Casa si gradina

Cea mai buna oala sub presiune

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 23.03.2020, actualizat la 23.03.2020, in Casa si gradina Cea mai buna oala sub presiune

Oala sub presiune ofera siguranta in desfasurarea mai rapida a procesului de preparare a mancarii. Petrecerea timpului in bucatarie devine o activitate tot mai populara, relaxanta si placuta.

Insa, indiferent de cat de pasionat ai fi de aceasta arta a gastronomiei, cu siguranta iti doresti sa poti gati unele preparate mult mai repede. Atunci cand sezonul fierbinte isi face simtita prezenta si temperaturile incep sa creasca, iti vei dori sa petreci mai putin timp in bucatarie si totodata sa obtii rezultatele sperate in ceea ce priveste calitatea mancarurilor preparate.

Oala sub presiune este o ustensila de bucatarie esentiala care poate fi folosita pe scara larga atat in locuintele individuale cat si in domeniul Horeca.

Cea mai buna oala sub presiune are rolul de a eficientiza la maxim utilizarea timpului in bucatarie. Aceasta este solutia ideala pentru usurarea muncii in bucatarie.

Acest tip de oala ofera multiple beneficii si avantaje printre care amintim: permite o gatire rapida a alimentelor, pastreaza diferite substante nutritive din alimente si reduce semnificativ consumul de energie, asigura oricarei gospodine un grad mare de confort in ceea ce priveste utilizarea, ajuta la crearea unui stil de viata sanatos.

Totodata, achizitia unei oale sub presiune are un impact vizibil asupra bugetului, printr-un raport excelent calitate – pret.

Astfel, gatind acasa rapid si sanatos, salvezi sume importante de bani. O asemenea ustensila reprezinta o investitie pe termen lung, motiv pentru care, inainte sa o achizitionezi, trebuie sa fii bine informat.

Ce este oala sub presiune si cum functioneaza aceasta?

Oala sub presiune este un instrument care permite gatirea rapida a alimentelor si conservarea proprietatilor nutritive. Timpul de gatire este diminuat cu pana la 80% folosind aceasta ustensila care permite atingerea unor temperaturi mult mai ridicate decat in cazul oalelor obisnuite. (chiar 120 de grade Celsius).

Produse recomandate

Oala sub presiune este recomandata pentru prepararea alimentelor care necesita un timp de gatit de peste 45 de minute. (ciorbe, preparate din carne, tocanite, etc)

Principiul de functionare este relativ simplu. Datorita mediului etans care rezulta prin intermediul modului de inchidere a capacului, aerul si aburul din interiorul piesei de gatit nu vor putea iesi, ceea ce va determina o crestere a presiunii din interior si implicit, o crestere a temperaturii din oala.

Daca presiunea depaseste un anumit prag de normalitate, oala este dotata cu o valva de siguranta care va controla eliminarea aerului si a aburului din interior.

Ce-ti ofera in plus oala sub presiune?

Utilizarea unei oale sub presiune pentru gatire reduce timpul liber ramas prin scurtarea duratei de preparare a mancarii cu cel putin 70%, si un grad marit de siguranta. Totusi, cel mai mare avantaj il reprezinta valoarea nutritiva crescuta a preparatelor gatite cu o oala sub presiune.

Tipuri de oale sub presiune

Alegerea celei mai bune oale sub presiune nu este simpla, de aceea in procesul de selectie trebuie sa tii cont de cateva criterii importante precum: sursa de energie, capacitatea, siguranta, accesoriile si pretul.

Doua tipuri de oala sub presiune

Pentru a tine sub control timpul in care vor fierbe mancarurile se poate opta:

  • pentru varianta mecanica (valva va emite un tiuit specific, ce va anunta ca procesul de fierbere a inceput),
  • pentru oala sub presiune cu afisaj digital, ce va afisa parametrii de functionare in timp real.

Este de dorit ca indicatoarele de presiune sa fie cat mai explicite, pentru a avea informatii cat mai detaliate despre procesul intrebuintarii.

