Casa si gradina

Ce tip de expressor de cafea sa alegi?

Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 29.01.2020, actualizat la 29.01.2020, in Casa si gradina Ce tip de expressor de cafea sa alegi?

Un espressor este un aparat electrocasnic de preparare a cafelei. Acesta ofera un gust superior cafelei, care conform statisticilor relativ recente din 2011, este cea mai populara bautura preparata din lume.

In prezent, pe piata se gaseste o multitudine de modele de expresoare,cu moduri de functionare, dotari si preturi care in cele mai multe cazuri dezarmeaza potentialii cumparatori. Ofertele producatorilor contin o paleta larga de expresoare de la modelele ieftine si ineficiente sau nerentabile pe termen lung, la aparatele ale caror preturi depasesc 2000 €.

Initial, cafeaua era facuta prin metode simple, fierbere sau oparire. Consumatorul nu avea nevoie decat de un vas si o sursa de caldura, iar aceasta simplitate nu a limitat posibilitatea prepararii unei cafele savuroase. Cea mai populara metoda de preparare, ibricul nu este insa si cea mai eficienta metoda de preparare.

Extragerea uleiurilor si acizilor care dau aroma cafelei, temperaturile recomandate de specialisti fiind între 88 si 92 de grade. Unii dintre acesti compusi sunt volatili, iar depasirea temperaturii, asa cum se intampla in cazul prepararii prin fierbere, duce la pierderea acestora.

Prepararea cafelei la expressor, permite pastrarea acestor compusi, deoarece tendinta gazelor de a se dizolva in lichide creste o data cu cresterea presiunii, prepararea cu ajutorul apei si aburilor comprimati generati de un espressor. Presiunea recomandata este de 9 bari, insa unele modele cu pastile urca mai sus deoarece au nevoie de putere suplimentara.

Acest mod de preparare a cafelei sub presiune faciliteaza si dizolvarea dioxidului de carbon, creat in boabele de cafea in momentul prajirii, decompresia acestuia in momentul iesirii generand acea spuma cremoasa.

Cum alegi un expressor in functie de tip

Actionate cu aburi

Expresoarele actionate cu aburi

Desi adeseori trecut cu vederea deoarece este considerat doar un ibric mai complicat sau o cafetiera mai primitiva, vasul Moka este cel mai simplu espressor posibil, care utilizeaza apa fierbinte sub presiune pentru extragerea esentei din cafea.

Desi, presiunea generata de aburi nu este mare, Moka este o solutie superioara a ibricului sau cafetierei si permite obtinerea unei cafele cu aroma superioara si crema destul de consistenta la un pret modic. Moka este un aparat simplu, care necesita o perioada de acomodare.

Electric cu abur

Cel mai ieftin tip de espressor, este practic un vas Moka ambalat intr-o carcasa moderna si cu un sistem de incalzire inclus. Un astfel de espressor nu are pompa, puterea lui venind doar din simpla evaporare a apei din boiler, iar presiunea de cel mult 3.5 bari este departe de cea recomandata de 9 bari. Acest dispozitiv ofera o cafea mai buna decat cea la ibric, la un pret mai redus decat expresoarele de cafea.

Actionate cu piston

Cu actiune direct

Modelul cu actiune directa nu are pompa, dar nu foloseste nici actiunea aburului pentru a crea presiune.

Apa fierbinte din boiler este impinsa prin sita de catre cel care prepara cafeaua cu propria forta avand astfel control direct asupra presiunii si duratei de preparare a cafelei. Aceste modele sunt dificil de utilizat deoarece necesita atentie constanta, experienta acumulata in timp si efort fizic.

Cu arc

Acesta necesita efort fizic direct, pentru compresia unui arc. La momentul dorit, utilizatorul declanseaza resortul, iar acesta va impinge usor apa fierbinte prin sita. Acest tip de aparat necesita atentie si efort fizic, adresandu-se astfel unei game reduse de cumparatori.

Actionate cu pompa electrica

Espressorul Semiautomat Cel mai popular tip de espressor, foloseste o pompa electrica pentru a crea presiunea necesara. Utilizatorul trebuie sa-si preseze cafeaua macinata sau sa aseze padul de cafea (cialda), sa porneasca manual aparatul si sa il opreasca atunci cand considera ca extractia este gata.

