrunesc toate conditiile de siguranta si protectie cerute.

Manusi de protectie pentru sudura

Produse recomandate

Manusi Protectie M1 - Marime 10

6,29 lei

12,57 lei (-6,28 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M16 - Marime 10

5,95 lei

11,90 lei (-5,95 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M18 - Marime 10

7,64 lei

15,28 lei (-7,64 lei)

Detalii produs

Manusile de protectie pentru sudura protejeaza lucratorul de radiatiile rezultate in urma procesului de sudura, avand si o buna protectie termica. In general sunt realizate din piele, cu diferite tipuri de intarituri in palma sau pe degete pentru a imbunatati durabilitatea si protectia oferita.

Maneca lunga protejeaza bratul lucratorului de rezidurile fierbinti rezultate in procesul de sudare, fiind impreuna cu masca si sortul pentru sudura, echipamentul obligatoriu, necesare in dotarea fiecarui sudor. Spre deosebire de manusile heavy duty, pielea manusilor pentru sudura este mai moale, pentru a imbunatati priza oferind in acealasi timp o buna tactilitate si dexteritate.

Manusi de unica folosinta

Manusile de unica folosinta sunt realizate din materiale sintetice, fiind recomandate activitatilor din industria medicala, alimentara sau in activitatile de cercetare. Aceste manusi de unica folosinta Pot fi pudrate sau nepudrate, cu manseta lunga sau scurta. Se muleaza perfect pe palma pentru a oferi o tactilitate si dexteritate foarte buna.

Nu protejeaza mecanic, termic sau chimic, fiind utilizate in general ca o bariera impotriva germenilor si a murdariei. Utilizate cu precadere in manipularea alimentelor si in activitati medicale, manusile de unica folosinta prezinta si o particularitate speciala: pot fi sterile sau nu. In activitatile medicale si cele care presupun contactul cu alimente, pentru a spori gradul de igiena se recomanda folosirea manusilor sterile.

Manusi anti-taiere

In functie de mediul de lucru in care sunt utilizate, alimentar sau industrial, manusile anti-taiere, protejeaza impotriva taieturilor accidentale, cauzate de obiectele ascutite. Realizate fie dintr-un amestec de fibre naturale si sintetice sau metale cu grade diferite de rezistenta, acest tip de manusi pot prezenta intarituri sau imersii cu materiale sintetice pentru sporirea durabilitatii si a aderentei. Prin utilizarea lor, lucratorul beneficiaza de o protectie foarte buna, fara a sacrifica foarte mult din confortul la purtarea indelungata.

Manusi chirurgicale si de examinare – Cum alegem produsele potrivite?

Cele mai bune manusi chirurgicale sau de examinare sunt esentiale in domeniul medical, atat pacientii cat si medicii trebuie sa beneficieze de protectia necesara in timpul consultului medical si al interventiilor chirurgicale efectuate.

Manusile protejeaza cadrele medicale si pacientii de bacterii si microbi. In plus, cele mai eficiente manusi chirurgicale asigura si un grad sporit de protectie impotriva substantelor chimice cu care se lucreaza in cadrul institutiilor medicale.

Manusi de examinare pentru domeniul medical

Unele din cele mai bune echipamente de protectie sunt si manusile chirurgicale si de examinare din latex sau nitril, care ofera performanta sporita si un grad optim de protectie in diverse situatii. Avantajele celor mai bune manusi din latex pentru examinare


Manusile din latex, de unica folosinta, ofera in mod natural rezistenta chimica, asigura dexteritatea necesara si nu afecteaza simtul tactil.

  • Confort si dexteritate – Manusile din latex sunt confectionate din cauciuc natural, fiind biodegradabile. Datorita materialului din care sunt confectionate, acestea se muleaza foarte bine pe maini, asigurand o buna dexteritate.
  • Sensibilitate tactila – Medicii si asistentele trebuie sa manipuleze obiecte de dimensiuni reduse in anumite situatii sau sa ajunga in zone greu accesibile. Astfel, acestia au nevoie de manusi de examinare care sa nu le afecteze simtul tactil. Cele din latex reprezinta cea mai buna varianta pentru indeplinirea acestui scop.
  • Rezistenta la perforare – Echipamentele de unica folosinta utilizate in domeniul medical precum manusile chirurgicale si cele de examinare trebuie sa asigure rezistenta sporita la perforare. Cele din latex asigura un grad bun de rezistenta la perforare.
  • Fixare si elasticitate – Manusile din latex utilizate in domeniul medical sunt caracterizate de un grad de elasticitate sporit, luand forma mainii utilizatorului. Astfel, acestea se fixeaza foarte bine, evitand aparitia riscului de accidentare sau de rupere in timpul utilizarii.
  • Bariera de protectie – Cele mai bune manusi din latex destinate utilizarii chirurgicale sau pentru examinarea pacientilor, asigura o bariera de protectie necesara impotriva riscului de aparitie a infectiilor.
  • Rezistenta sporita la strapungere – Manusile din latex asigura o rezistenta sporita la strapungere, facand fata contactului cu obiecte ascutite, utilizate in timpul interventiilor chirurgicale.
  • Protectie chimica – Manusile de unica folosinta, din latex, asigura o buna rezistenta chimica, protectia necesara impotriva unei game extinse de substante chimice.