Mecanismul

 Mecanismul de functionare al unei oale sub presiune trebuie sa permita etansare perfecta si sa includa neaparat o valva de siguranta, astfel incat, presiunea si temperatura din interior sa poata fi reglate ambele dupa bunul plac.

Prin intelegerea sistemului, vei sti care sunt avantajele cumpararii si folosirii unui astfel de accesoriu de bucatarie. Toata ideea oalei sub presiune are la baza un principiu esential, ce tine strict de temperatura de fierbere a apei. Aceasta nu fierbe intotdeauna la 100°C. Acest lucru se explica prin existenta presiunii atmosferice.

Apa fierbe la 100 de grade doar in cazul oalelor traditionale. De aceea oala sub presiune aduce pe piata un concept nou, care permite fierberea alimentelor la o temperatura care o depaseste pe cea standard. Acest lucru este posibil datorita posibilitatii de blocare a aerului si a aburilor. Astfel, presiunea din interior va creste, iar temperatura va atinge valoarea de 120°C.

Produse recomandate

Asa se explica si timpul de preparare redus. Mai mult, exista posibilitatea evitarii temperaturilor mari, in momentul in care vrei sa folosesti oala in alte scopuri. De exemplu, coacerea se poate regla printr-o valva de siguranta, astfel, ridicarea valvei indica existenta unei presiuni mari si, in acelasi timp, va permite eliminarea vaporilor de abur si a picaturilor de apa, scazand temperatura la mai putin de 100°C.

 Setarile de presiune nu trebuie sa lipseasca. Desi cele mai multe oale de gatit lucreaza pana la o presiune de 15 PSI, unii consumatori prefera sa prepare mancaruri ce necesita o presiune de lucru mai scazuta. Cea mai buna oala de presiune este obligatoriu sa fie echipata cu mai multe niveluri de setare ale presiunii:

  • Scazuta: 6 – 8 psi;
  • Medie: 8 – 13 psi;
  • Inalta: 13 – 13 psi.

Sursa de caldura

Cea mai avantajoasa achizitie este cumpararea unei oale ce poate fi folosita la toate sursele de energie. Atentie, exista patru tipuri de aparate de gatit, cele cu gaz, inductie, vitroceramica si electrice.

Materialele din care este construita oala sunt importante. Acestea trebuie sa fie rezistente si de buna calitate. Oala sub presiune din inox fiind cea mai apreciata. Cele mai bune oale sub presiune sunt realizate din inox si poarta marca ”18 / 10 otel inoxidabil” (adica au in compozitie 18% crom si 10% nichel), iar partea inferioara este tripla, pentru a asigura o inertie termica mai buna.

Exista oale sub presiune din aluminiu, ce sunt foarte usoare si destul de rezistente in timp, dar in urma studiilor a rezultat ca utilizarea lor dauneaza sanatatii.

Forma oalei sub presiune este importanta pentru usurinta in utilizare. Cu siguranta un produs mai lat si mai plat este mai stabil si mai usor de utilizat fata de o oala inalta, iar un produs cu o baza mai mare inseamna ca se poate folosi un arzator mai puternic, ce ne va ajuta sa preparam produsele mai repede si mai bine.

Selectia alimentelor

Selectia alimentelor este o etapa importanta in procesul de gatire folosind oala sub presiune. Atentie, oala sub presiune nu poate fi folosita pentru absolut toate felurile de mancare. Aceasta este indicata in cazul alimentelor care necesita un timp de preparare ce depaseste 45 de minute. In aceasta categorie intra ciorbele, supele, tocanitele, preparatele din carne. Alimentele sensibile la caldura ca uleiul de floarea soarelui si orezul etc se exclud.

Capacitate

Capacitatea este o caracteristica importanta care poate face diferenta la pret si performanta. Se recomanda achizitionarea unei oale sub presiune cat mai mare, dar nu neaparat cea mai voluminoasa.

Totul depinde de ce anume se gateste si numarul de portii pregatite in mod frecvent. Cel mai des gospodinele aleg oalele cu capacitate de cinci litri sau mai mare.

