Casa si gradina

Cele mai bune cosuri servire – cum le alegi si le folosesti corect?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 12.04.2021, actualizat la 12.04.2021, in Casa si gradina Cele mai bune cosuri servire – cum le alegi si le folosesti corect?

Fiecare detaliu este important atunci cand pui masa si servesti oaspetii. Nu este de mirare ca restaurantele acorda atat de multa importanta servirii elegante a mancarurilor lor. In acest scop, ei folosesc vesela frumoasa, tacamuri stralucitoare, servetele si vase de servire speciale. 

In magazinele specializate, vei gasi o selectie larga de cosuri de servire in diferite dimensiuni, forme si culori, ideale pentru gospodaria ta sau pentru sectorul de catering.

Tipuri de cosuri de servire

Cosurile pot fi folosite in mai multe moduri, fie pentru a-ti servi painea si produsele de patiserie, ca un cos fructe sau chiar pentru a servi cartofii prajiti. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti alegi preferatele, in functie de utilizarea acestora sau de materialele din care pot fi realizate.

Pentru a crea spatiu si ordine in bucatarie, se folosesc cosuri de bucatarie, care pot fi atat stivuite, cat si agatate. In acest fel, fructele si legumele care nu trebuie depozitate la frigider pot fi intotdeauna depozitate in cosul cu fructe la indemana.

Deoarece unele tipuri de fructe nu ar trebui sa fie depozitate impreuna, un cos fructe cu mai multe niveluri este cel mai potrivit lucru pentru a stoca fructele pana cand sunt consumate. Un cos de fructe poate fi realizat din materiale diferite, dar din motive igienice este recomandat intotdeauna unul din material lavabil. Clientii pot cumpara cosul cu fructe din otel inoxidabil, plastic sau sticla, astfel incat sa poata fi curatat corespunzator, daca este necesar. Cosuri de fructe, sigure pentru masina de spalat vase si rezistente la rupere, pot completa in mod optim mobilierul de bucatarie.

Cele mai bune cosuri servire – cum le alegi si le folosesti corect?

Un cos paine este, de asemenea, unul dintre cosurile de bucatarie necesare care completeaza perfect masa de mic dejun si nu ar trebui sa lipseasca in nicio gospodarie. Materiale precum lemnul, ceramica, metalul sau portelanul sunt ideale pentru a completa o masa fixa ​​in timp ce mananci. Diferite modele si dimensiuni nu lasa nimic de dorit atunci cand cumperi un cos de paine. Plasticul si teracota sunt, de asemenea, utilizate pentru a face cosul de paine. In unele cosuri de paine, painea si chiflele pot fi pastrate proaspete cand sunt inchise pana cand sunt consumate. Designul atemporal al cosului de paine este perfect pentru a sublinia stilul personal al proprietarului. Cosul de paine s-a stabilit de multa vreme in multe gospodarii ca un accesoriu important si indispensabil, fara de care nimeni nu ar vrea sa se descurce. Iar aspectul atemporal al acestui model ii permite sa fie folosit mult timp,

De asemenea, cosul pentru paine este un fel de recipient sau cos care se foloseste pentru transportarea sau depozitarea rulourilor si a painii. Este o piesa decorativa eleganta pentru restaurante si brutarii.  Aceste cosuri sunt disponibile intr-o mare varietate de materiale, forme, dimensiuni si stiluri. Unele cosuri pot avea manere, in timp ce altele nu au. Unele cosuri sunt utilizate pentru anumite produse alimentare, cum ar fi fructele, painea, condimentele, legumele etc.

Diferite forme disponibile pentru cosurile de paine: barca, impletit, galeata, ovale, rotunde, patrate, etc.

Cele mai bune cosuri servire sunt realizate din materiale sigure pentru alimente, acestea oferindu-le un aspect elegant. Se poate opta pentru un cos unic sau cu niveluri pentru a stoca alimente. Aceste modele sunt versatile, deoarece servesc atat scopului de decorare, cat si de prezentare a alimentelor.

Materiale utilizate pentru confectionarea cosurilor de servire: cupru, argint, lemn, ceramica, tesute manual, sticla, etc.

