Casa si gradina

Ce sunt biostimulatorii si cum actioneaza

Autor: Silviana Matei | Publicat pe 13.06.2017, actualizat la 09.04.2020, in Casa si gradina Ce sunt biostimulatorii si cum actioneaza

Biostimulatorii sunt suplimente alimentare care fortifica sistemul intern al plantei, ajutandu-l sa treaca mai usor peste perioadele de stres, boala sau temperaturi extreme.

Deoarece acesti biostimulatori nu pot fi sintetizati  in surplus dar pot fi asimilati din exterior, planta poate beneficia de un plus de energie din partea unor substante cunoscute astazi pe piata drept biostimulatori, chiar denumirea facand referire la stimularea propriilor sisteme de aparare a plantei, ajutand-o sa fie mai viguroasa si mai productiva.

Biostimulatori naturali sau de sinteza?

Pe piata exista produse care au la baza substante naturale, dar si produse de sinteza obtinute chimic. Majoritatea produselor comercializate in Romania folosesc silicati sau alte produse de sinteza care au structura chimica asemanatoare hormonilor existenţi în plante (auxine, inhibitori, gibereline) cu exceptia unor substante care nu se sintetizeaza in plante, dar care sunt obtinuti prin procese de sinteza.

Produse recomandate

Rolul substantelor este de a dirija cresterea si dezvoltarea plantelor prin reglarea echilibrului metabolic. Insa excesul, deficitul de lumina, temperaturile extreme pot influenta echilibrul hormonal.

Daca la produsele de sinteza intotdeauna exista acest amendament, biostimulatorii obtinuti din substante naturale sunt asimilati mai usor de plante si nu creeaza dezechilibre.

De ce este atat de pretios siliciul?

Chiar daca siliciul este al doilea element cel mai prezent in mediul nostru de zi cu zi, regasindu-l nu doar in natura ci si in plastic, in electronica acesta are o valoare deosebita prin beneficiile aduse organismelor care il sintetizeaza. In agricultura siliciul confera plantei o rezistenta sporita la stresul biotic si abiotic, o masa foliara mai bogata, deci mai multă fotosinteza, mai multa glucoza, o tulpina mai groasa, o cantitate mai mare de apa in tesuturi, ceea ce ofera o rezistenta sporita la factorii de stres (temperatura, furtuna, seceta).

Testele efectuate in Romania in perioada 2012-2014 indica la porumb un spor de productie de 3.000 kg boabe la ha, iar la grau intre 1.500-2.000 kg/ha fata de martor.

In anul 1970 la Institutul de Cercetare a Stufului din Tulcea impreuna cu oameni de stiinta din China si Japonia, au descoperit ca siliciul are o importanta vitala pe planeta atat la nivel vegetal, animal cat si uman. In anii ‘50, doi doctori din Finlanda au facut un studiu de combatere a osteoporozei la femei in

Anglia si au demonstrat ca femeile din mediul rural sunt mult mai putin predispuse la osteoporoza comparativ cu femeile din mediul urban, explicatia fiind ca acestea asimilau mult mai mult siliciu prin mainile nespalate, fructele nespalate, mancate direct din natura. Chiar daca praful ajungea in corp, el era dizolvat de acizii din corpul uman, dar acidul silicic din stomac era asimilat si intarea sistemul osos.

Cat si cum se aplica?

Cantitatea aplicata difera in functie de cultura, spre exemplu, la grau sunt suficienti 2 litri la hectar in 4 etape, la floarea-soarelui avem nevoie de 2,5 litri, iar la porumb de 2,6 litri/ha. In schimb, in horticultura protejata sunt necesari 3 litri la hectar. Fiind un foliar se aplica la nivelul frunzelor. Acest produs reduce costurile de tratament cu 50%. In functie de analiza solului se reduc ingrasamintele cu 40-50% si se inregistreaza un spor de productivitate intre 25 si 50% in functie de soi si hibrid.

10 avantaje ale biostimulatorului Terra-Sorb Complex

Biostimulatorii reprezinta o categorie de produse extrem de larg intrebuintata in tarile europene si care se extinde spre utilizare si in Romania.

Si cum fermierul este un om pragmatic, care vrea sa afle direct si concret informatii relevante pentru activitatea lui, aducem in prim plan zece avantaje competitive ale biostimulatorului Terra-Sorb Complex, produsul care asigura fermierilor romani plusul de productie.

Iata care sunt aceste avantaje:

  1. Terra-Sorb Complex are cel mai mare continut de aminoacizi liberi integrali

Terra-Sorb Complex este cel mai folosit biostimulator pe baza de aminoacizi liberi obtinuti prin hidroliza enzimatica, singura metoda care permite pastrarea integralitatii acestora si implicit, a eficacitatii lor. Concentratia ridicata de 20% aminoacizi liberi are rolul de a activa o serie de procese enzimatice si fiziologice de la nivelul plantei. De asemenea, trebuie subliniat faptul ca Terra-Sorb Complex contine toti cei 9 aminoacizi esentiali necesari unei bune dezvoltari a plantelor.

  1. Terra-Sorb Complex contine in plus macro si microelemente

Terra-Sorb Complex conține, pe langa aminoacizi liberi si azot, bor, magneziu si alte microelemente, cu rolul de a asigura o reluare rapida a vegetatiei la desprimavarare si de a stimula la maximum formarea elementelor de productivitate si rezistenta culturilor la factorii de stres.

