Animale

Cat de usoara este cresterea prepelitelor si ce profit iti poate aduce

Autor: Dana Lazareanu | Publicat pe 18.07.2018, actualizat la 19.06.2020, in Animale Cat de usoara este cresterea prepelitelor si ce profit iti poate aduce

Apreciate pentru ouale pe care le fac, dar si pentru carnea lor cu continut scazut de grasimi, prepelitele pot deveni o afacere profitabila pentru crescatorii dedicati. Iata ce trebuie sa stii despre cresterea acestor pasari.

De ce ai nevoie pentru cresterea preperitelor?

Prepelitele sunt pasari care ajung rapid la maturitate si au nevoie de un spatiu relativ redus pentru a se dezvolta. Din acest motiv, poti creste destul de multe pasari deodata, ceea ce inseamna o productie de oua constanta si semnificativa.

Pentru a porni o crescatorie de prepelite ai nevoie de:

  • pasari – poti achizitiona prepelitele in diferite stadii ale vietii, fie ca oua pentru incubat, pui, pasari tinere sau adulte, insa este indicat sa respecti pe cat posibil raportul de un mascul de la doua-trei femele;
  • furaje – hrana pasarilor care trebuie sa le asigure acestora necesarul de vitamine, minerale si proteine; retine ca nu este indificat sa hranesti prepelitele cu furaje destinate altor pasari (precum gainile), dar si ca exista o diferenta intre furajele pentru pui si furajele pentru prepelitele ouatoare;
  • baterii – acestea sunt practic custile in care urmeaza sa plasezi pasarile tinere sau adulte; recomandate sunt bateriile realizate din aluminiu, protejate de plasa galvanizata;
  • incubator – necesar pentru a grabi nasterea noilor pui;
  • maternitati – custi speciale prevazute cu lumini si posibilitatea de a regla temperatura pentru a ajuta cresterea puilor pana la 15 zile;
  • adapatori si hranitoare – necesare pentru a le oferi pasarilor apa si hrana in mod constant.

Odata ce ai bifat fiecare element de pe lista, va trebui sa stii cum sa le organizezi pentru a incepe cresterea propriu-zisa.

Conditiile necesare

Pentru a putea creste prepelitele in mod corespunzator, este necesar sa respecti anumite conditii, precum cele legate de spatiu, temperatura si mod de hranire.

Spatiul

Prepelitele nu sunt pasari pretentioase la spatiu, intr-o baterie de un metru patrat pot incapea chiar si 120 de exemplare. Desigur, o astfel de aglomerare nu este o idee buna, deoarece nu vrei sa stresezi pasarile, daca vrei cele mai bune rezultate de la ele.

Recomandat este sa cresti intre 70 si 80 de exemplare pe metru patrat, oferindu-le astfel suficienta libertate de miscare. Un sistem inteligent de a mari productia fara a fi nevoit sa maresti suprafata bateriilor este folosirea custilor suprapuse.

Temperatura si umiditatea

Chiar daca prepelitele sunt de obicei rezistente la factorii externi, respectarea unor parametri de temperatura si umezeala poate proteja pasarile de boli. Temperatura ideala la care pasarile trebuie sa creasca se situeaza intre 16 si 22o C, in timp ce umiditatea trebuie mentinuta la la 70%.

Tinte minte ca trebuie sa asiguri aceste conditii atat in timpul sezonului rece, cat si al celui cald. De aceea, spatiul destinat cresterii ar trebui dotat cu aerisire sau chiar o instalatie de climatizare.

Lumina si sunetul

In general, prepelitele au nevoie de 16-18 ore de lumina pe zi, motiv pentru care instalarea unor becuri suplimentare este importanta. Daca nu le oferi aceasta cantiate necesara, este foarte posibil ca pasarile sa depuna mult mai putine oua.

Pe langa aglomeratie, o alta posibila cauza a stresului la prepelite o poate constitui cantitatea de zgomot venita din exterior. Asigura-te ca plasezi custile intr-un mediu linistit, lipsit de zgomote constante si puternice.

Hrana si apa

Pentru a produce oua constant, o prepelita are nevoie de 20 de grame de hrana pe zi. Ofera intotdeauna pasarilor o hrana de calitate, care sa contina un necesar de cel putin 18% proteine.

De asemenea, prepelitele au nevoie sa aiba mereu la dispozitie apa proaspata si rece. Pentru ca ele sa poata bea oricand, este indicat sa dotezi bateriile cu jgheaburi destinate adaparii.

Ce trebuie sa stii despre ouatul prepelitelor?

In general, prepelitele ating maturitatea intr-un timp foarte scurt,  dupa aproximativ cinci sau sase saptamani de viata. Ouatul incepe putin mai tarziu, atunci cand pasarile au sapte sau opt saptamani, iar asta daca sunt atent respectate toate conditiile de crestere. Randamentul lor obisnuit este de un ou la 16-24 de ore, dar se poate intampla sa produca si cate doua oua in decurs de 24 de ore.