Cele mai simple espressoare din aceasta gama isi regleaza singure temperatura si presiunea, utilizatorul neavand prea multe de facut. Modelele mai scumpe permit ajustarea temperaturii si a presiunii, pentru un control deplin asupra rezultatului.

Espressoarele semiautomate sunt alegerea recomandata pentru un utilizator obisnuit pasionat de prepararea cafelei, oferind si un foarte bun raport pret-performante, insa pentru utilizare este nevoie de o rasnita pentru cafea de buna calitate, pentru a putea macina cafeaua imediat inaintea pregatirii acesteia.

Espressoarele Automate Ofera butoane sau meniuri cu setari prestabilite, iar utilizatorul nu trebuie decat sa aleaga optiunea dorita si sa astepte. Un astfel de espressor va ajusta temperatura, presiunea si cantitatea de apa de unul singur, iar cand procesul s-a incheiat, se va opri.

Mai complicate si mai scumpe, aceste aparate sunt si mai predispuse la defecte. Cele mai multe versiuni includ si rasnita integrata, putand utiliza cafea boabe.

Espresoarele Super-automate

Acestea sunt cele mai complicate si mai scumpe aparate espresso, deoarece includ rasnita, un boiler de capacitate ceva mai mare si capabil sa asigure presiune constanta chiar si in cazul realizarii mai multor cafele intr-un interval de timp scurt, functii avansate de curatare si decalcifiere si de multe ori un sistem automat de spumare a laptelui.

Aceste espresoare macina cafeaua la granulatia dorita, asigurand astfel si un maximum de aroma. Ajusteaza temperatura si presiunea, controleaza cantitatea de apa si livreaza cafeaua dorita fara nici un efort. Acest tip de expresor, din cauza pretului ridicat, se adreseaza in special companiilor care au nevoie de un produs usor de folosit pentru volume mari de cafea produsa.

Cum alegi un expressor in functie de dotari

Vaporizatorul

Cele mai multe modele semiautomate si automate de cafea includ un vaporizator. Daca extragerea cafelei necesita apa fierbinte cu o temperatura de 88 – 92 de grade, laptele necesar pentru latte sau cappuccino necesita abur de circa 105 grade pentru a deveni spumos.

Boilerul

Cea mai comuna solutie este aparatul cu boiler unic cu dubla utilizare. Acesta va prepara cafeaua, insa pregatirea laptelui necesita o incalzire suplimentara, prelungind astfel timpul de pregatire pentru latte sau cappucino.

Versiunile din gama intermediara folosesc un boiler si un schimbator de caldura, necesitand astfel doar un scurt timp de asteptare inaintea servirii primei cafele pentru ca apa necesara pentru extractie sa aiba timp sa se raceasca. In final, cele mai scumpe aparate folosesc doua boilere, neavand astfel nici una dintre problemele descrise mai sus.

Alimentarea cu apa

Alimentarea cu apa poate fi realizata manual sau automat. Majoritatea clientilor aleg un espressor care se alimenteaza manual cu apa, insa cei care opteaza pentru modelele incorporabile vor alege versiunile scumpe care se alimenteaza direct de la retea.

Alimentarea cu cafea

Cu exceptia modelelor cu rasnita inclusa, care trebuie alimentate cu cafea boabe, recomandarea noastra este espressorul cu cafea macinata. Espressoarele cu pastile limiteaza alegerea sortimentelor de cafea, unii producatori implementand chiar metode care impiedica utilizarea unor pastile compatibile, produse de alte companii. Pe de alta parte, aceste modele sunt cele mai comod de utilizat si nu fac mizerie.

Altele

Utilizatorul trebuie sa fie atent si la capacitatea boilerului si numarul de cafele care pot fi facute, usurinta la dezasamblare si curatare, designul, ergonomia butoanelor sau meniurilor.

Cele mai cautate accesorii pentru expressoare

Rasnita

Rasnita este la fel de importanta ca espressorul efectiv. Deoarece aparatul necesita o cafea macinata foarte fin, rasnitele clasice cu lame metalice plate sunt improprii pentru un espresso, acestea nefiind capabile sa realizeze granulatia necesara si de multe ori se incalzesc excesiv, fapt ce duce la arderea cafelei si diminuarea calitatii sale.