Produse recomandate

De asemenea, produsul are o capacitate foarte buna de a debloca activitatea plantelor afectate de boli virotice si de a corecta eventualele efecte fitotoxice, care pot aparea uneori, dupa aplicarea erbicidelor sau altor pesticide. Terra-Sorb Complex contine 5,5% Azot, 0,8% Magneziu, 1,5% Bor, 1% Fier, dar si mangan, zinc si molibden, elemente nutritionale necesare plantei in procesul de crestere vegetativa.

  1. Terra-Sorb Complex aduce un plus real de productie

Biostimulatorul ajuta plantele de cultura sa treaca mai usor peste stresul cauzat de temperaturile negative din timpul iernii si permite, prin continutul ridicat de aminoacizi liberi, scurtarea timpului si energiei pe care planta le consuma pentru a reporni în vegetatie primavara.

Aceasta economie de energie si de timp inseamna mai mult timp pentru ca planta sa acumuleze substante valoroase in bob si implicit o productie mai mare si mai de calitate. Din calculele estimative realizate in loturi din toata tara a rezultat ca productiile cresc cu 10-15%, suficient pentru a acoperi investitia pe care o faci si pentru a obtine un plus de profit.

  1. Terra-Sorb Complex ajuta plantele sa depaseasca mai usor stresul cauzat de temperaturile scazute

Punctul de excelenta al acestui biostimulator este rezistenta la stres, ajutand culturile de toamna sa treaca mai usor peste stresul cauzat de temperaturile scazute din timpul iernii, iar recuperarea vegetativa este mult mai rapida, scurtand astfel perioada in care planta pornește in mod normal in vegetatie.

De asemenea, produsul ajuta si la o mai buna polenizare si fructificare, ajuta la o mai buna hranire a plantei prin continutul de elemente nutritive.

  1. Terra-Sorb Complex protejeaza plantele de secetainghet, arsita, salinitate sau asfixierea in urma baltirilor

Biostimulatorul se aplica atunci cand culturile au nevoie de o stimulare nutritionala si fiziologica: la alungirea tulpinii, inaintea infloririi si in faza de crestere a fructelor.

De asemenea, este recomandat a se aplica Terra-Sorb Complex atunci cand o cultura sufera ca urmare a unor situatii de stres cum sunt seceta, temperaturile scazute, inghetul, arsita, salinitatea, asfixierea in urma baltirilor si ca tratament de recuperare dupa perioade critice ca transplantarea, grindina, vanturi puternice, etc.

  1. Terra-Sorb Complex se poate folosi atat in cultura mare, cat si in pomicultura sau legumicultura

Terra-Sorb Complex poate fi aplicat prin tratamente foliare la mai multe culturi ca: legume, pomi fructiferi, struguri de masa, cartof, sfecla de zahar, rapita, cereale, porumb, floarea soarelui, orez, tutun, etc. Se recomanda aplicarea biostimulatorului in doua pana la patru tratamente in doza de 1-2 litri/ha.

  1. Terra-Sorb Complex poate fi utilizat in amestec cu alte produse

Terra-Sorb Complex poate fi utilizat in amestec cu produse de protectia plantelor, regulatori de crestere si fertilizanti foliari. Acest lucru permite fermierilor sa nu efectueze intrari suplimentare in camp, si sa potejeze actiunea fertilizantilor foliari, lucrand in sinergie cu acestia.

  1. Terra-Sorb Complex are efect repelent asupra insectelor

Materia prima din care se obtine Terra-Sorb Complex este reprezentata de proteine de origine animala, tocmai de aceea produsul are un miros neplacut. Acest miros specific are un efect secundar, acela de respingere a insectelor. Chiar daca nu inlocuieste aplicarea insecticidului, biostimulatorul ajuta la o mai buna actiune in lupta contra insectelor prezente in cultura.

  1. Terra-Sorb Complex se aplica pe toata suprafata celei mai mari exploatatii agricole din Europa

Un argument competitiv important al produsului este acela ca Terra-Sorb Complex este folosit, pentru al saselea an consecutiv, in cea mai mare exploatatie agricola din Europa, cea din Insula Mare a Brailei. Biostimulatorul se aplica pe toata suprafata, pe 57.000 de hectare, la toate culturile, iar eficienta demonstrata a produsului a determinat ca acesta sa nu fie schimbat in cei cinci ani.

  1. Gama Terra-Sorb are o vechime de 30 de ani

Primul produs din gama, Terra-Sorb Foliar, a marcat recent 30 de ani de prezenta in slujba fermierilor si a fost testat in peste 40 de tari. Acest lucru demonstreaza faptul ca trecerea timpului nu doar ca nu a afectat calitatea produsului, dar a dus la testarea si utilizarea lui pe scară larga. Vechimea pe piata a acestui biostimulator este un argument in plus al eficientei si eficacitatii sale.

Despre autor

Silviana Matei

Experienta de aproximativ 20 ani in cresterea si protectia plantelor, tratamente fitosanitare, solutii combatere daunatori si boli. Pasionata de cele mai noi tehnologii in agricultura.

Sunt 0 comentarii la acest articol

Nu exista comentarii

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.