Manusi din nitril pentru sectorul medical

Unul din dezavantajele latexului este reprezentat de posibilitatea dezvoltarii alergiilor. In situatiile extreme in care acest lucru se intampla, se poate apela la manusi din latex nepudrate sau la manusi din nitril. Acestea prezinta un grad de elasticitate apropiat de cel al manusilor din latex.

Materialul nitril cunoscut si sub denumirea de BNR reprezinta o forma de cauciuc sintetic cu o rezistenta mare la ulei, combustibil si alte substante nocive. Specialistii considera ca acest tip de manusi din nitril ofera cea mai buna protectie impotriva contaminarii si a infectiei.

In plus, manusile din nitril asigura o rezistenta chimica si de perforare superioara celor din latex. Acestea asigura cel mai bun grad de protectie in cazul examinarilor medicale. In schimb, acestea sunt mai putin flexibile decat manusile din latex.

Manusile din nitril au proprietati antistatice si sunt rezistente la grasimi si alcool. Purtand manusi din nitril se reduce riscul de aparitie a leziunilor sau a sensibilitatii pielii. Sunt flexibile asemeni manusilor din latex, insa spre deosebire de acestea nu provoaca alergii.

Manusi din vinil pentru examinare

O alta varianta de produse de unica folosinta utilizate in domeniul medical este reprezentata de manusile din vinil. Acestea sunt utilizate pe scara redusa, de regula in cadrul activitatilor medicale de rutina. Acestea asigura protectie limitata in comparatie cu manusile din latex sau cele din nitril, insa pot fi utilizate in diverse situatii de rutina, in care riscurile sunt considerabil reduse.

Manusile de vinil sunt o alegere populara pentru industria alimentara. Acestea sunt mai rezistente si par sa fie mai accesibile ca si cost.
Manusile de vinil protejeaza foarte bine atunci cand sunt manipulate obiecte calde sau reci, pentru ca impiedica transferul rapid de temperatura.

Manusi chirurgicale si de examinare: Latex, nitril sau vinil?

Pentru a avea o imagine mai clara a avantajelor oferite de fiecare dintre aceste tipuri de manusi de unica folosinta, utilizate in sectorul medical, iata o ierarhie a acestora realizata in functie de beneficiile pe care aceste tipuri de manusi de examinare le ofera:

Manusi din polietilena

Manusile de polietilena reprezinta cea mai accesibila varianta, din punct de vedere financiar, de protectie a mainilor. Sunt intalnite atat in industria alimentara pentru usurinta cu care sunt manipulate alimentele, cat si in industria cosmetica, pentru protectie impotriva vopselurilor de par.
Nivelul lor de protectie este scazut si sunt recomandate pentru o intrebuintare pe termen scurt.

Manusile CPE

Mai groase si mai rezistente decat manusile din polietilena, acestea sunt utilizate in domeniul alimentar, in gospodarie sau scopuri igienice.

Manusile TPE

Sunt elastice si dau aspectul de a doua piele pentru ca se muleaza cu usurinta. Se folosesc in industria alimentara pentru produsele uleioase, prelucrarea carnii, dar si in industria medicala si cosmetica.

Manusi Menaj

Protectia mainilor in timpul indeplinirii sarcinilor care implica substante chimice poate fi realizata cu succes cu ajutorul unor manusi de plastic. O pereche de manusi de plastic are un rol foarte important in sarcinile de zi cu zi deoarece ofera confort si usurinta in activitatile intreprinse atat la locul de munca cat si acasa.

Manusile de acest tip reprezinta o alegere foarte buna pentru lucratorii in domeniul alimentar, saloane de infrumusetare, cabinete medicale sau bucatarie.

Folosind aceste manusi de plastic de unica folosinta se va mentine sanatatea in bune conditii, si va fi eliminat riscul contaminarii cu diverse substante sau bacterii.

Aceste manusi sunt confectionate din plastic si reprezinta solutia ideala pentru persoanele alergice la latex. Aceste manusi de menaj sunt recunoscute pentru rolul esential in utilizarea zilnica si trebuie folosite la fiecare operatiune intreprinsa. Manusile pot fi purtate in timpul spalarii vaselor pentru a proteja mainile de detergent si a permite utilizarea apei cu o temperatura mai ridicata. Desi manusile pot fi utilizate o singura data exista cazuri in care pot fi refolosite.

Datorita compozitiei speciale, au o rezistenta superioara la majoritatea agentilor de curatare.

In cazul manusilor utilizate in industria alimentara, recomandarea este ca acestea sa fie spalate folosind sapun sau detergent de vase. NU utilizati inalbitor sau solventi, deoarece acesti agenti de oxidare pot afecta produsele. Inainte de purtare, se recomanda uscarea manusilor pentru a preveni contractia materialului.

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Produse recomandate

Manusi Protectie M11 - Marime 10

7,36 lei

14,71 lei (-7,35 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M5 - Marime 10

5,36 lei

10,71 lei (-5,35 lei)

Detalii produs
Manusi Protectie M9 - Marime 10

5,69 lei

11,38 lei (-5,69 lei)

Detalii produs

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Chiar daca viata moderna se desfasoara in viteza, curatenia este o sarci...

Citeste tot articolul
pestre

Painea si in principal toate produsele de panificatie sunt excelente la ...

Citeste tot articolul
pestre

Accesoriile ideale pentru buna functionare si intretinere a semineelor s...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.