Anumite cosuri de servire pot fi folosite pentru a tine mancaruri de servit, caserole, etc. Unele sunt concepute pentru servirea servetelelor, ustensilelor de bucatarie sau a altor tipuri de accesorii. Altele pot fi folosite pentru depozitare, prajituri si alte articole de panificatie.

Pentru bucataria de acasa, bistrouri, braserii sau restaurante lounge, un cos mic de cartofi prajiti din otel inoxidabil este tot ceea ce poate fi necesar si poate fi acel plus care acorda un nou sens detaliilor. La urma urmei, de ce nu ar trebui sa iti pui cartofii prajiti in centrul atentiei? Incearca sa servesti cosul de cartofi prajiti la mese si astfel vei imbunatati aspectul farfuriilor. Adopta o nota de rafinament oferind clientilor tai acest cos servire cartofi prajiti pe masa de bufet pentru un serviciu si mai rafinat! Aceste cosuri pentru servirea cartofilor prajiti au devenit un must-have pentru restaurantele cu mancare rapida sau pentru serviciul expres.

Chiar si pentru serviciul expres, cum ar fi un pranz de seminar, prezentarea mesei poate fi sofisticata. Un cos modern si elegant care inlocuieste farfuria traditionala, cartofii prajiti vor capata un aspect cu totul nou, iar oaspetii tai vor fi incantati de aceasta atentie la detalii. 

Cele mai bune cosuri servire – cum le alegi si le folosesti corect?

Clasificarea cosurilor de servire dupa material si utilizare

Cosurile pentru servire vin intr-o varietate de stiluri si materiale, inclusiv cosuri din materiale tesute, portelan si plastic. Unele cosuri de servire au manere pliabile, in timp ce altele au cleme pentru maner sau nu au deloc manere. Unele cosuri sunt specializate pentru anumite tipuri de alimente, cum ar fi painea, condimentele, cartofii prajiti si fructele. Cosurile de servire sunt, de asemenea, disponibile cu mai multe niveluri, care pot face cea mai buna utilizare a spatiului limitat la masa.

Un tip obisnuit de cos de servit este un cos oval, din plastic, folosit de multi meseni si restaurante pentru a servi un anumit tip de mancare, care consta de obicei dintr-un sandvis si chipsuri de cartofi sau cartofi prajiti. Cosurile refolosibile sunt de obicei captusite cu hartie inainte ca mancarea sa fie plasata in interior, facand curatarea rapida si usoara. Acest stil convenabil de cos este adesea folosit atunci cand clientii sunt responsabili pentru curatarea propriei mese si a vaselor dupa masa.

Multe cosuri pentru servire sunt fabricate din configuratii de sarma, inclusiv cosuri pentru servirea painii si a chiflelor. Cosurile inalte, „cuib de pasare”, din sarma, sunt adesea folosite pentru servirea aperitivelor si a felurilor de mancare, precum cartofi prajiti sau bastoane de branza. Unele tipuri de cosuri pentru servire incorporeaza, de asemenea, suporturi in forma lor potrivita pentru sosuri si alte condimente.

Cosurile de sarma sunt disponibile in forme asortate, inclusiv patrate, ovale si alungite. Cele de pe stative sunt potrivite pentru servirea fructelor, deoarece permit aerului sa circule liber in jurul fructului. Unele tipuri de cosuri de servit sunt pur si simplu fire spiralate pe o baza, iar acestea pot fi utilizate pentru a servi o varietate de alimente tip bufet, inclusiv paine si fructe. Multe cosuri de sarma pot fi pastrate unul in celalalt, permitand stocarea usoara atunci cand nu sunt utilizate.

Cele mai bune cosuri servire – cum le alegi si le folosesti corect?

Cosurile de servit tesute sunt adesea folosite pentru a servi paine, biscuiti si prajituri. Cosurile lungi, dreptunghiulare, sunt concepute pentru servirea biscuitilor si este disponibil si modelul de cos paine rotund, pentru servirea altor preparate de acest gen. Cosurile de servire cu spatiu special pentru sosuri prezinta de obicei o locatie mica pentru un recipient pentru sos si o zona mai mare pentru bucatile de mancare. 