Rasnitele bune au preturi destul de piperate, un espressor bun si scump poate produce rezultate mediocre din simplul motiv ca macinarea cafelei nu a fost corespunzator realizata.

Presa

La fel de importanta ca etapa macinarii, etapa presarii necesita putina atentie. Dupa asezarea in sita, cafeaua trebuie presata bine pentru a deveni cat mai compacta, iar presele (tamper) oferite in pachetul espressorului sunt adeseori niate produse de slaba calitate fabricate din materiale plastic.

Sita

Uneori, sitele oferite de producator sunt de slaba calitate si nu permit tasarea corecta a cafelei. Pe piata exista alternative fabricate din materiale bune oferite de producatori renumiti.

Cum alegi expressorul in fucntie de locul de utilizare

In prezent exista o gama foarte diversificata de espressoare si automate de cafea.

Espressoare pentru acasa

Espressoarele casnice se pot grupa in 4 categorii: espressoare fara pompa, espressoare cu pompa, aparate cu capsule de cafea si espressoare automate.
Espressoarele fara pompa sunt similare cu filtrele de cafea. Acestea prepara o cafea in 3-4 minute, presiunea apei realizandu-se pe baza aburului.

Espressoarele manuale cu pompa sunt aparatele de cafea destinate consumului casnic (2-10 cafele/zi) ce pot oferi un espresso autentic, in 30-40 sec, pe baza presiunii de 15 bar creata de pompa. Acestea functioneaza cu cafea macinata- in general, si cu monodoze de cafea. Intretinerea expresoarelor este foarte importanta deoarece necuratat la timp un espressor se poate umple de calcar destul de repede.

Aparatele cu capsule sunt espressoare relativ nou aparute pe piata, similare cu espressoarele clasice cu pompa insa acestea obtin cafeaua pe baza utilizarii capsulelor de cafea. Aceste tipuri de aparate ofera avantajul prepararii unui espresso de calitate superioara datorita capsulelor ce contin cafea macinata, dozata identic de fiecare data.

Fiecare producator isi personalizeaza tipul de capsule si de cele mai multe ori, acestea nu se potrivesc de la un tip de espressor cu capsule la altul. Unele capsule par chiar identice insa modul de perforare al acestora difera de cele mai multe ori.

Espressoarele automate sunt aparatele de cafea cu rasnita incorporata. Cafeaua boabe este proaspat rasnita, dozata automat. Acestea sunt prevazute cu grup de cafea si pot oferi 2 espresso simultan.

Cele mai evoluate din domeniu sunt espressoarele automate cu rezervor de lapte inclus ce pot realiza un cappuccino sau latte machiatto la o singura apasare de buton, fara a muta ceasca din pozitia initiala (one touch). Automatul preia laptele condensat din vas, il incalzeste si il ofera sub forma de spuma de lapte peste care toarna un espresso.

Espressoare pentru birou

La un birou, deoarece consumul de cafea este ceva mai ridicat decat acasa, se folosesc espressoare clasice cu capsule sau automate. Espressoarele automate sunt destinate unui consum mai ridicat si ofera cafea rapid. Intretinerea acestora este facila, aparatul indicand momentul in care trebuie curatat si realizand automat acest proces.

Aparate profesionale de bar

Deoarece in acest sector consumul este ridicat, este necesara folosirea unui automat potrivit. Barurile si restaurantele folosesc aparate profesionale de bar la care se folosesc rasnite separate. Acestea pot rezista la un consum ridicat de cafele pe zi, chiar si 6 cafele simultan.

In baruri mai mici se pot folosi automate de cafea cu rasnita incorporata. Acestea prezinta avantajul usurintei in utilizare insa calitatea cafelei este mai scazuta.

Automatele pentru spatii si institutii publice

Denumite si automate vending, aceste tipuri de aparate de cafea sunt intalnite in spatii cu trafic ridicat. Prevazute cu sisteme de plata consumatorul isi poate procura singur cafeaua sau bautura calda dorita. Paharul, paleta si zaharul sunt distribuite de asemenea automat. Calitatea cafelei realizata este medie.