In general, capacitatea este importanta si astfel intalniti:

  • oala sub presiune de 4 litri potrivita pentru a prepara masa pentru 1 – 2 persoane,
  • oala sub presiune 5 litri, utilizata de familii;
  • oala sub presiune 9litri.
  • Se gasesc si de 14 litri, dar acestea sunt folosite in institutii unde se gateste pt multe persoane.
  • Astfel, daca gatim in mod frecvent bucati mari de carne, iar familia noastra este numeroasa, este recomandat sa avem o oala sub presiune de 8-9 litri.
  • Este important sa nu umplem foarte mult oala cu produse. Capacitatea maxima de umplere trebuie sa fie de cel mult 2 / 3 din capacitatea totala a oalei, iar continutul nu trebuie sa ajunga la partea interioara a valvei de siguranta, deoarece aceasta s-ar putea bloca.
  • Este bine ca oala de presiune sa fie rezistenta la mai multe surse de caldura. Cea mai buna oala sub presiune poate fi folosita atat pe plite cu gaz sau electrice, cat si pe plite cu inductie sau vitroceramice.

Accesorii

Accesoriile constituie un factor important de selctie a celei mai bune oale de gatit.

Sita pentru legume largeste spectrul de alimente gatite, aceasta oferind posibilitatea de a gati si legumele sensibile la temperaturi inalte. Daca in oferta sunt prevazuti si clestimanere suplimentare sau chiar un capac din sticla, alege oala cel mai bine dotata din acest punct de vedere.

Siguranta

Toti producatorii ofera diferite sisteme de siguranta in utilizarea oalei sub presiune.

O oala de gatit sub presiune de calitate ofera pe langa clasicul sistem de evacuare a presiunii un maner ce nu transmite caldura si alte sisteme ce va garanteaza o siguranta sporita.

Daca exista indicatori de presiune pe capac, este bine sa optati pentru astfel de produse, care pe langa masurile de protectie gandite de producator va dau posibilitatea de a vedea in timp util daca temperatura si presiunea din vas corespund cu normele din prospectul tehnic.

Pretul

Nu intotdeauna pretul spune totul despre un produs, dar nu trebuie sa uitam ca acesta reflecta in cele mai multe cazuri calitatea si tehnologia folosita. Nu trebuie sa uitam ca exista riscul ca un pret mic sa insemne si existenta unui sistem de siguranta mai slab.

Reguli de utilizare oala sub presiune

 Utilizatorul trebuie sa fie atent la capacitatea vasului. Daca prepari cantitati mici de alimente, alege o oala de maxim 5 – 6 l. In cazul opus, daca ai o familie cu multi membri pentru care gatesti sau fierbi bucati de carne mai mari, ai nevoie de un recipient foarte incapator, cu volum egal sau mai mare de 8l. Intotdeauna oala trebuie sa fie accesorizata cu un capac pe care il fixezi cu ajutorul unui maner si cu doua supape. Piesa trebuie sa poata fi utilizata si la fiertul conventional, fara capac.

Pentru cronometrarea fierberii sub presiune, poti alege varianta mecanica, mai ieftina, sau pe cea cu afisaj digital, mai costisitoare. Oala cu supapa mecanica simpla emite un suierat specific, indicandu-ti cam ce se petrece in interiorul vasului etansat.

Acesta va fi semnalul care te avertizeaza ca fierberea a inceput, iar tu poti sa te uiti la ceas si sa cronometrezi fierberea. Suieratul pe care il vei auzi ulterior pe tot parcursul fierberii iti indica faptul ca in interiorul oalei presiunea este mai mare decat cea din exterior. Astfel, semnalul sonor este si o masura de siguranta la folosire. Daca alegi modelul cu timer incorporat, nu trebuie sa iti mai bati capul cu asa ceva. Cele mai complexe versiuni iti afiseaza mai multi parametri pe un mic display digital.

Bibliografie:

The Pressure Cooker Buying Guide

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Bamele sunt din ce in ce mai cautate de micii fermieri care se orienteaz...

Citeste tot articolul
pestre

Plantele medicinale castiga tot mai mult teren atat pe piata interna cat...

Citeste tot articolul
pestre

Stevia dulce, denumita stiintific Stevia rebaudiana face parte din Famil...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.