Unele tipuri de cosuri sunt fabricate din argint. Pentru a proteja cosurile de argint de alimentele corozive, o insertie de sticla poate fi plasata in cos. Anumite cosuri sunt destinate sa serveasca unor scopuri mai utilitare, cum ar fi cosurile pentru ustensile si servetele. Pentru a afisa o varietate de preparate coapte, cum ar fi fursecuri asortate, unele cosuri sunt modelate sub forma de tavi supra-dimensionate.

Cum intretii cosurile de servire

Daca vei alege cosuri de servire din materiale metalice si rezistente la socuri, atunci vei avea  asigurata rezistenta produselor de acest fel. In plus, otelul inoxidabil ofera un aspect stralucitor cosurilor. In cele din urma, articolele din otel inoxidabil sunt deosebit de usor de intretinut, deoarece sunt sigure pentru masina de spalat vase.

Daca vei opta pentru cosuri de servire din plastic si daca vrei sa ai parte de servicii sanitare si curatare simplificata, foloseste captuseli de hartie de unica folosinta pe care oaspetii le pot arunca la final. Aceste captuseli descurajeaza contactul plasticului cu produsele alimentare in timpul servirii si impiedica lipirea pe partile laterale ale cosului a produselor alimentare, cum ar fi sosul sau branza topita, care pot fi dificil de curatat.

Cosuri de servire – cum le folosesti corect raportat la eveniment?

  • Tipul: selecteaza tipul si dimensiunea potrivite pentru cosul de servit. In timpul festivalurilor, poti selecta cosurile de servire in functie de ocazii. Tipul cosului trebuie selectat in functie de mancare. Diferite cosuri de servire sunt folosite pentru a prezenta alimente diferite. Exemple de cosuri de paine sunt folosite pentru servirea articolelor de panificatie, cosurile pentru sandwich-uri sunt folosite pentru a servi sandvisuri si burgeri etc.
  • Dimensiuni cosuri pentru servire: cosurile pentru servire vin in diferite dimensiuni. Dimensiunea cosului va depinde de tipul de mancare care va fi servit pe acesta. Cosul nu trebuie sa fie prea mare sau mic. Ar trebui sa aiba dimensiunea suficienta pentru a prezenta mancarea. Adancimea cosului de servire este, de asemenea, un punct important care trebuie luat in considerare.
  • Cosuri pentru picnic si in aer liber: cosurile pentru servire sunt o alternativa buna pentru picnic si in aer liber. Cosurile ajuta la mentinerea alimentelor calde pentru o perioada mai lunga. Sunt usor de manevrat si ofera o prezentare buna pentru mancare.

Cele mai bune cosuri servire – cum le alegi si le folosesti corect?

Tipuri de cosuri pentru servirea alimentelor

  • Cosuri de paine – Cosuri de rachita, cosuri de paine din lemn, cosuri de paine tesute
  • Cosuri de panza – modele americane din metal, forma rotunda pentru incalzire
  • Cos din sarma conica – Fier forjat cu spirala plana, cos din otel inoxidabil, cos cu spirala, cos rotund crom
  • Cos de pluta – Cos de pluta oval, lung si inalt
  • Cos metalic pentru alimente – Colorat, crom, elite, argintiu, otel inoxidabil, fier forjat
  • Cos pentru alimente din plastic – cos pentru alimente din plastic dreptunghiular, rotund si patrat

Sfaturi si recomandari

Cosurile pentru servire pot fi folosite pentru a servi aperitive, gustari etc. intr-un mod elegant. Acestea pot fi folosite pentru a prezenta mancarea in cafenea, colt de fast-food, snack bar, cafenea sau chiar in propria casa. Sunt disponibile inclusiv in culori vibrante pentru a atrage clientii.

Indiferent de tipul de cos de servire pe care doresti sa il cumperi,  trebuie sa iei in calcul faptul ca exista disponibile modele in multe culori si stiluri diferite. Selectia de produse unice si inovatoare de la Pestre.ro ofera o gama interesanta de optiuni pentru reimprospatarea oricarui mod de servire a preparatelor, de la bistroul high-end pana la coltul de pizza. 

Bibliografie:

https://mcdonaldpaper.com/blog/trends-of-bread-presentation

https://www.oren-intl.com/blog/4-unexpected-benefits-of-branding-your-restaurants-basket-liners

 

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

X