Automatele vending nu sunt prevazute cu sisteme de plata, acestea fiind optionale. Se pot achizitiona separat atat cititor de fise (jetoniera) cat si cititor de bancnote. De mentionat ca acestea sunt alimentate la reteua publica de apa. Cu cat un automat este mai complex, cu atat ofera mai multe tipuri de produse si are capacitati mai mari. Un aspect important in alegerea marcii este posibilitatea procurarii pieselor de schimb.

Expressoare de cafea cu capsule: avantaje si dezavantaje

Pentru a putea face o alegere buna, este important sa te asiguri ca acest tip de aparat poate indeplini toate sarcinile pe care le astepti din partea lui.
Avantaje

  • Pret – Espressoarele de cafea cu capsule sunt printre cele mai ieftine de pe piata. Un model decent poate avea un pret de aproximativ 200 de lei. Desigur, pe piata exista si modele mai scumpe, care ofera mai multe functii sau o flexibilitate mai mare,
  • Uniformitate – cafeaua din capsule are mereu acelasi gust. Aparatele cu capsule au o marja de eroare zero din moment ce sunt dotate cu programe presetate la o temperatura si o cantitate de apa precise.
  • Ușor de folosit si intretinut – Dintre toate aparatele de facut cafea, acestea sunt cel mai usor de folosit. Apesi unul sau doua butoane dupa ce ai umplut rezervorul cu apa si ai inserat capsula, iar aparatul se va pune pe treaba.
  • Versatilitate – Unele modele pot sa livreze o varietate mare de tipuri de cafea, in timp ce altele doar doua sau trei.

Dezavantaje

  • Unele aparate limiteaza consumatorul la folosirea unui singur brand –Asigura-te ca modelul pe care il cumperi permite folosirea mai multor tipuri de capsule.
  • Costuri – desi sunt mai ieftine decat aparatele de cafea automate, acestea ridica un pret de consum mai mare in timp. Asta deoarece capsulele sunt mai scumpe decat cafeaua normala.
  • Limite in ceea ce priveste retetele de cafea – Faptul ca un astfel de espressor va livra mereu aceiasi cafea identica, poate fi enervant daca esti o persoana care prefera sa experimenteze cu cafeaua.
  • Cafeaua nu este la fel de buna – Cei care sunt fani cafea, pot ajunge la concluzia ca gustul pe care capsulele il ofera nu este la fel de intens ca cel obtinut din boabe proaspat macinate.

Tipuri de expressoare de cafea cu capsule

  • Espressor de cafea cu capsule tip plic – Aceste capsule (pods) sunt asemanatoare cu un plic de ceai. Practic o portie suficienta pentru o singura cafea este introdusa intr-un plic din filtru de hartie. Astfel de plicuri pot fi folosite si cu espressoare manuale cu portfiltru.
  • Espressor de cafea cu capsule tip pahar – foarte utile pentru cei care vor sa se bucure de cafea delicioasa rapid si usor. Aceste aparate de cafea sunt mici, practice, nu creeaza multa mizerie in jur, iar prepararea dureaza doar cateva secunde si zero efort.

Dimensiuni

Spatiul pe care il ai la dispozitie este unul dintre elementele pe care trebuie sa le pastrezi in minte. Si greutatea este un aspect important aici.

Recomandarea specialistilor este sa optezi pentru un aparat mai usor. Cu cat greutatea va fi mai mica, cu atat mai usor va fi curatarea sub aparat. Capacitatea rezervorului este un alt detaliu care tine de dimensiuni. Alegerea ar trebui facuta in functie de numarul de persoane care vor folosi zilnic aparatul.

Bibliografie:

Despre autor

Alexandra Mirica

Pasionata de tot ce este frumos, confortabil si util, incerc sa imi dezvolt cat mai mult capacitatea de a identifica nevoile oamenilor, facand acest lucru de peste 9 ani.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole asemanatoare

pestre

Cazanele pe lemne reprezinta o sursa d...

Citeste tot articolul
pestre

LED sau Light Emitting Diode este o dioda emitatoare de lumina, dispozit...

Citeste tot articolul
pestre

Magazia pentru gradina este un spatiu de depozitare a diverselor lucruri...

Citeste tot articolul

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.