Primele oua pe care le face o prepelita sunt in general reduse in dimensiuni, urmand ca apoi ele sa ajunga la greutatea standard de 8-12 grame. Ouatul pasarilor poate fi reglat in functie de intervalele de hranire. De asemenea, masculii joaca si ei un rol important in acest proces, fiind necesar cate un „prepelitoi” pentru fiecare 10 femele dintr-o baterie.

Perioada de ouat dureaza de obicei un an, dupa care randamentul pasarilor scade considerabil. Dupa aceasta perioada, investitia in intretinere nu mai este profitabila,  astfel ca multi crescatori aleg sa sacrifice prepelitele.

Cresterea prepelitelor pentru carne

Daca vrei sa cresti prepelitele pentru carne, nu exista la fel de multe reguli stricte ca in cazul cresterii pentru oua. Nu exista nici macar un numar de zile standard dupa care este sacrificat animalul, deoarece acesta depinde foarte mult de:

 • sex
 • felul in care a fost hranit
 • specia de prepelita

Pentru productia de carne poti achizitiona pasari tinere sau chiar pui pe care ii tii in maternitati si custi speciale pentru ingrasare. In general, vei putea achizitiona prepelite pentru carne atunci cand acestea au o varsta de 40-50 de zile. Incearca sa profiti si de faptul ca prepelitele de carne fac de obicei oua mai mari decat cele crescute doar in acest scop; ouale prepelitelor de carne pot atinge o greutate de 19 grame.

Care sunt principalele avantaje ale cresterii prepelitelor?

Multe din avantajele cresterii prepelitelor le-am enumerat deja pe parcursul acestui articol. Printre cele mai importante se numara:

 • spatiul redus de care au nevoie pentru a creste – pot incapea chiar si peste 100 de exemplare / m2
 • cantiatea redusa de hrana pe care o consuma – maxim 20 g de furaj pe zi
 • maturizarea rapida
 • ouatul regulat – o femela face un ou o data la 24 de ore sau chiar mai des
 • rezistenta la boli – atat timp cat le asiguri igiena si hrana regulate, preplitele raman rezistente la afectiuni comune pasarilor

De asemenea, nu toate prepelitele sunt crescute pentru oua si carne. Unele pot fi crescute in scop ornamental (pentru a fi expuse in custi, in parcuri publice sua gradini private) sau pentru a ajuta la dresajul cainilor de vanatoare.

Desigur, poate cel mai mare avantaj sta in calitatea unica a produselor obtinute.

Calitatile produselor

Fata de un ou de gaina, un ou de prepelita contine:

 • de 5 ori mai mult fosfor
 • de 7,5 ori mai mult fier
 • de 6 ori mai multa vitamina B1
 • de 15 ori mai multa vitamina B2

Din acest motiv oul de prepelita este considerat un aliment superior din punct de vedere nutritional. Aceste calitati il fac popular chiar si in medicina naturista; consumul oului de prepelita poate fi uneori recomandat pentru ameliorarea unor afectiuni hepatice, renale sau respiratorii.

In acelasi timp, carnea de prepelita este o delicatesa nu doar datorita fragezimii si a gustului,  ci si pentru continutul sau redus de colesterol. Astfel, ea poate fi nu doar o delicatesa, ci si o alternativa dietetica.

Evident, calitatea produselor depinde si de felul in care cresti pasarile, insa odata ce esti familiar cu procesul simplu, poti incepe sa cresti prepelite chiar si daca nu ai experienta anterioara in avicultura.

Sursa foto: Shutterstock.com

Despre autor

Dana Lazareanu

Peisagista cu acte in regula din 2014, dar interesata dintotdeauna de universul plantelor si a tot ce ma inconjoara. Atenta la detalii imi place sa identific frumosul si sa il pun in valoare. Si pentru ca pasiunea pentru plante nu era suficienta, o completez cu cea de editor si specialist marketing, inca din 2015. Preocupata constant de vizual, de completarea in mod armonios a functionalului/necesitatii cu esteticul/frumosul.

Sunt 2 comentarii la acest articol

Felicitări pentru pasiunea dumitale.Eu am crescut prepelițe și mi-aș mai dori dar la Ploiesti nu am găsit pasionați și nici crescători de prepelițe de soi,japoneze spre exemplu.Dacă dumneata ai ceva de soi mă interesează.

Scris de Leonida BREZEANU pe 30.07.2018

  Multumim pentru apreciere. Din pacate nu avem la vanzare prepelite.

  Scris de Dana Lazareanu pe 30.07.2018

Adauga un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonare la newsletter

3% DISCOUNT la orice comanda la abonarea la newsletter-ul nostru.